2012-09-30 85 瀏覽
早前在團講買了coupon,今日尊登嚟試試。我點了招牌王子拉麵,玉子拉麵和牛骨湯拉麵。拉麵的賣相差不多,只是湯底不同,招牌麵有蛋,叉燒和海帶。麵質不錯,有點咬口,但老公就不太欣賞,因他喜歡吃偏稔的麵,但招牌麵的湯底偏淡,玉子麵的湯底又偏鹹,牛骨湯底比較香濃。叉燒賣相一般,但味道不錯,很稔仲有少少煙燻味。溫泉蛋不過不失吧。團購價$29+ $6.5一碗,都算抵食。
早前在團講買了coupon,今日尊登嚟試試。

。溫泉蛋不過不失吧。
團購價$29+ $6.5一碗,都算抵食。
牛骨湯拉麵
招牌拉麵
2012-09-29
牛骨湯拉麵
2012-09-15 31 瀏覽
因尖沙咀赫德道才有牛骨湯麵,最後一天(九月十四日)趕來換領。 赫德道真真複雜,小店子外雖掛滿紅燈籠,仍要落足眼力才找到。正值下午四時,店內一片清閒的氣氛,我當然要了碗牛骨湯底的八王子拉麵。 原來牛骨湯比豬骨湯清,比豬骨湯寡,碗中少了旺角店的餃子,卻多子數片日式义燒,Shirley 說得對,這裡的义燒的確較乾身,味道亦較濃;那隻溫泉蛋少了蛋黃卻又夠味又突出; 生蒜似乎用多了一點....... 不是不好味而是不太合我的口味,我和大眾一樣較喜歡豬骨濃湯拉麵。有幸與師傅對話,他似乎很緊張食客的觀感,主動和我交談。 他解釋: 麵上的油是味油,因麵裡沒有放味精及鹽,才會加多了一點味油調味。 我老實跟他說 Shirley 曾投訴义燒不熱,他提議食客如再遇此情況時可通知店員作補救,顧客不說,他們很難知道那碗麵會有問題的..... 讚! 他又教曉我: 雞湯較肥,牛骨湯工序繁複又難煮得好,豬骨湯才大行其道..... 這次花$26便“有麵食,有堂上”, 師傅才是鎮店之寳呢!温馨提示: 下午茶的份量一樣,多了汽水,少了加一,比團購更優惠呢!

2012-09-08 18 瀏覽
我朋友之前上網買左呢間個團購,咁諗住早d行去食啦~點知去到門口俾我地見到午市有個$36包拉麵+飲品+小食 免加一下午茶$28拉麵包飲品 免加一即係用團購仲貴過就咁中入去食-__-"好啦~既然都黎到門口廢事搵另一間食,咁就入去食個下午茶$28間鋪好細間,好似得十幾個坐位我叫左個八王子拉麵,我朋友叫左個乜乜辛乜乜拉麵,唔記得個名喇~總之碗麵一樣樣係個湯底唔同味其實味道就真係無咩特別~係尖沙咀$28食碗麵仲想點?不過我覺得去茶餐廳食會更好...選擇更多...食到一半我同朋友吹緊水果下有個師父定店員行過黎問好唔好食....「ok丫」我地當時係咁答...見佢服務又唔算差,入得口就算啦...之後我同朋友係咁吹水,佢都有問我地要唔要杯水,之後都加左兩次水俾我地...兩個人埋單$56睇番上幾個食評都話野食唔得服務又差,我反而係覺得食物入得口(真係唔算好食)但服務好好啵
我朋友之前上網買左呢間個團購,咁諗住早d行去食啦~
下午茶$28拉麵包飲品 免加一

即係用團購仲貴過就咁中入去食-__-"

間鋪好細間,好似得十幾個坐位

兩個人埋單$56

2012-09-06
2012-08-26 11 瀏覽
午市 35 蚊有拉面小食同汽水, 仲要食夠十二碗送一碗添, 尖沙咀黎講都好抵架喇 面食得出係手打, 驚喜; 小食揀左炸雞, 但係粉太多, 差 d 食唔出係件雞 下個禮拜轉餐牌, 會有冷面揀, 不過就加多一蚊, 點講都仲係抵食既

食左一舊先記得影
2012-08-24
跟據過往經驗,買團購前會睇下大家的食評先決定。但呢次團購冇睇,就出事啦...今次同男友用2張coupon,$29+正價加一。黎之前上黎呢度睇左食評,都有少少心理準備。入到去環境ok乾淨,個侍應(估計係老細/經理級)好快就擺低menu介紹左各款拉麵的唔同之處。我一心黎食的胡椒拉麵賣哂,最後男友揀左白骨拉麵,我揀左蟹柳拉麵。個麵黎到,外觀一般,有3條蟹柳半隻蛋。一食落去,下?!唔係應該熱辣辣架咩?冇霧煙,係暖既!最基本野食要夠熱都做唔到!到個麵,咬落去d麵條係完全冇味(冇小麥味),睇落去發脹了,唔似食緊麵,完全唔彈牙仲係稔的!跟住飲左啖湯,只飲到咸味!之後試埋蟹柳同蛋,係正常味道。試左男友個湯一啖比我的更咸,真係頂唔順!食左塊豬肉(豬頸肉?),不過不失。呢店只有餸比較能入口。我地食左幾啖,果個侍應問我地覺得d野食點?男友答了ok! 我心諗好難食喎!但冇出聲。(後來先知男友係輔衍佢)跟住個侍應同男友講:'我諗你會覺得你(白骨麵)會好食過佢果個(我的蟹柳麵)。其實呢,入到餐廳應該問下個侍應邊樣野食係出名囉!' 嘩,侍應言下之意係怨我冇問佢?!定佢都覺得我個麵唔好食係唔應該叫呢?咁你間鋪淨係賣出
今次同男友用2張coupon,$29+正價加一。
嘩,侍應言下之意係怨我冇問佢?!定佢都覺得我個麵唔好食係唔應該叫呢?咁你間鋪淨係賣出名果款就得啦!佢講完男友冇答佢就走開左。
跟住男友話我知佢話ok好食只係想打發佢走,都懶得同侍應討論,我揀左個'唔出名'拉麵同男友揀左個'出名'拉麵,結果都係一樣。男友都覺得難食都係不夠熱同麵稔的問題!之後我地一路食一路飲水因為好口渴,最後我食左一半就走啦!埋完單衝去7仔買左2枝水飲,返到屋企條俐仲係有野漿住咁
,究竟間鋪落左咩落去整個麵架?!肯定唔會有下一次!以團購的價錢都不值得去!
2012-08-15 2 瀏覽
Lunch:味噌風味拉麵+炸雞+飲品感想:拉麵味道普通,炸雞比較林,高椅唔好坐,但服務好(幾關心我), 有介紹各拉麵分別, 最後仲問我好唔好食, 我唯有微笑回應=.='
Lunch:味噌風味拉麵+炸雞+飲品

2012-08-13
2012-08-05 2 瀏覽
之前在團購買左2碗拉麵, 咁就同我嬲朋友一齊去食啦.去到..門口有陣怪味..不過我地冇理會照入左去食!我地嗌左A.八王子拉麵同B/黑椒湯底拉麵!等既時間唔耐, 不過一黎到, 其實賣相好一般...一食.... 味道完全係要用好差好差黎形容!湯底完全冇味, 麵就更加唔洗講.. 味千都好過佢..塊肉..得肥膏...我同我男朋友食左一半都冇已經再食唔落口...之後走啦, 要+1, $13.真係唔推介大家去食.. 必定失望而回
之前在團購買左2碗拉麵, 咁就同我嬲朋友一齊去食啦.
去到..門口有陣怪味..不過我地冇理會照入左去食!
我地嗌左A.八王子拉麵同B/黑椒湯底拉麵!
等既時間唔耐, 不過一黎到, 其實賣相好一般...
一食.... 味道完全係要用好差好差黎形容!
湯底完全冇味, 麵就更加唔洗講.. 味千都好過佢..
塊肉..得肥膏...
我同我男朋友食左一半都冇已經再食唔落口...
之後走啦, 要+1, $13.
真係唔推介大家去食.. 必定失望而回
2012-08-02
2012-08-02 5 瀏覽
朋友買了團購$29一碗拉麵一起去試試!晚上七點到,大概等了10分鐘左右,己經比想像中快了!店裡服務生明顯不夠,落單,食物也要等!我們同樣叫了八王子拉麵$29 !那個湯十分淡,麵很普通,叉燒不好吃!蛋是ok的!北海道芝士年糕$29,還可以!等了很久的餃子雞翼$29,沒什麼特別!總括而言,一次夠了!拉麵實在太令人失望!

店裡服務生明顯不夠,落單,食物也要等!

北海道芝士年糕$29,還可以!
等了很久的餃子雞翼$29,沒什麼特別!
總括而言,一次夠了!拉麵實在太令人失望!

2012-07-30 6 瀏覽
牛骨白湯拉麵 :見其他食評, 話有蛋, 我個碗係無ge !!聽員工B同其他客講話今日無蛋. 無同我講囉! 同埋 咁點解唔用其他食物/配料代替?? 咁即係縮水姐!!湯底~感覺似味千, 不過無咁咸,少好多味精.麵~好滑,幾彈牙叉燒~ 有三塊, 其實係豬頸肉, 所以好林.環境:舖面不大, 樓底比較高.再加上因為食拉麵, 所以冷氣相對不足.同其他拉麵店一樣,坐位較迫.服務及價錢:"咁既價錢,咁既質素" <---即係一般無服務可言!
牛骨白湯拉麵 :
見其他食評, 話有蛋, 我個碗係無ge !!

湯底~感覺似味千, 不過無咁咸,少好多味精.

麵~好滑,幾彈牙

叉燒~ 有三塊, 其實係豬頸肉, 所以好林.

環境:

服務及價錢:
"咁既價錢,咁既質素" <---即係一般

無服務可言!
牛骨白湯拉麵
題外話/補充資料: 聽朋友講八王子拉麵唔錯,難得係公司附近開左間,就算一向都知道團購無好野,但都係買了$29coupon + 原價加一 的拉麵. 結果, 真係無好野:( 服務及價錢: 12:35去到, 唔使等位. 係門口已經見到, 午市$35 送飲品,小食. 即加埋一都只係$38.5. 感覺被騙了. 如果食晚市會抵d. 舖面唔大,3個員工,一入門口,就有個女人 (最矮個個,下稱員工C) 係路中心幫人落單,最入面有一男(店長,下稱員工S), 一女(員工B) 員工C居然望一望就繼續落單, 裡面個兩個又執緊位見我唔到, 無人帶位, 咁即係點??:huffy: 之後員工S 及員工B見到我, 就叫我入去佢地個邊坐, 員工C竟然塞住係條唔到唔俾我過!!! :huffy: 我心想,條路又唔係闊,你明知我入去又唔帶位,又唔讓開些少俾我過,咁即係叫我唔好入去食呀?:huffy: 跟住就我就叫個牛骨白湯拉麵. 我聽到員工S 叫員工C斟水俾d無叫飲品的團購客. 我的拉麵都黎左, 都仲未等到我杯水~!!:huffy: 最過份ge係, 我之後同枱黎左幾個客,佢地落完order, 員工C就斟晒水俾佢地,係唯獨唔俾我!!!! 我真係火滾~!!!:huffy: 擺到明唔serve我姐~!!:huffy: 我唯有向員工B request 啦! 等左好耐都無囉~! 佢做晒其他野, 包括斟水俾其他客, 最後先俾我!:huffy: 埋單ge時候員工S 問我有咩意見, 我好直接同佢講 ,"服務唔得,食物ok". 員工C同員工B即刻望住我, 特別係員工C,佢終於"見到"我~! 員工S亦都好愕然, 你問得d客ge意見,你唔係打算只聽好ge說話呀!? 去過附近間另一間較出名的拉麵店食的再黎呢間一定失望.
2012-07-30
$35.5
2012-07-30 6 瀏覽
於考試結束後,整個人鬆了口氣,肚皮也開始打扙。想在附近吃飯,但只有大商場,負擔不起高消費,想起便宜實惠的八王子,便忍餓回到尖沙咀。這裡真的很便宜,中午只是三十多便有拉面、小食及飲品,真的不能要求再多。這次選了蟹柳拉麵,配章魚小丸子,及驅熱冰涼汽水一權。拉面面身就像公仔面,蟹柳短短兩條,一條咬兩口便沒了,不是很過癮,湯汁味道較咸,喝了兩口,便十分口渴,要不時配以汽水解渴。在等待上桌時,聽到叮!一聲,不一會兒便看到小丸子上桌,頓時,感到不安。但看見賣相不錯,卻又忍不著相信它其實挺好吃的,試了一個,熱騰騰就像在旺角街頭新鮮做出來一樣,三十多元的套餐別要求那麼多了,就是內部的的八爪魚不太好吃。

這次選了蟹柳拉麵,配章魚小丸子,及驅熱冰涼汽水一權。
又試團購, $29拉麵(未計原價加一) 好似幾抵8:00去到, 原來呢間舖係以前的Noren (好懷念它的豚肉飯和咖哩飯), 在場約20個位, 差唔多全都是團購餐一心想試推介既楜椒風味拉麵, 竟然話無!!!!!!10級失望......好啦, 算, 問下呀姐其實三個推介的拉麵 (另外兩個係 八王子拉麵 & 牛骨白湯拉麵) 入面有咩呀姐指住餐牌的圖話: 呢個有义燒啦, 同蛋. 咁呢個都係有义燒啦, 同蛋. 呢兩個都係牛骨湯底既.聽到我同朋友呆左我忍唔住話, 即係有咩分別呀呀姐話: 其實三固D料都係一樣, 湯都係牛骨湯, 不過呢個(指八王子拉麵) 淡D, 呢固(指牛骨白湯拉麵)D湯濃味D囉OK... 明晒... 我和朋友最後都叫了牛骨白湯拉麵等了2分鐘就上菜湯: 感覺不到牛骨湯的味道, 普通麵: 差, 唔好食义燒: 正常3片份量, 味道OK, 唔肥 (因為唔係優質既豚肉, 所以寧願要瘦D...... 優質既要有D肥先好食)溏心蛋: 幾好, 生熟程度岩岩好拉麵既靈魂湯同麵所以... 唔OK囉呢個團購價, 算啦, 係味X拉麵都唔得算吧啦荼記都要呢個價, 都唔好要求咁高啦為左彌補食唔到楜椒拉麵既失
又試團購, $29拉麵(未計原價加一) 好似幾抵

在場約20個位, 差唔多全都是團購餐

一心想試推介既楜椒風味拉麵, 竟然話無!!!!!!
10級失望......

聽到我同朋友呆左

我忍唔住話, 即係有咩分別呀

OK... 明晒... 我和朋友最後都叫了牛骨白湯拉麵

等了2分鐘就上菜

湯: 感覺不到牛骨湯的味道, 普通

麵: 差, 唔好食

溏心蛋: 幾好, 生熟程度岩岩好

拉麵既靈魂湯同麵
所以... 唔OK囉
呢個團購價, 算啦, 係味X拉麵都唔得
算吧啦
荼記都要呢個價, 都唔好要求咁高啦

為左彌補食唔到楜椒拉麵既失望
想追加個芝麻豆腐沙律

又無!!!!!!!!!!!!!!!!

2012-07-26
2012-07-22 16 瀏覽
油麻地分店未有機會一試,倒是尖沙咀這新分店於開業初期來試過,味道比我想像中好而且價錢相宜,店員也非常親切有禮,所以當在團購網看到它的名字,二話不說就買下了。 再次光臨,店員依舊友善,表明是用團購卷後招呼也沒有變差,女待應還是帶著笑容給我送上那「團購餐牌」。店員說大半個小時後有包場派對,大半小時夠把一碗麵吃掉有餘喇。 第一次來已被牆上這些岳敏君的畫吸引住了... 看到我愛的「大口仔」系列中滲入了「八王了」這品牌元素,以臨攀之作來說相當不錯呢 光吃碗拉麵也實在寡了點,但我記得上次吃那麵份量不少,因此這次只多叫了個芝麻豆腐沙律。 眼看店員從放飲品的雪櫃內拿出一盒疑似百福豆腐的物體... 不一會這沙律就出現在我面前了。可能是時間關係,這麻醬好像調得比上次甜,入口那芝麻香也少了, 雖然濃淍度合格,但味道卻比上次失色。 看那餐牌介紹說牛骨湯是這兒的「四大名物」之一,就叫了個八王子拉麵,喝下去...不大喝到它所說的「骨香味鮮」,是有淡淡的牛骨鮮味,但作為拉麵湯底這未免有點兒清淡。那介紹說這拉麵也是自製的,特地把鹼性降低以配合牛骨湯,烚得稍硬身的中粗麪條,麵質咬下去還不錯,

日式門面

岳敏君x八王子

「團購餐牌」

芝麻豆腐沙律

八王子拉麵

自製拉麵

看那餐牌介紹說牛骨湯是這兒的「四大名物」之一,就叫了個八王子拉麵,喝下去...不大喝到它所說的「骨香味鮮」,是有淡淡的牛骨鮮味,但作為拉麵湯底這未免有點兒清淡。那介紹說這拉麵也是自製的,特地把鹼性降低以配合牛骨湯,烚得稍硬身的中粗麪條,麵質咬下去還不錯,但跟這牛骨湯不是很配合... 我也說不出是麵還是湯的問題。吃到配料時就再次感受到「因為時間關係」,那大量蔥花異常刺激,入口嗆喉,加上煮得不太熟的豆芽... 廚房真的有這麼趕嗎

每碗拉麵有三塊豬頰肉
豬頰肉
糖心蛋

幸好那叉燒跟糖心蛋仍保持到水準。叉燒用的是豬頰肉,肉跟油脂相間地分佈,每啖都吃到紮實的肉和入口即溶的油花,,層次比普通叉燒更豐富。半熟蛋呈流醬狀,滑嫩的口感跟滷製入味的蛋白,為整碗麵添加了一分溫潤。但以整體來說,湯底和麵的水準都明顯下降了,是應驗了「平野冇好野」嗎?

日式風格裝潢

臨走前店員溫馨地提了句:「我們出了新團購哦!」

做團購是為了吸引多些新顧客吧,但如果因此而將貨就價,做壞了名聲就得不償失了。其實這店的待應態度真的很friendly,有點不忍心turn down他們的一番好意,但我想在團購結束前,都未必會再來吃了。
2012-07-18
每碗拉麵有三塊豬頰肉
糖心蛋
「團購餐牌」
  • 豬頰肉叉燒
八王子拉麵 有三間分店,我三間都食過,尖沙咀係最最最難食0既,油麻地店同旺角店都ok~之前見到團購 $32.4 有一碗接麵以為好抵啦,於是買左三張coupon每間分店都試。去左尖沙咀店試先,一去到已經唔高興,因為我見到tea set只係$28, 仲要免收加一,平過團購價 @_@"Lunch set 有埋小食同飲品都只係$35免收加一!!!!! 自覺買了團購是太愚笨了! @_@"食物: 叫了八王了拉麵, 試試那個牛骨湯底,麵一來到已心知不妙,拉麵竟然有一層2mm厚的油浮面~從未吃過這麼勁油的拉麵,先喝一口湯,我真的嚇呆了,竟然超吸淡味,真係淡到好似冇味咁! 成碗麵,得叉燒係有味, 不過有d鞋同硬 @_@"d麵本身林林地,冇味的,個湯又冇味,成碗麵都冇味,點食啊???食淨半碗頂唔順,放棄了,去左麥記買左個包醫肚。服務:超差,已說明走芽菜,結果冇走,還要給我大量的!來本打算自已挑走好了,點知發現有大量芽菜, 於是跟店員投訴,他們不是換給我,而是幫我挑,再遞給我的那碗還留有少量芽菜, 真差勁!!!! 支付了$6.4的加一費用,竟然一杯水都不給我,這樣的服務實在不應該收加一囉!人地"豚王"收加一

食物:
2mm厚的油!!!!
服務:
超差,已說明走芽菜,結果冇走,還要給我大量的!來本打算自已挑走好了,點知發現有大量芽菜, 於是跟店員投訴,他們不是換給我,而是幫我挑,再遞給我的那碗還留有少量芽菜, 真差勁!!!! 支付了$6.4的加一費用,竟然一杯水都不給我,這樣的服務實在不應該收加一囉!人地"豚王"收加一,是會給你水,態度又很好!

環境:
非常細舖,坐得好返,要搭檯,

衛生:
店員件衫好dirty, table上又有污積.....bad!
題外話/補充資料: 今次用團購竟然仲貴過walk in 去食,再一次証明團購唔一定抵!
$32.4
2012-07-19 3 瀏覽
今日剛好放假…就同我屋企人去屋企付近既八王子食個午餐…因為平時返工我都經常有去旺角既八王子食……朱骨湯拉麵真係好食今次係第一次去尖沙咀分鋪!介紹下俾我屋企人試下!入到去就有個女侍應咁問我想食咩?我二話不說就叫個牛油栗米拉麵…佢地就跟我一樣!一分鐘左右個面就出左黎…我有d不祥既feel…黎到就見到碗邊好污租…竟然可以見到d朱骨醬係碗邊…不過算啦…食左先…食左第一口面以經覺得怪怪地唔似平時係旺角食…軟林林…好似煮左好耐咁!就連我屋企人都話好林!覺得d面好似煮左好耐咁…有小小覺得廚房師父整定左d面…有客即出!又唔係好多客……洗唔洗整定!同一個湯同一個面…點解差咁多!!!旺角仲多客啦…都唔會食到咁差水準!真失望!下次都係去反旺角食穩陣d!..服務同環境都OK
今日剛好放假
…就同我屋企人去屋企付近既八王子食個午餐
入到去就有個女侍應咁問我想食咩?
!!!旺角仲多客啦…都唔會食到咁差水準!真失望!
下次都係去反旺角食穩陣d!

..服務同環境都OK
2012-07-18
2012-07-01 3 瀏覽
這是一個3號波快8號的晚上~周圍很多食肆都排長龍...唯獨這間店有2個侍應在門外叫咸著"來試下牛骨湯麵,來試下牛骨湯麵!"我們入了去....好像侍應也有點愕然原來入面一個客都沒有女侍應拿來MEAU,之後我拿出團購紙問她可以選甚麼,她就黑面走了,然後拿了另一個牌子過來...我和男友選了牛骨湯麵和味噌湯的.....2個麵分別來了~我男友問男侍應有沒有蒜粉(旺角是有的)....他說"冇喎"....之後可能他自己也覺得自己態度差...再補充說"得呢D咋喎!(芝麻和七味粉)之後女侍應行過我叫她加水,她眼尾"稍到"但冇反應地走了...我大聲講多句加水呀....她就態度極差黑口黑面地\說"得啦!加緊囉!"之後我男友一食完放底筷子她即說"唔要啦嘛?"以0.01秒收走佢隻碗....她不斷巡幾次睇下我食完未...當我一食完我咪大聲講"收得啦"....真係DOUBLE MEANING我由入去到走約40分鐘....佢地一直在門口叫"來試下牛骨湯麵",但除左我們,一個客都冇入來....我買團購唔係當自己係大爺,但佢地服務都唔洗差到咁,個女既全程黑口黑面仲要同佢講野唔應人兼走左去2次,我亦試過旺角果間,態度同食物
差~味噌太咸
差~牛骨湯淡又無味

我們入了去....好像侍應也有點愕然原來入面一個客都沒有

我和男友選了牛骨湯麵和味噌湯的.....

我亦試過旺角果間,態度同食物水準都好好多!!
2012-06-29