2023-12-05 663 瀏覽
一大班人一齊食重慶麻辣火鍋❤️第一次食大辣 真的冒汗香港少有正宗麻辣火鍋 劉一手果然好食好喜歡涮毛肚😋 劉一手重慶火鍋係以佢嘅正宗重慶火鍋風味而聞名以辣椒同花椒為主要調味料,口味麻辣新鮮同質量嘅菜品選材,提供各種肉類、海鮮、蔬菜同豆製品等食材,可以自由搭配按個人口味環境明亮舒適 提供舒適嘅用餐體驗除咗火鍋食材之外,店內都有唔同嘅配菜、調味料同飲品供客人選擇,可以按照自己嘅口味喜好黎搭配食物劉一手重慶火鍋 📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方火區2樓2001B號舖
一大班人一齊食重慶麻辣火鍋❤️
第一次食大辣 真的冒汗
香港少有正宗麻辣火鍋 劉一手果然好食
好喜歡涮毛肚😋

劉一手重慶火鍋係以佢嘅正宗重慶火鍋風味而聞名
以辣椒同花椒為主要調味料,口味麻辣

環境明亮舒適 提供舒適嘅用餐體驗

劉一手重慶火鍋
2023-08-26 896 瀏覽
第一,食到差唔多完時,突然之間撈到蟲第二,Openrice訂檯,六點預定有八折,喔,原來有細細字,七點前要離席先可以有八折。原來呢間食火鍋好似快餐咁食先正常第三,䥇牯牛,好「ngen」第四,大家千祈唔好誤會呢間係以前銅鑼灣個間劉一手,人哋解釋,兩間完全無關
第一,食到差唔多完時,突然之間撈到蟲

第三,䥇牯牛,好「ngen」

蟲底火鍋
2023-08-18 635 瀏覽
中午12:20下了5份午餐外卖,显示12:35可以取餐,等位号码是002。在门口等了半小时到了12:55还是只做好了2份(一开始还是说做好了4份),眼看着001,003,004号都取餐走了只剩我们这一单。最后没办法只能站在厨房取餐口催,然后直到进去才开始做第三份餐。最后花了十几分钟等到了最后三份,然后走的匆忙最后的饮品也没有给。味道只能说一般,除了辣味没什么其他香味,加上这个配餐流程和速度,外卖还是不推荐来了。整个餐厅里结账和进餐厅都在等服务员,不知道有没有这么缺人。

2023-08-18
50 分鐘 (外賣自取)
2023-07-25 724 瀏覽
圓方重慶火鍋店食物方面:湯底:花膠螺頭燉湯:花膠含豐富蛋白質,能補充骨膠原,有養顏美膚之效;響螺滋陰補腎,就算只是喝湯,也足夠滿足大家的味蕾湯底:麻辣紅油湯底:少辣都可以見到其滿紅效果,正宗的麻辣火鍋,只有劉一手才能做到。辣到愈吃愈辣的感覺!而正宗的麻辣火鍋,會跟上一小樽紅油,而劉一手就會為你跟上,愛吃辣的朋友一定吃到滿足感。火鍋料:新鮮手切牛白肉如果打邊爐嘅你,只會食肥牛!那麼你又怎會食到真正嘅牛肉!牛肉又豈止「肥牛」呢?大家又有沒有聽過「牛白肉」呢?牛白肉(又稱牛胸爽)其實只佔全牛比例大概1%,在湯底灼佢1分鐘就可以!牛白肉是牛前胸的脂肪部分,屬極稀有部位,只有大而肥的牛才能長出。而相信我眼前這個「牛白肉」要犧牲很多隻牛才可以!新鮮的牛白肉呈白色,看上去有油膩的感覺,但實際上這並不是脂肪,而是一種軟組織,入口卻是清甜間微微泛著牛油的香味,口感脆而爽口、帶點韌勁。火鍋料:A4和牛拼盤和牛不帶筋,所以不是強調咬勁,加熱後油脂溶化、帶點肉甜的口感令人難忘火鍋料:招牌內臟拼盤據說是從重慶空運直送,集結多種食材:包括毛肚、鵝腸、鴨血、牛黃喉及豬腰。參照重慶人吃毛肚「七上八下」的傳統吃法,入湯
圓方重慶火鍋

食物方面:

火鍋料:新鮮手切牛白肉

火鍋料:A4和牛拼盤

火鍋料:招牌內臟拼盤
據說是從重慶空運直送,集結多種食材:包括毛肚、鵝腸、鴨血、牛黃喉及豬腰。參照重慶人吃毛肚「七上八下」的傳統吃法,入湯灼大約八至十秒,夠爽口又能飽吸辣湯之精華。

火鍋料:鹿兒島黑毛豬五花腩
肥瘦相間,五花三層。五花腩切片!五花部位油脂豐富,鮮美爽口

其他火鍋料:
丸丸拼盤(全部丸丸應該是手打,全部很彈牙)皇帝菜,萵荀,炸響鈴,炸魚皮

飲品:竹蔗茅根(瓶)

整體水準仍然保持,大家也不妨一試😄
1K
朋友搭高鐵來港旅遊,第一餐我就帶他過條天橋去圓方超人氣及高質的「劉一手」歎正宗重慶火鍋。火鍋湯底可半鍋,必點正宗重慶經典麻辣湯(半鍋)$78及養生滋補花膠燉湯(半鍋) $118麻辣湯湯底香濃撲鼻, 面層的紅紅辣油,真是不可以講笑,麻辣感十足, 餐廳會提供一罐油, 給客人倒在湯底裡以免麻辣傷胃, 這樣非常貼心, 加上油後湯底更香滑。火鍋配料,首選「新鮮手切牛肉拼盤$398」鮮切本地騸牯牛𦟌、美國三角肥牛、美國牛小排、美國牛頸脊及手切牛白肉。每款手切牛肉放在火鍋裡輕灼後,入口即溶,油脂分佈於口腔內, 超甘香又夠牛肉。「特級靚墨丸(6粒)$48」煙韌彈牙,鮮味無窮。「招牌劉毛肚$78」大塊薄身,嫩脆新鮮,必吃之選。「皇帝菜$36」 打邊爐必吃的蔬菜,口感清脆。「手切梅頭豬肉片$88」肉質柔軟,佈滿大理石油花紋路,油香而不膩。「團圓鴨血$48」Q彈軟嫩,浸滿麻辣湯更正!「炸響鈴 $38」豆味香濃,輕泡湯底已吸盡精華,超惹味勁邪惡。

「特級靚墨丸(6粒)$48」煙韌彈牙,鮮味無窮。

「招牌劉毛肚$78」大塊薄身,嫩脆新鮮,必吃之選。

「皇帝菜$36」 打邊爐必吃的蔬菜,口感清脆。

「團圓鴨血$48」Q彈軟嫩,浸滿麻辣湯更正!

2023-05-01 874 瀏覽
今日去西九睇chanel 展後,在Openrice 預先訂購(已付錢)的$128一人午市黑豚肉(共2份),預訂12:45座時間,當時提早看完就去食12:00,也很好服務態度給我們坐下。到達後就比紙張給我們一人一鍋點餐,點餐牛肉一份及豬肉一份。也很快速來食物。味道也不錯及好足料,當走時我們知道牛肉要另加$10,但侍應說要額外比醬料費$15一位(其實唔知咩叫醬料費,都沒有東西點食物(可看圖)),比錢時只口頭說我們比$46,沒有比單我。比完錢先有收據,其實不知點計$46⋯⋯🧐openrice已付款及包服務費,我再看也沒寫,希望早後寫清楚要另加醬料費用😓呢樣令人有點失望
2023-04-15 594 瀏覽
-行開圓方都唔知食咩好,感覺全部都好似好貴咁。今日朋友約在圓方,行行下搵到呢間火鍋$128一位,一於入左去試。-食物:午市一人鍋$128 豬肉,$138牛肉,有再貴啲的,但我就冇選擇到,因為個火鍋都足料(有鴨血,娃娃菜,肉丸,牛柏葉,荀,等等)除此之外,個餐仲有個麵可以選擇(有薯粉,重慶麵,烏冬)湯底有麻辣,雞湯,蕃茄湯。食得到麻辣,建議叫麻辣。-環境:裝修都幾新,staff 的服務好好,係咁幫手拾野,加湯(可能因為午市冇咩人)-總結:以出面價錢黎講,有啲貴,但在elements, 都叫平。食物正常,唔會encore.
2023-04-14
冬天最適合與朋友打邊爐,一起圍爐取暖 ;劉一手重慶火鍋是重慶火鍋十大品牌,之前去同興旅遊的時候就有食過,最近發現她在香港圓方都有分店。.他們最出名的是麻辣火鍋,但由於最近比較上火,於是今次就主力試吓比較滋陰養顏的選擇。鴛鴦鍋我們選了鮮蕃茄濃湯/養生滋補花膠螺頭燉湯。老實說,先嚐一碗湯及材料已經令人非常飽滿,特別是花膠雞湯,十分鮮甜。飲完頭啖湯之後我先至加了很多芫荽,立刻變成綠油油的一片。劉一手,無論從食材到裝潢都非常講究,食材十分新鮮,而且座位寬闊坐得很舒服。打邊爐當然少不了肥牛。有太多選擇,不知道叫那一種牛肉好?於是就叫了新鮮手切牛肉拼盤一次過滿足所有願望。見到牛肉十新鮮鮮紅色的整齊地放在擺盤,油花分布均勻、肉味濃郁、肉質軟嫩、脂肪甘香,絕對是嗜牛一族之選!很欣賞這裏的食物很有儀式感,打卡拍照一流。龍蝦丸、特級靚墨丸、雜菌拼盤、蓮藕片放在一個小小的木盤內,顯得十分文清。我和朋友都喜歡食這個韭菜餃,睇得出都是自家包的,超級大隻,餡料多到爆;我食第二隻已經覺得有幾分飽。.我和朋友不約而同都稱讚的是竹蔗茅根,已經好少飲到不過分落糖的竹蔗茅根;這個甜度是天然的甜,飲到竹蔗茅根的原汁原味,解渴

我和朋友不約而同都稱讚的是竹蔗茅根,已經好少飲到不過分落糖的竹蔗茅根;這個甜度是天然的甜,飲到竹蔗茅根的原汁原味,解渴之餘又不會覺得在飲糖水

PS醬料區有很多醬,我們都看到眼花撩亂呢,不妨試多幾款。
2023-03-01 445 瀏覽
劉一手裝潢綴以大量淺木及紅色元素,融合京劇臉譜等中國經典文化,傳統中不失摩登韻味自選鴛鴦鍋底 💰2️⃣3️⃣6️⃣麻辣紅油湯底(半鍋)紅油係四川正宗火鍋底,選用牛油脂肪,少辣都可以見到其滿紅效果有多種辣度選擇,辣而不燥,也不傷胃花膠螺頭燉湯(半鍋)花膠含豐富蛋白質,能補充骨膠原,口感腍滑中帶彈性湯底好滋補,仲有滋陰螺頭、大棗同杞子頂級羊肉片💰1️⃣4️⃣8️⃣重慶火鍋必點羊肉片伸腿鵝腸 💰8️⃣8️⃣鵝腸份量幾多,口感嫩滑,沒多餘肥膏招牌劉毛肚 💰8️⃣8️⃣下鍋烫幾秒鐘就食得,口感脆脆蟹粉蟹籽特色餃(四隻) 💰8️⃣8️⃣蟹餃咬一口有濃濃蟹膏味,好足料👍新鮮手切雪花梅頭 💰1️⃣3️⃣8️⃣厚切梅頭片,口感非常有質感,唔會乾巴巴薄脆蝦餅 💰5️⃣8️⃣蝦片上釀入蝦膠一齊炸,一道唔錯嘅小食芒果味啤酒 💰6️⃣8️⃣菠蘿柚子啤酒 💰6️⃣8️⃣🎈劉一手重慶火鍋 (圓方)🎈尖沙咀柯士甸道西1號圓方火區2樓2001B號舖

自選鴛鴦鍋底 💰2️⃣3️⃣6️⃣
麻辣紅油湯底(半鍋)
有多種辣度選擇,辣而不燥,也不傷胃

花膠螺頭燉湯(半鍋)
花膠含豐富蛋白質,能補充骨膠原,口感腍滑中帶彈性
湯底好滋補,仲有滋陰螺頭、大棗同杞子

頂級羊肉片💰1️⃣4️⃣8️⃣
重慶火鍋必點羊肉片
伸腿鵝腸 💰8️⃣8️⃣
鵝腸份量幾多,口感嫩滑,沒多餘肥膏
招牌劉毛肚 💰8️⃣8️⃣
下鍋烫幾秒鐘就食得,口感脆脆
蟹粉蟹籽特色餃(四隻) 💰8️⃣8️⃣
蟹餃咬一口有濃濃蟹膏味,好足料👍
新鮮手切雪花梅頭 💰1️⃣3️⃣8️⃣
厚切梅頭片,口感非常有質感,唔會乾巴巴

薄脆蝦餅 💰5️⃣8️⃣
蝦片上釀入蝦膠一齊炸,一道唔錯嘅小食

芒果味啤酒 💰6️⃣8️⃣
菠蘿柚子啤酒 💰6️⃣8️⃣

🎈劉一手重慶火鍋 (圓方)🎈
尖沙咀柯士甸道西1號圓方火區2樓2001B號舖
2023-02-28 275 瀏覽
今日👦🏻同母親大人👩🏻去左圓方睇戲🎬,行左陣街就諗住去搵地方食晚飯🥣,今次就去左劉一手打個邊爐🫕。🌟鴛鴦鍋花膠螺頭燉湯/開胃酸菜魚湯花膠螺頭燉湯當中配料豐富,當中最值得推介係雞肉嫩滑而極富有雞味,湯底鮮甜,仲有彈牙既厚花膠,呢個鍋絕對適合想美顏潤膚既人士飲用;開胃酸菜魚湯湯底味道酸酸辣辣,油而不膩,配料豐富(芽菜等等)。最主打當然係個脆肉鯇啦,脆肉鯇夠大片,食落啖啖肉,爽脆美味。🌟脆鯇腩脆鯇腩肉質結實,清爽脆口,魚肉味清香可口,味道鮮美。燙好後口感爽脆香滑 ,層次感豐富。🌟鮮牛舌由於牛舌係以肌肉組織為主,所以結締組織少。食落牛味濃,肉質細膩,富有彈性又軟嫩多。牛舌屬於高蛋白、低脂肪熱量,所以食多幾舊都唔怕肥😂😂。🌟三角肥牛三角肥牛既部位取自於前肩胛部位,雪花均勻肉筋少,食落油脂感比較重,餐廳切得夠薄,岩哂拎黎打邊爐🍲。🌟麻辣牛肉一上枱已經聞到濃濃既辣味,新鮮牛肉鋪上厚厚的辣椒面,岩哂鐘意食辣既朋友仔。(落左麻辣牛肉成個湯底由唔辣變到辣🌶️😈)🌟丸丸拼盤丸丸拼盤有五款特色丸,每款兩粒,Share食岩岩好。當中有爽口魚蛋、手打牛筋丸、龍蝦沙律丸、墨汁花枝丸同正宗香菇貢丸,個人比較欣賞手打牛筋

🌟鴛鴦鍋
花膠螺頭燉湯/開胃酸菜魚湯

🌟脆鯇腩

🌟鮮牛舌

🌟三角肥牛

🌟麻辣牛肉

🌟丸丸拼盤
丸丸拼盤有五款特色丸,每款兩粒,Share食岩岩好。當中有爽口魚蛋、手打牛筋丸、龍蝦沙律丸、墨汁花枝丸同正宗香菇貢丸,個人比較欣賞手打牛筋丸,牛味香濃,爽口彈牙!😂

🌟豬頸肉
爽口彈牙,口感極佳,擺盤精美,食落完全唔油膩。
2023-02-06 457 瀏覽
劉一手重慶火鍋@ Element圓方去完西九文化區時間仲好早,成日話天氣回暖熱反, 都唔知熱左去邊😂你話天氣好啲都仲可以野個餐啊😂 於是去圓方搵咗一間重慶火鍋食啲熱嘢暖下個身,就算晏晝都打個邊爐先👌★半自助火鍋兩人餐$680(已經計埋加一)-鴛鴦湯底(一邊係椰子雞一邊係山珍雜菌)-麻油一樽樽相當衛生-叫咗杯雞骨5花蜜(餐飲只跟一杯)由於我去嘅時間人唔多,服務好好,依個價錢喺圓方我覺得都唔算貴🤓當然呢個價錢可以去食放題嘅火鍋But依間啲牛肉又好鬼好食😋另外半自助係啲蔬菜同丸丸可以自己出去再拎,但係啲牛肉就跟人頭比份量,有肥牛同牛頸脊
劉一手重慶火鍋@ Element圓方

★半自助火鍋兩人餐$680(已經計埋加一)

-鴛鴦湯底(一邊係椰子雞一邊係山珍雜菌)
-麻油一樽樽相當衛生
-叫咗杯雞骨5花蜜(餐飲只跟一杯)

由於我去嘅時間人唔多,服務好好,依個價錢喺圓方我覺得都唔算貴🤓當然呢個價錢可以去食放題火鍋
2022-11-26 920 瀏覽
同朋友聚會嚟咗呢間黎左呢間劉一手,聽講非常正宗。首先,呢度裝修同擺設另人覺得好舒服,座位亦都好舒適,就算坐得比較長時間都唔會不適,打邊爐極佳。湯底方面order左番茄同麻辣,麻辣有大中小,仲可以加辣,但係我哋揀咗中辣。中辣其實有幾辣,難以想像大辣,或者加辣嘅人係可以食到幾辣🥵。蕃茄湯底嘅蕃茄味非常濃郁,淥乜都好食!大推介!食材方面,黑豚肉或者牛肉呢啲基本肉類都好靚,切嘅大細都好一致。佢哋嘅熟食都非常出色例如重慶炸肉好入味好開胃。至於醬料所有嘢都好齊全,佢哋仲有自家製品牌既油,可以加入醬料度。Menu提供嘅嘢飲我覺得都幾齊全,有涼茶珍珠奶茶啤酒汽水等等。總結來講,呢間火鍋好出色,雖然價錢偏高,但我絕對會再嚟。🤤🤤
同朋友聚會嚟咗呢間黎左呢間劉一手,聽講非常正宗。

2022-11-18 739 瀏覽
留意到圓方有劉一手,好似幾出名,夜晚唔知食咩遂一試。服務方面,連水都沒有提供,口渴要不斷買飲料,這樣的價格與服務相比讓人感覺不太好,本身也不喜歡飲飲料,而且不健康。辣湯底小辣都太辣,吃完刺激到腸胃還肚痾。椰子雞湯料算足料。食材方面聽講牛肉、牛肉丸、龍躉味道都不錯,但我胃口麻麻沒有太大感覺。環境尚可,但不算突出,沒有view。總的來說算是比較真材實料,坐落於商場裡面位置方便,但對我來講不太enjoy的一次體驗,可能等胃口好或者天冷會有不同吧。
留意到圓方有劉一手,好似幾出名,夜晚唔知食咩遂一試。

環境尚可,但不算突出,沒有view。

2022-10-23 633 瀏覽
中伏收咁貴,完全搵笨,花膠湯底完全冇花膠味,啲雞好肥,未開始打邊爐已經勁多油!諗住飲啖湯先啦,點知勁喊,一啲雞味同花膠味都冇淨係湯底都收你$238 ,求其叫碟牛,仲要加1,都已經過五舊水,完全唔抵食叫左一碟$218 牛小排,好普通貨色,叫咗3樣野已覺得嚴重中伏,叫咗三個餸埋單已差不多八舊水,寧願食唔飽到唔想再叫其他嘢。最後…諗住叫杯「竹蔗茅根」飲下啦,點知仲淡過飲罐裝王老吉……簡直係浪費時間同金錢,拜拜你條尾,唔會再有下一次又貴又難食
中伏

又貴又難食

2022-10-23
2022-10-18 509 瀏覽
中伏!第一次寫負!作為重慶火鍋來講 真的唔好食!第一次吃到這麼❌的酥肉只是油炸肉而已,和小酥肉没有任何关系!食材還算新鮮,但性價比非常低鴛鴦鍋地麻辣半鍋要130+真的不懂🥲花1000、2000的重慶火鍋沒問題,但這種品質的實在不必。店裡明明不是人滿為患,但卻一杯啤酒催了三次除了鍋快乾加了兩次湯以外,毫無服務可言在香港想吃重慶火鍋,渝味曉宇無論是口味還是性價比都甩這家幾條街,其他快樂小羊、天府人家都好過這!
中伏!第一次寫負!

作為重慶火鍋來講 真的唔好食!
第一次吃到這麼❌的酥肉
只是油炸肉而已,和小酥肉没有任何关系!

食材還算新鮮,但性價比非常低
鴛鴦鍋地麻辣半鍋要130+真的不懂🥲

店裡明明不是人滿為患,但卻一杯啤酒催了三次
除了鍋快乾加了兩次湯以外,毫無服務可言

酥肉