2019-04-19 1200 瀏覽
呢間咖啡店試業時已經嚟過!感覺有型值得一去!環境有設計,鋅鐵造嘅招牌一睇就知有本土FEEL!喺我印象中佢哋係最早期用萬壽無疆杯嘅設計去做咖啡杯,所以感覺新穎。室內座位就比較迫,未必可以坐得好舒適!不過有唔少文青型人嚟飲返杯,整個氣氛都好正好CHILL!叫咗杯Latte:味道正常唔錯,不過咖啡味就唔係太出。惑覺都係基本機沖咖啡咁,有待改善總結就係惑受環境 sunday chill好去處,人多座位較迫,未必係可以俾係坐足一日嘅coffee shop所以半路咖啡  都係半路休息一陣比較合適!

室內座位就比較迫,未必可以坐得好舒適!
不過有唔少文青型人嚟飲返杯,整個氣氛都好正好CHILL!

叫咗杯Latte:
味道正常唔錯,不過咖啡味就唔係太出。
惑覺都係基本機沖咖啡咁,有待改善
Latte

所以半路咖啡  都係半路休息一陣比較合適!
2019-02-24
Latte
2019-04-03 924 瀏覽
很喜歡這家coffee shop ,經常都過來hea ! 今次帶朋友來試試。朋友都覺得十分驚喜😘Cappuccino ,用中國式茶杯載著 ,好懷舊的味道(其實這家店的杯杯碟碟都是老闆的收藏)Americano : 這裡的咖啡是帶酸而后甘的,我個人就十分鐘意,因為aftertaste last 好耐,可以慢慢品嚐,今日仲係飲齋啡,可幾試真咖啡味道。如果不喜愛太濃/帶酸的朋友可以選有奶/奶泡的,又或者試他們的茶。 享受下安靜的環境也不錯。

Cappuccino ,用中國式茶杯載著 ,好懷舊的味道
(其實這家店的杯杯碟碟都是老闆的收藏)

2019-04-02
2019-04-01 633 瀏覽
食完野喺上環行陣左陣 經過呢間cafe 記得係ig見過🤩🤩都好想試 就決定買杯咖啡飲下 cafe舖面都比較細 有門口位同埋indoor 舖內裝飾都好靚因爲太飽了所以都冇試野食 我叫左杯熱latte試 最吸引當然係佢地中西合壁既咖啡杯😆😆除左咖啡杯特別 店內部咖啡機都好特別🤤好有復古風 幾鐘意呢到因爲當時到5點幾 個陣舖頭收6:00 我地快快手飲完就要走🤧店員都好熱情同我地講byebye1.Hot latte $40

1.Hot latte $40
2017-05-30
2019-03-29 552 瀏覽
睇ig見到佢隻杯被吸引過來,依間分店比較細,但勝在客人不好,可以好好享受一杯咖啡,再跟朋友吹下水,打發星期六下午的時光。走時行了過去另一間分店看看,比較大,但是超級多人,心中大叫好彩去了較細那間 haha
2019-02-09
  • coffee
年初五經過 也曾聽聞這裡的杯很特別就去試試看。叫了杯cappuccino, tall size 份量已經偏小 40蚊一杯。一飲 超級酸,沒有咖啡香味。店來也很多人 拍幾張照片後就走了。這杯份量原本已偏小的咖啡飲左半杯已經飲吾落。但一天一咖啡的我,最後要去番太平洋買杯止隱。
年初五經過 也曾聽聞這裡的杯很特別
就去試試看。
外賣自取
2019-02-17 696 瀏覽
相信好多人同我一樣,都被半路咖啡嘅咖啡杯外觀吸引嚟幫襯🤭個人覺得外賣杯靚堂食用嘅杯,大家如果想有隻靚杯打卡可以叫外賣(當然堂食嘅杯都唔差,出邊嘅木凳都幾好坐tim)今次我就叫咗個龍眼latte(定桂圓呢?😂)個味幾得意,好似飲緊桂圓茶但又有啲咖啡味。同行友人就叫左一杯普通嘅flat white,我覺得佢哋嘅普通有奶嘅咖啡比較正,濃度適中(週末飲都唔會有太過提神嘅效果😂) 不過野食就一般般啦。同樣地,呢間野得到各大網紅嘅推崇,人都幾多下,去過幾次都要等位,大家可以叫外賣,又有隻靚杯去影相~
2019-01-12 837 瀏覽
身為”咖啡控”係唔會放過任何咖啡店既💪🏻今日就去左呢間好有特色既👉🏻半路咖啡👈🏻試下..用中式瓷杯載咖啡☕️ 真係夠晒特別🔥點左杯Flat White,一上台就見到呢個好靚既拉花🌸飲落咖啡味夠濃又滑✅ 味道岩岩好➰.

2018-12-30 725 瀏覽
依間舖頭係一次台灣朋友帶我去,先發覺半路咖啡賣既唔單止係咖啡,仲要係人情味。店主Tommy收集了好多唔一樣既杯,影相起黎真系勁靚。而且外賣杯都勁有香港既味道❤️ 佢地d咖啡都幾好,中深烘培為主但又無苦既味道。 我點既Flat White,奶打得都幾滑,咖啡味勁濃郁。大家可以試埋佢地個個Avocado, smoked salmon, onsen egg on sourdough 係幾正,但個sourdough可以加熱翻會比較好。
2018-10-30 1198 瀏覽
週末約左友人出黎聚一聚佢話見到呢間cafe好似幾舒服於是就跟左佢黎店內放左好多舊式嘅物品作裝飾桌椅都特登做出懷舊嘅感覺令人處身於上個世紀一樣不過全店唔算太大但勝在樓底夠高增加左空間感所以多人都唔會覺得太迫我地叫左熱朱古力同埋玫瑰烏龍茶可見佢地用嘅杯碟都係舊時嘅款式熱朱古力都幾夠味甜度適中店員建議花茶要浸泡一陣等佢出味等待期間已經聞到好香嘅玫瑰味烏龍茶加上清淡嘅玫瑰香味感覺幾特別有時就係咁樣飲下野傾下計加上一個舒適嘅環境就可以享受一個愉快嘅下午下次會試下平日黎可能人少d會更加relax
週末約左友人出黎聚一聚

下次會試下平日黎
可能人少d會更加relax
下午茶
2018-07-31 1939 瀏覽
Have been planing to visit this hidden gem since I found this from social media. I got a chance to stop by that area after client meeting. Pop-in about 4ish. The cafe is tidy and quiet. A couple and I were the only visitor there. It's kinda spacious and relax. Even so, i doubt that can it serve more than 10 people at the same time during weekend. Come in weekday if you would like to enjoy a quiet coffee time. Talking back to the coffee, my personal performance is double short soy mike piccolo. I

Talking back to the coffee, my personal performance is double short soy mike piccolo. I always order the same coffee to compare between different Cafe ;)

It serves in a nice Chinese ceramic cup. Taste-wise, I found the coffee bean not strong and favourable enough. And the coffee heart can be better!? I hardly see the love heart shape. It's more about gimmicky than actual taste. However , I do think it worth for an IG likeable photo 😬

I guess not everyone know there are dessert menu. I orders a dessert set for food tasting.
Surprisingly it presents in a unexpected nice way. I look at how they made the dry pineapple piece perfectly😍😍

From the front, passion fruit tart which have the crispy and freshly passion fruit jam! It balance the taste of sour with a bit of the pineapple ice cream 🤤

And other small bowl of sweet strawberry and apple slices as an end of taste.
It's a really thoughtful combination 😍😍

I would say the dessert is more impressed than the coffee.
2018-06-16 2088 瀏覽
很多忙碌的香港人,都會以咖啡為一種提神飲品,而大部分連鎖的咖啡店,會以快速的冲調方法,去調配各式各樣的咖啡,那裏會放慢腳步,慢慢品嚐這呷咖啡味道!一直被社交網絡看到的一張中國瓷杯咖啡照片,深深吸引著,這次到訪,當然要品嚐這中式瓷杯盛載的西式咖啡!吧枱上放滿了不同款式的瓷杯,相當吸睛。Mocha 甫上桌,當然是「相機先吃」,望見這杯咖啡,深深感受到甚麼是中西融和,新舊對照...美麗的「拉花」,配以傳統的「萬壽無疆」杯子,呷一口,咖啡滑而順喉,而且甜度和溫度剛好,不錯。靜坐在這家小店,細味這咖啡的同時,也細膩著這中國情懷!

吧枱上放滿了不同款式的瓷杯,相當吸睛。

Mocha

靜坐在這家小店,細味這咖啡的同時,也細膩著這中國情懷!
2018-05-23
下午茶
2018-05-25 1558 瀏覽
上環其實有好多好有特色嘅餐廳呢間coffee shop 以花同少少vintage 啲嘅feel做主題所以吸引咗我入去不過鋪頭好細得10個位左右星期日差唔多兩點去到咁啱有人走所以唔駛等位就有得入面(其實出面仲有張細枱).先講下杯咖啡order咗flat white我覺得沖得幾好咖啡味好香奶都打得好滑唔怪之得咁多人見無位都會買take away.除咗咖啡仲order 咗 avocado, smoked salmon and onsen egg on sourdoughavocado 同smoked salmon 都無咩驚喜溫泉蛋幾好食不過整體唔算好特別亦是鋪頭無其他人order熱食order咗差唔多20分鐘先整好.個人建議係呢度飲咖啡就好啦熱食貴得嚟又唔係特別好食可能仲會影響咗個impression
上環其實有好多好有特色嘅餐廳
所以吸引咗我入去
不過鋪頭好細
得10個位左右
星期日差唔多兩點去到
咁啱有人走
所以唔駛等位就有得入面(其實出面仲有張細枱)
Flat  white

先講下杯咖啡
order咗flat white
我覺得沖得幾好
咖啡味好香
奶都打得好滑
唔怪之得咁多人見無位
都會買take away
Avocado,  smoked  salmon  and  onsen  egg  on  sourdough

除咗咖啡
熱食貴得嚟又唔係特別好食
可能仲會影響咗個impression
Flat  white
2018-04-22 1472 瀏覽
首先,我是看到 社交平台有網民post過呢間咖啡店D杯好懷舊才會老遠走去試!位置一D好隱蔽,店舖都好細,入到都,點左一杯黑咖啡,一甜品+咖啡set,價錢唔係平㗎,都成90幾蚊, 甜品檸檬撻唔合格,個撻皮淋哂,冇檸檬酸香,但咖啡係好飲嘅,當我想拿起個杯拍照時, 被職員叫我唔好拿起個杯拍,話驚打爛,大佬呀~我唔拎起個杯,咁我點飲呀?咁驚打爛就咪用呢D杯黎做生意啦~又要驚又要用!講真,根本就預左有人係會黎影相打卡㗎啦~唔係你用呢D杯,我都唔會黎!
2018-03-26 1192 瀏覽
上環一向特式店鋪最多、裝橫也很好👍🏻每間店都有個人既特式風格,四處街道也好多藝術🎨牆而尼間《半咖咖啡》店也不例外,以中式既風格杯來拉西式既咖啡☕️非常新穎,而且店內裝潢以簡單舒服既木式系去設計有點韓國既設計簡單風岩晒文青打卡好去處平日中午時間未算多人所以好寧靜舒服😌岩晒靜靜地睇書嘆個咖啡☕️有咖啡豆買同埋中國特式外賣杯如果吾堂飲可+$1外賣杯拎走咁我就堂飲叫左杯熱cappuccino $40中式杯好靚,拉花拉得好有水準飲到一半仲見到花花咖啡☕️味好夠而且不會太甜又吾苦調得恰好靜靜地來嘆個咖啡真係不錯選擇如果餓了仲有輕食供應
有點韓國既設計簡單風

同埋中國特式外賣杯

如果吾堂飲可+$1外賣杯拎走

咁我就堂飲叫左杯熱cappuccino
Cappuccino

中式杯好靚,拉花拉得好有水準

飲到一半仲見到花花

咖啡☕️味好夠而且不會太甜又吾苦調得恰好

靜靜地來嘆個咖啡真係不錯選擇

如果餓了仲有輕食供應

2018-03-26
$40 (其他)
Cappuccino
2018-01-30 853 瀏覽
第二次到訪,在嚤囉街走來走去找了好一會才找到,但第一次因某些原因而只到此一遊,故心裡想著一定要再去一次約下午1時坐下,室內環境不大座位不多,但樓底高空間感足夠,兩邊入口,設户外座位,店內裝潢擺設都很隨意也有自家感覺。食物選擇不多,始終主打是咖啡,本人十分喜歡牛油果,所以2話不說便選擇了"Avocado, smoked salmon + onsen egg on sourdough bread" 和latte一杯好像有點亂但味道是不錯的,還有半個牛油果上碟本人對蛋及三文魚不是十分喜歡但還是可以吃蛋煮得剛好,一整口吃,沒"腥”味,煙三文魚不膩不腥,蔬菜是新鮮的,重點是黃色醬 - 帶有芒果味甜甜的,配上麵包剛剛好牛油果如圖剛好熟又不會過熟主角上場,其實現在拉花好像已是必定的了杯子是這裡蠻有特色的一環我不是很懂嘗咖啡,但味道很合我,不是很濃烈但又淡淡喝到味道。在我慢嚐我的午餐時,旁則老舖播起歌來,很懷舊,當下整個感覺讓人難忘。會再次到訪

好像有點亂但味道是不錯的,還有半個牛油果上碟

本人對蛋及三文魚不是十分喜歡但還是可以吃

牛油果如圖剛好熟又不會過熟

主角上場,其實現在拉花好像已是必定的了
杯子是這裡蠻有特色的一環