2022-03-20 253 瀏覽
中意食牛角包既我 今日經過8月堂叫左兩件牛角包食 一件係布甸牛角包 布甸份量唔會太少 完全配搭出牛角包既味道 另外仲食左個芝士味牛角包 簡直一流 芝士味夠哂濃 食過咁多牛角包 最好食就係呢一間🥰🥰🥰 有甜又有咸 選擇好多 值得推介😊😊😊
2021-07-12 487 瀏覽
👁‍🗨 八月堂 📍大埔安邦路9號大埔超級城C區2樓582號舖@----------------------近期大熱的牛角包,今次試試台灣過江龍八月堂的質素,牛角包口味多達16款,有咸有甜,適合各種口味的人好食度:✔️✔️✔️✔️➰ 榛果巧克力可頌 $22大埔店限定的款式,由於天氣炎熱,外帶回家也見榛果粒粒巧克力醬稍微溶化,往冰箱雪一下再取出來,濃濃的巧克力醬加上榛果香,甜度剛剛好,鋪在牛角包面變成脆皮朱古力,中間的層次分明,雪過後口感雖然失去酥脆的口感但表面的朱古力脆皮又是另一種風味👍🏻💬 由八月堂剛來香港時,已試過多款口味,甜咸各有特式,喜歡食牛角包一定不能錯過••#laisik_taipo#laisik_taiwan #laisik_bakery#laisik_takeaway••#foodie #foodblogger #foodstragram #foodieofinstagram #instafoodporn #foodporn #foodshare #foodofinstagram #delicious #foodlover #foodiehk #hkfoodie #hongkon
👁‍🗨 八月堂

#laisik_taipo
#laisik_taiwan
#laisik_bakery
#laisik_takeaway

#foodie #foodblogger #foodstragram #foodieofinstagram #instafoodporn #foodporn #foodshare #foodofinstagram #delicious #foodlover #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie #hkigfood #hkeats #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfood #hkfoodblogger #香港美食

#croissant #bakery #taiwan

2021-05-29
2021-03-28 648 瀏覽
來自台灣有「殿堂級可頌」之稱既八月堂登錄大埔超級城,作為牛角包愛好者都屈服排隊,眼見牛角包種類多,色彩繽紛,令人食指大動。佢做緊買五送一優惠,所以一口氣試左六個款式。特別想講下大埔超級城店限定「榛子朱古力牛角包」,成個面頭都有朱古力包園住,食落去係甜而不膩好脆口,作為飯後甜品很不錯,不過想講個牛角包本身唔夠鬆軟而且最重要既牛油香不足,令我有d失望,當然款式夠多又吸晴,打卡做散水餅一流,不過建議如果真係鍾意食牛角包既可以試試K11 musea樓下o個間。

2021-02-10 491 瀏覽
美女請客食下午茶,提議食八月堂的牛角包,一直對香港或台灣出品的牛角包沒有信心,擔心太油膩及太甜,不對胃口,所以雖然八月堂開到成行成市,也沒有興趣幫襯。但見美女極力推薦,相信美女的品味,試了榛果巧克力,是大埔店限定的牛角包。咬了一口有驚喜,牛角包買了超過2小時,竟然仍脆口,也沒有油膩感;朱古力味濃厚但不過甜,與牛角包配合恰到好處,一改我對香港出品牛角包的印象,美女推薦的果然有水準!終於明白為何每次經過八月堂都見有人排隊,下次我會排埋一份,試吓其他口味。
  • 榛果巧克力
聽朋友講才知道八月堂在大埔超級城開業半年了!同事之前請過我吃「迷戀卡士達」,香而不膩的custard,配上酥脆的酥皮外層,令我念念不忘!是日剛好經過大埔超級城,就決定買其他口味試試~~~店舖在做買5送1的優惠,可貪心的選6款口味啊!所選的其中1款口味就是「迷戀卡士達」 ($20)「榛果巧克力可頌」($22)是大埔店限定販売,率先就選這款口味!據介紹,這款牛角包特別選用比利時頂級朱古力及法國榛果醬。牛角包面鋪滿了榛果朱古力醬,再點綴上完整的一顆榛果。雪凍之後,榛果朱古力醬變了脆皮口感,咬一口可以感受到香濃的朱古力味及榛果香氣,有點像吃金莎一樣,但甜度沒那麼高,與牛角包取得平衡!「蜂巢可頌」($15)未試過八月堂的原味牛角包,所以決定要試試!!賣相無異於一般的牛角包,外層的酥皮酥脆,裡層鬆軟,層次分明,牛油味濃郁芳香!!「黃金流沙」($20)即鹹蛋黃口味,像是茶樓的流沙奶黃包變奏,鹹香味不算好突出,流沙餡不會太漏,味道恰好!「曜黑芝麻」($22),牛角包中間夾著滿滿的芝麻醬,加上兩小片朱古力做裝飾。朱古力片對牛角包的味道作用不大,只是令牛角包賣相沒那麼單調!芝麻醬香濃不膩,親戚最喜歡這款口

六入套裝 (買5送1)

「曜黑芝麻」($22),牛角包中間夾著滿滿的芝麻醬,加上兩小片朱古力做裝飾。朱古力片對牛角包的味道作用不大,只是令牛角包賣相沒那麼單調!芝麻醬香濃不膩,親戚最喜歡這款口味啊!!

「焦糖布丁可頌」($23)是所選的口味當中,最貴的一款啊!原條扭紋狀的布丁被夾在牛角包中間,不太嚐到焦糖味,但布丁質感軟滑微甜,味道不錯,布丁的滑溜質感配上牛角包的酥脆,口感豐富度增加!!

綜合來說,八月堂的牛角包款款高質,味道很好啊
2020-09-05
下午茶
六入套裝 (買5送1)
2020-10-06 390 瀏覽
之前元朗分店開張時買過一次,覺得係幾好食,不過要排一陣隊,而且有好幾隻口味都無今次經過大埔分店,唔洗排隊,又係買5送1,正炙燒明太子依然係我最中意既口味 一次過要左2件 鹹鹹地既明太子同牛角包味道好夾松露白醬蟹味係元朗分店無既 今次終於試到!雖然佢只係用普通蟹柳 而松露味都無想像中咁重 但口感豐富得尼唔漏 成為我第二最愛燻雞起司都係我未見過既 佢將一個牛角包切開一半 每邊都放上雞肉同芝士 再灑上即磨黑椒粒 好惹味 重口味人士可以試試另外仲有個韓式辣椒雞想試 但已經揀滿左6件 唯有下次再試灘凍左既話記得要用焗爐焗番3-4分鐘 焗熱左味道係好食過室溫好多~
今次經過大埔分店,唔洗排隊,又係買5送1,正

炙燒明太子依然係我最中意既口味
一次過要左2件 鹹鹹地既明太子同牛角包味道好夾
松露白醬蟹味係元朗分店無既 今次終於試到!
再灑上即磨黑椒粒 好惹味
重口味人士可以試試
另外仲有個韓式辣椒雞想試 但已經揀滿左6件 唯有下次再試
2020-09-27
5 分鐘 (外賣自取)
2020-07-05 399 瀏覽
之前朋友請客吃過佢既🥐牛角色,一試難忘! 今日假期來了逛逛一田,經過見到佢哋喺大埔都開左分店,一場黎到,梗係要買返啲返屋企慢慢嘆而且仲做緊買五送一,又覺得抵左添佢哋都有好多種口味,🥐有咸又有甜,花多眼亂,最後我揀咗呢六款🥐蜂巢個人喜好,必點原味,香濃既奶油🥐朱古力味道濃郁,但不會太甜🥐迷戀卡士戀軟滑吉士醬,一點也不會太膩🥐黃金流沙流沙既咸蛋黃,好邪惡🥐金沙芋泥感覺好台式,芋頭蓉配上咸蛋黃,甜咸衝擊,又幾好味🥐雙倍起司咸吃、芝士加上蟹柳,配搭幾好總結牛角包做得出色,外脆內軟,牛油香而不膩,甜咸味道適中不愧為過江龍,原來已一口氣喺香港都開了好幾間分店,牛角包迷有福了下次要試埋其他口味!
之前朋友請客吃過佢既🥐牛角色,一試難忘!

而且仲做緊買五送一,又覺得抵左添

🥐蜂巢
個人喜好,必點原味,香濃既奶油

🥐朱古力
味道濃郁,但不會太甜

🥐迷戀卡士戀
軟滑吉士醬,一點也不會太膩

🥐黃金流沙
流沙既咸蛋黃,好邪惡

🥐金沙芋泥
感覺好台式,芋頭蓉配上咸蛋黃,甜咸衝擊,又幾好味

🥐雙倍起司
咸吃、芝士加上蟹柳,配搭幾好

總結

牛角包做得出色,外脆內軟,牛油香而不膩,甜咸味道適中

下次要試埋其他口味!

記得啱啱開張時呢間嘢大排長龍,到依家終於冇乜人排隊其實之前喺台灣已經食咗一次,見佢門面咁靚,又多人排隊,,又話日本師傅製造,以為好好食就好高期望新鮮出爐熱辣辣嘅牛角包係好靚好香,但食落其實都係咁,充其量都只係一個幾好食嘅牛角包,唔會令人有「Wow」嘅感覺所以我對呢間已經冇乜期望,但咁啱屋企人買咗就試吓賣相係幾靚啱打卡,但食落咪又係咁,係幾香脆嘅,確實比一般牛角包好食,但又未到好好味嘅程度總結係:如果經過可以試吓,要排隊就不了
記得啱啱開張時呢間嘢大排長龍,到依家終於冇乜人排隊
所以我對呢間已經冇乜期望,但咁啱屋企人買咗就試吓
總結係:如果經過可以試吓,要排隊就不了
紅粉戀人
紅粉戀人
2020-06-22 268 瀏覽
之前曾經經過,在這間店舖前面看看是什麼來的,因為一直都有不少人在排隊。後來過了一個月,新屎坑已經過去了,就沒有太多人,於是我也沒有刻意去嘗試。看看紙袋以及包裝,相當之精美的,先聲奪人。有次好友剛好第一次上來探訪,於是就買了一盒饋贈我們。本身都不知道有什麼味,只見過有些賣相好像比較特別的,這是這盒裏邊有鹹蛋黃、朱古力、以及吉士醬。當我這些外行人以為牛角包應該會朱古力最合理最穩健,豈料吃了朱古力,內裏的餡料不太多,朱古力餡也不多,而且不覺特別流心,反而咬一口吉士醬的,就是醬比較多,香得來不會太甜,充滿整個牛角包,味道更加好。鹹蛋黃醬,本身亦都不算太過心宜,但反而,亦都因為比較流心,充滿在牛角包裏邊,使到牛角包有點兒鹹香可能比起朱古力更為美味。
之前曾經經過,在這間店舖前面看看是什麼來的
,因為一直都有不少人在排隊。

看看紙袋以及包裝,相當之精美的,先聲奪人。

有次好友剛好第一次上來探訪,於是就買了一盒饋贈我們
鹹蛋黃、朱古力、以及吉士醬。

當我這些外行人以為牛角包應該會
朱古力最合理最穩健,豈料吃了

可能比起朱古力更為美味。
2020-06-04 163 瀏覽
都食過幾間牛角包🥐但都係覺得八月堂既比較好食!會覺得比較多選擇啦!同埋都好食😋又有甜又有鹹👍🏻🥐🥐🥐🥐最中意食既會係流沙味❤️❤️❤️❤️佢既餡料份量岩岩好☺️吾會太少!同牛角包既味道互相輝映!正正子😊另外佢最classic既吉士味都係好食既!而且而家間間都廿幾蚊一個牛角包,佢就有買五送一呢個優惠,都幾吸引!因為佢都多味俾你揀!隻隻都會想試😋😋😋每一間八月堂好似都會有吾同既特別味,下次要試試先!想食哂所有味道啊!!
都食過幾間牛角包🥐但都係覺得八月堂既比較好食!
會覺得比較多選擇啦!同埋都好食😋又有甜又有鹹👍🏻🥐🥐🥐🥐

最中意食既會係流沙味❤️❤️❤️❤️

另外佢最classic既吉士味都係好食既!

每一間八月堂好似都會有吾同既特別味,下次要試試先!
想食哂所有味道啊!!
2020-06-03 131 瀏覽
八月堂嘅牛角包🥐之前係荃灣分店食過一次覺得唔錯, 佢地嘅牛角包都係即焗即製, 而且有多種口味, 有咸又有甜, 賣相仲好吸引!☺️☺️今日同朋友去左大埔超級城食lunch, 經過八月堂又忍唔住行去望下👀🙊, 難得仲做緊買🖐🏻送☝🏻優惠😏又點可以錯過呢, 於是就決定買一盒番去食😋😆!!! 今次揀左紅粉戀人🍓🥐, 朱古力可頌🍫🥐, 焦糖布丁🍮🥐, 蜂巢可頌🍯🥐, 皇家騎士同迷戀卡士達!每一個牛角包🥐都做得非常飽滿, 而且質感好鬆軟, 迷戀卡士達入面嘅吉士醬口感幼滑濃稠, 朱古力可頌香甜而不膩, 不過小妹比較中意焦糖布丁牛角包😍, 布丁🍮嘅口感有別於平時食到嘅, 因為唔可以做得太軟身嘅關係所以做得較似啫喱般嘅質感, 比較Q彈但口感同樣順滑, 味道方面唔會太甜, 奶味唔會太重而覆蓋左牛角包嘅原有味道, 兩個截然不同嘅口感加埋一齊尤其配合, 非常有趣😋😋👍🏻👍🏻

2020-05-03
10 分鐘 (外賣自取)
  • 焦糖布丁
2020-05-27 158 瀏覽
台灣出名的手工牛角包店八月堂終於開到黎大埔 開店初期經常都見到好多人排隊買 懶得排隊的我都過了段日子先黎試食買了一盒六件的牛角包 包裝簡約但送禮都唔失禮款式方面都有好多選擇 仲會定時轉Menu 揀唔同口味時都幾心大心細 因為有咸味亦有甜味 最後都揀左一半半 個人覺得佢整咸味係幾出色特別係有芝士同明太子的口味 甜味都好食 整體牛角包的口感都好酥脆 好有層次 咬開都見到一層層的皮好分明 加埋D涵口感係相當豐富 當Tea 或早餐都可以 另外值得一提 油份唔算好多 食落去唔覺油膩 !
台灣出名的手工牛角包店八月堂終於開到黎大埔

特別係有芝士同明太子的口味 甜味都好食

整體牛角包的口感都好酥脆 好有層次
咬開都見到一層層的皮好分明 加埋D涵口感係相當豐富

當Tea 或早餐都可以 另外值得一提 油份唔算好多
食落去唔覺油膩 !
2020-04-26 180 瀏覽
最近新開來自台灣既八月堂店。次次經過都見幾多人買。味道好味但細個左d。有好多款味道不過原味就真係最唔值得食毫無特別,原味個個入面係無餡料。,其他特別d既味 黃金流沙好似食緊再濃味d既奶黃包,牛奶糖可頌都幾好味,焦糖布丁味都幾特別既,而叫做好事花生味道既牛角包好似就食緊花生醬多士咁。仲有好多味道未試不過有少少覺得有d味係舊酒新瓶,金沙芋泥同黃金流沙既分別只差在金沙芋泥上個少少唧出黎既芋泥同個d黃色粉,味道差唔多。

• 牛奶糖可頌
  • 黃金流沙
  • 好事花生
2020-04-17 180 瀏覽
這間人氣過江龍店一直都有朋友跟我說過很好吃,今天剛剛要到大埔,知道在超級城開了新店,於是便去買來試試。下午時間來到人龍很長,要排出商場外面,於是我們便在7點左右再來,人龍減去,只需等一會便可買到!店舖做緊期間限定,買5送1,差不多每個客人都會購買一盒。由於店舖場地有限,所以我買的時候都不是齊味的!我們選購了6款不同味道,包括榛果巧克力、奶油海鹽可頌、焦糖布丁、迷戀卡士達、香濃起司和炙燒明太子!甜的牛角包當中,我較為喜歡焦糖布丁味,起初還以為會很甜,食落唔會太甜之餘,還有布丁的口感,十分美味!榛果巧克力是這間店的限定款式,整體不會很甜,牛角包面層包了像金莎般外層,口感豐富!而咸的牛角包當中,我較為喜歡炙燒明太子的味道,牛角包鬆軟,中間夾了明太子醬,咸咸辣辣,十分惹味!下次有機會一定要再來試試其他味道!
店舖做緊期間限定,買5送1,差不多每個客人都會購買一盒。
由於店舖場地有限,所以我買的時候都不是齊味的!
榛果巧克力
香濃起司

下次有機會一定要再來試試其他味道!
2020-03-29
5 分鐘 (外賣自取)
  • 炙燒明太子
  • 焦糖布丁
呢間台灣嘅過江龍喺大埔超級城都開咗分店啦!所有可頌都係新鮮出爐,外皮酥脆鬆軟,咬開入面睇到好似蜂巢咁層次分明🥰。不過都因為要保持新鮮熱辣,有啲味道好快賣曬,要等佢再出爐先有啦🥺👉🏻新店開張優惠:由21/3-20/5,購買5件可頌可免費獲贈1件可頌!——————————————————🎈八月堂可頌禮盒(六入)焦糖布丁 ($23)動L動L嘅布丁配埋入面嘅吉士醬真係絕配😙!上面亦灑上少少糖霜,令成個牛角包更加美觀。蜂果可頌 ($15)外脆內軟嘅原味牛角包,冇乜特別。迷戀卡士達 ($20)入面夾住classic嘅吉士醬,香滑得黎又唔膩而且同牛角包好夾🤤。黃金流沙 ($20)流沙冇我想像中一咬開就流出嚟嘅感覺而係偏硬身,味道好似食緊流沙奶黃月餅,不過餡料份量多啲同埋更加流心會更好🤣。另外有款芋泥金沙都好想試,同樣係流沙餡但仲多埋芋泥!牛奶糖可頌 ($22)牛奶糖嘅奶味好重,不過略嫌太甜🥺粉紅戀人 ($18)面頭鋪咗層士多啤梨朱古力脆脆,薄薄地食落好似pocky,甜度啱啱好唔會偏甜。—————————————————— 好味😋:8/10性價比 💸: 7/10環境 👀: 8/10服務態度🤵🏻: 8.
👉🏻新店開張優惠:
由21/3-20/5,購買5件可頌可免費獲贈1件可頌!
——————————————————
🎈八月堂可頌禮盒(六入)
焦糖布丁 ($23)

蜂果可頌 ($15)
外脆內軟嘅原味牛角包,冇乜特別。

迷戀卡士達 ($20)

黃金流沙 ($20)

牛奶糖可頌 ($22)
牛奶糖嘅奶味好重,不過略嫌太甜🥺

粉紅戀人 ($18)
——————————————————
好味😋:8/10
性價比 💸: 7/10
環境 👀: 8/10
服務態度🤵🏻: 8.5/10
Overall 📢: 值得一試🐽
2020-03-29
15 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
試食活動