2024-04-01 51 瀏覽
屋企附近新都城有間別天神,極少幫襯,趁今日假期lunch走去食返碗,叫咗個蝦味噌豚骨拉麵加$10麵底,侍應妹妹竟然同我講加麵底免費,於是我將佢改造加蛋🥚啦!麵質中規中矩,叉燒臨上之前會用火槍燒過,bar 枱配料充足,任添芽菜好好味,Good Good.
,於是我將佢改造加蛋🥚啦!
麵質中規中矩,叉燒臨上之前會用火槍燒過
,bar 枱配料充足,任添芽菜好好味,Good Good.
2024-03-22 31 瀏覽
食物:4/5環境:4/5服務:4/5性價比:4/5 食物:相信大家都聽過博多拉麵別天神,曾經有10幾間分店,執下執下執淨幾間。食classic豬骨拉麵,味道正常。環境:正常拉麵店格局,冇咩好講服務:正常餐廳服務,冇咩好講性價比:相對起港島區埋拉麵賣成$150 up, 呢間口痕食下不錯
食物:4/5
環境:4/5
服務:4/5
性價比:4/5
環境:正常拉麵店格局,冇咩好講
服務:正常餐廳服務,冇咩好講
2024-03-01 66 瀏覽
上網其實見到好多負皮,反而食完想平反下,冇想像中咁差😹豚骨拉麵🍜湯底濃郁,充滿豬骨的風味,喝起來滋味十足,讓人回味無窮!🐷👅🍜😋配料都算豐富,加入了嫩滑的叉燒、蔥花和海帶,豐富了口感的層次,不過叉燒份量得兩塊!🍖🌿🌊蝦味噌豚骨湯麵🍤湯頭中融合了鮮蝦和豬骨的香味,帶來濃郁的海鮮風味🦐🐷🌊搭配蝦味噌的調味,口感更加豐富🍜😍櫻花蝦的加入為湯麵增添了香脆的口感!🌸🦐😋餃子煎得唔算香脆😕🥬🍖😍🌟有時佢會做買一送一真係好抵食..💸.消費. $110(全單)🈵.回頭率. 7.9 / 10
上網其實見到好多負皮,反而食完想平反下,冇想像中咁差😹

蝦味噌豚骨湯麵🍤

餃子煎得唔算香脆😕🥬🍖😍

🌟有時佢會做買一送一真係好抵食
.💸.消費. $110(全單)
🈵.回頭率. 7.9 / 10
2023-06-27 453 瀏覽
實在非常好味,裝修格局,調味配料,拉麵選擇,日本風十足,特別係嗰啲辣芽菜,再加埋啲拉麵胡椒,配在拉麵上面吃,非常之配合,另有自助服務,可以斟水或凍茶飲,可以慳返唔使買可樂,阿女唔講,我都唔知道將軍澳新都城戲院旁邊有間咁嘅小店,要俾10個讚。老公食咗櫻花蝦拉麵,阿女食咗原味嘅豚骨拉麵,我就叫咗個櫻花蝦拉麵套餐,配埋隻蛋very good,大家都非常滿意,服務態度一流,地方不大,只有吧枱,我在平日的中午去,冇乜人。我掛住食,冇影到啲麵,用那裏的圖片補上。

2023-06-27
  • 蝦味噌套餐
2023-01-13 677 瀏覽
半年無去,今日帶埋媽咪去個蝦湯勁淡,要加三匙蒜泥先有啲味唔會再幫襯,質素愈黎愈差個蝦湯無味,個叉燒又縮水怪唔知得都冇人再排隊等位食啦質素一路下降,遲早執笠完全失望
半年無去,今日帶埋媽咪去
個蝦湯勁淡,要加三匙蒜泥先有啲味
唔會再幫襯,質素愈黎愈差

個蝦湯無味,個叉燒又縮水
怪唔知得都冇人再排隊等位食啦
質素一路下降,遲早執笠
完全失望
2022-12-25 496 瀏覽
依間位於新都城二期地下一個角落嘅小店,好有日本拉麵小店feel🤣 冇得去日本旅行,嚟呢度坐吓搵返啲日本小店嘅感覺。呢度嘅拉麵只有兩款:豚骨湯麵同蝦味增豚骨湯麵。對於有選擇困難症嘅人就好友好😝因為你只需要二揀一。🍜別天神套餐$105豚骨湯麵+ 🥟餃子(四隻)麵條可以自己選擇硬度,我自己揀咗正常嘅硬度,咬落去麵條煙煙韌韌。湯底奶白色,飲落好滑好濃郁😋表面唔會有厚厚嘅一層油,所以會一飲再飲。流心蛋好滑好入味,高質。套餐揀左餃子🥟好普通,同拉麵會有好大落差。🍜蝦味噌套餐$115蝦味噌豚骨湯麵+ 🦞小龍蝦蟹子沙律湯表面會有大量嘅櫻花蝦,所以你每飲一啖湯都會飲到蝦同豬骨湯味。不過我自己就覺得佢嘅蝦味🦞會冚過豬骨湯嘅味道。呢個餐我哋就配小龍蝦蟹子沙律,沙律超高質,有大量小龍蝦係入邊。每一啖都可以食到小龍蝦🦞,必點😋每個套餐都可以餃子或小龍蝦蟹子沙律二揀一,自己就會推薦小龍蝦蟹子沙律,另外佢亦都有啲特別嘅調味料俾你去加配落你個湯底。其中辣芽菜亦都係我覺得超好味嘅配菜🤩🤩芽菜爽甜再加上辣味,其他地方食唔到🥳🥳

🍜別天神套餐$105
豚骨湯麵+ 🥟餃子(四隻)

🍜蝦味噌套餐$115
蝦味噌豚骨湯麵+ 🦞小龍蝦蟹子沙律

• 小龍蝦蟹子沙律
  • 辣芽菜
2022-10-26 464 瀏覽
食完會想再食嘅拉麵,叉燒爽唔會太肥,款式唔多但係味道好好,店門口有2部拉麵販賣機,入錢點嘢食,令我有少少去咗日本嘅感覺,今次食物好水準,價錢合理,雖然只有兩個服務員,但係服務都OK,我覺得好滿意。
  • 豚骨拉麵
2022-08-03 620 瀏覽
博多拉麵別天神喺戲院睇完戲,就嚟咗哩間喺正戲院隔離嘅拉麵店食lunch。Menu 選擇唔多,主要2款拉麵,我就試左別天神套餐,套餐包括豚骨拉麵,餃子或小龍蝦蟹子沙律。舖面唔大,裝修係日式風味街頭拉麵店咁。-------------------------別天神套餐 $105🍜豚骨拉麵湯底呈奶白色,好濃郁。湯底係每日新鮮熬製,100%豚骨加純水熬,不含味精牛乳,豬骨粉,食完都唔會好口渴。面麵條都可以選擇硬度,正常嘅硬度我就啱啱好。叉燒味道好夠,應該係燒過嚟,有少許焦香味,但肉質略嫌硬咗啲。流心蛋好入味,同成個拉麵好夾。🥟餃子餃子正常,皮唔會太厚。餃子底煎得好香脆。同行朋友都叫咗別天神套餐但揀咗配小龍蝦蟹子沙律🦞小龍蝦蟹子沙律哩個有驚喜,平時食小龍蝦蟹子沙律壽司實在唔夠喉。面哩份份量唔小,仲有多塊紫菜可以夾住一齊食。-------------------------博多拉麵別天神地址將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G09號舖
博多拉麵別天神

舖面唔大,裝修係日式風味街頭拉麵店咁。

-------------------------
別天神套餐 $105
🍜豚骨拉麵

🥟餃子
餃子正常,皮唔會太厚。餃子底煎得好香脆。

同行朋友都叫咗別天神套餐但揀咗配小龍蝦蟹子沙律
🦞小龍蝦蟹子沙律

-------------------------
博多拉麵別天神
地址
將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G09號舖
2022-03-15 929 瀏覽
第一次光顧「別天神」是銅鑼灣總店,今日就去了她的將軍澳分店。小店位於商場內,鋪位座落地下角落,毫不顯眼。只有12個座位,全部以拉麵吧的形式圍着開放式廚房佈置;近望有點似博多天神一帶的屋台,裝修風格也接近一模一樣,只不過這個仿屋台較博多的真屋台(只有五六個座位左右)大得多了。門口一張大海報介紹了小店的所有出品;不計算套餐及追加配料,只有兩款拉麵、煎日式餃子及沙律共四款出品。款式雖少,但這正是日本個體戶拉麵小店的特色:餐牌選擇少,店主(通常也是拉麵師傅)才能功多藝熟,保證穩定的出品質素。同其他分店一樣,門口放置了一台自助食卷機,採用觸控式螢幕及信用卡付款;反而不似日本,並不接受現金。當然,對於連鎖拉麵店來講,全部食材由中央廚房處理及炮製,每間店舖並不需要拉麵師傅,一兩個懂得基本烹調技巧的員工已經足夠。小店員工只需要將食材按既定程序及指定烹煮時間煮熟及翻熱,並不需要高超烹調技巧、也不會因應情況而作出調整。拉麵吧格局同銅鑼灣總店一模一樣,同樣有一大膠樽(內置冰粒膽)凍開水 / 凍玄米茶,生蒜蓉、七味粉、芝麻磨、拉麵胡椒粉;但就不見了漬物(辣芽菜仔),莫非疫情關係,暫停了醃製?不過,始終是商場內
拉麵吧格局同銅鑼灣總店一模一樣,同樣有一大膠樽(內置冰粒膽)凍開水 / 凍玄米茶,生蒜蓉、七味粉、芝麻磨、拉麵胡椒粉;但就不見了漬物(辣芽菜仔),莫非疫情關係,暫停了醃製?不過,始終是商場內小舖,並非街鋪;欠缺了暗淡昏黃燈光、及破舊簡陋的裝修風格,日本風味比不上銅鑼灣總店。
別天神套餐($105)包括豚骨拉麵一碗、餃子四個及小龍蝦蟹籽沙律,套餐的豚骨拉麵亦多了一個半熟流心蛋。
豚骨拉麵
湯底只用豚骨及純水每日新鮮熬制,不含任何味精、豬骨粉及牛乳;奶白色效果及濃稠適中的骨膠原完全靠長時間熬煮而成。今日這碗拉麵的湯底油脂比例,較印象中銅鑼灣總店的出品少了一點,味道就一樣鮮甜可口;鹹度同樣剛剛好,很適合香港人口味,不似過日本那邊的偏鹹、偏重味。
鮮橙紅色的溏心蛋賣相吸引,蛋黃流心、蛋香濃郁。幼身麵條軟身、有合適韌度,亦沒有食用鹼水味。兩種食材質素穩定,與銅鑼灣店的品嚐經驗沒有分別。
今次只有兩片叉燒,上次有三片;不過,今次的叉燒就切得較厚。顏色偏深,相信經過特別醃製,外層亦有燒烤處理的痕跡。由中央工場送過來的叉燒放入拉麵碗前,店員會用氣體火槍翻熱,以帶出油脂及提升香氣。味道較一般日式叉燒濃郁;入口鬆軟,外層邊緣位亦有少少脆香口感 ⋯⋯ 可以形容為日式叉燒味道與廣東叉燒口感的混合體。
餃子的味道就相對一般,餃子底皮煎得未夠香脆,餡料味道亦很一般。
餃子
湯底、叉燒、溏心蛋及餃子俱由中央廚房出品,每碗豚骨拉麵的出品水準穩定,與銅鑼灣總店接近一模一樣。味道相當好、性價比又夠高,值得一試。
2022-03-06
豚骨拉麵
2021-11-07 730 瀏覽
📍新都城2期又黎到將軍澳~已經食過好多次,但今次先記得影相~呢度既座位真係好適合一個人食飯😂🔸蝦味噌豚骨拉麵今次試左呢個,但果然我都係鍾意原味多啲😂可能個人唔係咗好海鮮味蝦味唔差但我就係鍾意原味😂😂😂鍾意食蝦既人值得一試湯好飲加埋辣芽菜落去會更好味😋
📍新都城2期
又黎到將軍澳~已經食過好多次,但今次先記得影相~
呢度既座位真係好適合一個人食飯😂

🔸蝦味噌豚骨拉麵
今次試左呢個,但果然我都係鍾意原味多啲😂
可能個人唔係咗好海鮮味
蝦味唔差但我就係鍾意原味😂😂😂
鍾意食蝦既人值得一試
湯好飲
加埋辣芽菜落去會更好味😋

2021-10-14 501 瀏覽
又是屋企樓下的餐廳自選晚餐想不到食什麼於是來到戲院旁邊的拉麵店自助點餐的款式可以食到一個日式拉麵,一罐飲品獨立座位又坐得舒服又有播放柔和和悅耳的音樂,坐得非常舒服想不到食什麼,睇完戲可以想一想這一間餐廳拉麵的味道不過不失,配料和味道也10分不錯叉燒味道也10分不錯,面的質感也非常好吃
又是屋企樓下的餐廳自選
晚餐想不到食什麼於是來到戲院旁邊的拉麵店
自助點餐的款式
可以食到一個日式拉麵,一罐飲品
獨立座位又坐得舒服
又有播放柔和和悅耳的音樂,坐得非常舒服
想不到食什麼,睇完戲可以想一想這一間餐廳
拉麵的味道不過不失,配料和味道也10分不錯
叉燒味道也10分不錯,面的質感也非常好吃
2021-08-08 455 瀏覽
博多拉麵別天神 (將軍澳)📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G09號舖日本拉面餐廳去唔到日本..唯有去日本餐廳頂住先🤣拉面店內只有12個座位🤣隨時要等位間野係屋企附近 平時無黎試 見晚上九點無咩人又未食飯 衝左入黎一個人試試好似日本甘樣去自助機度點餐要用八達通/ 信用咭消費有冰麥茶或者冰水 (自助形式) 店員會問你面既硬度 (超硬/偏硬/正常/ 偏軟/走蔥) 湯底都幾濃郁 100%豚骨+純水湯底 (絕不包含味精) 👉🏻蝦味增豚骨湯麵$85除左有兩塊豚肉外,配菜有紫菜、粟米、蔥、糖心蛋、蝦米都幾日本feel 店員會用日文打招呼既店內都有部電視機播緊d日本野😂店後都有d日本既裝飾睇下 都似去左日本面店 個面就普普通通啦 唔算平又唔算好貴既美味指數:⭐️⭐️⭐️.5環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️️⭐翻兜指數:⭐️⭐️⭐️.5(滿分為 5⭐)#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
博多拉麵別天神 (將軍澳)
📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G09號舖

日本拉面餐廳去唔到日本..
唯有去日本餐廳頂住先🤣

拉面店內只有12個座位🤣
隨時要等位
間野係屋企附近 平時無黎試
見晚上九點無咩人又未食飯 衝左入黎一個人試試

好似日本甘樣去自助機度點餐
要用八達通/ 信用咭消費

有冰麥茶或者冰水 (自助形式)

店員會問你面既硬度
(超硬/偏硬/正常/ 偏軟/走蔥)

湯底都幾濃郁
100%豚骨+純水湯底 (絕不包含味精)

👉🏻蝦味增豚骨湯麵$85
除左有兩塊豚肉外,
配菜有紫菜、粟米、蔥、糖心蛋、蝦米

都幾日本feel

美味指數:⭐️⭐️⭐️.5
環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️️⭐
翻兜指數:⭐️⭐️⭐️.5
(滿分為 5⭐)

#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
2021-07-03 380 瀏覽
想快食又健康日本拉麵就係好選擇👍🏻別天神用自動櫃員機落單,簡單又快捷, 每次都選擇蝦味湯底,麵底可以選擇軟硬度,同小朋友食可以加多一個麵底share剛剛好👍🏻叉燒比較軟, 厚度適中,味道鹹甜亦剛剛好😋識食一定要食「龍蝦沙律 」💛第二度一定食唔到, 用紫菜包住沙律食,諗起都流口水🤤餃子🥟比較普通,但孩子特別喜愛😊值得一提係別天神有凍麥茶&寶碧紙巾提供。仲唔係性價比高嘅日本拉麵專門店👍🏻
想快食又健康日本拉麵就係好選擇👍🏻

餃子🥟比較普通,但孩子特別喜愛😊

2021-06-14 207 瀏覽
The small shop is next to the theater, with only about 10 seats. The decoration is like a traditional ramen shop, as if you are in Japan. The pork bone soup ramen is a must-try. The soup base is MSG-free. Eat noodles and serve with soup at the same time. Don't expect too much on the pork, the taste is average. The dumplings were fried crispy and delicious.

2021-02-06
2021-06-08 174 瀏覽
去到餐廳首先係喺右手邊個自動售賣機到買飛,之後將張飛交俾店員,好有日本拉麵店嘅感覺。之後自己坐低,成間餐廳剩係得吧枱,坐喺吧枱度可以望到廚師煮拉麵,炒緊櫻花蝦嘅時候個香味已經好濃郁,拉麵可以自己揀軟硬度,配料亦都可以選擇多或少,裏面塊叉燒厚薄度適中,好冧身,好入味,個湯底好濃郁,唔淡,啲拉麵吸晒啲汁,櫻花蝦份量很多,所以每一啖都可以食到櫻花蝦嘅味道。另外叫咗一碟餃子有四件,個表皮煎得好香脆,內裏都好Juice,肉餡好足夠,啱我口味。
櫻花蝦拉麵
櫻花蝦拉麵