餐廳: 南記粉麵
資訊:

餐廳: 南記粉麵
資訊:

2024-04-17 49 瀏覽
在觀塘這間 點了辣豬肉麻辣米線,麻辣又要另外加$2+$9春卷兩條+一杯豆漿(細杯),剩惠$69米線份量好少 我都偏細食的都覺得完全唔飽肚 豆漿+$13又細杯的 而且不是真正的純豆漿。真的搵在觀塘附近返工的人笨!好難受
真的搵在觀塘附近返工的人笨!好難受

2024-04-17
2024-01-03 216 瀏覽
肥牛米線是我的最愛。肥牛片柔軟多汁,搭配彈牙的米線和鮮美的湯汁,每一口都是純粹的享受。這道菜的味道鮮美,而且份量十足,非常滿足我的胃口。菜肉餃米線,餡料豐富多汁,餃子皮薄而有彈性,米線則是綿軟滑嫩。湯汁的味道鮮美,完美地融合了餡料的風味,每一口都充滿了美味的口感。大腸米線的大腸切成了薄片,入口嫩滑,搭配米線和湯汁,味道鮮美而豐富。這道米線的口感豐富,令人回味無窮。

2023-10-08 312 瀏覽
平時多數都會外賣在家中享用,亦有試過堂食,但有時人流好多,要排隊,會覺得外賣較好方便。是日平日大約6點到了晚餐時間,喜歡比較早食晚餐,經過看見就有啲掛住它的招牌食物……春卷😋,於是決定堂食。可能時間尚早,人流稀疏,座位任坐。🍜招牌河粉 $29份量雖然唔多,但如果唔食咁飽,份量係夠。有3款食物,有白魚旦,牛肉,招牌春卷,雖然係清湯,但河粉好入味,食曬成碗好滿足又唔浪費食物。🍜春卷牛腩小窩米線(番茄湯底)牛腩一般般,乾同韌,番茄湯底濃。真的好喜歡它的招牌春卷,令碗河粉或米線增添色彩而胃口大增。
平時多數都會外賣在家中享用,
亦有試過堂食,但有時人流好多,要排隊,會覺得外賣較好方便。

是日平日大約6點到了晚餐時間,喜歡比較早食晚餐,
經過看見就有啲掛住它的招牌食物……春卷😋,於是決定堂食。
可能時間尚早,人流稀疏,座位任坐。

🍜招牌河粉 $29
份量雖然唔多,
但如果唔食咁飽,份量係夠。有3款食物,有白魚旦,牛肉,

🍜春卷牛腩小窩米線(番茄湯底)
牛腩一般般,乾同韌,番茄湯底濃。

真的好喜歡它的招牌春卷,令碗河粉或米線增添色彩而胃口大增。

招牌河粉
春卷牛腩小窩米線 (番茄湯底)
2023-09-30
招牌河粉
春卷牛腩小窩米線 (番茄湯底)
2023-07-03 424 瀏覽
感謝今日執到我電話的客人、職員。多謝你哋,唔該曬。今日嚟南記食最愛的小窩B餐,唔知係邊個俾我勇氣叫咗中辣,辣到我口水鼻水出曬嚟。食到最後冇曬可樂,辣到我失憶咁😅漏咗電話係枱面都唔知。多謝🙏🏻咁多位,有執返俾我除咗辣之外,口味保持一貫水準。辣豬肉好好味,魚片同春卷都彈牙可口,大大嘅冬菇我鍾意,芽菜加米線配湯汁,正。唔可以唔提有我最鍾意嘅酸菜肉碎嘅酸辣湯㡳,正到冇餸都可以食曬一碗米線。當然有餸更正斗。
感謝今日執到我電話的客人、職員。多謝你哋,唔該曬。
食到最後冇曬可樂,辣到我失憶咁😅漏咗電話係枱面都唔知。
多謝🙏🏻咁多位,有執返俾我

2023-07-03
  • 小窩米線B餐
2023-05-10 435 瀏覽
今次我來到南記粉麵,點了他們新出的芫荽湯米線$58。湯汁的味道太淡了,完全沒有芫荽的味道。店內主力做外賣,讓堂食等候時間偏長。我希望南記粉麵可以優化服務流程,縮短等候時間,讓堂食顧客可以更加愉快地用餐。我對南記粉麵的芫荽湯米線並不是很滿意。希望他們可以對這道菜進行改進,提升菜品的味道和品質,同時優化店內服務流程,提高顧客的體驗。

芫荽米線
2023-04-07 372 瀏覽
今日紅色假期 諗住deliferwood 叫南記食,兩個加埋$160,其實下午茶黎講又吾算平,但系好失望,叫大辣一d都吾辣,求其俾兩包辣醬你自己加,米線硬過鐵線(有d誇張,不過真系好硬),最慘系杯凍奶茶無糖水,完全無甜味。明知人地外賣無得補,杯凍奶茶又吾落糖,人地點飲,真系接受吾到要大辣系俾兩包野自己加,咁你吾好分大中小辣啦,全部自己加咪好lor……諗住耐吾耐食下,應該以後吾會食呢間野,附近都有好多選擇

2023-04-07
外賣送餐
每隔一段時間就會想起南記春卷,所以每逢想起就想食,以往都係堂食,由於不能外出於是今次試吓外賣送餐。🍜必點的南記春卷是次我配了牛腩,即係春卷牛腩小窩米線,湯底選擇了酸辣(小辣)。試過好形形式式嘅春卷,還是南記好味,牛腩份量都唔少。🍜南記春卷配牛筋米線(酸小辣)🍜牛筋份量都多,浸在酸辣湯底裡面好味。🍜貢丸墨丸米線(番茄湯底)🍜貢丸肉質爽口,番茄湯底不過不失。外賣份量都唔少,分湯上就不會令米線發脹,值得一提,湯底嘅酸菜爽口同唔會好咸,春卷口感同味道依舊好味😋。
每隔一段時間就會想起南記春卷
,所以每逢想起就想食
,以往都係堂食,由於不能外出於是今次試吓外賣送餐

🍜必點的南記春卷
。試過好形形式式嘅春卷,還是南記好味
,牛腩份量都唔少。

🍜南記春卷配牛筋米線(酸小辣)🍜
牛筋份量都多,浸在酸辣湯底裡面好味。

🍜貢丸墨丸米線(番茄湯底)🍜
貢丸肉質爽口,番茄湯底不過不失。

外賣份量都唔少
,分湯上就不會令米線發脹
😋。

貢丸墨魚丸米線(番茄湯底)
牛筋春卷米線(酸小辣)
春卷牛腩小窩米線(酸小辣)
2022-12-12
外賣送餐
貢丸墨魚丸米線(番茄湯底)
牛筋春卷米線(酸小辣)
春卷牛腩小窩米線(酸小辣)
2023-01-16 382 瀏覽
🌸. 南記✨胡椒豬肚湯雞扒米線*𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊冬天除咗食麻辣😋胡椒豬肚湯都係一個好選擇😊南記出咗胡椒•酸菜•豬肚湯雞扒旋風豆腐串米線😜連特飲「紅胡椒菠蘿特飲 」 期間限定😇想試記得要去南記💚 秋冬驅寒湯底當中的黑白胡椒的香和辣味🙌🏻湯底十分不錯配上厚豬肚及雞扒✨仲有旋風豆腐串索哂湯嘅精華🍹紅胡椒•菠蘿特飲,味道新穎獨特,紅胡椒帶有甜味和香味與爽甜菠蘿凍飲🙌🏻ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧#南記 #南記粉麵 #namkeenoodle #namkee #胡椒豬肚湯 #胡椒豬肚雞扒米線 #旋風豆腐串 #紅胡椒菠蘿特飲 #南記fans༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 南記粉麵≋ ≋ 觀塘駿業街56號中海日升中心地下B號舖₊˚· ७── ⁼³₌₃ (⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷➿記得fσℓℓσω ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕-
🌸. 南記✨胡椒豬肚湯雞扒米線*𖥧𓇣
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊
冬天除咗食麻辣😋胡椒豬肚湯都係一個好選擇😊
南記出咗胡椒•酸菜•豬肚湯雞扒旋風豆腐串米線😜
連特飲「紅胡椒菠蘿特飲 」

期間限定😇想試記得要去南記💚 秋冬驅寒湯底

當中的黑白胡椒的香和辣味🙌🏻湯底十分不錯

配上厚豬肚及雞扒✨仲有旋風豆腐串索哂湯嘅精華

🍹紅胡椒•菠蘿特飲,味道新穎獨特,
紅胡椒帶有甜味和香味與爽甜菠蘿凍飲🙌🏻

₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
2022-12-03 343 瀏覽
之前係呢度買外賣,lunch時間俾完錢通常都要等好耐,因為實在太多人了。今日發現原來可以上佢官網叫定,價錢又一樣,咁就試下啦。網上叫完,二十分鐘後落去已經有得拎了,幾方便。今日試左佢個艇仔粉套餐,大地魚湯底係唔錯,仲有個魚皮同特飲,算對得住個價。

艇仔粉
魚皮
外賣自取
艇仔粉
魚皮
2022-11-17 265 瀏覽
香港仔南記粉麵 一直係香港人食粉麵之選求其食一餐又唔駛煩唸食乜 最緊要醫飽個肚 就會選擇食粉麵😄去到收銀處 原本想叫腩肉冬菇米線 收銀姐姐建議我叫呢個超值套餐🔸B招牌滋選小窩套餐有招牌辣腩肉 招牌春卷 魚片 冬菇叫左麻酸 米線 加杯凍檸茶招牌腩肉完全無肥 健康之選😄招牌春卷係南記招牌食品 唔駛多講魚片大舊但偏硬冬菇大粒厚身又滑 煮得好入味👍🏻米線唔會太腍 🔹觀塘呢間分店靠窗邊位置坐的一排單人座位好處係有電掣 有USB插頭差下手機👍🏻😂
香港仔南記粉麵 一直係香港人食粉麵之選
好處係有電掣 有USB插頭差下手機👍🏻😂
招牌辣腩肉
2022-11-15
2022-08-23 505 瀏覽
幫襯左南記都好多年,一直都好鐘意食,但今日去左觀塘呢間鋪之後,以後都唔會再食話就今日中午入去叫外賣,比完錢後等取餐,比我見到廚房入面有個男人既行為真係要比個like👍🏼👍🏼…佢拎起把鉸剪剪開包牛腩,之後將牛腩倒入一個兜入面,唔小心整跌咗一件,隨手執返起放返入個兜入邊,跟手就放落去碗麵入面比客人,其實我都明白出邊好多廚房都有呢個情況發生,但你要知道你地廚房喺出面都望得好清楚,係咪應該要避忌下,加上呢個疫情衛生係咪應該要做得更加好
2022-08-23
外賣自取
2022-05-19 841 瀏覽
❥ ੈ 南記‧₊˚♡︎‼️‼️‼️芫茜控注意‼️‼️‼️✳️期間限定✳️,🍃芫茜蓉湯底米線套餐🍜🍃ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ 大量芫茜熬製成濃郁的芫茜蓉湯底配合穌炸鬆脆的大大塊炸豬扒🐷仲有浸滿湯汁的芫茜丸🤤咬落全新都係芫茜丫正正子~<<想要多啲可以+$3>>不過其實佢平身都好足料💚令每一口米線都充滿芫茜香氣,成碗都係芫茜味!而且份量大大碗,食到飽飽!飲品勁搞鬼,創新特飲芫茜<<可口可樂🥤>>可樂味帶出芫茜香~好清新,岩哂芫茜愛好者👅ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ
❥ ੈ 南記‧₊˚♡︎

‼️‼️‼️芫茜控注意‼️‼️‼️
✳️期間限定✳️,🍃芫茜蓉湯底米線套餐🍜🍃

大量芫茜熬製成濃郁的芫茜蓉湯底
配合穌炸鬆脆的大大塊炸豬扒🐷
仲有浸滿湯汁的芫茜丸🤤咬落全新都係芫茜丫
正正子~<<想要多啲可以+$3>>不過其實佢平身都好足料💚

令每一口米線都充滿芫茜香氣,
成碗都係芫茜味!而且份量大大碗,食到飽飽!

飲品勁搞鬼,創新特飲芫茜<<可口可樂🥤>>
可樂味帶出芫茜香~好清新,岩哂芫茜愛好者👅

2022-01-19 926 瀏覽
又到晚餐時間啦黎到南記緊係要食佢既「招牌」除左平之外有3餸 重要可轉麵底添最緊要有 佢最好食既 ~春卷招牌河 由於河粉太油 我會轉左米線招牌河 我諗大家都應該有食過架啦!佢有2粒白魚蛋+2粒牛丸+2條春卷重有小鍋米線 都要叫啦魚蛋無乜魚味 要 靠佢最好食最辣個個豆瓣辣醬牛丸反而重好味春卷唔洗講啦 一如既往咁 好食我地外賣自取 原來網上落單有9折 我蠢左 因想去到等都唔會太耐啦外賣 緊係要分湯 啦!真係間唔到食下 係幾滿足既~
又到晚餐時間啦
黎到南記緊係要食佢既「招牌」
除左平之外有3餸 重要可轉麵底添
最緊要有 佢最好食既 ~春卷
招牌河 由於河粉太油 我會轉左米線
招牌河 我諗大家都應該有食過架啦!
佢有2粒白魚蛋+2粒牛丸+2條春卷

重有小鍋米線 都要叫啦

魚蛋無乜魚味 要 靠佢最好食最辣個個豆瓣辣醬
牛丸反而重好味
春卷唔洗講啦 一如既往咁 好食

我地外賣自取 原來網上落單有9折 我蠢左
因想去到等都唔會太耐啦
外賣 緊係要分湯 啦!
真係間唔到食下 係幾滿足既~

2022-01-18
  • 春卷  招牌米線
2021-11-29 686 瀏覽
今日放早,去觀塘處理完啲私務已經三點幾,個肚餓到打晒鼓,即刻諗起要食南記。南記下午茶餐好抵食,冬菇春卷酸辣米線都係$38,仲要包埋可樂或熱豆漿。春捲係南記招牌,好食就唔使講,但係連個厚身冬菇都煮到多汁又爽滑就真心正。另外個酸菜都係我杯茶,甜得嚟又爽口,連平日唔鍾意食鹹酸菜嘅我,都覺得佢好好味,特別係個菜頭,爽得嚟又甜,可以食晒落肚,一啲都唔嘥。港飲港食香港仔,抵佢越做越大!
港飲港食香港仔,抵佢越做越大!

春捲米線
春捲米線
2021-11-25 419 瀏覽
話說係觀塘都返左接近2個月新工,每日lunch時間都會經過南記,望到佢個奇觀,餐廳入面有唔少位,但所有人係收銀排唒長龍,1個cashier 應該10幾人嘅人龍上星期放工收到屋企人通知無住家飯食又見南記無人排緊隊,咁就入左桌6啦食南記就必食春卷同辣豬啦,叫左個套餐,兩樣野都有齊,仲有埋豬扒,59蚊包埋杯野飲,晚餐價黎講ok喎不過一點完餐坐低我就明白左lunch奇觀個由來,cashier 姐姐其實做野Ok,慢嘅係廚房出餐問題好講返野食,豬扒比想像中大塊好多,辣豬肉份量都足夠,春卷水準依舊