2020-07-25 841 瀏覽
燒肉起司千層蛋餅($28)••••••係酥皮口感,不是Q彈口感的☺️蛋餅上面灑上紫菜碎味粉,內餡係半溶芝士,仲有燒上一條條坑紋嘅牛肉,幾夾,牛肉不柴。唯獨整體係乾左少少,如果可以加返啲台灣醬油膏、辣椒醬會更好。花雕雞腿塊 - 囂張脆薯($45)••••••花雕雞腿塊真心jeng!😍😍🥰🥰😘😘好濃好香花雕味🤤濃到食落有酒嘅甘香,咬開仲要有肉汁勁juicy!呢個一定一定會encore!❤️❤️❤️脆薯又係用紫菜粉調味😂好似食緊shake shake薯條咁🤪脆薯係帶皮嘅幼薯條,新鮮炸好熱好脆,不過又係同一問題,乾左啲,點茄汁又同啲味粉格格不入👉🏻👈🏻。黑糖厚鮮奶($14)••••••黑糖好香,珍珠軟糯QQ的,本身已經無加冰嘅,都會似一般黑糖手搖嘅通病,就係好甜🤣。

燒肉起司千層蛋餅($28)

燒肉起司千層蛋餅

花雕雞腿塊 - 囂張脆薯($45)
花雕雞腿塊真心jeng!😍😍🥰🥰😘😘
花雕雞腿塊

黑糖厚鮮奶($14)
黑糖厚鮮奶
花雕雞腿塊
黑糖厚鮮奶
2020-07-01 559 瀏覽
下午茶呢個時間,同朋友放工搵個地方飲下野傾下計,又唔想coffee shop,m記果d既話,係土瓜灣呢個地方黎初茶呢到就無錯喇,一黎環境清靜,地方闊落,慢慢坐,慢慢傾,飲住野,打下機,消磨時間相當舒適。雪戀蘋果- $30咁我對奶茶丫,咖啡丫,果d不嬲都一般般,於是就睇下除了奶茶外既選擇,見到餐牌推薦呢杯雪戀蘋果就試下,味道都ok,奶既份量唔會太多掩蓋蘋果既味道,只不過都係嫌佢蘋果味唔夠出,但都值得一試

雪戀蘋果- $30

2020-06-30
下午茶
2020-06-26 367 瀏覽
用外賣APP落order時app error, 搞到落了2次單。想打去餐廳告知無電話。餐廳又無發現重複單。送餐職員又話無餐廳電話 🤯🤯🤯 直接送晒2個餐比我 🤯🤯🤯 點搞吖?
2020-06-18 520 瀏覽
行經黃埔唔知食咩好🤷‍♀️又咁岩係差唔多土瓜灣嘅位置俾我搵到間台灣小食快餐店😝入面有好多台灣小食㗎🤤呢間餐廳既格局似快餐店,但勝在性價比高🤤食物質素唔差💕💕試左薯條新鮮即炸,夠曬熱辣辣!花雕炸雞球用左自家製花雕汁😍食落都幾入味👍薯餅起司千層蛋餅好香脆又足料,如果每朝食嘅早餐係佢就好啦🤭壽喜燒肉-銷魂飯好似日本丼飯咁樣,幾惹味又細細碗,不錯🤤食左咁多炸野,緊係配返杯野飲-翡翠檸檬,覺得佢清清地又唔會太甜!呢個絕對係大家糧尾時又想食到高質素之選😏😏🤭🤭

呢間餐廳既格局似快餐店,但勝在性價比高🤤食物質素唔差💕💕

呢個絕對係大家糧尾時又想食到高質素之選😏😏🤭🤭

薯餅起司蛋餅
壽喜燒肉-銷魂飯
翡翠檸檬
2020-05-24 583 瀏覽
土記街坊想喺屋企附近,同朋友搵個地方坐吓,但土瓜灣選擇唔算多,因為好多都係茶記,又或者好細間坐得唔耐。random見到呢間餐廳,印象中轉手好多次。間餐廳有好多小食揀,啱晒唔算肚餓但想搵地方坐嘅人,今次入去食,覺得幾唔錯!薯條 $18雪戀烏龍 中杯 $24薯條係新鮮炸嘅,都幾好味。飲品個芝士奶蓋好滑,$24算係幾高質,佢仲有大杯size option.如果肚餓,其實都有麵或飯選擇。同埋見到餐廳其他客人嘅小食,望落都幾好食同幾靚仔。

薯條 $18
雪戀烏龍 中杯 $24
薯條係新鮮炸嘅,都幾好味。

2020-04-05 999 瀏覽
落左土瓜灣759買野,想試下哩間台灣野好奈因為之前系社交平台見到介紹,啲食物好吸引兩個人嘅晚餐花雕雞球配公仔麵/中華麵花雕雞球配中華麵(上層系雞球下層系麵)麵嘅配料有葱/椰菜絲/炸菜花雕雞球陣味,香,真心有去台灣食夜士果啲炸炸球味個外皮脆脆嘅,唔系厚粉嘅咬落去多汁都而且會有陣花雕酒香味另外仲有些少海苔粉灑左系啲雞球面蛋餅,台灣早餐必食嘅外皮少少香脆加内層果個蛋 中間夾多片肉唔同口感層次,雖然同台灣系差甘啲,但都好咪嘅加送口罩一片
落左土瓜灣759買野,想試下哩間台灣野好奈
因為之前系社交平台見到介紹,啲食物好吸引

兩個人嘅晚餐

花雕雞球配公仔麵/中華麵

花雕雞球配中華麵(上層系雞球下層系麵)

麵嘅配料有葱/椰菜絲/炸菜

花雕雞球陣味,香,真心有去台灣食夜士果啲炸炸球味
個外皮脆脆嘅,唔系厚粉嘅

咬落去多汁都而且會有陣花雕酒香味
另外仲有些少海苔粉灑左系啲雞球面

蛋餅,台灣早餐必食嘅

外皮少少香脆加内層果個蛋 中間夾多片肉
唔同口感層次,雖然同台灣系差甘啲,但都好咪嘅

加送口罩一片

2020-03-01 903 瀏覽
話說呢間野新開張話台灣過江龍既時候,我就去咗試食,睇返張相已經係12月1號既事🤣🤣我好多相都未出添🙈山雞部x初茶最出名好似係呢個👉🏻花雕雞腿塊-扛霸公仔麵 $46 配飲品半價 太妃鮮奶茶中杯半價後$13 花雕酒味係幾濃既 不過雞粒有些少失望係好似食緊KFC果d雞粒爆谷咁,我心目中係再啖啖肉d同埋個炸漿可以做得輕身d, 嚿西蘭花🥦都係白烚野,至於個手指公👍🏻既扛霸公仔麵實情係淡而無味有d酸菜蔥花鹽咁嫁咋,淡到我叫佢另外比d醬汁我😅。杯太妃鮮奶茶就好味既,creamy,toffee夠rich, 正宗台式飲品嘅質素!另一個🧀️起司肉蛋綿吐司-囂張脆薯$38 配芋頭椰奶半價後$16 呢個toast反而幾有驚喜,醬汁又好味,只係感覺有少少貴要另配飲品,呢杯芋頭椰奶係初茶招牌黎,老公話好好飲好飲過milksha添,不過我好憎芋頭味嘅嘢所以我唔清楚喇🙅🏻‍♀️薯條正常啦,下次再食既話想試壽喜燒同蛋餅,如果你哋都食過既話我知好唔好食啦😆仲有感覺真係好快餐 全部都係外賣餐具 估唔到係間商場入面 #台灣過江龍 #山雞部 #初茶 #土瓜灣 #花雕雞
山雞部x初茶

起司肉蛋綿吐司-囂張脆薯
  • 芋頭椰奶
  • 太妃鮮奶茶
2020-02-04 772 瀏覽
台式餐廳比較偏遠,點左壽喜燒肉,醉雞飯同一份厚切肉三文治,味道唔錯,特別是三文治,好厚身,蛋好大份量,夠兩人食,點埋杯翡翠綠茶,以為翡翠即係有啫喱,但杯野咩都冇,純茶黎。雖然人流唔多,而且用塑膠餐具不能回收,應該改用可洗餐具。
2020-01-25 528 瀏覽
平時經過都見好受學生妹歡迎,一黎轉個彎就係協恩/鄧鏡波,方便快捷。但最唔好嘅係,堂食都用紙盒膠羹,食嘅時候佢哋已經換左兩次垃圾袋。叫左個壽喜燒肉飯跟蛋餅,都好食嘅。蛋餅又鹹又甜,裡面包住芝士同薯餅,有少少味蕾衝擊,一盒紙盒四塊。壽喜燒肉飯嘅燒肉係幾好吃,但再熱少少就好啲。我諗其實佢呢間應該係主打台式飲品,可能初茶個邊有機會會試一下。但就唔太建議食堂食食品,就算食都可能帶個食物盒。如果有店員見到呢個review都希望改善下啦。總括來講,食一次就夠了。
叫左個壽喜燒肉飯跟蛋餅,都好食嘅。
壽喜燒肉飯嘅燒肉係幾好吃,但再熱少少就好啲。
總括來講,食一次就夠了。
2020-01-24
2020-01-18 505 瀏覽
去759買野,諗住呢間開左一般時間就去試下食,d人成日話蛋餅好食就試下蛋餅有咩咁好食啦,叫左個芝士薯餅蛋餅 ,有少少芝士但食唔出芝士味,薯餅薄d, 蛋薄薄地,個皮有少脆既 面滲左d椒鹽粉,但真係完全唔好食,同埋貴左D
2020-01-18
2019-12-30 682 瀏覽
係網上睇喥介紹,老公話想去試吓,於是噚日專登走過去。位置唔錯,一入商場就見到,完來係以前麵包店的當食位置。睇完個餐牌,好彩係下午茶嚟試,如果唔係老公又會黑面話中🍌,因為佢哋正餐的份量同茶餐廳的下午茶餐差唔多😅。點完嘢食坐低,無幾耐就有得食。叫咗一份雞排公仔麵,薯餅起司蛋餅,1杯高山青茶同翡翠檸檬。除咗個公仔麵軟腍咗尐,其他嘢都好食好飲。尤其是個蛋餅,薯餅脆,芝士香,蛋餅軟熟,下次去都會再叫。雞排就夠乾身,如果可以熱多少少就更好。嘢飲就比一般台式飲品店有心機,但無得甜度同冰塊,如果有得就好啦!
係網上睇喥介紹,老公話想去試吓,於是噚日專登走過去。

位置唔錯,一入商場就見到,完來係以前麵包店的當食位置。

除咗個公仔麵軟腍咗尐,其他嘢都好食好飲

2019-12-29
2019-12-27 449 瀏覽
波霸奶茶 + 雪戀烏龍波霸奶茶甜度和台式一模一樣,所以記得要少糖。味道方面都是甜味比茶味特出。而雪戀烏龍方面,意外地烏龍茶味濃厚,不會被奶蓋比下去。花雕雞腿塊 - 銷魂飯雞腿塊香脆口感一流,花雕酒味特出,同時容易入口。米飯方面有點過軟,卻剛好補救到雞腿塊炸過的乾燥感。起司肉蛋綿吐司香煎五花肉帶有鹽味和醬油味,十分可口。搭配上煎蛋和芝士,十足台式早餐風味。麵包是普通質素,如果能加上烤焗過的麵包,味道會更豐富。囂張脆薯非常脆身,同時也是炸到非常乾身,容易感到油膩的感覺。但是也很配合囂張脆薯的名字,香脆可口,但卻非常熱氣。

波霸奶茶 + 雪戀烏龍
而雪戀烏龍方面,意外地烏龍茶味濃厚,不會被奶蓋比下去。

花雕雞腿塊 - 銷魂飯

起司肉蛋綿吐司

囂張脆薯

2019-12-24 477 瀏覽
一個人叫咗一個壽喜燒起司蛋餅同花雕酒炸雞,我覺得個蛋餅好有驚喜,每一啖都好滿足,份量都夠,而且味道都好好,每樣材料都有佢地自己味道,食落好有層次。耐個炸雞反而無想像中咁好食,可能炸粉太多,而且雞無汁,食落就會比較硬身,不過蛋餅係一流。唯一可以改善的地方係支付方式,我覺得如果有埋八達通比會更好。
2019-11-04 1518 瀏覽
第一次黎呢間餐廳,都幾易揾就响商場入面一入門口就見到,門面光鮮,位置都幾多嫁~買左炸雞,芝士薯餅手抓餅,同埋latte,炸雞咬落去仲有少少花雕既香味响雞肉入面,幾特別,炸得幾香嫁。芝士薯餅手抓餅好夠份量,如果芝士味再濃d可能仲好味,哈哈。latte雖然唔係主打,不過都覺得茶味幾香濃。如果有得選擇飲品既甜度同多冰少冰甘應該會仲好,哈哈。
如果有得選擇飲品既甜度同多冰少冰甘應該會仲好,哈哈。
由於我好鐘意飲台式飲品,一星期應該有飲到4-5杯,唔一定係珍珠奶茶,會飲純茶加珍珠,為咗健康會走甜!啲人成日話珍珠奶茶好唔健康,其實識得飲反而係健康,至少比便利店的包裝飲品健康吧!起碼這是新鮮沖製的,又要2小時內飲完,所以我認為不是不健康的好喇,這間店其實已去過幾次,原來是台灣品牌,初茶加山雞部雖然未去台灣的,但聽員工講材料都是台灣直送香港的好吧,先試試飲品,芋頭角加綠茶加奶蓋,我想講奶蓋真是驚為天人!!超好味的,好過出面好多的芝士奶蓋由於我走甜,但加了芋頭角杯飲品飲上去是正常甜度的,但芋頭除了甜了些,也是很美味的!!茶一點都不苦澀,正啊😁食物,試了炸雞功夫麵,好特別的麵,也十分好味😋雞即叫即炸,所以等了十多分鐘,但總算值得的😍另外買多2杯拎走給朋友,他們也說茶味很香,睇來每星期飲茶都要來這間了
好喇,這間店其實已去過幾次,原來是台灣品牌,初茶加山雞部
雖然未去台灣的,但聽員工講材料都是台灣直送香港的
茶一點都不苦澀,正啊😁
2019-10-15
  • 奶蓋