2024-02-01 143 瀏覽
一去到坪洲,肚子咕咕叫,走咗入一家茶室暖和下。店鋪氣氛得意,手推車仔行來走去,勁有那種懷舊feel😊。首打先試了蜜汁叉燒腸粉,叉燒肥瘦適中,甜甜地,好滿足。腸粉皮滑溜溜,跟住啲豉油幾夾,真係正!跟手黎個鵪鶉蛋燒賣,咬落去蛋香混合咗豬肉味,又滑又juicy,但我覺得味道可以再香啲就更加好啦🤤。蟹黃蒸燒賣就真係一絕,香濃豐富,餡料爆滿,一口一個剛剛好。肉溫潤,同燒賣皮合拍到不得了,食落有種幸福感覺👍。整體嚟講,這茶室令人憶起舊香港,食物質素好正,服務嘅笑臉加分,跌筷子都即刻換,一流!過嚟坪洲,下次都會再嚟呢度掃街。

2023-07-16 329 瀏覽
今日見天氣好,專程入坪洲行下朝早9:30就已經入到坪洲,即刻搵早餐食先因為太早所以無咩餐廳開門,行左幾步見呢間茶室有點心食就入去試下呢到d職員做野好隨意,就算寫左點心紙比佢落單,都唔會跟單出點心,反而會拎住一堆點心出來問你有冇邊樣岩食😅好彩佢地埋單係數枱面碗碟計數,所以其實可以無視左張點心紙🤣整體食物水準都唔錯,食完唔會好口渴,應該無咩味精,炸野都無油益味👍🏻👍🏻好過市區大酒樓好多🤣啦
今日見天氣好,專程入坪洲行下
朝早9:30就已經入到坪洲,即刻搵早餐食先

好彩佢地埋單係數枱面碗碟計數,所以其實可以無視左張點心紙🤣

叉燒包
香煎桂花卷
皮蛋肉碎粥
香茜鯪魚球
香茜豬潤腸
2023-07-15
$90 (早餐)
叉燒包
香煎桂花卷
皮蛋肉碎粥
香茜鯪魚球
香茜豬潤腸
  • 豬潤腸
2023-03-07 543 瀏覽
估唔到香港仲有推車仔送點心嘅舊式茶樓😯,雖然知道小店D點心未必好味,但都想嚟懷舊一下。星期六中午12點嚟到,已經滿座,等左大概3個字入得。雖然有點心紙,但其實無用。完全取決於廚房蒸左乜,車仔就推出嚟比大家🙉 我地好慘坐門口位,車仔未推到嚟已經比入面D客拎哂….😂比較有特色嘅點心---即叫即煎桂花魚肉卷 $30係一款無桂花味嘅鹹點,口感係彈牙嘅魚肉,不過魚味薄弱。糯米包 $27 一層好薄嘅麵皮包住粒粒分明嘅糯米,口感幾好,鹹鹹地,但食唔出係咩味🤔。蝦餃 $29 正正常常,算係今餐最好嘅點心。以下完全唔推介金錢肚 $29 – 個醬汁唔好味,而且好水牛肉球 $27 – 肉質太軟,連馬蹄都好軟唔爽蝦球 – 似係魚肉多過蝦肉,完全無蝦味,亦食唔出蝦感🤔滑雞扎 $29 好少見有蟹柳嘅雞扎,而且仲要係廉價假蟹柳…我都係中意食唐記果D雞扎多D😅另外叫左個鳳爪排骨飯,$25大大盅,好多飯。雖然呢度貼住價錢表,但其實有D點心無Show出嚟,估計$25-29。好欣賞呢度嘅職員,上點心完全唔駛剔紙仔,但最後埋數果陣又可以計到幾錢先犀利!!😯 而且即使幾忙都好,都唔會黑面,又會扶住老人家出入,幾有愛心。埋單7

比較有特色嘅點心---即叫即煎
桂花魚肉卷 $30
桂花魚肉捲

係一款無桂花味嘅鹹點,口感係彈牙嘅魚肉,不過魚味薄弱。

糯米包 $27
糯米包

蝦餃 $29
蝦餃

正正常常,算係今餐最好嘅點心。

以下完全唔推介

金錢肚 $29 – 個醬汁唔好味,而且好水
牛肉球 $27 – 肉質太軟,連馬蹄都好軟唔爽
蝦球 – 似係魚肉多過蝦肉,完全無蝦味,亦食唔出蝦感🤔

滑雞扎 $29
滑雞扎

另外叫左個
鳳爪排骨飯,$25大大盅,好多飯。

埋單7個點心1個飯4個茶錢,TOTAL $256
2023-03-04
坪洲係一個還可以讓舊事物保留的地方。其中成興茶樓就是一個體驗老香港的好地方。成間餐廳其實面積不大,但枱同枱中間尚算空間充足。坐喺嚟都算舒服。而且茶樓仲保留左買少見少嘅手推點心車傳統。你鍾意用點心紙又得,出去搶點心又得點心其實是幾好味的,我們叫了很基本的蝦餃燒賣櫈都非常不錯。尤其推介腸粉因為米香很濃。另外有個桂花卷也很特別,應該是用了魚肉加入桂花輕輕油炸,是否屬於懷舊點心就不得而知了。喜歡懷舊的朋友不要錯過。
坪洲係一個還可以讓舊事物保留的地方。
其中成興茶樓就是一個體驗老香港的好地方。

這天來到坪洲旅行,原本想去午餐的一家餐廳沒有開,見到這家勝興茶室有很多客人,很多都是坪洲人,很溫馨,便走進去。很開心見到久違了的點心車,内有蝦餃燒賣牛肉牛肚鷄紥等等。蝦餃鷄紥鯪魚球都是水準麻麻,當然來到坪洲,不能期望有市區大酒樓較高質素的點心。不過,最失望的是衛生很差,夥計態度愛理不理的。一位姐姐從厨房拿了一碟灼生菜出來,見到很多水,就用她一隻玉手按著菜’痹‘水落鋅盤内,不知她那雙手之前是否拿過抹臺布抹臺,實在恐怖。問另一位姐姐想吃隔離枱的釀豆腐,她就支吾以對,不知說是有定無。又叫了一碟葱花腸粉(要提這個腸粉很好吃,腸粉吃上口質感很好),腸粉沒有下豉油,便問姐姐拿豉油,她就指了指我枱上的豉油樽,我說要腸粉用的豉油呢,她轉頭就走開了。其實這裏是有腸粉豉油的,都好,過了幾分鐘,阿姐還是拿了過來。而這個豉油是放在一個燉盅,用一個瓦碟當蓋子來蓋著,隻瓦碟周度放,又蓋回,很不衛生。結果,之後無幾耐,我和朋友都感覺肚子不舒服,在坪洲行了少許,便趕緊坐船回香港島。朋友發了少少燒,過一天肚子好轉,我現在是第二天,肚子還是不舒服中。

2022-12-07
  • 腸粉
2022-11-20 318 瀏覽
鄰里味道比食物味道重落船第一站梗系去出名的勝興茶室歎早茶,慢半步就最後一個位都無埋。改善點- 一入去就問你要粥同腸粉要叫定,其他點心就推車仔出來。但個牛肉腸去到埋單都漏單,因為其他遲來的客人單都來曬。-點心推出來啦!但同現在的酒樓是車仔車仔下面有個爐,可能有部分點心可能上一車未賣曬就會凍左。好似我叫三個點心,其中一個燒賣就系咁,最後食一粒就無食。優點 or 缺點- 對本地人肯定好有鄰里人情味,無論堂食或者外賣的人,都大家可以談話講笑,甚至比較粗俗的對話,哈哈,睇你遊客頂得住就OK。鵪鶉蛋燒賣(3分)- 哩種燒賣的肉同下面隻普通燒賣吾同,有D似雞肉,肉都系一粒粒,-鵪鶉蛋都幾好味燒賣(2分)- 本來肉質因為系一粒粒切,所以好有咬口,但就系因為可能系上一車買剩,吾熱尤其是個心。蝦餃(3分)- 蝦餃皮系幾薄同滑,蝦就吾爽啦,比較細粒所以無咬口。魚肉皮蛋粥(3分)- 魚肉系幾有魚味,但皮蛋就無乜味。-粥底幾香同埋滑,吾乖得大部分本地人都叫啦。

鄰里味道比食物味道重

改善點

優點 or 缺點

鵪鶉蛋燒賣(3分)
-鵪鶉蛋都幾好味

燒賣(2分)

蝦餃(3分)
- 蝦餃皮系幾薄同滑,蝦就吾爽啦,比較細粒所以無咬口。

魚肉皮蛋粥(3分)
- 魚肉系幾有魚味,但皮蛋就無乜味。
-粥底幾香同埋滑,吾乖得大部分本地人都叫啦。

燒賣

魚肉皮蛋粥

2022-11-16
2022-10-07 419 瀏覽
一班好友行完半個坪州後又係時候要醫肚,一早係 open rice揾定呢間好懷舊嘅茶室。一睇門面似舊式冰室,入到去要自己搵位,坐低後阿姐就問幾多位及飲乜茶,然後就擺低啲碗筷,轉過頭就沖咗壼茶放低,見到佢依然係用點心車叫賣,係市區市已經近乎絕蹟!見佢嘅南乳花生豬手好吸引,忍唔住叫了兩碟,豬手炆得好夠淋又夠入味,非常好味!呢款桂花卷喺老板娘極力推介,佢原來係魚肉卷,上面有啲蔥花 再配泰式酸甜醬,味道都好夾,唔錯。呢三款點心,糯米包、 鯪魚球同蝦餃就好一般。煎魚餅配泰式酸甜醬都ok好味。雞扎用料唔係魚肚而係豬皮,另外還有蟹柳同芋頭,味道還可以。燒賣都好實淨,味道正常!鳳爪就差少少,再炆淋啲就唔錯!呢個梅菜蒸鯇魚係套餐,附送油菜、例湯及白飯一碗,食完阿姐先記得上碟生菜同碗湯。呢個餐要58元,碟鯇魚份量都幾多,梅菜唔鹹,都幾好味!

呢三款點心,糯米包、 鯪魚球同蝦餃就好一般。

煎魚餅配泰式酸甜醬都ok好味。

雞扎用料唔係魚肚而係豬皮,另外還有蟹柳同芋頭,味道還可以。

燒賣都好實淨,味道正常!

鳳爪就差少少,再炆淋啲就唔錯!

2022-10-07
  • 南乳豬手
2022-07-26 659 瀏覽
呢度既格局係好地道既離島餐廳既裝修😎 係呢度會食到一啲出面唔會搵到既懷舊點心同埋係市區已經消失左既點心車🤩桂花卷🌯($27)釀魚肉卷炸得好脆, 配埋大量好香既蔥油再點埋泰式辣醬, 呢個配搭係冇得輸既, 有啲驚喜☺️糯米包🍚($25)黃色薄薄既燒賣皮包住香噴噴軟糯既糯米同少量既臘腸, 聞落好香, 不過咪道偏淡, 如果多啲花生同臘腸就會更好味😋叉燒腸粉🐷($25)腸粉皮望落好滑好令立立, 不過就厚左啲同埋黏左啲, 叉燒就偏淺色, 整體麻麻地🤔香茜鯪魚球🐟($25)自家製手打鯪魚球好香好彈牙, 配胡椒粉同豉油食, 好正🤤今次試到呢度最signature 既點心係心滿意足, 推薦大家食桂花卷同鯪魚球🤩 呢度既茶芥每位$5我覺得都算平, 除左點心都有啲飯類既套餐😎

桂花卷🌯($27)

糯米包🍚($25)

叉燒腸粉🐷($25)

香茜鯪魚球🐟($25)
自家製手打鯪魚球好香好彈牙, 配胡椒粉同豉油食, 好正🤤

2022-07-23
$58 (早餐)
  • 桂花卷
去離島玩就係想去返d 懷舊餐廳食飯呢間茶樓開左好多年鋪面都👀得出呢間餐廳既年代感餐廳真係仲有推車仔攞點心既傳統,係個好特別的特色! 桂花卷 桂花卷原來唔係甜品,而係釀魚肉卷,炸得剛剛好地脆,配合埋d 好香既蔥油同埋泰式辣醬,必點!鵪鶉蛋燒賣 可能因為我閒日偏夜既時間過來,所以d 點心可能蒸耐左,所以麻麻地,好似有d 太淋pat pat雞札 唔知係咪主觀的感覺影響,個雞札臭臭地,所以我覺得麻麻地糯米卷 都係個句,是次黎間餐廳覺得點心麻麻地,所以都覺得係唔需要點都可以的糯米卷
去離島玩就係想去返d 懷舊餐廳食飯
呢間茶樓開左好多年
鋪面都👀得出呢間餐廳既年代感
餐廳真係仲有推車仔攞點心既傳統,係個好特別的特色!

雞札
唔知係咪主觀的感覺影響,個雞札臭臭地,所以我覺得麻麻地

鵪鶉蛋燒賣  雞扎

糯米卷

糯米包
鵪鶉蛋燒賣  雞扎
2022-07-07 317 瀏覽
一向都鍾意食懷舊茶樓,難得入到坪洲就試下勝興茶室懷舊茶樓係冇新酒樓裝修得好靚,但就係貪佢呢種淺綠色的裝修我地大概11點到,好明顯坐低都係老街坊一入到就自己揀位,姐姐就比D熱水你洗碗同開茶仲會話比你知有咩點心出緊,同推介桂花卷,話係呢到招牌,好,要!桂花卷:係腐皮卷住啲魚,一層一層,魚肉配腐皮,仲要即炸,配埋個汁仲叫左糯米包、燒賣同鵪鶉蛋燒賣糯米包D飯粒粒分明,雖然唔多爉味,但味道適中腸粉係即整,唔好睇個皮好似好厚,其實好滑其實咁多硬野,都好飽但茶水姐姐話佢地D糕好好食,一定要試,我地猶豫太多,佢就話可以每款揀一件:芋頭糕、蘿蔔糕同魚餅芋頭糕好好食呀,又煎得好靚,推薦~~~~
一向都鍾意食懷舊茶樓,難得入到坪洲就試下勝興茶室
懷舊茶樓係冇新酒樓裝修得好靚,但就係貪佢呢種淺綠色的裝修

我地大概11點到,好明顯坐低都係老街坊
一入到就自己揀位,姐姐就比D熱水你洗碗同開茶

仲叫左糯米包、燒賣同鵪鶉蛋燒賣

糯米包D飯粒粒分明,雖然唔多爉味,但味道適中

腸粉係即整,唔好睇個皮好似好厚,其實好滑

其實咁多硬野,都好飽

芋頭糕好好食呀,又煎得好靚,推薦~~~~
2022-05-08 382 瀏覽
半年內連續造訪坪州四次,腦內已經有島上地圖🗺️ 島上分別在碼頭附近跟內街有兩家碩果僅存的舊式茶樓,有潔癖的我只有到過內街的勝興茶室。喜歡用味蕾紀錄傳統的香港點心,有別於機器大量生產的連鎖酒樓,勝興的點心師傅每天新鮮人手製作。味道未算吮指回味,但小島的茶樓人情文化很吸引我~推車一推出馬上就聽到來自四方八面的點心呼喊,太矜持可能要等下一輪啦!必點舊式小型酒樓限定鵪鶉蛋燒賣跟招牌桂花卷🤤鵪鶉蛋燒賣大概是因為做工麻煩跟膽固醇高,現在已經不常見了,一看到就必須拿下。桂花卷沒有桂花,就是煎魚肉腐皮捲,沾泰式酸辣醬香口好吃!
盅頭飯
叉燒腸

潮洲粉果

2022-05-08
$50 (早餐)
2022-04-10 270 瀏覽
今天天氣,天朗氣清,陽光普照😎🌞,一於坪洲一天遊。行完山,接近一點鬆啲,便搵嘢食,但係出名嘅餐廳都已經大排長龍,我們行咗一段時間大概兩點,另一間中式點心舖頭,有位便入去食。我覺得好味就係粉果,好大件,新鮮滾熱辣出嚟 ,外皮鬆軟,好多餡。另外還有金錢肚,唔韌,味道醃製都唔錯。豬潤腸粉,新鮮滾熱辣腸粉皮好滑,豬潤唔韌,都算爽口,幾特別。還有招牌點心桂花卷,其實係腐皮包住啲桂花魚,腐皮脆口,包咗啲鯪魚肉幾特別。其他點心,小籠包、蝦餃、燒賣、鯪魚球味道一般,冇特別。鋪頭比較狹窄,但係啲點心都係新鮮滾熱辣做出嚟嘅。

另外還有金錢肚,唔韌,味道醃製都唔錯。

其他點心,小籠包、蝦餃、燒賣、鯪魚球味道一般,冇特別。

鋪頭比較狹窄,但係啲點心都係新鮮滾熱辣做出嚟嘅。

2022-04-10
2022-03-29 179 瀏覽
去到坪洲玩,一落船就去搵網友介紹既勝興茶室,食返個一盅兩件❣️ 店內小小,去到剛好滿座要搭枱,轉頭就見到有手推點心車出來✨✨ 又或者點心車唔啱食,可以同店員落單。 鳳爪排骨飯 $28一見到有車推盅頭飯,豬先生毫不猶豫嗌鳳爪排骨飯😂 味道可以!之後仲點多碟鳳爪…鵪鶉蛋燒賣 $26唔係度度有鵪鶉蛋燒賣食,我哋即點!個人覺得點啲豉油食會更好食。水晶蝦餃 $28蝦餡夠彈牙👍🏻叉燒腸 $26腸粉滑,但略為較厚身,配埋豉油,味道唔錯✨香煎桂花卷 $28呢個聽聞係必點item❤️ 腐皮包住魚肉,煎完唔會油淋淋。配埋鋪係面既炸蒜同蔥,我地覺得幾特別同幾好食😋呢度既點心唔係去到好好食,中規中矩啦。而係食呢度既港式懷舊味同人情味❣️ 呢啲懷舊茶室越見越少,絕對值得一試👍🏻

鳳爪排骨飯 $28

之後仲點多碟鳳爪…

鵪鶉蛋燒賣 $26

水晶蝦餃 $28
蝦餡夠彈牙👍🏻

叉燒腸 $26
腸粉滑,但略為較厚身,配埋豉油,味道唔錯✨

香煎桂花卷 $28

2022-03-20
  • 香煎桂花卷
2022-03-27 175 瀏覽
好少食飯食到成肚火。之前幫襯過勝興幾次,試佢推車仔啲點心。收價偏高,又唔算特別好味,所以之後都好少考慮。有次趕船,見勝興有盅頭飯,諗住係茶樓即叫即有嗰款,所以又幫襯返。我隨便叫咗午市嘅蒸鯇魚套餐,點知原來佢即叫即蒸,要等三至四個字,剩返十分鐘畀我食飯。當時的確唔多高興,又食得狼狽。十分鐘內要食油菜、飲湯、食飯同食魚,重有茶,點諗都唔會係舒服體驗。最尾為咗趕船都係食唔晒,要畀多一蚊買外賣盒,自行打包。不過意外發現魚肉鮮嫩飽滿,湯都好足料,所以盤算下次再來慢慢享受鯇魚餐。點知嗰狼狽嘅十分鐘就已經係全劇高潮。之後每次路過都問下有無鯇魚餐,問咗兩星期都無,話無入貨。的確好可惜,咁無我咪食第二間咯。好啦,有次問定知道終於入貨,就度定兩日後即今日去食。下晝一點帶家人一齊去,同阿姐點咗兩份鯇魚餐。阿姐話賣晒完整的魚,剩返魚頭同碎嘅魚腩肉,問我要唔要。我等咗咁耐,雖然心有不甘,但既然坐低咗,覺得有魚腩肉都好丫。好啦,又等多三個字。奇怪點解佢只上一碟油菜,明明點咗兩份餐。同阿姐講,先知佢只係幫我哋落咗一份。係咪低能㗎?講咗咁多句嘢都可以聽錯?跟住問返清楚先知廚房嘅料唔夠出兩份,只係出到一份。所以我哋迫住
好少食飯食到成肚火。

點知嗰狼狽嘅十分鐘就已經係全劇高潮。

之後每次路過都問下有無鯇魚餐,問咗兩星期都無,話無入貨。的確好可惜,咁無我咪食第二間咯。好啦,有次問定知道終於入貨,就度定兩日後即今日去食。下晝一點帶家人一齊去,同阿姐點咗兩份鯇魚餐。阿姐話賣晒完整的魚,剩返魚頭同碎嘅魚腩肉,問我要唔要。我等咗咁耐,雖然心有不甘,但既然坐低咗,覺得有魚腩肉都好丫。好啦,又等多三個字。奇怪點解佢只上一碟油菜,明明點咗兩份餐。同阿姐講,先知佢只係幫我哋落咗一份。係咪低能㗎?講咗咁多句嘢都可以聽錯?跟住問返清楚先知廚房嘅料唔夠出兩份,只係出到一份。所以我哋迫住轉咗碟肉餅飯套餐。阿姐話要蒸十三分鐘,我哋只能無奈接受,唯有食住鯇魚等咯。

好啦,千呼萬喚終於等到一碟綜魚喇。你老尾,又話有魚腩碎嘅?碟上得四副魚嘴喎。我哋都好肚餓,唔高興都要馬上郁手。因為面頭舖咗層梅菜,諗住下層可能收埋咗啲肉呢?一舊,兩舊,三舊,食晒四副魚嘴,原來真係得魚嘴,乜腩都無。大佬一個套餐收我六十蚊,結果等三個字食一碟無肉嘅魚嘴?認真咩?同埋佢嘅例湯送完即止,當時下晝一點,已經無上任何例湯。我食到中途搵極都搵唔到肉,塊面已經黑過舊炭。最後上埋肉餅,普通,重要細碟。正常我係唔會畀六十蚊食肉餅蒸飯咯。肉塊入面有馬蹄,家人因為唔食馬蹄,結果成餐幾乎只係食咗啲飯,之後成個下晝都嗌肚餓。

畀錢嗰吓,忍唔住問咗阿姐波。落錯單要人白等,以為有兩份點知得一份,話有魚腩肉點知得四副魚嘴,咁樣就收人百二蚊,認真咩?好心廚房見唔夠料就咪出餐畀人啦,你呃緊人食你啲廚餘呀。其中一個阿姐覺得唔好意思,話下次再去佢畀返多啲我,但我估無下次喇。食餐飯都係希望心滿意足啫?食到咁失望又成肚火,我就唔想再搏啦。
2022-03-27
2021-11-10 465 瀏覽
假日同月友入坪洲原來上一次來已是十年前這次搭11點船入去,因為去去飲茶之前搵香港仲有邊度有舊式茶樓時搵到坪洲有間,難得今日入到去,梗係試吓一落船就衝去攞位,雖然仲有11點幾,但都座無虛席,都等咗一陣先有兩張枱點心車出動首先食吓大路嘢,燒賣同蝦餃重點推介一定要食嘅第一樣係炒銀針粉。比起出面食嘅入味同彈牙。好味到叫咗兩碟另一樣係蝦米腸。本腸粉達人覺得呢碟蝦米腸真係超好味,好軟糯,一個人都可以KO 半碟最少叫多個生滾粥,粥底是豬骨粥。食飽就去行山
假日同月友入坪洲

原來上一次來已是十年前

這次搭11點船入去,因為去去飲茶

點心車出動

首先食吓大路嘢,燒賣同蝦餃

最少叫多個生滾粥,粥底是豬骨粥。

食飽就去行山