4K
2024-02-11 673 瀏覽
噚日(10-2-2024 Sat)大年初一晏晝,嚟青衣城睇戲前食個晏,由於唔想食咁多嘢住,咁就睇下有邊間啱,經過呢度見到別府,喺門口睇下menu,見到有啲$6X.00嘅烏冬,咁都算經濟於事就入嚟食。坐低後睇menu,睇見有個$64.00嘅鍋燒讚岐烏冬好吸引,但睇唔出有咩嘢食材,於是問問經理,經理答 雞肉丸同魷魚鬚。然後我見到有壽司,於是老公就想叫$84.00嘅五品壽司拼讚岐烏冬,但呢日冇刺身同壽司供應。咁又諗,最後佢要$65.00嘅雞扒讚岐烏冬,唔要飲品,留quota加個小食,而我嗰個烏冬係有嘢飲,咁要熱檸水啦。而小食呢?要$42.00嘅海苔年糕薯餅,但呢日冇,於要加$18.00嘅芝士年糕。冇耐,熱檸水同鍋燒讚岐烏冬到嚟,先食雞肉丸,內裡有粒粒雞軟骨增加口感,但可惜凍嘅,魷魚天婦羅就有紫菜增加味道;烏冬好彈牙,湯底係醬油湯底,好耐冇飲過醬油湯喇,原來係好普通嘅;腐皮就正常冇問題。3.5分之後雞扒讚岐烏冬,烏冬同湯底都一樣,雞扒煎得外脆,鹹淡適中又juicy,好味。5分芝士年糕有兩粒,趁暖食,煙韌又唔太鹹 好食。5分價錢:連加一係$161.70。2.8分題外話:別府,喺上世紀九十

坐低後睇menu,

然後我見到有壽司,於是老公就想叫$84.00嘅五品壽司拼讚岐烏冬,但呢日冇刺身壽司供應。咁又諗,最後佢要$65.00嘅雞扒讚岐烏冬,唔要飲品,留quota加個小食,而我嗰個烏冬係有嘢飲,咁要熱檸水啦。

冇耐,熱檸水同鍋燒讚岐烏冬到嚟,
熱檸水同鍋燒讚岐烏冬
先食雞肉丸,內裡有粒粒雞軟骨增加口感,
雞肉丸
3.5分

之後雞扒讚岐烏冬,
雞扒讚岐烏冬
5分

芝士年糕有兩粒,
芝士年糕
趁暖食,煙韌又唔太鹹 好食。
5分

價錢:
連加一係$161.70。
2.8分

題外話:
別府,喺上世紀九十年代尾進註香港,有好多間分店,曾盛極一時,但o家原來剩返一間,好彩今次決定食呢間,否則唔知幾時至會食到。

最後一次喺別府食嘅食評係2010年9月22日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%B8%AD%E6%97%A5%E5%B0%8D%E6%8A%97%E6%85%B6%E4%B8%AD%E7%A7%8B-e2118501
2024-02-10
$80.85 (午餐)
雞扒讚岐烏冬
  • 雞扒
  • 讚岐烏冬
今次我去咗一間食肆叫別府進膳,放眼望去,菜式多到眼花撩亂!👀 首先,我點咗鐵板一口和牛,外表真係唔起眼,但一入口,就知道人唔可以貌相!那股牛味嗆鼻,肉質軟嫩得嚟唔會膩口。跟住有海地獄拉麵,湯頭橙橙地,辣度啱啱好,有足料嘅海鮮,蝦蜆帶子新鮮得滑!😋 拉麵肉耐力係絕對加分點!安格斯牛肉烏冬呢,牛肉香甜得嚟彈牙,烏冬又滑又有嚼勁,好夾!而家講講埋兩款拉麵,和風豬軟骨拉麵嘅軟骨软糯,肉質都算鬆化,每啖都充滿驚喜!🍜 至於豆腐胡麻沙律,清新解膩,胡麻醬嘅醇香好適合夏日!最後,好彩仲有位試到鹽燒三文魚頭,肉質鮮嫩,皮脆肉嫩,又唔會太鹹。總之,呢度嘅食物質素同飽肚度都令人滿意,真係一試難忘,過足口癮!👍

2023-04-13 1518 瀏覽
當日與友人們來到這間餐廳聚餐。記得小時候在這間餐廳吃過,當時感覺是貴價的日本高級餐廳,但當日去到,感覺已變得不同,性價比中等偏高,有一種家庭式餐廳感覺。當日一共3人共點了:❣️自家製餃子普普通通的煎餃子,再煎得脆身點,會更好❣️鰻魚炒飯炒飯炒得挺香的,調味不會過鹹,遺憾是饅魚粒份量真的不多🥲❣️唐揚炸雞配他他醬唐揚炸雞炸得挺脆、送上時亦是熱辣辣,不錯吃❣️安格斯牛肉壽喜燒安格斯牛肉不會切得太薄、隨餐亦有一隻生雞蛋🥚,沾上蛋汁,會使牛肉更滑,整體壽喜燒的份量都剛剛好。總括來說,這間餐廳的上菜速度都挺快的,食物質素不過不失,整體評價是性價比算是中等偏高,是平民餐廳選擇之選。

當日與友人們來到這間餐廳聚餐。

當日一共3人共點了:

❣️自家製餃子

普普通通的煎餃子,再煎得脆身點,會更好

❣️鰻魚炒飯

炒飯炒得挺香的,調味不會過鹹,遺憾是饅魚粒份量真的不多🥲

❣️唐揚炸雞配他他醬

唐揚炸雞炸得挺脆、送上時亦是熱辣辣,不錯吃

❣️安格斯牛肉壽喜燒

收工👩🏻‍💻同男朋友👫經過諗起好耐冇食🍜就入咗去。🥰店員🤵‍♀️推介我地食新推出嘅日本一宮崎牛🐮同大分直送嘅鰤魚系列。🐟🐟 柑橘鰤魚刺身 (5件)鰤魚🟰油甘魚。魚油味重😋,亦冇咩魚腥味。🫶🏽店員介紹咗幾個方法比我地食。🥰▶️ 單食味道較淡,可以食到鰤魚本身嘅清爽。▶️ 外加柑橘味道更清新甜美。▶️ 蘸住壽司豉油同芥辣食,味道層次豐富。🍱 醬油柑橘鰤魚刺身飯 配 麵豉湯有醬油嘅鰤魚刺身飯柑橘味道更濃。有蔥、紫菜、薑等等作調味配料。麵豉湯🫕味道適中。🤗🍜 宮崎火炙牛拉麵拉麵上嘅宮崎牛肉🥓比較薄,口感嫩滑。😍牛肉嘅油脂同湯結合,油脂味香濃。🤓拉麵麵底🍜索湯。😎🍛 宮崎火炙牛丼 配 麵豉湯牛肉大大塊🥓,一夾開原來係對摺咗。😼牛丼嘅宮崎牛比拉麵嘅食落更鮮嫩多汁。🤤另外配合牛肉汁撈飯😽,味道層次更強。😛同刺身飯一樣,配有麵豉湯。🫕餐廳🍴座位環境好舒服。🛋️店員🤵‍♀️好有耐性咁介紹食物同食法比我地。🥰而且會聽取我地意見。服務態度好好👍🏽!
收工👩🏻‍💻同男朋友👫經過諗起好耐冇食🍜就入咗去。🥰

店員🤵‍♀️推介我地食新推出嘅日本一宮崎牛🐮
同大分直送嘅鰤魚系列。🐟

🐟 柑橘鰤魚刺身 (5件)
鰤魚🟰油甘魚。
魚油味重😋,亦冇咩魚腥味。🫶🏽

店員介紹咗幾個方法比我地食。🥰
▶️ 單食味道較淡,可以食到鰤魚本身嘅清爽。
▶️ 外加柑橘味道更清新甜美。
▶️ 蘸住壽司豉油同芥辣食,味道層次豐富。

🍱 醬油柑橘鰤魚刺身飯 配 麵豉湯
有醬油嘅鰤魚刺身飯柑橘味道更濃。
有蔥、紫菜、薑等等作調味配料。

麵豉湯🫕味道適中。🤗

🍜 宮崎火炙牛拉麵
拉麵上嘅宮崎牛肉🥓比較薄,口感嫩滑。😍
牛肉嘅油脂同湯結合,油脂味香濃。🤓
拉麵麵底🍜索湯。😎

🍛 宮崎火炙牛丼 配 麵豉湯
牛肉大大塊🥓,一夾開原來係對摺咗。😼
牛丼嘅宮崎牛比拉麵嘅食落更鮮嫩多汁。🤤

另外配合牛肉汁撈飯😽,味道層次更強。😛

刺身飯一樣,配有麵豉湯。🫕

餐廳🍴座位環境好舒服。🛋️
店員🤵‍♀️好有耐性咁介紹食物同食法比我地。🥰
而且會聽取我地意見。服務態度好好👍🏽!
2023-02-18 624 瀏覽
行經青衣城應該都會見到別府駅前料理呢期推出嘅期間限定menu,專攻2款菜式,分別係日本宮崎牛以及柑橘鰤魚,價錢優惠有特色,去到2月尾就完,值得試一試🙌🏻宮崎牛壽喜鍋 $228鍋本身已有好多料,壽喜燒汁甜咸適中,唔會太濃,主角宮崎牛份量唔算多,但油花分布平均而且牛味比想像濃郁,而且唔會好膩,沾埋蛋汁食真係好正😳宮崎火炙牛丼 $98個人覺得呢個價錢可以食到個質素唔錯嘅牛丼都真係幾抵,加埋少少燒汁送飯一流🤣柑橘鰤魚刺身 $88一碟5切,厚度適中,柑橘鰤魚即一條食開柑橘大嘅而且比較大條嘅油甘魚,以此方式黎祛除魚嘅腥味,同時食落比一般清爽並帶出淡淡柑橘味,幾特別嘅刺身👍🏻

宮崎牛壽喜鍋 $228

宮崎火炙牛丼 $98

柑橘鰤魚刺身 $88
2023-02-17 435 瀏覽
嗰日經過青衣城嘅”別府”,見到有個新餐牌 ,主打和牛壽喜燒同拉麵 ,賣相好似好吸引 。今日終於有機會去一試究竟, 好彩都冇令到我失望。 我哋嗌咗一個”宮崎牛壽喜”$228。 率先上碟嘅就係一份和牛 ,睇圖都見到雪花同肉嘅比例十分均勻, 一睇就知個牛一定唔差。個壽喜燒嘅湯底都調教得剛剛好,我個人唔太喜歡食太甜嘅湯底。 除此之外仲有好多配料例如冬菇等等,而個豆腐就非常之滑 。和牛放咗一陣之後, 夾起一片,放入個爐度拖兩拖 ,等幾秒就食得, 沾滿蛋汁,一啖入口就慢慢溶 化,絕對可以用享受兩個字嚟形容呢一片牛肉。 另外我哋仲點咗一個”宮崎牛火灸拉麵 $98”。湯底的味道十分濃郁, 同樣地和牛嘅口感同肉質都好好, 食曬啲拉麵我都忍唔住要飲多兩啖湯底 。另外要讚嘅就係服務員好貼心, 因為我哋另外單點咗兩杯嘢飲, 佢就好善意咁提議我哋不如追加個烏冬/白飯轉做套餐,咁樣變相杯嘢飲就唔使錢。 呢啲做生意咪叫做老實囉。

宮崎牛壽喜燒鍋

宮崎牛火炙拉麵

2023-02-17
宮崎牛壽喜燒鍋
宮崎牛火炙拉麵
今日去左別府駅前料理食日本野餐廳最近有期間限定既餐單(激安祭)除咗可以試到大分縣直送嘅柑橘鰤魚仲有靚牛食🤣我哋就叫咗宮崎牛壽喜鍋壽喜燒湯底超香, 仲有埋其他配料, 夠哂豐富宮崎牛超級大塊, 脂肪分布平均, 牛味香濃, 夠哂滑身😋另外我地都叫左醬油柑橘鰤魚刺身飯同鰤魚壽司🍣平時都好少見到柑橘鰤魚, 原來係因為食柑橘長大既, 咁就無咁腥刺身飯帶點小清新, 面頭全部都係柑橘鰤魚刺身, 份量超大, 鰤魚肉質新鮮, 口感清爽👍魚味香濃, 仲有淡淡的柑橘味道🤣
今日去左別府駅前料理食日本野
餐廳最近有期間限定既餐單(激安祭)
除咗可以試到大分縣直送嘅柑橘鰤魚
仲有靚牛食🤣

我哋就叫咗宮崎牛壽喜鍋
壽喜燒湯底超香, 仲有埋其他配料, 夠哂豐富
宮崎牛超級大塊, 脂肪分布平均, 牛味香濃, 夠哂滑身😋

另外我地都叫左醬油柑橘鰤魚刺身
同鰤魚壽司🍣
平時都好少見到柑橘鰤魚,
原來係因為食柑橘長大既, 咁就無咁腥
魚味香濃, 仲有淡淡的柑橘味道🤣
鰤魚壽司
鰤魚壽司
2023-02-15 129 瀏覽
今日去咗青衣城 行街 睇戲 食飯😚見倒別府👹有 期間限定 好吸引 就去試下仲係宮崎牛🐮wo~ 啱曬我哋兩個食肉獸🤭#宮崎牛壽喜鍋 牛肉霜降分佈均勻 油脂豐富 入口即溶👍跟埋生雞蛋一齊食 更加順滑軟嫩 好~~吃🤤加上豐富嘅雜菜鍋物 凉凉地嘅天氣食~正#宮崎火炙牛丼惹味軟嫩入口即溶嘅🐮配上日本珍珠米 係完美嘅配搭😋#大分縣名產柑橘鰤魚刺身魚肉鮮味富有彈性 入口清爽👍除咗基本食法外 店員推介用柑橘汁配上食都😋
今日去咗青衣城 行街 睇戲 食飯😚

魚肉鮮味富有彈性 入口清爽👍
除咗基本食法外 店員推介用柑橘汁配上食都😋

2023-02-15
2023-02-13 90 瀏覽
📢 香港別府餐廳聯同日本旅遊協會推出激安優惠 (由2月9日做到2月28日咋)‼️主角係宮崎和牛及柑橘鰤魚💢我哋試咗Special Menu內嘅其中三款, 真心覺得好食又抵食🤤 想食宮崎牛嘅建議早啲入座喔, 我哋食完走嗰陣已經見到全部售罄啦🙈 👨🏻‍🌾宮崎牛"日本每5年舉辦一次全國和牛能力共進會, 集結全日本的和牛一較高下, 宮崎牛在2007、2012、2017與2022年連4屆勇奪日本冠軍「內閣總理大臣獎」, 足證宮崎牛的高品質與美味。" 🔹️宮崎牛賀喜鍋 原價HK$328 ➡️ 優惠價$228Miyazaki Wagyu Sukiyaki+HK$30 配埋烏冬及飲品有五塊大大片和牛‼️呢個份量呢個質素, 如果自己去買都要二百幾蚊呀😵 油花幾平均, 輕輕淥到半熟, 沾上蛋漿, 超嫩滑嘅口感🤤 🔹️宮崎火炙牛丼 原價HK$298 ➡️ 優惠價$98Seared Miyazaki Wagyu Rice 和牛片調味得好好, 火灸後將油香迫咗出嚟, 送飯一流😋 呢個優惠價真係無得彈🤩 🔹️柑橘鰤魚刺身 原價HK$128 ➡️ 優惠價$88Kabosu Buri Sashimi 厚切5片, 時令新鮮鰤魚🐟 另外

👨🏻‍🌾宮崎牛

Seared Miyazaki Wagyu Rice

🔹️柑橘鰤魚刺身
原價HK$128 ➡️ 優惠價$88
Kabosu Buri Sashimi
厚切5片, 時令新鮮鰤魚🐟 另外做緊激安價嘅仲有鰤魚刺身丼及鰤魚壽司🍣

🔹️雪糕 (HK$20@)
Made in HK 嘅 Gelato🍧 仲要low fat low calorie添❤️‍🔥

另外想特別讚吓男店長, 超友善喔😊
2023-02-13
  • 宮崎牛賀喜鍋
呢間日式餐廳經常都會食因為佢價錢抵質素又高👍🏻 今次試咗新推出嘅激安祭🎆同埋日本官方合作帶咗日本唔同新鮮嘅食材嚟到餐廳✈️ 食材黎自九州真係超新鮮超有水準🇯🇵而且價錢好抵果然係激安呀❤️⭐️ 宮崎牛壽喜鍋 🥩宮崎縣特產嘅黑毛和牛連續攞咗四屆日本一嘅名譽🏅️就知道佢有幾犀利啦 油花散布均勻入口即溶帶油香😚用咗壽喜燒嘅食法加上蛋汁 好滑但唔油膩🍳 野菜配上湯汁都好有日本風味🍱 加上烏冬就最Perfect🤪 額外朝早杯巨峰乳酸梳打🧃 酸酸甜甜好似果汁糖嘅味道好解渴🍇⭐️ 醬油柑橘鰤魚刺身飯 🐟鰤魚本身用咗醬油調味別有一番風味帶點點鹹香🐠 特別用咗柑橘調味柑橘嘅微酸更能帶出魚肉既鮮甜🍊 整體口感好清爽🏝️ 一次過食晒兩種大分縣嘅名產真係好正🗺️

⭐️ 宮崎牛壽喜鍋 🥩

⭐️ 醬油柑橘鰤魚刺身飯 🐟

2023-02-13 72 瀏覽
今日去咗青衣城接朋友收工,順便係附近食埋飯先,心血來潮想食日本嘢,朋友就話咁不於去別府食啦,坐得都舒服😌入到去先發覺原來呢期有限定食品提供,會做到月尾,鍾意試新嘢嘅我地就唔執輸,埂係嗌嚟食啦,主打牛同埋柑橘鰤魚嘅食品😃🔸️宮崎牛壽喜燒 $228 (套餐+$30有烏冬同飲品)一份有5大塊牛肉,牛肉雪花均勻,肉味濃,配埋壽喜燒甜甜地嘅湯底,沾埋蛋漿一齊食,超順滑,入口即溶,入面仲有好多蔬菜,好豐富😋🔸️醬油柑橘鰤魚刺身飯 $98我都係第一次食,入口無腥味,好清香,個刺身飯配埋芝麻、蔥同紫菜,令成個飯層次升級會追飯食👍鰤魚壽司 $18/件再嗌多2件壽司品嚐真d先,口感有d 似吞拿魚,味道鮮甜,仲有淡淡柑橘味😄

🔸️宮崎牛壽喜燒 $228 (套餐+$30有烏冬同飲品)

🔸️醬油柑橘鰤魚刺身飯 $98

鰤魚壽司 $18/件

2023-02-13
週日早上約咗朋友喺青衣海旁跑步🏃‍♀️,立春後🌸,氣溫暖和了不少,加上少少春風,跑得舒服;然後喺青衣城覓食,行咗兩個圈,見到呢間餐廳做緊期間優惠,幾正喎。我鐘意食和牛,點了:🐮宮崎牛壽喜鍋套餐 · 飲凍檸茶$228鳥冬+$30套餐好豐富,壽喜湯鍋內有京蔥🌱、冬菇🍄、豆腐、蒟蒻絲及大白菜🥬;宮崎和牛 牛花好靚,油脂分佈均勻,我一片一片放入鍋輕焯後,沾上蛋汁一齊食,肉質柔軟,油花口感細膩,富牛香😋。然後,用個已吸收咗牛肉及蔬菜精華嘅壽喜湯汁焯烏冬,烏冬彈牙滑脫脫,再飲啖冰凍嘅凍檸茶🍋,好滿足。朋友喜歡食刺身飯,點咗:🐟醬油柑橘鰤魚刺身飯 · 配麵豉湯$98珍珠米上放上已以醬油調味的鰤魚🐟,灑上葱花🌱,賣相吸引。鰤魚肉質富彈性,再加上新鮮柑橘汁,味道鮮甜清爽。整個午餐要讚一讚就係店員有禮,招呼亦周到。

我鐘意食和牛,點了:
🐮宮崎牛壽喜鍋套餐 · 飲凍檸茶$228
鳥冬+$30

朋友喜歡食刺身飯,點咗:
🐟醬油柑橘鰤魚刺身飯 · 配麵豉湯$98

整個午餐要讚一讚就係店員有禮,招呼亦周到。
2023-02-12
又黎週末早晚飯😘行過見到期間限定😎有宮崎牛同柑橘鰤魚😏 咁要會一會了宮崎牛壽喜鍋 $228牛脂好靚😏口感嫩滑 沾埋蛋液 正呀🤤要讚的位係有埋保鮮紙包住牛肉👍🏻感覺再衞生啲 到食先打開👍🏻另外壽喜鍋都再包豆腐 紅蘿蔔 菇類 茼蒿 薯粉醬油柑橘鰤魚刺身飯 $98抵食😏 厚切魚生同飯量都好多 唔會最後食剩飯🙃呢款魚生少食 屬味淡類型 鮮味唔錯👍🏻員工有提示先嚐一口魚生 再將加入青檸汁 多個食法我就再淋一圈日本醬油🤭🤭鰤魚壽司 $18/件忍晤住叫多兩件 唔錯唔錯👌🏻激安祭 期間限定只做到2月28日 FYI.😂
又黎週末早晚飯😘行過見到期間限定😎

鰤魚壽司 $18/件
忍晤住叫多兩件 唔錯唔錯👌🏻

激安祭 期間限定只做到2月28日 FYI.😂
2022-09-03 515 瀏覽
今日中午又和兒子約到此餐廳吃飯,幾乎每星期都會去幫襯此餐廳,環境舒適、食物不錯感覺良好。但好可惜今日遇到一件令我們都感覺不良好的經歷。一入門口都要掃安心出行QR code,有一位中年肥店長戴眼鏡,看到我的二維碼識讀未更新顯示,他馬上對住我好大聲講小姐妳未更新不可以入內堂食,妳要更新咗先,咁好啦!他叫我兒子先坐下來,叫我更新咗再掃,當我坐下來他又對住我們好大聲講妳冇更新二維條碼我哋就唔比妳入內堂食又要我哋餐廳罰錢⋯⋯,後面食客全部望過嚟,好似我好大件事咁,感覺好難受😣,如是者我已經update 掃左二維條碼喇!食完嘢傾傾吓這位肥店長又刻意又過嚟問齊哂末呀d嘢食,想催促我們去埋單,嘩!想點呀呢位店長一次又一次真的覺得不舒服,一向對於此餐廳印象都可以,但今次真的完全扣分,希望能夠改善服務人員的服務態度。
2022-09-03
2022-08-22 1268 瀏覽
今日原本等完氣壽司,但真係等得太耐…所以轉去食別府,唔洗等。食物壽司整體黎講…麻麻地不過望晒全場,好似真係冇乜人嗌壽司🍣安格斯牛肉烏冬呢個幾好,啲牛肉用熱湯浸一浸上碗,我哋再將佢浸落湯,啲牛肉就岩岩好公公同仔仔都係食烏冬,啲烏冬又滑又彈牙!啲湯有牛肉汁好好食😋黑蒜油腩肉拉麵🍜真係麵食係好食啲,麵質適中!啲麵可以掛到黑蒜油湯,加埋啲蔥香真係好食!啲腩肉就有少少唔夠滑…冇乜肥章魚小丸子唔好食唔熱。唔脆。一pat咁…呀仔食咗一啖吐咗岀黎荔枝梳打都好飲嘅,跟餐抵飲服務樓面好忙,但反應都好快,只要見到有人👋🏻就好快行過黎。不過佢哋仲係用紙落單🤣我打緊OP先發現漏咗我仔仔個炸餃子…呢一間好似愈來愈唔得…希望可以俾心做好啲呢到有兒童餐具提供,方便小朋友食嘢

食物

壽司
整體黎講…麻麻地

不過望晒全場,好似真係冇乜人嗌壽司🍣

安格斯牛肉烏冬

黑蒜油腩肉拉麵🍜
啲腩肉就有少少唔夠滑…冇乜肥

章魚小丸子
唔好食
唔熱。唔脆。一pat咁…
呀仔食咗一啖吐咗岀黎

荔枝梳打
都好飲嘅,跟餐抵飲

樓面好忙,但反應都好快,只要見到有人👋🏻就好快行過黎。
不過佢哋仲係用紙落單🤣我打緊OP先發現漏咗我仔仔個炸餃子…
呢一間
好似愈來愈唔得…希望可以俾心做好啲

呢到有兒童餐具提供,方便小朋友食嘢
2022-08-21