餐廳: 八月花 (東薈城名店倉)
資訊:

餐廳: 八月花 (東薈城名店倉)
資訊:

2021-02-06 1101 瀏覽
午市去搵食。行過東薈城八月花。知道八月向來都有水準的。所以抗疫期間,打算食豪華些。估唔到咁有驚喜。份量都好足夠。龍蝦鮮味十足,乳豬夠脆皮,鮑魚正,連條菜都好好吃。
午市去搵食。行過東薈城八月花。
知道八月向來都有水準的。
所以抗疫期間,打算食豪華些。

估唔到咁有驚喜。
份量都好足夠。
龍蝦鮮味十足,
乳豬夠脆皮,
鮑魚正,連條菜都好好吃。
鮑魚龍蝦餐
鮑魚龍蝦餐
2020-12-31 691 瀏覽
1. 經理服務態度差, 火氣大語氣差2. 食物質素參差, 時好時壞經常缺乏食材,冇呢樣冇個樣3. 煲仔飯有點質素4. 花茶聲稱免一位茶錢, 實際上花茶錢即茶錢,根本冇免茶。 例子: 2位茶客, 叫一壺花茶。收費:1位茶錢$15 + 一壺花茶錢$35-48大家唔好俾「免一位茶錢」氹到。
1. 經理服務態度差, 火氣大語氣差
2. 食物質素參差, 時好時壞
經常缺乏食材,冇呢樣冇個樣
3. 煲仔飯有點質素
例子: 2位茶客, 叫一壺花茶。
收費:1位茶錢$15 + 一壺花茶錢$35-48

大家唔好俾「免一位茶錢」氹到。
2020-12-31
2020-11-14 912 瀏覽
東薈城開埋第二期之後, 無論食肆或者商店都有好多選擇, 但係中式酒樓, 可以食點心嗰種, 好似就係得呢一間, 所以無論假期或閒日, 呢間酒樓門口都會有人排隊。 八月花係美心集團旗下比較高價嘅中菜館, 裝修唔錯, 樓底高, 枱與枱之間闊落, 幾啱三五知己傾計聚舊。 今次叫咗兩碟炒粉麵和幾樣點心, 味道都算唔錯, 維持返佢一般嘅水準, 不過但他嘅賣相就差啲, 畀三個蛋撻不過用擺四個點心嘅碟, 蛋撻水準一般, 佢哋收得咁嘅價錢, 應該係擺位方面靚D。 我哋叫咗 頂級碧螺春和陳年普洱, 兩種茶都入口甘香, 完全冇苦澀味。 員工態度好, 而且上菜有效率, 整體上是滿意的。
2020-10-15 767 瀏覽
菜色選擇多,今次揀左咕嚕肉,燒鵝,干燒伊麵,另外有兩碗羹。取外賣後十分鐘便回到家, 餸菜還熱,分量足夠,但湯羹剩微溫而且太水。燒鵝不錯,皮趣肉嫩,但汁太咸,咕嚕肉有一定水準,干燒伊麵干身不油膩。 折實240, 晚餐價錢可接受
菜色選擇多,今次揀左咕嚕肉,燒鵝,干燒伊麵,另外有兩碗羹。

外賣自取
  • 燒鵝
2020-08-13 2140 瀏覽
又係返工前午餐餐聚,同事揀咗呢間,無訂位去到攞位,5個人都唔使等,酒樓分兩層,在酒樓內有樓梯上落,裝修好低調中式,有貴氣,餐牌點心其實唔算多,都有些是特色的,落好單要等,唔相信是即叫即整,因為點心都唔夠熱,或者是出菜後無人手出菜八月茉莉花茶($45)玻璃壺計火爐,見到花茶色彩繽紛是賞心悅目的,不過飲落味道不算特別,價錢貴只加水唔會添茶葉,唔值飲前菜($15)成餐最好味只係呢碟前菜,木耳爽、枝豆彈牙,加上鹹菜爽口又不過鹹,有皮花生香脆,啲汁酸酸鹹鹹,好味鵝肝蟹籽脆春卷($45)賣相靚,首先食唔到鵝肝味,未沾芥末醬時食一口,只係普通春卷,炸得香脆,蟹籽微鹹脆口,沾芥末醬的話,就比芥末沙律醬搶晒味道,如果唔計鵝肝主題是好味的,但無鵝肝味嘅鵝肝春卷,我覺得唔對題!鮑汁炆鳳爪($46)無影到相,無食到甫魚滑燒賣($37)首先蒸過熟,黃色薄皮都爛了,蝦是爽口,魚肉又無乜魚味,又唔覺得滑口!一般娥姐素粉果($37)皮可能太薄或蒸過熟,一夾起就爆肚,跌晒啲餡出嚟,餡料本身切到好碎,菇味好濃,如果唔係皮太爛的話是好味的豬肚燒賣($37)無食咸水角($26)差差差👎🏼完全無熱氣,明顯炸好擺了一段時間,連熱

鮑汁炆鳳爪($46)無影到相,無食到

豬肚燒賣($37)無食

咸水角($26)差差差👎🏼完全無熱氣,明顯炸好擺了一段時間,連熱櫃都無放,咸水角嘅皮都唔係外脆內軟,餡料正常,但溫度錯晒

XO醬蘿蔔榚($42)差差差👎🏼雖然用鐵鑊上菜幾特色,第一唔熱,暖都唔到,每塊蘿蔔榚油淋淋,油膩感爆標,外面連脆都做唔到,就算蘿蔔榚本身味道不錯,都改變唔到唔合格嘅結果

韭黃鮮蝦腸($42)蝦肉爽口,腸粉皮唔算滑,只是ok!

蔥花炸両腸($37)都是因腸粉皮唔夠滑而變一般,油炸鬼都是唔夠香脆,做唔到炸両嘅外軟內脆嘅口感!唔合格👎🏼
茶水($15/位)正常!

點心水準真的不合格👎🏼,以呢個價錢直頭係唔掂,水平低到我哋唔想加單點主食,唔夠飽都唔再挑戰主食(連點心都唔掂)

而店員都唔夠人手,兩個人睇我哋樓上偏廳,忙到招呼唔切,好多時加水都要等,店員做到時態度是好的,我哋加攞調味料都無問題!只是每次都要等到兩個店員有時間理啋我哋,以呢個級數嘅酒樓唔會再食(食物+服務都唔合格)

場地靚,食物唔得唔會再試,食$103一個人都唔飽又難食

2020-06-29
2020-06-30 1266 瀏覽
只是週中其中一天去,想不到這個集團的酒樓,在東涌,竟然都有這麼多顧客在等位。🤯😯挺堂皇的,兩層,樓層高,不過之前的裝修一直都是這般。🤪沙嗲班腩煎米粉,還想讚賞魚件夠大,粉不多而肉厚、多肉,幸而沒對魚放鬆,因發現有件中間有大骨一條,如大快朵頤大口咬牙豈不牙齒崩痛旁邊有幾條生菜,另外煎米粉原來是側邊先炸到香脆,然後有點兒吸了沙嗲汁,然之後中間的米粉又會鬆開散開,因此有兩重口感咸水角反而味道出眾,即炸,外皮軟熟而不油膩,挺身,中間多餡,肉汁溢出,難得可貴,是近年吃過最美味欖豉排骨,欖角汁帶鹹、豉汁帶香,排骨鬆軟而肉質不會過林,亦是不錯如沒吃錯,排骨底下的應是柚皮,雖然較膩,但吸汁夠香,而且工程繁複,還算是難能可貴。雞紮就看來比較細小,無論是外邊的腐皮,定律是內裏的雞肉、冬菇等等都偏向細,好像縮了水。難怪收費比較貴,因為豬肚燒賣,聽起上來好像只有下面一舊豬肉,上面一塊豬肚,但原來這兒的豬肚燒賣,除了頂上的那一塊豬肚,下面的燒賣亦都有不少蝦肉。

挺堂皇的,兩層,樓層高,不過之前的裝修一直都是這般。🤪

如沒吃錯,排骨底下的應是
柚皮,雖然較膩,但吸汁夠香,而且工程繁複,還算是難能可貴。

難怪收費比較貴,因為

2020-05-31 1038 瀏覽
點餐時服務侍應好似急住趕飛機,都容不得我看餐牌,因為我想點的菜有幾個都沒有,服務差,香酥鴨同之前吃的水准差太多,難吃!龍蝦伊面既沒買相味道又差,只龍蝦真是沒什麼肉,同之前吃的相差太遠⋯不會有下次啦
2020-05-10 1130 瀏覽
是日母親節👵🏻 11點同屋企老人家飲茶 好多人 拎左飛都要等1個鐘飲茶必叫 魚甫滑燒賣 每粒都有一隻蝦仁🍤 魚肉豬肉餡軟滑 食得出都唔係好多肥豬肉 燒賣口感濕潤 唔會蒸到乾爭爭韭黃蝦仁腸粉 每條腸粉有三隻蝦 腸粉皮唔算好厚 唯獨韮黃好少 所以唔夠韮黃味 XO醬炒蘿蔔糕 呢個做得好差 蘿蔔糕完全唔似有炒過 純粹將煎好蘿蔔糕切粒 上面放啲XO醬 蘿蔔糕完全冇XO醬味 好hea🥴椒鹽九肚魚 九肚魚好細條 無咩肉 唔肥美 食得出條魚吾新鮮 炸粉好厚好咸 炸得太耐好乾 估唔到美心集團酒樓 仲要係標榜精緻中菜 都甘差...

估唔到美心集團酒樓 仲要係標榜精緻中菜 都甘差...
2020-05-10
2020-05-06 835 瀏覽
呢間野嘅裝修幾好,由於限聚令我哋八個人只好分兩張枱飲茶,一嚟到個部長係咁Sell你飲佢嗰啲貴價茶,大約$50一位茶錢,八個人咪要$400未計+1(淨茶錢),我話唔使啦我哋食啲嘢就走㗎啦,之後佢逐個逐個問,唔知係咪有得分㗎呢?蹉跎左一段時間之後佢終於肯走,我哋開始畫點心紙,畫完之後舉手超過10分鐘都冇人理我哋,但隔離前面前幾枱有職員幫其他客人影相的,亦都有好幾個員工經過但係都視而不見,跟住有一個好似經理嘅物體走咗過嚟幫我哋落單,把我們兩張枱的單都掉轉了,只不過係兩張枱啫都搞成咁,之後大家都知會發生咩事啦,就係上菜嗰陣時大兜亂囉!豉汁蒸鳳爪四十幾蚊佢話賣晒,只有鮑汁鳳爪九十幾蚊,唔緊要咁咪要鮑汁鳳爪囉,結果冇味賣相極差!其他嗰啲嘢食可以接受啦,如果咁嘅價錢冇咁嘅質素點得啊
鮑汁鳳爪
2020-05-04 746 瀏覽
見到有優惠平日六折,星期五到日六八折點了半隻雞、三文魚炒蛋、牛腩及炒蓮藕,六八折之後$538,坐得舒服餸菜味道也不錯兩個人食到好飽,最後半隻雞還要打包走本身打算吃二百幾蚊一位的套餐,不過自己叫原來更加抵,起碼食得飽不過呢其他收費好多,除了$15一位水費,另外還要自己買茶,這個烏龍人蔘茶40幾蚊,還有錢在$15...... 當然不算是貴,不過有這麼多隱藏收費,一個人坐低起碼要比$70,如果沒有優惠相信不太抵
見到有優惠平日六折,星期五到日六八折
兩個人食到好飽,最後半隻雞還要打包走
2020-05-01 456 瀏覽
五月一日勞動節,去了皇室堡八月花飲茶。一入到八月花樓層已被環境吸引,酒樓高檔而不失清雅,而座位也很舒適。叫了幾樣點心,包括菜干陳腎粥,义燒酥,阿爺合桃酥,花膠瑤柱灌湯餃,荀尖蝦餃及雙腸糯米飯呢!總括來講,價錢高檔而點心不夠水準。另服務員聲音粗大,與環境極不配合。非常之嘈吵呢!
2020-04-25 460 瀏覽
美心集團的八月花,點心出品一向精緻因為疫情關係,比較容易找位子,否則經常大排長龍馬來糕造型非常特別,太極形態,味道則一般,兩個顏色也是一樣味道百花釀魚肚,魚肚入味,蝦膠彈牙,令人回味炸兩欠缺香脆,有點失望生煎梅菜肉銀絲卷,可能放了一點時間才食用,飽質有點硬咖喱魷魚炆蘿蔔,非常入味,大家也喜歡酥皮龍蝦湯鮮竹卷,鮮竹卷香脆,伴入龍蝦湯,非常美味得意琥珀合桃爺爺,外型趣緻,但味道偏甜,口感也平庸八月花環境舒適,裝修簡潔,適合家庭聚會,朋友聊天
美心集團的八月花,點心出品一向精緻

因為疫情關係,比較容易找位子,否則經常大排長龍

百花釀魚肚,魚肚入味,蝦膠彈牙,令人回味

炸兩欠缺香脆,有點失望

生煎梅菜肉銀絲卷,可能放了一點時間才食用,飽質有點硬

咖喱魷魚炆蘿蔔,非常入味,大家也喜歡

酥皮龍蝦湯鮮竹卷,鮮竹卷香脆,伴入龍蝦湯,非常美味

得意琥珀合桃爺爺,外型趣緻,但味道偏甜,口感也平庸

八月花環境舒適,裝修簡潔,適合家庭聚會,朋友聊天
2020-04-11 387 瀏覽
我今日去東涌八月花食晚飯,7:45pm 入座即刻叫左羊架同埋呷醋魚伴手指茄。 隔左20分鐘, 先話俾我知條魚賣晒。隨即改原條香茅蚊海斑, 左過咗15分鐘,先通知我亦賣晒。 再等多10分鐘我個羊架先至到。人多,啲餸煮得慢,嚟得遲,我唔介意,但係可唔可以早啲通知我,我嗌嘅餸已售罄。至於我等左45分鐘嘅羊架,完全唔好食,得個咸字。最後兩個人食完羊架就走。 去過無數次八月花,今次係令人最失望😞已經寫去顧客服務部投訴,希望以後能夠有所改善。

至於我等左45分鐘嘅羊架,完全唔好食,得個咸字。

已經寫去顧客服務部投訴,希望以後能夠有所改善。

2020-04-11
2020-03-09 653 瀏覽
2020年新一年的第一天 食我最鍾意的點心東涌多一間中式餐廳了 今天一試🤗等位的人比較多 去到才知道 可以下載手機app等位  建議大家可以下載手機app排隊 等了半小時便有位置了比原址前身的餐廳 要贊大玻璃窗上 有遮光窗簾 不會像之前一樣 一邊食一邊焗桑拿 大大的陽光 從大玻璃哂進餐廳內 太溫暖了🌞🌞🌞豆苗幾好食又大碟 燒味雙拼湯粉麵的燒味不錯 下次去會再點酥脆鮮蝦腸粉 好脆有口感鮑汁炆鳳爪有點欠奉唔夠入味椰皇蒸棉花雞 有點油 棉花雞有椰皇味 一個新嘗試鵪鶉蛋燒賣唔係間間茶樓都有 唔錯環境都幽雅 下次會試别的點心
2020年新一年的第一天 食我最鍾意的點心

酥脆鮮蝦腸粉
原個椰皇蒸棉花雞
鵪鶉蛋燒賣
2020-01-06 678 瀏覽
今年特別為媽媽70大壽準備了很多,哥哥的餐券令我選擇了「八月花」,地點很方便以外,也很欣賞餐廳的裝修特別的日子選了特別的菜式 - VIP menu C,十道菜加上甜品及蟠桃包包,豐富嘅佳餚再加上一流嘅貼心服務,真的讚不絕口!
2019-12-23
生日