2024-02-29 550 瀏覽
I must admit I love little coffee shops and they give you nice surprises. It’s not my first time and I’d always remember the taste, wanting to go back. I’ve been here for breakfast on several occasions before. 必須承認我喜歡小咖啡館,它們會帶給你驚喜。這不是我第一次了,我永遠都懷念、記得那個味道,想回去。我以前曾多次來這裡吃早餐。It’s not a big shop and I love that they have road side seating but it’s a pedestrian walk, surrounded by Chinese antique vendors. 這不是一家大商店,我喜歡他們在路邊設有座位,但這是一條步行街,周圍都是中國古董攤販。Took a snap shot of my neighbouring patron with a lovely

Took a snap shot of my neighbouring patron with a lovely dessert.
給我的鄰居顧客拍了一張美味甜點的照片。

I love that they match the surrounding theme with their Chinese porcelain print paper cups.
我喜歡他們將周圍的主題與中國瓷印花紙杯相匹配。很有心思。
2024-02-06
下午茶
2024-04-10 72 瀏覽
🍽️餐飲: 2個人點了2份主食及2杯飲品🎵大蝦意粉配自家製蕃茄醬主角之一的大蝦是急凍蝦……完主角之二的蕃茄醬很普通……完主角之三的意粉還可以……完🎵酸種麵包配牛油果、煙三文魚及溫泉蛋酸種麵包很厚身,但烘得有點過火,偏硬牛油果新鮮,煙三文魚不錯,溫泉蛋ok🎵Sun juice(蘋果+紅蘿蔔+檸檬)好清新!甜甜酸酸的!天氣熱時可以降溫的消暑飲品!🎵Americano偏酸的咖啡…不是我杯茶……🎄環境:店內裝潢很有味道,擺設都很有心思,每張枱櫈都不一樣雖然有主食提供,但每張枱都偏細,不夠位置放所有食物飲品,枱比椅子矮,進食有難度店面不大,每張枱的距離太近,客人很多,店內人滿為患的感覺,不是能放鬆喝咖啡的地方🎎服務:侍應都很有禮貌㊗️結論:打卡餐廳,平日下午都很多人,很多遊客,假日應該要等位……食物有進步空間
🍽️餐飲:

2個人點了2份主食及2杯飲品

🎵大蝦意粉配自家製蕃茄醬
主角之一的大蝦是急凍蝦……完
主角之二的蕃茄醬很普通……完
主角之三的意粉還可以……完

🎵酸種麵包配牛油果、煙三文魚及溫泉蛋
酸種麵包很厚身,但烘得有點過火,偏硬
牛油果新鮮,煙三文魚不錯,溫泉蛋ok

🎵Sun juice(蘋果+紅蘿蔔+檸檬)
好清新!甜甜酸酸的!天氣熱時可以降溫的消暑飲品!

🎵Americano
偏酸的咖啡…不是我杯茶……

🎄環境:

店內裝潢很有味道,擺設都很有心思,每張枱櫈都不一樣

🎎服務:

侍應都很有禮貌

㊗️結論:

打卡餐廳,平日下午都很多人,很多遊客,假日應該要等位……

食物有進步空間
2024-03-19
  • Sun  juice
2024-01-21 1072 瀏覽
半路咖啡位於摩羅上街,喺古董街裡面一個隱世嘅cafe~出名嘅莫過於佢會用復古中式瓷杯尼盛載飲料,中西合璧嘅特色好似令飲咖啡都別有一番風味!如果有海外朋友黎香港想度過一個chill weekend,呢間懷舊瓷杯博物館絕對係不二之選✨✨.Drink ordered: Iced Flat White ($50)Iced Latte ($50)Sencha ($50)#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_sheungwan #上環美食 #香港cafe #上環cafe #香港好去處 #香港美食 #hkfood #hkgoodwest
半路咖啡位於摩羅上街,喺古董街裡面一個隱世嘅cafe~
Drink ordered:
Iced Flat White ($50)
Iced Latte ($50)
Sencha ($50)

2024-01-18 595 瀏覽
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢🟢🥞美食體驗🧇:非常港式的咖啡店。杯具好貼地,有種特別的美感。野食性質比好高,係上環極受歡迎的咖啡店📸打咭體驗📸:因為主打係戶外座位,光線用自然光係非常好既。假期去永遠都好多人,尤其係附近的狗主會過黎放狗嘆咖啡。不過有個唔好的地方係會有客人吸煙,受唔到煙味或者狗,呢間咖啡店未必啱你甜品好精緻,價錢唔貴。呢度唔似得其他咖啡店有正餐食,記憶中係無飯啊意粉果啲,係個純嘆咖啡的地方水準係有既,影相位都係有既。店員好友善,適合想慢活休息下咁過黎坐坐。呢區黎講我都好推薦黎呢度,其他咖啡店受地區所限,一係就無自然光(對住馬路根本做唔到開多幾個位比人坐),甚至對攝影唔友善(聽聞過有咖啡店係唔比人影相,我唔明佢地點生存,不過都應該好快會死。唔比人影相的話,係咪真係以為自己的食物值呢個價咁天真?我反正比得呢個錢一定係過黎食裝修同環境)呢方面半路咖啡就做得好好,有自己的特色,亦對唔同客人好包容。所以係度會見到外國人、狗友、嘆咖啡嘆甜品既人。我幾鐘意呢種氛圍
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢🟢

• 咖啡、蛋糕
Halfway Coffee is a small coffee joint nicely tucked away near Sheung Wan and is best known for serving their drinks in vintage Hong Kong porcelain cups. They also have a small selection of brunch plates and desserts to go alongside your coffee ☕️ Pic 1️⃣: 𝑺𝒄𝒓𝒂𝒎𝒃𝒍𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈, 𝑩𝒂𝒄𝒐𝒏 𝒐𝒏 𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 - $118 hkd 🍳🥓 — Super pretty plating and pretty good! Loved how creamy the scrambled eggs were and they were extremely well seasoned too. The bacon strips were nicely pan-fried, leaving them super crispy and aro

— Super pretty plating and pretty good! Loved how creamy the scrambled eggs were and they were extremely well seasoned too. The bacon strips were nicely pan-fried, leaving them super crispy and aromatic. Sourdough was good too, but portion size was a little small. The pink mayo on the side was a great accompaniment.

Pic 2️⃣: 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 - $55 hkd 🍵
— Loved the matcha latte here! Super creamy, smooth, with a strong but not overpowering matcha taste to it. This was also perfectly sweetened and the touch of chocolate shavings on top added a nice aroma to it too.

Pic 3️⃣: 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐, 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏, 𝑶𝒏𝒔𝒆𝒏 𝑬𝒈𝒈 𝒐𝒏 𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 - $128 hkd 🥑🍳
— Not bad, a classic combo that’s hard to go wrong with. The onsen egg was really well done, with a super runny yolk on the inside. Thought the smoked salmon wasn’t very flavourful though.

Pic 4️⃣: 𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂𝒏𝒐 - $45 hkd ☕️
— Very average, blend wasn’t too aromatic in my opinion.
2023-08-30 1879 瀏覽
半路咖啡不經不覺已經開業超過六年多,作為本土咖啡店,仍然始終如一細訴香港情懷。外賣的咖啡杯會採用曾灶財的墨寶或傳統的萬壽無彊印花杯,而店舖的裝潢都會尋找到昔日香港歷史足跡,而咖啡杯則用上復古的中式瓷杯。大家不要以為半路咖啡只是以香港情懷作為情緒勒索,本身咖啡味道亦不錯,保持到不溫不火,唔會過苦或過酸,咖啡質感細滑。如果鐘意獨特個性咖啡的朋友未必岩,不過結合環境及氛圍,味道稍為平衡一些,反而更顯得合適。除了推廣咖啡文化,保留香港情懷之外,不同的分店都會為各自的社區出力,會定期攪社區活動,例如免費教大家拉花等活動。半路咖啡,絕對係大家值得支持的本土咖啡店之一。

半路咖啡,絕對係大家值得支持的本土咖啡店之一。
2023-08-11 1144 瀏覽
好用心制作好味, 招待好好, 裝飾有藝術懷舊氣質, 以為只是叫檸檬tart, 原來不簡單, 還有雪糕及生果伴隨及有菠蘿乾一件, 很有特色, 而杯子有使以來是用中式的, 很特別, 很好味,值得一試的。
2023-08-11
  • Lemon tart
2023-08-06 867 瀏覽
上還有一間內街隱世咖啡店,咖啡店入邊有好多靚嘅古董裝飾,所有餐具,咖啡杯等都係用香港懷舊中式瓷器,非常有特色, 喺中西式結合文化融合嘅感覺👍而且食物質素好,賣相全部都好靚,睇得出係好有心思嘅配搭,而且咖啡又出名好飲,所以一向都係網上年輕人打給嘅熱點之一👍😍

2023-07-21
2023-07-11 981 瀏覽
同家人去上環複診後想醫肚,用Google apps search,雖然近在咫尺,但我地都搵左好耐先搵倒。去過上環嘅人都知道上環好多小路,左穿右插,雖然路在口邊,但問左10個人10個人都有唔同既答案。幾經辛苦終於俾我地搵倒摩羅上街。適逢午飯時間,小小店鋪坐滿了人,服務員非常有禮及好笑容。食品選擇不多。咖啡店面積雖小,但打卡位甚多, 目測很多枱都是遊客。我地叫左兩杯flat white,一凍一熱。竟然係ice嘅好飲啲。主食叫了prawn pasta 同牛油果三文on sourdough. 慕名而來。未去過嘅朋友可以到此一遊。未至於失望,但應該唔會再去。咖啡及主食味道都不似預期。

幾經辛苦終於俾我地搵倒摩羅上街。
適逢午飯時間,小小店鋪坐滿了人,服務員非常有禮及好笑容。

慕名而來。未去過嘅朋友可以到此一遊。
未至於失望,但應該唔會再去。咖啡及主食味道都不似預期。

2023-06-29
2023-06-18 854 瀏覽
半路咖啡有5-6間分店,店主好似有收藏古董杯碟嘅興趣,所以舖頭都有唔少古董杯,裝修都有復古feel,座位都幾舒服。餐牌選擇唔多,主食三樣,甜品三四樣,主要都係飲品多。*Scrambled egg, bacon on sourdough $98酸種麵包厚身、外脆內紮實,但比較乾。份量看似少,但其實食完好飽。炒蛋嫩滑、有蛋香,份量十分慷慨。煙肉煎到脆脆,但偏硬身。成個組合非常優秀,配埋旁邊嘅醬汁更多夾,但我唔記得咗實際係咩味😂Avocado, smoked salmon, onsen egg on sourdough $128半個牛油果原個上,新鮮又夠腍。煙三文魚有魚香油香,完全唔腥,溫泉蛋蛋黃半熟,好似搽果醬咁。旁邊嘅醬汁都好食,但我真係唔知咩味😂Iced americano $45咖啡豆嘅味道一般般,淡味啲。

Iced americano $45
咖啡豆嘅味道一般般,淡味啲。
2023-06-03
  • Scrambled egg
  • bacon on sourdough
  • smoked salmon
  • onsen egg on sourdoug
📍地址: 上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿👀賣相👀:4/5✿💰價位💰:2/5↠⏰時段:Breakfast 09:00 ↞ ✦✧ 呢間半路咖啡位於摩囉上街,即喺古董店附近,出名以復古嘅中式瓷杯來載飲品,即使連外賣杯都印有特色陶瓷圖案,例如「萬壽無疆」印花杯等等。杯以中式杯為主,而味道就西式口味,以中西合壁、新舊文化相融嘅特色。—————————————————————🥛☕️❝ Flat White ❞ $45☞ 呢杯咖啡雖然用咗外賣杯,不過拉花都幾靚,而且咖啡嘅溫度啱啱好,入口飲落好順滑,咖啡豆唔酸,入口唔算好濃郁,不過回甘味唔重,不過性價比比較低。
📍地址: 上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪

🥛☕️❝ Flat White ❞ $45

Flat  White

早餐
2023-03-20 1057 瀏覽
📍半路咖啡 (何文田)何文田梭椏道4號榮英大廈地舖體驗:狗狗可以進入店内及坐在主人身邊活動空間不多,但狗狗都可以自由活動戶外都可以俾狗狗同主人進食沒有狗狗餐單店內:環境係以灰色牆 配以 香港霓虹燈牌畫作配置,木桌椅,簡簡單單成一角,舒適安座。食物:Avocado smoked salmon, onsen egg on sourdough $118Lemon tart (W/ ice cream , fresh fruit, homemade dried fruit $78Brownie (W/ ice cream , fresh fruit, homemade dried fruit $83Latte $40Longan red dates tea $58每樣食物都好似藝術品,無論擺設/配菜,每件都好有心思,食物質素同視覺享受一致。三文魚/牛油果食材新鮮,兩者配合好好味,可推介,加上有美味酸種包,簡直係享受。👍👍甜品上 反而中意食啲homemade dried fruit , 乾得黎亦保持濕度,甜品味道不算太甜,朋友share 食個份量會岩岩好❤️最中意係台鋪嘅咖啡杯,今次係萬壽無疆杯,
📍半路咖啡 (何文田)
何文田梭椏道4號榮英大廈地舖

體驗:狗狗可以進入店内及坐在主人身邊
活動空間不多,但狗狗都可以自由活動
戶外都可以俾狗狗同主人進食
沒有狗狗餐單

食物:

Lemon tart

Brownie
(W/ ice cream , fresh fruit,
homemade dried fruit $83

Latte $40

Longan red dates tea $58

👍👍

最中意係台鋪嘅咖啡杯,今次係萬壽無疆杯,好有特色,Latte ,咖啡味不算太濃,不過不失。

總結:環境舒適,如果想閒遊,帶狗狗享受週末嘅閒置,可以在這裡坐坐,喝一杯,渡過你的一日。
  • Smoked Salmon
  • Onsen Egg on Sourdough
2023-03-16 765 瀏覽
想嘆過靚早餐,慢活一下,可以試下呢間半路咖啡☕️今次平日十一點幾左右黎到,由於店內空間唔大,座位唔算多,所以平日黎都冇乜位咁,我就選擇左坐室外,幾舒服,比起室內我會寧願坐岀面😂《Avocado, Smoked Salmon, Onsen Egg on Sourdough $128》基本上牛油果配煙三文魚同溫泉蛋呢個配撘實冇死😂酸種麵包如果可以烘脆少少就更好🤣成個擺碟好吸睛,牛油果既份量都俾得幾慷慨,三文魚幾嫩滑,伴碟既醬汁都好好味,總之成個配撘就好夾啦🤣《Latte $45》黎呢到飲咖啡會用一個中式既杯去裝,有中西合璧既feel,幾得意☕️咖啡飲落幾香幾滑身,味道唔酸,幾啱我口味👍🏻半路咖啡上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

《Latte $45》

服務⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-01
$200 (早餐)
Latte
  • Smoked Salmon
  • Onsen Egg on Sourdough
2023-03-09 470 瀏覽
☕️又係中上環Halfway Coffee一間非常有特色嘅coffee shop特別係佢哋用中式嘅杯去配西式嘅咖啡Coffee shop裝修都係行復古風Bar枱後邊仲有好多唔同嘅復古杯而且佢哋都有outdoor位為咗影隻復古中式杯今次唔飲凍Americanos 😛一杯熱latte一杯熱cappuccino兩款唔同嘅拉花咖啡味balancecappuccino個口感好’厚’而且拉花好long lasting嚟開呢邊摩羅街附近都好有特色好多唔同小店好多平時喺出邊見唔到嘅小物品 嗰日覺得自己都好似遊客咁
☕️

好多平時喺出邊見唔到嘅小物品
嗰日覺得自己都好似遊客咁
  • Cappuccino
  • Latte
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ Halfway Coffee 半路咖啡 ☆ #上環 #旺角 #何文田 #半山 亦有分店🖤 🔥上環復古風慢活cafe☕ ✨中西合璧懷舊裝修✨ 某日小編同朋友喺上環食完lunch想搵個地方傾計💕 朋友就推薦左半路咖啡☕️ 因為啱啱食飽飯,所以小編淨係試左飲品☕🍵 但係因為整體用餐體驗都幾好,所以冇食savory dishes同大家分享下😙 ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ Cappuccino (with soy milk) $40 (3.8/5) 因為小編有乳糖不耐症😂 所以小編叫左Soy Milk🥛 雖然係用豆奶,但係整體奶泡都唔會太快冇曬~ 奶泡亦有足夠嘅綿密度去支撐個靚靚拉花🌸 同埋個咖啡口味唔會酸,不過小編飲慣左americano️☕️ 始終都係鍾意冇奶嘅咖啡🙈 ➺ Lemon Ginger Tea $48 (3/5) 哩個檸檬薑茶味道同個名suggest嘅風格一致,就係嗰種比較養生暖胃嘅味道🧘‍♀️ 符合cafe哩個中式懷舊vibe🤍 因為冇用茶葉嘅關係,杯茶嘅顏色比較淡😂 但係飲落都有味嘅~ 只不過下次可能會叫翻啲有
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ Halfway Coffee 半路咖啡 ☆ #上環
#旺角 #何文田 #半山 亦有分店🖤

🔥上環復古風慢活cafe☕
✨中西合璧懷舊裝修✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

➺ Lemon Ginger Tea $48 (3/5)

哩個檸檬薑茶味道同個名suggest嘅風格一致,就係嗰種比較養生暖胃嘅味道🧘‍♀️ 符合cafe哩個中式懷舊vibe🤍 因為冇用茶葉嘅關係,杯茶嘅顏色比較淡😂 但係飲落都有味嘅~ 只不過下次可能會叫翻啲有茶葉嘅茶🍵 唔係佢唔好飲,小編偏好茶葉茶~

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體黎講,半路咖啡係一間好chill裝修好靚好有格調嘅cafe~ 喺寸金尺土嘅香港地🇭🇰 坐低傾計唔會俾人催要快啲走嘅cafe真係少之有少😭 不得不提佢地個menu真係好可愛😍😍 可以感受到店主嘅用心~ 如果喺附近想去一間cafe坐低做嘢,我一定會返轉頭!

🤍整體味道:3.8/5
🤍服務質素:4/5
🤍餐廳裝修:4.5/5
🤍性價比:4/5
🤍回頭指數:4.3/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Halfway coffee 半路咖啡 (上環)
@halfwaycoffee

地址:上環摩羅上街26號華冠大廈地鋪

營業時間:08:00-18:00

#heysiri_sheungwan
#heysiri_mongkok
#heysiri_homantin
#heysiri_cafe

#hkcafe #mkcafe #cafe推薦 #cafehopping #打卡cafe #何文田cafe #打卡餐廳 #cafe之選 #上環必食 #旺角必食 #何文田必食 #上環cafe #旺角cafe #香港拉花 #latteart #拉花 #香港cafe指南 #cafemap #cafe地圖 #fov_hkcoffeemap #香港咖啡