2017-05-28 345 瀏覽
尋日去摩羅街嗰陣,咁啱經過見到哩間Cafe,其實好想行入去嘆翻杯咖啡㗎,最衰就無時間啦,所以今日就特登早啲起身嚟打卡。朝頭早嘅Cafe有種好唔同嘅感覺,真係好舒服好寧靜好Enjoy。店內最吸引眼球嘅非哩啲懷舊咖啡杯莫屬啦,唔同嘅咖啡用唔同嘅咖啡杯載住,連外賣嘅紙杯都係哩啲懷舊款,好特別。好鍾意哩個小角落,邊曬住太陽,邊嘆嘆啡。時間尚早嘅關係,可以霸到個店外靚位,好鍾意哩種邊飲咖啡,邊睇住人來人往嘅感覺。- Flat White($38)Wow ... 連咖啡杯碟都係一Set嘅,睇得出店主嘅小心思,拉花又靚,梗係第一時間電話飲先。咖啡味濃且香,鍾意飲咖啡嘅值得一試。
尋日去摩羅街嗰陣,咁啱經過見到哩間Cafe,其

實好想行入去嘆翻杯咖啡㗎,最衰就無時間啦,所

以今日就特登早啲起身嚟打卡。朝頭早嘅Cafe有

種好唔同嘅感覺,真係好舒服好寧靜好Enjoy。

店內最吸引眼球嘅非哩啲懷舊咖啡杯莫屬啦,唔同

嘅咖啡用唔同嘅咖啡杯載住,連外賣嘅紙杯都係哩

啲懷舊款,好特別。

好鍾意哩個小角落,邊曬住太陽,邊嘆嘆啡。

時間尚早嘅關係,可以霸到個店外靚位,好鍾意哩

種邊飲咖啡,邊睇住人來人往嘅感覺。

- Flat White($38)

Wow ... 連咖啡杯碟都係一Set嘅,睇得出店主嘅小

心思,拉花又靚,梗係第一時間電話飲先。咖啡味

濃且香,鍾意飲咖啡嘅值得一試。

Flat  White

Flat  White
2017-05-27 327 瀏覽
上環區有不少小品咖啡店,今次被“萬壽無彊”茶杯吸引住,所以特登前來品嘗。店內座位不多,而且有點兒窄,和男友坐在靠牆位置的bar枱,這個位置很好,因為背面便是咖啡機,我經常調轉頭看咖啡師沖咖啡,我就是有這個僻好,很喜歡看別人沖咖啡。我們點了一杯熱latte,一份 avocado and salmon sugardough 和一份bacon and scrambled egg sugardough 。latte 先到,咖啡味和奶的比例做得很好啊,這是我從來喜歡光顧小品咖啡店的原因。第一次用中式茶杯飲西式咖啡,非常特別!等了一會兒,三文治便到了。實在太有驚喜了,想不到一份普通的三文治,不但賣相吸引,味道也很好,真是用心製作。煙肉炸得很脆口,蛋炒得很香,而且份量十足!想不到半個牛油果出現在我眼前,而且這樣的presentation第一次見,實在令人太興奮,如果你喜歡吃牛油果,相信你也能感受到我這份喜悅!!等待食物期間,咖啡師一邊沖咖啡,一邊跟我們說抱歉,要我們等這麼久,但我們不介意,明白小小的店舖位置有限,反而在這一個小小的環境,都能製作出這麼有水準的食物和咖啡,實在令人讚嘆!!咖啡師很好啊,

latte

等了一會兒,三文治便到了。實在太有驚喜了

Bacon, scrambled egg sugar dough

煙肉炸得很脆口,蛋炒得很香,而且份量十足

Avocado, smoked salmon sugar dough

!!

!!

咖啡師很好啊,我們付錢後,他送了一個小杯子給我們,以表謝意!

2017-05-27
latte
2017-05-15 340 瀏覽
行上環東街果條長命斜真係小啲氣力都唔得呀!唉~真係唔夠氣,真係老喇,行到真.半路開心大發現有間 cafe 真係叫做半路咖啡,真係要歇一歇先,唱返句 meet me halfway, right at the borderline, that's where I'm gonna wait for you 🤤Wait 到杯咖啡鳥,究竟有乜咁特別呢,原來就係特別在個杯到,玩我最喜歡既復古 style,黎個 west 支那 style 🤤🤤🤤 堂飲個杯就有舊式既杯仔,味道咖啡係偏苦澀果隻,突別喜歡隻咖啡香,而外賣一樣有萬壽無疆碗隻花既紙杯,超級中意 🤤 暫時黎講係一間我最中意既 style 既 cafe!一路歎啡再返嘆返個 west brunch!叫左個 #煙三文魚加牛油果加溫泉蛋沐浴在酵麵包上,簡單直接講~好靚好好味好開心,因為講完個名又唔夠氣喇,嘴返啖咖啡先 🤤——————————————————————#latte $38#cappuccino $38#煙三文魚加牛油果加溫泉蛋沐浴在酵麵包上 $98——————————————————————半路咖啡 Halfway Coffee上環東街
——————————————————————
#latte $38
#cappuccino $38
#煙三文魚加牛油果加溫泉蛋沐浴在酵麵包上 $98
——————————————————————
半路咖啡 Halfway Coffee
上環東街 12 號地舖
2017-05-14 407 瀏覽
A day I went to the cupping room from Sheung Wan ding ding station, I passed by a coffee shop calls the halfway coffee shop.  There were many people lined up outside the shop. I was attracted by the Chinese art pattern cups. Then, I decide to go this shop by another weekend. Yesterday, I had a schedule with my friend to swim at the Kennedy Town swimming pool. I woke up late and quickly stopped by the shop and got a cup of flat white. It is a tiny shop next to stairs. I like small coffee shop. Quiet and relax!The coffee is good. I recommend you to have it.
Flat White
題外話/補充資料: Go there early, might have a crowd at the lunch time!
2017-05-13
$38 (早餐)
  • Flat White
2017-05-14 4657 瀏覽
公司樓下開左間新cafe,lunch有同事食完飯話想試下,於是落order去買。其實地點係有d隱蔽,文武廟附近都有好多樓梯,而佢真係無改錯名,位於其中一條樓梯既半路中間,唔係果頭打滾都幾難搵。唔知係新開關係,定還是希望大家坐低慢慢嘆,佢無外賣咖啡兜(即係一個兜裝到幾杯果種),同事要班馬幫手拎咖啡,佢一對手無可能拎到6杯甘多。佢既咖啡選擇唔算多,反而茶既選擇更多,除左飲品,都有d輕食,不過眼見坐係到食既客人都係飲野為主。無論堂飲,定係外賣,都係用「萬壽無疆」杯,都幾得意,因為要等佢逐杯逐杯沖,所以都係餐廳待了一陣子,餐廳環境真係幾文青feel,餐廳門口仲放左張長椅,坐出去嘆住咖啡吹水仲舒服,裡面只有2張細檯,其餘都係高檯。終於沖齊6杯,拎返上去飲,無諗過外賣佢都逐杯拉花,雖然拎到返上去都搖散左,但仲忍約睇到個心形(掛住做野,唔記得影相),隊長飲cappuccino,奶泡都夠rich,但唔夠企身,攪兩攪就散晒,而且咖啡唔夠香,咖啡豆好似無炒過,飲落唔香咖啡味,而且杯咖啡只係微暖,由樓下返上樓都係5分鐘時間,無可能凍得甘快,星星咖啡果杯都好飲過佢。當然,佢sell既係文青環境,如果有時間坐低
當然,佢sell既係文青環境,如果有時間坐低嘆,可以試下飲茶,面對住個甘舒服既環境,心曠神怡,自然所有野都變得美好,呢種就係一班偽文青很想擁有的quality time。
外賣自取
2017-05-12 249 瀏覽
假日趁未食DINNER既時候 去左上環呢間真係係「半路」既「半路咖啡」我去既時候大概係5點左加,原來已經full house 有好多人係出面排晒隊係30度 炎熱既室外底下,我同朋友等左大概半小時先入到去飲呢個咖啡真係有血有汗啊!!入到去既時候,第一樣野當然係叫呢到最signature既咖啡呢到既咖啡最出名既 並不是佢既咖啡質素而係佢地既「杯」!係,你可能會覺得 唔係咁多人所以個杯而去「朝聖」吧但事實係 黎既客人我諗有90%都係為左個隻「杯」 哈哈而我同朋友亦都唔例外 只係估唔到咁多人...因為我地7點就要食DINNER 所以我地都忍住左唔叫野食本身想食個甜品 再加兩杯COFFEE但連甜品都賣光了 我同朋友都無能為力咖啡終於來了!我同朋友雙眼都在發光!COFFEE比我想像中有質素我地叫既LATTLE 竟然飲了一口 已經覺得有濃厚既咖啡香味!總算沒有白等啊!
係30度 炎熱既室外底下,我同朋友等左大概半小時先入到去
飲呢個咖啡真係有血有汗啊!!

呢到既咖啡最出名既 並不是佢既咖啡質素
而係佢地既「杯」!
係,你可能會覺得 唔係咁多人所以個杯而去「朝聖」吧
但事實係 黎既客人我諗有90%都係為左個隻「杯」 哈哈
而我同朋友亦都唔例外 只係估唔到咁多人...

因為我地7點就要食DINNER 所以我地都忍住左唔叫野食
本身想食個甜品 再加兩杯COFFEE
但連甜品都賣光了 我同朋友都無能為力

咖啡終於來了!
我同朋友雙眼都在發光!
COFFEE比我想像中有質素
總算沒有白等啊!
2017-05-08
2017-05-08 327 瀏覽
呢排係Ig不停岀現呢隻杯,所以放假空閒都要去潮聖下。下午3點點去到,已見到人龍。鋪入面好細好窄,難怪要排隊。Coffee shop 就是俾人 hea 下嘆下咖啡,所以店內毫無有人想結帳既跡象。我已在門外企了差不多半小時都還沒未有位置,因約了人我也開始趕時間,最後嗌了杯 flat white 外賣算了。拿了杯子後很興奮地拍照,咖啡拉了心形花花。賣相一流,但味道有點失望。咖啡味很淡不濃也不香,跟 Starbucks 的差不多。排了那麼久,就好像花38蚊只為了買個紙杯。

Flat white

Flat white

2017-05-07
30 分鐘 (外賣自取)
2017-05-05 4718 瀏覽
早已聽朋友說過這家咖啡不錯而且咖啡杯很懷舊,趁著一天公眾假期早上和朋友們去試試看。咖啡店座落在上環的東街上,離上環地鐵站大概10-15分鐘步行路程,就在荷李活道和東街交界處。咖啡店很迷你,裡面大概有三四張小桌子和長木凳,不是那種可以帶laptop坐上一個下午的咖啡館。我們早上10點半到,店內人也不少。我們還在興致勃勃地要選一個自己喜歡的中式杯子裝咖啡,但被告知因為杯子很難洗所以現在就不給客人選了,用的都是標準的咖啡杯。後來店員可能看我們很失望的樣子,破例給我們選了兩隻咖啡杯(笑)。我選了最經典的福祿壽咖啡杯,還另外order一杯外帶拿走哈哈。這種中式和西式的結合非常奇妙,感覺很搭很特別。這家店連外賣的紙杯子上都印了傳統的中式圖案,超美!但說到底外在還是其次,內在的咖啡才是最重要。我點了一杯Mocha ($38) 男友點了一杯Flat White($38).我先偷喝了一口Flat White, 感覺甘甜香醇。然後再喝一口自己的Mocha, 天呀怎麼那麼甜!店員過來問我們覺得咖啡怎樣的時候我說太甜,然後店員堅持要再弄一杯給我,其實我覺得不太好意思好像很浪費的感覺哈哈。第二杯Mocha甜度就

Flat White ($36)
我先偷喝了一口Flat White, 感覺甘甜香醇。然後再喝一口自己的Mocha, 天呀怎麼那麼甜!店員過來問我們覺得咖啡怎樣的時候我說太甜,然後店員堅持要再弄一杯給我,其實我覺得不太好意思好像很浪費的感覺哈哈。第二杯Mocha甜度就剛剛好,我想可能是他們用的朱古力粉比較甜所以份量要把握得好。朱古力甜味沒有把咖啡的甘甜蓋住,而且還隱隱約約嚐到水果的香味,不知道是不是這種咖啡豆的味道,非常棒!奶泡打得幼細,咖啡溫度也是剛剛好。
Mocha ($36)
在半路嚐到一杯好咖啡,一天都有好心情♥
Piccolo

2017-05-03
$38 (早餐)
Flat White ($36)
Mocha ($36)
Piccolo
小巷入面竟然開咗間小店,格局好小清新好寫意嘅感覺!!飲咖啡最緊要有拉花嘅我,問咗佢地有無拉花,佢地都做到,叫咗個cappuccino,咖啡拉花拉都拉得幾好,咖啡味濃少少苦;Iced mocha好味,味道啱啱好。叫咗個apple sweet potato pecan salad,賣相好靚好精緻,用咗女仔們鍾意嘅紫薯,健康有益又好味,加埋我鍾意嘅火箭菜,蘋果,合桃,杏仁,配埋個醬汁都好味!!另外個scrambled egg bacon on sourdough都ok。作為上還之友嘅我,又鍾意飲咖啡,又一定要有拉花嘅我,覺得太好了有呢間新店係附近。
小巷入面竟然開咗間小店,格局好小清新好寫意嘅感覺!!

Cappuccino
Apple sweet potato pecan salad
Scrambled egg bacon on sourdough
Iced mocha
2017-04-29