2022-07-21 256 瀏覽
想食燒鵝脾,就會諗起六叔燒鵝!作為街坊,平時都會係呢度買燒鵝飯、叉燒飯、燒腩仔,店舖位置好易搵得到✨✨😊店內環境舒適,座位闊落,張枱擺滿哂野都得今次叫咗2個🦢燒鵝髀飯,大大隻髀好多肉,一上枱睇起來光澤十足🥰✨燒鵝脾肉味香濃✨✨最鐘意個皮好脆而肉質好嫩,上枱時仍然係暖,配埋燒鵝醬一齊食,真在係太棒了👏🏻 連飯都有鵝味!油送飯一流!仲可以加埋時菜🥬一碟,夠哂營養😆😆真係滿足又完美既一餐吖😆💚✨✨
想食燒鵝脾,就會諗起六叔燒鵝!

😊店內環境舒適,座位闊落,張枱擺滿哂野都得

仲可以加埋時菜🥬一碟,夠哂營養😆😆
真係滿足又完美既一餐吖😆💚✨✨
  • 燒鵝髀飯餐
2022-07-19 135 瀏覽
家裡吃飯,乖寶寶當然要貢獻一下!餐廳環境很光潔亮麗,處理燒味的地方亦很企理。餐廳門口放著優惠宣傳廣告,加$1加購切雞非常划算,不過為了不浪費,我得考慮到家人們的食量,所以只能錯過優惠!我點了皮脆肉嫩的燒肉及柔軟的厚切叉燒。燒肉脂肪不多,多吃亦不會覺得邪惡。當然燒肉脆皮才是重點,卜卜脆的外皮確實是無法拒絕的美味!肥瘦適中的叉燒肉質是柔軟的,啖啖肉是無比的滿足!整體來說,我跟家人都很滿意這天的「加餸」。
家裡吃飯,乖寶寶當然要貢獻一下!
餐廳環境很光潔亮麗,處理燒味的地方亦很企理。
2022-07-15 118 瀏覽
同媽媽出街後,佢話好耐無食過燒味想食,路過見到有六叔燒鵝門口有人排隊等外賣,咁即刻呢間店嘅燒味都ok,咁就同媽媽入咗嚟堂食試吓。點咗半隻貴妃雞、乳豬拼燒鵝飯再加咗一隻咸蛋&菜芯。估唔到貴妃雞可以咁滑,仲好豐富肉汁,平時食到滑捋捋嘅雞髀都係平常事,因為雞髀本身質質都係比較嫩滑,但呢度連雞胸都整到好滑!簡直真係無得彈!乳豬仔就豬身色澤均衡,皮燒到芝麻皮,個皮咬落鬆脆,脆卜卜食落好似食薯片咁嘅聲!而燒鵝燒到個皮都係脆口,好味!門口排長龍果然無嚟錯!

點咗半隻貴妃雞、乳豬拼燒鵝飯再加咗一隻咸蛋&菜芯。

門口排長龍果然無嚟錯!
2022-07-14
2022-07-14 486 瀏覽
一直都少食燒鵝, 一年都只係淺嚐一次半次, 原因當然係自己知自己事, 我老人家身體唔係太好嘛....但自從近期係銅鑼灣返工, 係鵝頸橋鄰近食過兩三次質素唔錯嘅燒鵝之後, 身體又無咩痛喎, 豬蹄矛痛喎, 於是心雄膽大咗, 今日就走去屋企隔離街嘅六叔燒鵝同女友小熊開餐.我想食燒鵝脾, 其他由小熊話事, 點咗燒鵝下裝, 一碟乳豬叉燒飯.一入店舖經過樓面, 見到一大盤我大愛嘅蔥油! 顏色翠綠吸引! 即刻食指大動!先講講叉燒, 落單時忘記要求肥叉, 上枱嘅係瘦叉, 外相以為口感較實原來入口鬆軟 juicy, 當然要點埋蔥蓉一齊放入口啦!香港興什麼飲食健康, 肥叉同燶邊叉好似變得生人勿近, 眼前嘅叉燒有少少燶邊, 相信要迎合番街坊要求.乳豬皮脆肉嫩, 而且份量比預期多, 滿意.燒鵝上枱時仍然係暖, 我見到d燒鵝從店舖最入攞出嚟, 偷望到入面有瞥爐, 相信必然係自家燒制, 夠新鮮. 而鵝肉鮮嫩入味, 皮脆, 鵝油送飯一流!最後緊係講講主角啦! 初時擔心d蔥蓉過咸, 實在太多燒味店d蔥蓉過咸, 所以唔敢要求太多份量, 好彩六叔嘅蔥蓉味道適中, 配合叉燒一同入口係絕配.蔥蓉, 唔係只係點油雞㗎!喂喂喂!

乳豬皮脆肉嫩, 而且份量比預期多, 滿意.

蔥蓉, 唔係只係點油雞㗎!

喂喂喂! 呀小熊! 我隻燒鵝脾呢! 吓! 又食咗!
乳豬叉燒飯
叉燒
燒鵝下裝
蔥蓉
2022-07-10 69 瀏覽
土瓜灣特色小食很多,傳統美味小店更是應有盡有,雖然交通不太便利,但有地鐵之後已大大改善,方便入去尋找美食,今次就去尋找好味燒味。網上看這間燒味不錯,便買些燒鵝一試。店內size一般,但格局舒服,而且用了木傢俬,給人古色古香的感覺,配上燒味飯感覺很傳統,很有特色,店外掛了各式燒味,有油雞,燒鵝,燒鴨,它的地方乾淨,給人安心的感覺。燒鵝大隻,於是便選擇了燒鵝下庄一試。燒鵝份量也算充足,有二人份量。$140不算貴,價錢合理。燒鵝肉質厚實,而且脂肪香醇,加上外皮香脆,讓人一試難忘,配上梅子醬,味道更加惹味,但如果多幾包梅子醬就更加好了。讓人貼心的是,它的外賣盒可以直接放入微波爐,非常方便。

2022-07-10 41 瀏覽
呢排天氣熱到頂點,今日放工已經好倦😖唔想煮飯,就在公司附近買外賣就算,除左買個粉麵,順便斬埋料,近近地去左六叔燒鵝,每次放工都見到好多人排隊買外賣,今次輪到我買外賣勒 見有優惠推介,半隻豉油雞+半斤叉燒或燒腩仔,都係$118,唔諗咁多,就買呢個套餐😋見d燒鵝咁靚,令到我都好想食,但係怕食唔晒,都係等下次先買🤗豉油雞:雖然只係半隻,不過都好夠食,雞肉嫩滑又多汁,色澤亦都好均勻,同埋好入味😋🤤燒腩仔: 我係食肉獸,鍾意啖啖肉,呢個好岩我👍🏻而外賣最怕拎到返屋企淋晒,不過呢個外賣唔錯,個皮仲係脆卜卜😍脂肪同肉比例層次好分明,雖然個皮酥脆,但油香十足,鹹香而不膩,令人食指大動

豉油雞:
燒腩仔:

2022-07-06
外賣自取
2022-07-07 38 瀏覽
燒味斬料 , 剛剛搬到土瓜灣 想貪方便食下燒味飯 我會選擇呢一間六叔 燒鵝餐牌有好多選擇應有盡有原味豬骨湯 配上大大嚿 豬展肉乳豬拼燒腩仔 當然 皮薄肉質鮮嫩 脆卜卜 燒腩仔豬肉 口感豐富 豬肉味道濃 化皮燒腩仔 脆卜卜呢度啲凍檸茶好足料 總共有四片檸檬 飲樂充滿檸檬的 味道 又唔會太 甜燒鵝脾 脆卜卜 肉質鮮嫩 咬樂充滿 鵝 肉味道 燒鵝脾同 燒鵝肉油脂分配恰當好處 咬落我又流落口中豐富 隨諜送上團員參賽非常好味 乳豬脆卜卜 皮薄餡靚燒腩仔褲上好多種醬料 有乳豬豬 有白糖 送口最啱

餐牌有好多選擇應有盡有

原味豬骨湯 配上大大嚿 豬展肉

燒腩仔褲上好多種醬料 有乳豬豬 有白糖 送口最啱
2022-07-07 51 瀏覽
大陸的同事很喜歡吃燒鵝和乳豬,就帶他到家裏附近的燒味店吃一頓晚飯,這間燒味店裝修比較新淨,座位又闊落,每枱距離都幾寬敞,整體感覺安全衛生。【燒鵝一人餐】一人餐好抵包埋油菜同熱飲。碟燒鵝都幾大碟,同埋好香,一端出來就聞到,皮又脆,而且唔太肥,皮同肉之間層脂肪好香,肉又多汁,真係水準以上。中湯是蓮藕湯,冇乜味精,幾好飲。包油菜可以消消濟。【乳豬燒鵝飯】乳豬超脆同埋油脂薄薄一層,最緊要是皮夠脆,送飯好食,唔會成口油。加埋啖啖肉的燒鵝,食材絕對對得起價錢!

燒鵝一人餐

中湯是蓮藕湯,冇乜味精,幾好飲。

包油菜可以消消濟。
乳豬燒鵝飯
2022-06-16
燒鵝一人餐
乳豬燒鵝飯
2022-07-05 31 瀏覽
土瓜灣一帶有很多特色地道的香港美食,這次我們就來到六叔燒鵝試一試,香港的特色燒味!餐廳環境舒適,間隔闊落,侍應也很有禮貌。我們二人點了特色燒鵝一人套餐,乳豬拼豉油雞飯,頭抽bb乳鴿和凍奶茶。特色燒鵝套餐非常的抵食,有一碟例牌燒鵝,青菜例湯和飲品。 燒鵝皮脆肉嫩多汁,而且上菜的時候還有適當的溫度,不會像其他燒味舖頭,很多上菜的時候燒味已經是凍冰冰的。但這一間六叔燒鵝就能夠保存燒味的溫度,這方面做得很好,值得大家去試試~!乳豬拼豉油雞飯,乳豬的皮燒得非常之脆,而且不會油膩,肥瘦方面也很適中。 除了燒鵝之外,也很推介大家試一試這間餐廳的乳豬。豉油雞的味道很入味,而且餐廳選用的雞不會很肥,皮薄肉多,肉質也很嫩滑。果然是一分錢一分貨!很美味~!頭抽bb乳鴿,乳鴿煮得非常之入味,而且餐廳選用的乳鴿質素也很好,肥瘦大小都適中,來到這間餐廳除了吃香港特色的燒味飯之外,也很推介大家試一試這個頭抽bb乳鴿!奶茶也很推介,不會太甜,茶也香

奶茶也很推介,不會太甜,茶也香
2022-07-02 47 瀏覽
去土瓜灣開會,開完會後到附近晚餐。經過這店,被燒鵝吸引,於是便在此店晚餐 ^_^店內的牆壁都是介紹「鵝」,讓我清楚了解他們的燒鵝製作 座位都頗舒適,店舖都整潔光猛。店內主要都是介紹鵝,所以我們毫不考慮就點了「燒鵝例牌」及「燒鵝一人套餐」。燒鵝例牌 鵝皮色澤赤紅帶光澤,皮脆肉滑 食燒鵝例牌好像不夠,所以再點了燒鵝一人套餐。燒鵝一人套餐,燒鵝份量當然比較少,但亦香口美味!有菜、有湯、有飯及有飲料,價錢都合理。很滿足的燒鵝餐
去土瓜灣開會,開完會後到附近晚餐。
經過這店,被燒鵝吸引,於是便在此店晚餐 ^_^
店內的牆壁都是介紹「鵝」,讓我清楚了解他們的燒鵝製作

座位都頗舒適,店舖都整潔光猛。
燒鵝例牌

鵝皮色澤赤紅帶光澤,皮脆肉滑

食燒鵝例牌好像不夠,所以再點了燒鵝一人套餐。
燒鵝一人套餐,燒鵝份量當然比較少,但亦香口美味!
有菜、有湯、有飯及有飲料,價錢都合理。
很滿足的燒鵝餐
2022-06-27 84 瀏覽
突然想食乳豬飯,又見呢間食評好似唔錯就一於試下….$88 乳豬燒鵝飯,以為一分錢一分貨,點知係一分錢九分肥肉,啲乳豬九成都係肥膏,只有一成係肉,燒鵝也有點乾,真係唔會再幫襯!🙈🙈🙈
突然想食乳豬飯,又見呢間食評好似唔錯就一於試下….

2022-06-26 58 瀏覽
今日OT遲咗少少收工,於是我決定係公司附近嘅「六叔燒鵝」買埋外賣返屋企開餐 😋呢間燒味舖嘅外賣飯盒價錢非常實惠,無論單拼定雙拼都係一律只係$39,而且幾乎全日都有供應,真係非常抵食!因為好耐無食,我叫咗個至愛嘅豉油雞飯,啲雞肉好嫩滑,飯嘅份量都好多,加埋我最愛嘅蔥油同豉油汁,非常好送飯!另外,我仲叫多咗半斤蜜汁叉燒諗住加吓餸同埋聽日lunch帶飯,啲叉燒肥瘦均勻,外面燒到有少少焦口,加埋蜜糖非常美味!😋

外賣自取
2022-06-26 62 瀏覽
靜靜地🤫🤫🤫話你知,我又嚟呢度食燒鵝啦! 今次除咗食燒鵝髀飯,仲叫埋燒腩仔賴粉,滷水豬脷,菜芯油菜加隻咸蛋,睇我幾為食🤭🤭🤭! 我最愛食就係燒鵝髀,大大隻啖啖肉😍,外皮色澤明亮,入口鵝肉結實充滿肉香,水準依然! 燒腩仔,香脆外層,夠脆皮,咬落有聲,肉質鬆化😋😋😋! 滷水豬脷,滷水味又唔會太濃,味道適中,值得一試。 蓮藕眉豆老靚湯, 清甜夠消暑, 有家的味道! 雖然店鋪面積不算大,保持乾淨整潔衛生,有舒適感覺,加上店員態度有善,值得比個讚👍! 所以,我出去土瓜灣的話就心思思食一轉🤗!
靜靜地🤫🤫🤫話你知,我又嚟呢度食燒鵝啦!

燒腩仔,香脆外層,夠脆皮,咬落有聲,肉質鬆化😋😋😋!

滷水豬脷,滷水味又唔會太濃,味道適中,值得一試。

蓮藕眉豆老靚湯, 清甜夠消暑, 有家的味道!

2022-06-23 56 瀏覽
午餐附近有間燒鵝店,介紹幾好,新鮮滾熱辣,外賣落單要陣就排隊咁等,排着隊果然真係357人就跟住喺門口等,外賣落咗單,都要等咗一陣先至到我,由落單到到提貨都個都多分鐘,內容最重要,個氣更重要,啲人仲有陸續有嚟,即係話有人氣啦!都要等啲飯餸,出咗嚟先望一望,我就簡單叫咗盒,燒鵝油雞飯,燒肉叉燒飯,加個油菜,兩個人食,淨係睇過舊叉燒非常好味色香味,大大嚿一片片燒肉一嚿嚿要層層,重係咁香,仲有個雞脾飯,果真低食,我要义燒燒肉,义燒色香都好啱口味,咁好有跟住啲燒肉唔過火,燒得剛剛好,油菜菜心好夠份量,所以值得再嚟
午餐附近有間燒鵝店,介紹幾好,
個氣更重要,啲人仲有陸續有嚟,即係話有人氣啦!
都要等啲飯餸,出咗嚟先望一望,我就簡單叫咗盒,
燒鵝油雞飯,

燒肉叉燒飯,加個油菜,兩個人食,
仲有個雞脾飯,果真低食,我要义燒燒肉,义燒色香都好啱口味,
咁好有跟住啲燒肉唔過火,
燒得剛剛好,油菜菜心好夠份量,所以值得再嚟

2022-06-21 45 瀏覽
黎到土瓜灣呢間新新地既燒味舖,環境好乾淨好企理。問店員先知原來d燒味都係佢地自己燒,絕對唔係入貨架。我揀左下庄燒鴨,份量都唔少wor! 下庄正就正在每一件都有好厚肉,皮都幾脆,佢仲有個汁配埋,不過我覺得就咁食已經好夠味,唔使再點汁。另外再買左叉燒,揀左半肥瘦,食落都唔錯,唔乾唔柴,燒到好靚,個人中意再燶d🤣🤣不過依家都好得!平日收工時間去買仲有折,好抵😂😂外賣買叉燒一斤加$1仲有一隻雞,真心好抵🤣
平日收工時間去買仲有折,好抵😂😂
外賣買叉燒一斤加$1仲有一隻雞,真心好抵🤣