一向鍾意食魚嘅我當然唔會錯過酸菜魚啦,今日到九龍灣探朋友,當然捉埋佢哋一齊來品嚐下呢間舖,因為之前都有聽過同事話佢啲嘢好食。我地三個人所以只係叫左個酸菜魚同兩個餸,好彩唔係叫得太多,原來佢哋碟頭都唔細!先來重頭戲酸菜魚,未上枱已經聞到香味,大家即刻急不及待起筷了,魚肉好滑好鮮味,吸收左酸菜同湯汁,入口更豐富,湯味道啱啱好,不會太酸或太麻,餸飯都一流。再來個菠蘿咕嚕肉,嘩,造型好靚,估唔到呢間平平凡凡嘅餐廳,大廚都咁有心思,值得一讚! 呢個菜菠蘿係新鮮嘅,所以好清甜,咕嚕肉係玻璃皮包住,外面脆口,肉仲好淋好juicy, 好食!最後仲有個黃金涼瓜,涼瓜外皮炸到好鬆脆仲有好香咸蛋黃味,涼瓜本身不太苦,甘甘地,但入口係爽脆,口感好得意,外面咸香鬆脆,裡面清爽帶甘,值得一試呀!

2024-04-29 118 瀏覽
突然想食水煮魚,記得九龍灣德寶商場有一間,一於收工搵埋朋友一齊去。唇舌飄香水煮魚(小辣) $198叫咗小辣,真的非常唔辣,雖然顏色好紅卜卜,但係味道偏淡。魚片份量頗多,有紅薯粉墊底,加上萵筍、金菇、雲耳、芽菜等。避風塘鮮魷 $98粉漿比較薄,但係份量比較少,望落去好似好大件好多,但大部份都是粉。友義氣小炒皇 $98份量不是太多,細細碟,魷魚只有兩三條,但炒得非常香口,韭菜很嫩。兩個人埋單$416 ,其實食物份量不是太多,食得不是太飽。其實食物質素係唔錯,但是份量不是太足,可能食套餐會比較抵啲。

唇舌飄香水煮魚(小辣) $198

避風塘鮮魷 $98

友義氣小炒皇 $98

兩個人埋單$416 ,其實食物份量不是太多,食得不是太飽。

2024-04-26
九龍灣呢間小炒潮州菜館,午市都有抵食嘅飯餐,小炒有鑊氣,下午兩點之後仲有八折優惠,嚟到一於試一試先!🍴 菠蘿咕嚕肉飯 $58 (8/10)上枱賣相好靚,咕嚕肉大粒份量都多,有三色椒菠蘿洋蔥!咕嚕肉炸得香脆炸粉啱啱好包住個肉,肉質彈牙一啲都唔乾,加埋酸酸甜甜嘅醬汁非常之開胃,好啱送飯!呢個價錢食到呢個質素嘅飯有誠意得來又真係好食!☕️奶茶 (7.5/10)茶味都幾濃,入口都幾滑。推薦指數: 8/10

🍴 菠蘿咕嚕肉飯 $58 (8/10)

☕️奶茶 (7.5/10)
茶味都幾濃,入口都幾滑。

推薦指數: 8/10
2024-02-11 527 瀏覽
年初二嚟呢度食返餐簡單的晚飯。叫咗毛血旺,滷水鵝,同埋其他小菜。價錢合理。一行五人都只係食咗$500多啲。I came here on the second day of the Chinese New Year to have a simple dinner. Ordered spicy duck blood in chili sauce, marinated goose, and some other small dishes. The prices were reasonable.

講真,今次食得開心得嚟又滿足!呢家餐廳嘅酸菜魚真係正中紅心,簡直係我心頭好!先講湯底,酸酸地夾雜微辣,夠哂勁!花椒啲麻辣感夠晒勁,湯底入啲大豆芽薯粉,脆脆地又吸晒湯汁,飲一口暖笠笠,叫人止唔住飲!😍至於沙拉骨,我就覺得配啲夜晚涼風,啖啖肉酸甜酥脆,食到停唔到口!椒鹽脆鮮魷嘅香脆度就更加掂,剛上桌真係熱氣騰騰,外皮脆卜卜,椒鹽味道夠晒香,唔饞都難!最後個福建炒飯就是滿足感之源!粒粒飯晶瑩剔透,每一啖都有鮮味同彈牙嘅驚喜,食完滋味滿溢喺心尖尖!😋環境算係幾擠,但一嚐到隔離過嚟香味四溢嘅小炒,啲咩氣氛都變得不再重要。啲樣仲企喺度等你招手,响應好快嘅服務無得彈!心情好,食得之余,啲笑容同樂趣都甜過霜。🌶️總括嚟講,今次食譜體驗,真係食得仲想再食,下次再黎我仲想試下其他野食,希望一樣正!🤤

2024-01-06 497 瀏覽
今日去打包一份水煮牛肉饭,又叫一份猪扒乌冬堂食,进店同一个后生仔店员打招呼好似冇办法睇到我,只好找其他人点餐。之后哩个后生店员送餐也把饮管直接丢比我,我觉得你唔想做生意可以唔做啦!想快嘚放工可以直接唔做,之后还在我用餐时趁我睇手机係我面前扭屁股,痴线,打包嘅水煮牛肉饭返屋企之后又睇到冇比饭我,我祝哩家早日合你嘚店员心愿,早日关门最好啦生意唔想做就趁早关门大吉,点解开门恶心自己又恶心大家呢?诚挚祝愿喇
拍住肚溜過嚟食飯,一陣子有得嘆就撈啖啦!今次就揀咗間「酸甜快閃」嘗吓。嚟咗,揀咗個酸菜魚試下,真係有啲出奇😲。淨係個湯,味道戥柯打甘,酸酸地辣辣地,魚片又滑又溜,啖啖肉嘅,洗得好淨,架生啲啲滋味!隨碟嗰啲酸菜都係啱口氣嘅,跟班佢啲寬粉同菇類,咪話聲唔正啊!🍲接住,嚟個口水雞,啖啖雞肉,啖啖驚喜。啲汁雖然冇辛辣到我差啲喊,但嘅咸香味就係撚手好戲,幾正!🤤撻完啲辣,嘴巴要點清?嚟份鮮果咕嚕肉囉!呢度嘅咕嚕肉做得〝冇得輸〞!啲肉咬落去唔會唔舒服,外脆內軟。佢啲鳳梨塊仲咁多汁,加埋個特製酸甜汁,真係正到跳起!🍍🐷坐落呢度,別擔心,要轉換一下口味,淺嚐嘅話,呢個餐廳真係得!啲食物質素同服務都幾好,唔會令你失望嘅!下次抽空,仲要點啲別嘅小炒試下,肚仔準備好先啦!👅🔥

2023-12-31 265 瀏覽
行過九龍灣唔知食乜好,今日決定入呢間舖頭試吓。👀 首先,個「老壇酸菜魚」真係正!鱸魚肉質鮮嫩得黎口感又滑,再加埋金針菇同薯粉,湯底酸爽開胃,辣度正中下懷,一啖啖都咁過癮。「鹵水拼盤」食落香滑過糖,那些豬耳豆腐之類嘅小食咬落去又脆又入味,真係唔錯。跟住嘅「避風塘茄子」,脆皮下面藏住腍滑嘅茄子,味道好香,雖然有啲油,不過就係噉掂。嚟到「鮮果咕嚕肉」,然後一嘴嘅酸甜就嚟啦!咕嚕肉脆皮酥脆得嚟不油膩,配上新鮮菠蘿,真係酸酸甜甜地令人一試難忘。😋「鹽焗走地雞」呢,簡直係今晚嘅MVP,唔太咸嘅鹽焗配方帶出走地雞嘅原汁原味,肉質彈牙得嚟唔會太腍,食落去真係有種回到家鄉嘅感覺。最後嚟个「濃湯鮮菌浸菜苖」清新解膩,幫手醒醒胃,啲菜苗幼嫩得嚟保持住嘅脆度,真係食到心清氣爽。🌿整體黎講,今次試呢家舖頭嘅体验真係幾正!食物美味,量足價公,真係無話可彈,下次再來一轉都值得!

2023-11-16 470 瀏覽
水煮魚片🐟使用嫩滑的魚肉,如鱼薄片或鱼片,口感柔嫩,肉质鮮嫩。水煮魚片的辣味來自於使用的辣椒粉和辣椒油。辣椒粉通常用大量的花椒粉,它給予了水煮魚片特有的麻辣風味,而辣椒油則提供了辣味的強烈感覺。辣味可以是中度到非常辣,視個人喜好和烹飪方式而定。水煮魚片同樣有麻味,這來自於大量使用的花椒。花椒給予了水煮魚片辣味中的麻感,讓口腔有一種舌尖麻麻的刺激感。咖哩牛腩飯🐮牛腩具有豐富筋絡和脂肪,因此在燉煮過程中變得軟嫩多汁。咖哩牛腩通常經過長時間的燉煮,使得牛腩肉質鬆軟,咖哩牛腩的咖哩醬汁濃稠香濃,帶有一定的辣味和香料風味。咖哩口味的濃郁和香料的混合使得口感豐富,給人一種濃厚的滋味。
水煮魚片🐟

咖哩牛腩飯🐮
鮮果咕嚕肉🐷酸甜和咸香的味道,呈現出豐富多樣的口感。咕嚕肉使用脆皮炸至金黃酥脆,內部則保持著嫩滑的肉質。加入鮮果後,口感更加豐富,果肉的水分和脆度為整道菜帶來了清新的口感。鮮果的酸度和甜度與肉的鹹香相互融合,帶來了愉悅的味覺體驗。整體而言,鮮果咕嚕肉口感酥脆、嫩滑、清新並帶有微酸微甜的風味,令人回味無窮。避風塘茄子🍆避風塘茄子的口感特點是外酥內嫩,炸至外脆內滑。茄子經過切片或切塊後,通常會先經過鹽水浸泡一段時間,以去除茄子的苦澀味。然後茄子會被裹上一層薄薄的澱粉或麵粉,炸至金黃酥脆。炸好的避風塘茄子外層酥脆,吃起來有一種爽口的口感。小炒皇😁肉片經過快速翻炒,保持了肉質的嫩滑和蝦的鮮嫩。炒煮過程中,通常加入辣椒、蒜、薑等香料,營造出香氣四溢的口感。這些香料與主要食材的結合,使得小炒皇具有辛辣的風味,增添了菜品的特色。小炒皇的烹調過程通常採用高溫快炒的方式,這使得食材表面微脆,保持了食材的鮮嫩同時帶來了一絲脆感。這種微脆的口感為整道菜增添了層次和口感的變化。酸菜魚😀口感特點是鮮嫩、酸辣和豐富多樣。首先,魚肉一般選用肉質細嫩的魚種,如鯽魚或草魚。烹調過程中,魚肉經過快速煮熟,保持了魚肉的嫩滑
鮮果咕嚕肉🐷

避風塘茄子🍆

小炒皇😁

酸菜魚😀
口感特點是鮮嫩、酸辣和豐富多樣。首先,魚肉一般選用肉質細嫩的魚種,如鯽魚或草魚。烹調過程中,魚肉經過快速煮熟,保持了魚肉的嫩滑口感,酸菜則提供了酸味的調性,與魚肉的鮮甜相互融合,帶來了獨特的風味體驗。

Xo炒公仔麵🍜
公仔麵具有彈牙的口感,麵條本身有一定的咬勁,帶有一種Q彈的口感。它不僅能夠保持韌性,還能吸收調味料和湯汁,使口感更加豐富。XO醬是一種香辣的醬料,由乾貝、蝦米、辣椒和其他香料製成。XO醬的加入為菜品帶來了濃郁的香氣和辣度,使口感更加刺激。它與公仔麵的結合,讓每一口都充滿了辣味和香氣。蔬菜的加入也為這道菜提供了一定的口感變化。蔬菜通常會經過快速翻炒,保持著一定的脆度,為整道菜增添了爽脆的口感
2023-09-03 723 瀏覽
老友帶咗我去九龍灣德寶商場一間叫有義氣嘅小炒王話佢呢度小炒都好出名,而且大大碟今次就試吓佢流定堅又係嗰啲6:30鐘你要去到啦…如果唔係去到七點又滿座首先又係叫我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉…要讚一讚佢哋煮得幾入味,而且啖啖肉之後,我老友就叫咗一個少少辣嘅酸菜魚味道尚算唔錯不過辣辣地都係好辣嘅另外叫咗個炸軟殼蟹….脆脆地幾香口…我老友飲咗三支啤酒另外叫咗佢哋嘅有義氣小炒王…味道OK不過不失🤭🤭🤭最後叫多個福建炒飯不過份量好似少咗啲啲反而佢哋嘅凍檸樂就好大杯..係我見過最勁嘅
老友帶咗我去九龍灣德寶商場一間叫有義氣嘅小炒王
話佢呢度小炒都好出名,而且大大碟
今次就試吓佢流定堅
又係嗰啲6:30鐘你要去到啦…如果唔係去到七點又滿座
之後,我老友就叫咗一個少少辣嘅酸菜魚
味道尚算唔錯不過辣辣地都係好辣嘅
另外叫咗個炸軟殼蟹….脆脆地幾香口…我老友飲咗三支啤酒
另外叫咗佢哋嘅有義氣小炒王…味道OK不過不失🤭🤭🤭
最後叫多個福建炒飯
不過份量好似少咗啲啲
反而佢哋嘅凍檸樂就好大杯..係我見過最勁嘅

2023-08-09 786 瀏覽
📍九龍灣 友義氣夜晚嚟咗呢間位於得寶商場嘅友義氣餐廳,呢間餐廳專食酸菜魚同口水雞等菜式。我哋一嚟到已經好多人拎咗飛排緊隊,好多都係四人以上嘅飛,而我哋就係兩個人,店員會比較優先大枱,所以我哋都等咗一段時間先入到去。入到去之後我哋就選擇咗佢嘅晚市二人餐($328),驟眼睇大部份枱都係嗌套餐,比較少散嗌。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 老壇酸菜魚我哋因為擔心會太辣,所以淨係叫咗BB辣,辣到唔係好夠,所以如果食到辣既朋友,可以叫小辣。佢既份量超多,魚片都有好多塊,另外就仲有啲金菇、芽菜、寬粉等等嘅配菜,所以分量十足,而且味道就係正宗嘅酸菜魚,非常推薦!• 口水雞 例牌我覺得佢嘅質素就指數正常水平,一上碟成pat醬放咗喺中間,感覺有少少頹😂。• 避風塘茄子因為佢之前嘅餸菜份量都好多,所以食呢一碟茄子嘅時候,已經飽飽地,再加上佢係炸既,感覺就有啲油膩。而且佢嘅炸粉都偏厚,唔係好食到佢嘅茄子肉。• 凍檸茶我哋兩個人叫咗兩杯凍檸茶,上到嚟真係超超超大杯,所以建議其實兩個人可以淨係嗌一杯,唔係食到超辣,其實都夠飲。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و味道:🐱🐱🐱🐱環境:🐱🐱🐱服務:🐱🐱🐱🐱CP值:🐱🐱🐱🐱٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍九龍灣 友義氣

服務:🐱🐱🐱🐱
CP值:🐱🐱🐱🐱

• 老壇酸菜魚
2023-06-26 885 瀏覽
黎到九龍灣食lunch,朋友介紹呢間好出名既酸菜魚,但今次食既係口水雞,原因係見到隔離枱既口水雞睇落好唔錯,一上到枱當然係好唔錯,今次配左紅薯粉,湯底有有許味精感覺,但唔口渴都合格的,口水雞份量算多,雞件都幾滑,啖啖肉,好足料,伴隨仲有唔少花生,好開胃,讚讚讚👍🏻👍🏻👍🏻

6月6日大仔仔原本預咗,在得寶台灣館食晚飯,提早為揾食肥華,慶祝父親節,是晚肥華一家大细合共四人,到達台灣館先知此食店已轉營為火煱館,没有小菜供應,肥華當機立斷,即時拉隊到呢間,友義氣小菜館食呢餐,早來的父親節晚飯,雖然係臨時易地而食,但此店食物卻為肥華一家帶來驚喜,鎮店名菜酸菜魚全家讚好,菜心炒牛肉食到三大牛魔王,耳仔郁郁,呢兩個都係值A++評分食品,而其餘嘅,沙拉骨,炸雞軟骨亦有B+質素,相比個啫啫雞及麻婆荳腐就令人失望,祇值C分,不過今餐係大仔仔同肥華慶祝父親節,食物嘅質素已係其次,重要嘅係佢對肥華嘅心意,總知一句講晒,呢餐係💯👍👍👍👍
2023-05-30 732 瀏覽
/🐟友義氣。酸菜魚好抵嘅酸菜魚!佢有個二人set,超級抵食,三百頭有酸菜魚加兩個餸,睇落都唔錯。不過我哋想食其他餸就散嗌咗🤣✨酸菜魚 $188 (6.5/10)我哋叫咗小辣,一嚟勁大盤,本身以為無乜料係入面,但其實勁多勁多魚片,而且有金菇,寬粉,芽菜。而每片都無骨又滑又大塊😻唔係醃到好淋嗰啲嚟!湯底比較簡單單調,酸同辣唔太融合到,唔可以話係好好食嘅酸菜魚,但係係個可以過口癮嘅一個🫶🏻✨金沙蝦球 $125 (6.5/10)咩食物炸過都好食🤣 蝦本體應該係急凍嗰種,食到爽口嘅,都大大舊,炸粉未算好厚,都可以,不過就無乜金沙係上面啦,如果佢落翻多啲鹹蛋黃,就會好好多😗✨啫啫雞煲 $95 (6/10)雞件大部分都滑😌,而且有菇有豬肚。鑊氣就無乜,不過都幾重口味!-九龍灣無乜野食,係附近可以去試吓。都好多家庭咁去食😗-♡ May 2023-#yat2sik3_九龍灣#友義氣酸菜魚
🐟
友義氣。酸菜魚

好抵嘅酸菜魚!

✨酸菜魚 $188 (6.5/10)

✨金沙蝦球 $125 (6.5/10)

✨啫啫雞煲 $95 (6/10)

九龍灣無乜野食,係附近可以去試吓。都好多家庭咁去食😗
♡ May 2023
#yat2sik3_九龍灣