2023-02-16 62 瀏覽
前菜5款盛合,前菜盛合分別有椰菜醃蘿蔔魷魚沙律、麻醬牛蒡、鰹魚汁煮蔬菜、麵豉醬海藻同埋磯煮鮑魚海蝦多春魚,魷魚沙律味道清甜,牛蒡上炸香咗嘅獨子蒜片令人驚喜,鰹魚汁煮蔬菜同麵豉醬海藻穏打穏扎,磯煮鮑魚相當入味,海蝦新鮮,多春魚以日本醬油調味,係口味最為濃重嘅一道。刺身5款盛合,刺身盛合有牡丹蝦、帶子、三文魚、魷魚同埋金目鯛,金目鯛魚肉結實爽口,帶子極度鮮甜,魷魚新鮮,膠質重得不可開交。燒三文魚、魚肝、菜心,本身師傅喺席前準備嘅時候仲以為個魚肝係豆腐,一啖入口肝味香濃,相當驚艷,三文魚燒得香脆,同清甜嘅菜心夾住食就啱哂。煮物三款:白子配香菇豆腐,海膽白飯魚,汁煮翡翠螺;印象中白子我未曾試過熟食,今次以汁煮熟食個感覺又好唔同,煮熟後白子獨有嘅味道淡咗,但係依然保持住嗰隻超然滑溜嘅口感,香菇同豆腐攪勻,切成丁方同炸,口感酥脆;白飯魚有別於平時出面食到嗰個物種,呢度嘅魚身寬濶好多,口感獨特,有如秋葵,同海膽嘅甘香味道起到一個化學作用。慢煮牛舌,牛舌煮得極度軟嫰,本身嘅味道已經恰到好處,若然再點一點蘿蔔上面嘅芥辣,簡直係錦上添花;車厘茄酸度較高,以有被醋漬過嘅痕跡;蘿蔔炆得好腍好入味,只係用條脷頂

慢煮牛舌,牛舌煮得極度軟嫰,本身嘅味道已經恰到好處,若然再點一點蘿蔔上面嘅芥辣,簡直係錦上添花;車厘茄酸度較高,以有被醋漬過嘅痕跡;蘿蔔炆得好腍好入味,只係用條脷頂已經化開,好耐無食過炆得咁正嘅蘿蔔喇。

京蔥日本牛,日本牛油脂豐富,雪花均勻,相當高質,醬汁有啲似叉燒醬嘅味道,不過無咁鹹同埋有少少甜味,配合京蔥實屬最好不過。

鰹魚湯綠茶蕎麥麵,蕎麥麵彈牙,同鰹魚湯從來都係係絕配,充滿住日本嘅風味。

甜品有士多啤梨、提子、日本柿同埋紅豆蕨餅,紅豆夠哂腍,係我鍾意嘅少甜味道,配以蕨餅彈牙嘅口感,為今晚畫上一個完滿嘅句號。

2023-02-11 37 瀏覽
呢間凡,由日本師傅主理,店內只有6個位,而佢都係 one man band 兼師傅洗碗同樓面,當日我地有4個人,依家即刻介紹當日食咗咩啦~ 成程基本上師傅都只係好用心咁預備食材(可能佢只係識日文啦,如果識日文既朋友應該可以盡情同師傅傾計!) 餐廳晚市有 2 款 menu: $880 同 $680 我地揀左 $880,包 5 款前菜/5款刺身/煮物/肉類/溫菜/飯食/甜品📍前菜五點分別係醃脆牛蒡/菠菜金菇/ 鮑魚大蝦夠彈牙,魚肉鮮甜,每樣都好精緻,食完好開胃~📍刺身五點有金目鯛牡丹蝦魷魚帶子同三文魚,全部都肥美肉厚好新鮮📍燒魚我地嗰日係燒三文魚腩,外皮燒得香脆但肉身依然好軟稔juicy 嘅鮮嫩,另外配菜係菜心苗加蟹膏豆腐,蟹膏豆腐蟹味超香濃~ 📍煮物三款白子配魚糕,今次係我第一次試熟咗既白子,而且係無用任何調味,味道未算好腥,但我依然係需要一點調味了(!) /原隻翡翠螺既螺肉好鮮味爽口彈牙~ 最後既生白飯魚配薑蓉醬汁,食落口感好特別,而且一啲都唔腥📍肉類呢個係本飛驒嘅傳統料理,師傅用朴葉做器皿,牛肉會吸收咗朴葉獨香味,師傅將麵豉醬同和牛搞拌,但我就覺得味道偏濃,如果少啲醬汁更可以突出牛既

餐廳晚市有 2 款 menu: $880 同 $680

📍前菜五點

📍刺身五點
有金目鯛牡丹蝦魷魚帶子同三文魚,全部都肥美肉厚好新鮮

📍燒魚

📍煮物三款

📍肉類
呢個係本飛驒嘅傳統料理,師傅用朴葉做器皿,牛肉會吸收咗朴葉獨香味,師傅將麵豉醬同和牛搞拌,但我就覺得味道偏濃,如果少啲醬汁更可以突出牛既味道

📍溫菜
汁煮牛脷既牛脷厚切入口軟腍,再加埋個湯既蘿蔔番茄一齊黎食感覺剛好

📍飯食
係蕎麥麵麵條有彈勁,食完就已差唔多八成飽了

📍甜品
係黃豆蕨餅配紅豆同士多啤梨、富有柿同埋青提,樣樣都鮮甜多汁呢~~
2023-02-10 30 瀏覽
之前喺尖沙咀食過一間性價比甚高嘅Omakase 呢一間 【凡Fan】位於尖沙咀漢口道可能食嗰陣仲未完全通關 所以都比想像中容易訂位餐廳的廚師法辦價套餐錢親民$880/ $680 就可以享受到餐廳有家庭式嘅感覺 眼看只有五六個座位約埋三五知己來隨時可以包場《前菜五款盛合》 賣相別緻由味道最淡嘅前菜講起【鰹魚汁煮蔬菜】 預先預備好嘅鰹魚汁蔬菜非常之爽口食落非常爽脆【磯煮鮑魚海蝦】 口感煙韌滲出淡淡嘅醬油香 毫不掩蓋海鮮的那份鮮甜【醃椰菜蘿蔔魷魚沙律】 帶點酸酸的味道 非常清新【麻醬牛蒡】 將牛蒡切成簿片 口感爽嫩再加上味道濃郁嘅芝麻醬汁【麵豉醬海藻】 算是五款前菜中最濃味的一款味道特別 帶點鹹香 但又不是死咸為味蕾打響頭炮《刺身5款》 師傅會根據供應每日提供不同款式的刺身【牡丹蝦,帶子,三文魚,魷魚,同金目鯛】金目鯛刺身魚肉結實 爽口魚油味不算豐富 但勝在甜美當晚的《燒魚》是【燒三文魚】三文魚扒預先搽上甜麵鼓醬燒起來帶點焦香配合埋【滑溜的魚肝和菜心】伴菜集合嫩滑 綿滑 爽口於一身《煮物三款》:【白子配蔬菜豆腐】, 【海膽刺身魚仔】,【翡翠螺】煮物算是過場的一環味道清清地 令味蕾稍作休息白子

之前喺尖沙咀食過一間性價比甚高嘅Omakase

味道特別 帶點鹹香 但又不是死咸

為味蕾打響頭炮

刺身5款》 師傅會根據供應

每日提供不同款式的刺身

【牡丹蝦,帶子,三文魚,魷魚,同金目鯛】

金目鯛刺身魚肉結實 爽口

限於語言障礙 溝通唔算好多

但從細節上 看出大廚的那份細緻及廚藝

價錢又親民 實在值得支持

2023-02-05 44 瀏覽
喺尖沙咀有一間名為凡,佢哋係新開專做omakase嘅日本餐廳,佢哋入面只係得一個嚟自日本嘅師傅,而店內所有嘅事務都係由佢一手包辦。擺盤好精美嘅前菜五點,入面嘅醃牛蒡口感清爽,菠菜金菇味道好清新,而鮑魚夠彈牙,蝦肉鮮甜,令人印象好深刻。刺身五點:分別有魷魚、帶子、三文魚、金目鯛同埋牡丹蝦。款款都係非常新鮮,尤其帶子同牡丹蝦,口感彈牙爽口之餘仲好鮮甜。燒魚:是日係燒三文魚腩,雖然燒得非常香口,但仍然保持魚肉嘅鮮嫩,魚肉肉汁仍然好豐富,魚油香味滿滿。而配菜有菜心苗同埋蟹膏豆腐,可以有效減低魚肉嘅油膩感。三款煮物:白子配魚糕:白子無用任何調味,但仍能做到無腥味,而魚糕口感豐富,同白子一齊食口感會更特別。原隻翡翠螺:螺肉鮮味,肉質彈牙。白飯魚:配埋薑蓉同秘製醬汁,食落爽口,味道因為薑蓉而變得惹味。汁煮牛脷:牛脷煮得好軟腍,又夠哂入味,就算用上厚切處理,仍然做到軟嫩嘅口感,而配菜有蘿蔔、去皮嘅番茄,全部都經已煮得好入味。朴葉味噌燒係日本飛驒嘅傳統料理,尤其配上高級嘅和牛,立馬變成人間美味。用朴葉作器皿可以為牛肉增添朴葉獨有嘅香味,味噌經過燒烤,同牛肉味道好夾,如果有埋碗飯就仲正。麵食係一碗熱辣辣嘅

原隻翡翠螺:螺肉鮮味,肉質彈牙。

麵食係一碗熱辣辣嘅蕎麥麵,麵嘅口感彈牙,而湯底因加咗七味粉而變得惹味。

口感Q彈嘅黃豆蕨餅配紅豆,仲有日本嘅時令水果。水果有酸甜嘅士多啤梨、清爽口感嘅富有柿同埋香甜嘅青提,可以為呢餐飯作出一個完美嘅句號。

2023-02-03 24 瀏覽
晚市Omakase 有兩個套餐,$680或$880 一位,我揀咗$880一位。$880套餐包括:前菜五款盛合刺身五款盛合燒魚煮物三款肉類温菜飯食湯甜品坐低有熱茶供應。聽聞師傅係日藉廚師,唔識廣東話。點完餐之後食物就會一道一道咁上。刺身有帶子、吞拿魚、蝦等。蝦幾鮮味,爽爽口感。帶子又幾鮮甜。估唔到有啲鵝肝,配上荷蘭豆。鵝肝林林地入邊幾香,而且仲有白蘿蔔。有酒先煮味嘅白只,蟹膏蟹肉豆腐。牛肉大大塊,口感綿滑,配上濃香日本醬汁,好似甜甜麵豉味。最後仲有蕎麥麵,麵綠色,麵質爽口。甜品又清甜密瓜、士多啤梨。另外仲有黃豆粉嶡餅。
$880套餐包括:
肉類
温菜
飯食

甜品

牛肉大大塊,口感綿滑,配上濃香日本醬汁,好似甜甜麵豉味。

2023-02-02 16 瀏覽
呢間日本菜小店晚上有omakase set. 我哋揀咗$880嘅餐。前菜5款盛合、刺身 5款盛合、燒魚、煮物3款、肉類、温菜、飯食、湯、甜品。前菜5款盛合係日式開胃前菜,有三文魚子沙律、酸酸地開胃嘅金針菇等等。刺身 5款盛合擺得幾靚。有蝦鮮甜大隻爽口。帶子厚切鮮味;吞拿魚肉質幾好魚味鮮。魷魚雪白爽彈。煎鵝肝厚身又有油脂香。煮物蟹糕蟹肉豆腐等。煮物有冬菇、荷蘭豆等。牛肉肥美有濃濃嘅汁,幾juicy ! 最後有麵食。甜品有哈密瓜🍈、蕨餅及士多啤梨🍓。

煎鵝肝厚身又有油脂香。
煮物蟹糕蟹肉豆腐等。煮物有冬菇、荷蘭豆等。
牛肉肥美有濃濃嘅汁,幾juicy !
最後有麵食。
甜品有哈密瓜🍈、蕨餅及士多啤梨🍓。

2023-01-30 21 瀏覽
旅遊業開放,經濟似乎開始復甦,周圍都是人。晚上在尖沙嘴吃飯,看到有間新餐廳,姑且試一試。原來師傅是日本師傅,全程都很安靜在整體食物,不多言。我們點了$880的套餐。⭐️前菜5款盛合上菜很快,充滿日式風味的五個小前菜,有不同口味的蔬菜配搭。⭐️刺身5款盛合之後是五款刺身,有常見的五款刺身,例如牡丹蝦、赤身、墨魚、帶子,刺身頗新鮮。之後是一份鵝肝煮蘿蔔,鵝肝很厚身配上煮得很入味的白蘿蔔,味道很濃。接著吃了三種煮物,可能日本師傅的關係,味道都比較適合日本人。師傅給我們看了看要煮的日本牛肉,表面佈滿雪花,入口也很柔嫩。吃完牛肉後開始吃煮物,充滿日式風味,雞蛋中加些菇類。。之後是菠菜蕎麥麵,入口味道淡淡的,之後七味粉調味。最出色就是甜品,有網紋蜜瓜和和爽脆的提子。
旅遊業開放,經濟似乎開始復甦,周圍都是人。

晚上在尖沙嘴吃飯,看到有間新餐廳,姑且試一試。

⭐️前菜5款盛合

上菜很快,充滿日式風味的五個小前菜,有不同口味的蔬菜配搭。

⭐️刺身5款盛合

吃完牛肉後開始吃煮物,充滿日式風味,雞蛋中加些菇類。。
之後是菠菜蕎麥麵,入口味道淡淡的,之後七味粉調味。

最出色就是甜品,有網紋蜜瓜和和爽脆的提子。
2023-01-29 18 瀏覽
🌟凡🌟係尖沙咀新開嘅日式料理店,晚市只設兩款omakase菜單,日籍師傅one-man band,同時兼任餐廳所有職位!🌸Omakase $880/位💮前菜5種擺盤精美嘅前菜,都幾開胃!💗時令刺身5種軟糯甘甜嘅牡丹蝦同埋魷魚,仲有甜美嘅帶子!加埋吞拿魚同埋真鯛,唔錯!🤎燒肴香煎鵝肝,再以鵝肝嘅肥油去製成醬汁,每一啖都係鵝肝嘅甘香!🤍強肴3種三款煮物,最印象深刻嘅係日本金蠔配煙三文魚壽司,咸香感滿滿!🥩肉皿將醬汁同埋牛肉直接放上朴葉上面烹調,令牛肉充滿朴葉同埋醬汁嘅風味,十分特別!🍲溫菜芝士醬配搭日式嘅煮菜!💚食事.汁綠茶蕎麥麵配有鰹魚風味嘅熱湯,七味粉起了畫龍點睛嘅作用!🍈水菓子有日本蜜瓜、提子、同埋蕨餅!

🌸Omakase $880/位

💮前菜5種
擺盤精美嘅前菜,都幾開胃!

💗時令刺身5種
🤎燒肴
香煎鵝肝,再以鵝肝嘅肥油去製成醬汁,每一啖都係鵝肝嘅甘香!
🤍強肴3種
🥩肉皿
🍲溫菜
芝士醬配搭日式嘅煮菜!

💚食事.汁
綠茶蕎麥麵配有鰹魚風味嘅熱湯,七味粉起了畫龍點睛嘅作用!
🍈水菓子
有日本蜜瓜、提子、同埋蕨餅!
2023-01-28 15 瀏覽
尖沙咀嘅凡,剛開業不久,係主打熟食嘅日式廚師發板餐廳!舖仔細細,只設6個座位!師傅只會簡單英文,由招待、料理、奉客、洗碗到收銀,全部一腳踢,十分忙碌!Omakase $880/位前菜5種口味以甜酸為主,有牛肉、漬物、涼菜等,warmup一下啲味蕾!時令刺身5種有牡丹蝦、帶子、吞拿魚、真鯛、同埋魷魚,當中嘅吞拿魚同埋牡丹蝦特別新鮮美味!燒肴是日嘅燒肴係鵝肝,加入基本週味之後再上粉落鑊煎,再以鵝肝嘅肥油煎香日式煮大根同埋調教醬汁!鵝肝肥美甘香,大根軟腍入晒味!強肴3種白子加入了芋頭煮成嘅醬汁,綿中帶粉嘅口感好特別!煙三文魚壽司配上日本金蠔,濃郁嘅蠔豉味令人精神一振!甜蛋配肝醬同埋蟹肉蟹膏,滋味層層疊增!肉皿是日肉皿係牛肉朴葉燒,直接喺朴葉上面以麵豉、味醂、料理酒等混合成醬汁,再放上明火烤製!牛肉半熟,十分嫩滑,醬汁味道香濃,係好地道嘅日式菜餚!溫菜有荷蘭豆、芋頭、冬菇、蛋,配芝士醬同埋透明嘅芡汁!食事.汁.水菓子 最後以熱湯綠茶蕎麥麵,仲有日本水果同埋蕨餅作Ending!

Omakase $880/位
前菜5種
時令刺身5種
燒肴
強肴3種
肉皿
溫菜
有荷蘭豆、芋頭、冬菇、蛋,配芝士醬同埋透明嘅芡汁!
食事.汁.水菓子
最後以熱湯綠茶蕎麥麵,仲有日本水果同埋蕨餅作Ending!
2023-01-27 13 瀏覽
這家店位於地舖,剛剛開業,旅遊業又開始復甦。餐廳只有一個廚師,就是日籍師傅,沒有店務員,只有他一個,所以很多食材已經準備好,一小時可以速食廚師發板。⭐️前菜5款盛合有五款不同的日式前菜,蔬菜配搭瓜類和海鮮,其中一款頗美味,就是牛蒡炸慈姑。炸慈姑很香脆。⭐️刺身5款盛合有墨魚、赤身、牡丹蝦、帶子等。不同口味吃起來很清爽。⭐️燒魚是日是煮鵝肝,鵝肝很肥美,再以蔥絲點綴。底下是煮白蘿蔔。鵝肝比較濃味,配上煮蘿蔔,味道很濃郁。⭐️煮物3款之後是三款煮物,例如煮蟹肉雞蛋、煮白子芋頭,煮蠔乾三文魚,很有日式感覺。⭐️肉類之後是煮和牛,加上麵豉醬,麵豉醬很搶,和牛很嫩滑。⭐️飯食煮物,很日式的和食。⭐️湯還有一碗蕎麥麵,天氣凍吃麵最好。⭐️甜品甜品是清甜的蜜瓜配上提子,蜜瓜又甜又多汁!還有蕨餅和紅豆蓉。
這家店位於地舖,剛剛開業,旅遊業又開始復甦。

⭐️前菜5款盛合

⭐️刺身5款盛合

有墨魚、赤身、牡丹蝦、帶子等。不同口味吃起來很清爽。

⭐️燒魚

⭐️煮物3款

⭐️肉類

之後是煮和牛,加上麵豉醬,麵豉醬很搶,和牛很嫩滑。

⭐️飯食

煮物,很日式的和食。

⭐️湯

還有一碗蕎麥麵,天氣凍吃麵最好。

⭐️甜品

2023-01-15 28 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀食OMAKASE, 有別於一般食壽司刺身嘅, 呢間餐廳除咗壽司刺身之外,仲有熱食煮物等多元化原素, 都幾滿足餐廳以原條檜木製作的壽司吧枱,展現出高雅而沉實的氣派前菜有五款,賣相都幾精美, 最鍾意既係淮山漬,酸酸甜甜,爽脆. 刺身方面,有埋大大隻嘅牡丹蝦,, 另外再有帶子, 油甘魚, 深海池魚, 同赤身, 非常之新鮮酒煮北寄貝,貝肉鮮甜,加上大蔥泡簡直是perfect match,清酒慢煮,慢煮貝肉會更加軟淋,個湯底超正!有酒香又吸收左海鮮味依家係鱈魚白子的當造期。以鯛魚熬製高湯,配上經灼煮過的白子,再加入小蕪菁和海苔,使湯品的味道更為清甜鮮香,並散發著濃濃鱈魚的鮮味海胆,配埋 酸汁啫喱, 奶凍, 海膽味道不太濃卻鮮味十足,啫喱凍入口化成湯水,鮮香味十足麵豉汁煮和牛,用荷葉包住嚟煮, 吸收咗荷葉嘅清香, 麵豉醬嘅鹹香, 靈犀滋味雞肶菇, 蟹肉,蘿蔔, 蟹子, 入口即溶又帶鮮香江戶前壽司, 別有一番感覺

餐廳以原條檜木製作的壽司吧枱,展現出高雅而沉實的氣派

雞肶菇, 蟹肉,蘿蔔, 蟹子, 入口即溶又帶鮮香

江戶前壽司, 別有一番感覺
2023-01-11 37 瀏覽
上星期同朋友黎到呢間新開既日本餐廳食omakase😋😋餐廳由日籍師傅主理👨🏻‍🍳,態度十分親切!可以用日文或簡單英文溝通~~店面不大,得6個座位~裝潢充滿日式風情🇯🇵,真係有種去左日本既感覺🥰🥰🍣廚師發辦 $880/位✨-🔅前菜5款盛合賣相精緻,有5款不同的前菜~~包括黑糖黑豆、蛋沙律、蘿蔔柚子、醃製鴨胸等,味道都唔錯!食完好開胃❤️❤️🔅刺身5款盛合刺身有三文魚、吞拿魚、帶子、白魷魚等~~全部都好新鮮,當中至愛牡丹蝦!口感爽彈,好鮮甜🤤🤤🔅燒魚北寄貝肉厚肥美,用上清酒、海帶同蔥絲去煮~味道好濃郁!!最後再飲返啖湯汁,十分正👍🏻👍🏻🔅煮物3款3款煮物都好特別!我就鍾意海膽豆腐,口感軟滑~仲食到海膽既鮮味😋😋白子都唔錯!入口即溶,帶點豆乳香~推介!!🔅肉類和牛大大片,師傅會放喺荷葉上面燒🔥🔥肉質鮮嫩,啖啖油脂香!配上麵豉醬十分惹味~~🔅溫菜包括有蔬菜、豆腐、菇類等,份量啱啱好!!湯汁質地濃稠,食完暖笠笠🤤🤤🔅麵食蕎麥麵入口爽彈,湯底好清甜~~仲加入左七味粉調味,味道辣辣地!唔錯呢🌶️🌶️🔅甜品最後有日本水果做甜品~~包括有富有柿、橘、士多啤梨同梨肉,食完好滿足🥰🥰
上星期同朋友黎到呢間新開既日本餐廳食omakase😋😋

🍣廚師發辦 $880/位✨
🔅前菜5款盛合
賣相精緻,有5款不同的前菜~~

🔅刺身5款盛合
刺身有三文魚、吞拿魚、帶子、白魷魚等~~
全部都好新鮮,當中至愛牡丹蝦!口感爽彈,好鮮甜🤤🤤

🔅燒魚
北寄貝肉厚肥美,用上清酒、海帶同蔥絲去煮~味道好濃郁!!
最後再飲返啖湯汁,十分正👍🏻👍🏻

🔅煮物3款
白子都唔錯!入口即溶,帶點豆乳香~推介!!

🔅肉類
和牛大大片,師傅會放喺荷葉上面燒🔥🔥
肉質鮮嫩,啖啖油脂香!配上麵豉醬十分惹味~~

🔅溫菜
包括有蔬菜、豆腐、菇類等,份量啱啱好!!
湯汁質地濃稠,食完暖笠笠🤤🤤

🔅麵食
蕎麥麵入口爽彈,湯底好清甜~~
仲加入左七味粉調味,味道辣辣地!唔錯呢🌶️🌶️

🔅甜品
最後有日本水果做甜品~~
包括有富有柿、橘、士多啤梨同梨肉,食完好滿足🥰🥰
2023-01-10 34 瀏覽
由46年入廚經驗嘅日籍師傅一人打理嘅Omakase小店,嚴格嚟講佢就唔係平時食嗰種壽司嘅omakase,反而更似懷石料理或者割烹😋• おまかせ $880- 前菜5種盛リ由師傅精心準備嘅五款精緻前菜,有伊達卷、蜜黑豆、甘橘蘿蔔絲、蛋沙律及三文魚手鞠壽司😚- お造リ5種盛リ當日刺身有帆立貝、八爪魚、秋刀魚、牡丹蝦同拖羅,所有食材都好新鮮,有日本嘅風味,尤其隻牡丹蝦真係鮮甜到不得之了💕- 焼肴將北寄貝切粒加入清湯燒製而成,貝肉清脆爽甜,湯汁鮮味非常重,感覺將海洋嘅精華都濃縮在內,喝得一滴不剩😋- 強肴3種有白子、酸汁啫喱配牛乳豆腐,仲有一款唔太清楚,呢part覺得不過不失🤣- 野菜用上各種蔬菜做成嘅羹,有冬菇、荀、大蝦等等。中心嗰件綠色嘅類似蒸蛋,食落完全係鮮味爆發✨- 肉皿係香港好少見到嘅和牛朴葉味噌燒,自幾年前喺飛驒高山品嚐過後終於可以再一試!和牛燒至半熟,所以保留到軟滑嘅口感,醬汁係偏濃咗少少但依然無損和牛嘅風味,整體都幾惹味的🫶🏻- 食事一碗溫熱嘅菠菜蕎麥麵,加上少少唐辛子調味,辣辣哋好暖胃🤰🏻- 水菓子最後當然少不了時令日本水果作甜品🤤

• おまかせ $880

- 前菜5種盛リ

- お造リ5種盛リ

- 焼肴

- 強肴3種

- 野菜

- 肉皿

- 食事
一碗溫熱嘅菠菜蕎麥麵,加上少少唐辛子調味,辣辣哋好暖胃🤰🏻

- 水菓子
最後當然少不了時令日本水果作甜品🤤
2023-01-06 58 瀏覽
生日月當然要食好D啦,今次黎到這間位於尖沙咀既Omakase小店,店內既師傅係日藉師傅黎架,主要用日文同簡單英語溝通,入到去就好似有種去左日本omakase店的感覺!小店只有6個座位,入面既野食全由師傅一手包辦!餐廳共有2個唔同既餐可以選擇,而我地就揀左較貴果個餐!廚師發板 $880,較貴呢個餐共有5個前菜、5款刺身、燒物、煮物、肉類、溫菜、湯麵和甜品!前菜,前菜分別有5款不同的,分別有黑糖黑豆、酸甜蘿蔔柚子、蛋沙律、三文魚卷物和魚蛋片!這些前菜都是日本家庭式小食,蛋沙律拌入了洋蔥、火腿等,味道惹味!而酸甜蘿蔔口感爽口酸甜,十分開胃!刺身,刺身分別有三文魚、吞拿魚、墨魚吸盤、魷魚和帶子,刺身都好新鮮而且算係厚切,墨魚吸盤爽口彈牙,帶子上面灑有柚子鹽,令味道再提升!燒北寄貝,北寄貝即時用爐燒,用上清酒煮,食落鮮甜,爽口彈牙,醬汁入面仲有大蔥同海帶,吸收了湯汁的味道更正!煮物,煮物分別有酒麹白子、魚肉凍、海膽奶凍,白子有濃濃既酒麹味,食落一D都不會覺得腥!魚肉凍的感覺好像上海肴肉,食落味道好清,所以上面加有一個花生醬汁,令味道更特別!最後一款看上去以為是豆腐,但是食落是奶凍的味道,海膽鮮甜
餐廳共有2個唔同既餐可以選擇,而我地就揀左較貴果個餐!
刺身刺身分別有三文魚、吞拿魚、墨魚吸盤、魷魚和帶子,刺身都好新鮮而且算係厚切,墨魚吸盤爽口彈牙,帶子上面灑有柚子鹽,令味道再提升!
煮物,煮物分別有酒麹白子、魚肉凍、海膽奶凍,白子有濃濃既酒麹味,食落一D都不會覺得腥!魚肉凍的感覺好像上海肴肉,食落味道好清,所以上面加有一個花生醬汁,令味道更特別!最後一款看上去以為是豆腐,但是食落是奶凍的味道,海膽鮮甜,而且還有壽司醋啫喱,食落味道特別!
野菜,絹豆腐加上冬菇、荷蘭豆、蟹肉和白果製成,醬汁非常鮮甜,豆腐味道香濃,十分美味!
肉類,牛肉應該是和牛來的,油花分佈平均,用上麵豉醬燒,味道濃郁得黎入口有種即溶的感覺,連上蔥絲一齊食,能夠中和麵豉醬既濃味,味道更正!
麵食,麵食方面是綠茶湯麵,湯底非常鮮甜,加上有蛋絲、蔥絲同埋菇,再灑上七味粉,食落清清地得黎又帶有少少辣,好正!
甜品甜品是水果,分別有柿、士多啤梨、香印提子和酒瓖梨肉,全部都好鮮甜美味!
2023-01-03
2023-01-01 45 瀏覽
慶祝聖誕節,男朋友帶咗我去一間超好味嘅日本料理餐廳,好耐冇食過omakase啦!喺出發去日本之前,喺香港食一食止下癮先!呢一餐真係食得好滿足,無論係擺盤、用料食材、去到師傅嘅菜單設計,全部都超高質!絕對係味蕾享受既一晚🤍特別想highlight 佢嘅燒和牛,個醬汁真係超級惹味,見到佢喺食材櫃入邊拎出嚟嘅和牛,每一片都係日本好高級好多雪花,紋理好靚嘅牛!另外佢強肴都超級精彩,本身以為係豆腐上面有海膽,食落似乎唔係豆腐!味道比較似係奶凍,非常有創意,食落嗰個感覺超夾!好好味!!出面食唔到既配搭。仲佢個鵝肝配上類似梅味啫喱, 一酸一甜既配搭撞落又係勁正。個蠔都係世界級咁鮮甜,真係好有驚喜!!其他食物都係非常有水準,相信因為係新開所以價錢比較抵,整個廚師發辦套餐$880 ,實在係超抵食,好享受既一晚🫶🏻。

仲佢個鵝肝配上類似梅味啫喱, 一酸一甜既配搭撞落又係勁正。

個蠔都係世界級咁鮮甜,真係好有驚喜!!