2021-06-13 358 瀏覽
上網睇d相相當吸引 評價都正面以為會有驚喜 點知有驚冇喜兩個人叫咗 (1) 腸粉 (2)煎蛋肉餅飯 (3)胡椒湯小籠包 (4) 咖咉多士 成餐飯最好食係腸粉 煎到膽 有色有味之後就到個多士 烘到啱啱好 咖咉唔怕太甜肉餅飯賣相一流 食落就真係唔食好過雖然蛋煎到燶邊流心不過飯好濕 一patpat 簡直就係對唔住個電飯煲 小籠包非常之一般 睇得出係急凍點心 胡椒湯冇胡椒味 飲落一浸浸怪味總括而言 如果想影靚相放social media扮foodie 就極力推介 如果想食餐滿足既 就別了
上網睇d相相當吸引 評價都正面
以為會有驚喜 點知有驚冇喜
成餐飯最好食係腸粉 煎到膽 有色有味
之後就到個多士 烘到啱啱好 咖咉唔怕太甜
肉餅飯賣相一流 食落就真係唔食好過

2021-06-13
2021-06-11 292 瀏覽
銅鑼灣大坑隱蔽美食, 之前他們的店很少位置,現在寬敞得多了.〔 香煎脆邊蛋肉餅飯 〕 $38 .蛋邊煎脆後口感香味大增, 肉餅用豬油煎令肉餅更香口.〔 小籠包胡椒湯 〕 $35 .小籠包的皮比較厚, 裏面的肉和肉汁非常足料〔 胡椒肉骨茶 〕 $35 .胡椒湯沒有中藥藥材味道, 胡椒味很重會有一點點辣.〔 咖央多士 〕 $20 .方包烤焦焦的非常香脆,甜度也很適中.(好味指數: 9/10)🌟注意他們是有午休時間的3:30-5:30

〔 香煎脆邊蛋肉餅飯 〕 $38 .
蛋邊煎脆後口感香味大增, 肉餅用豬油煎令肉餅更香口.
香煎脆邊蛋肉餅飯

〔 小籠包胡椒湯 〕 $35 .
小籠包的皮比較厚, 裏面的肉和肉汁非常足料
小籠包胡椒湯

〔 胡椒肉骨茶 〕 $35 .
胡椒湯沒有中藥藥材味道, 胡椒味很重會有一點點辣.
胡椒肉骨茶

〔 咖央多士 〕 $20 .
方包烤焦焦的非常香脆,甜度也很適中.
咖央多士

(好味指數: 9/10)
🌟注意他們是有午休時間的3:30-5:30
2021-06-08 184 瀏覽
滿心期待10 多分鐘的咖咉多士終於上桌了,以為是即叫即製的多士, 所以要等, 本來也滿心期待可以吃一個熱騰騰的咖咉多士。怎料,一拿起上手, 是凍的。難道咖咉多士要凍吃?雖然我一直吃的也是熱吃, 但不理這麼多,飲食男女的專家說了它好吃, 應該錯不了怎麼樣。專家說, 這家咖咉醬和牛油比例剛好, 一樣揸一面。但大口一咬, 很膩,再咬, 很油, 打開多士一看, 的確是,咖咉醬揸一邊, 牛油揸另一邊, 但牛油揸得很厚, 令其油膩感極重, 也揸得不均勻。說好的椰香,蛋香,斑蘭香 , 一一久奉。基本上只吃到牛油味和甜味, 一度懷疑自己在吃「奶油多」。到另一重點, 多士, 它是凍的, 店家烘好放在一邊, 等有客柯打就揸醬。 我先不評論是否正宗做法, 但這樣做, 那麼揸上去的牛油便不能做到將溶未溶的效果, 只吃到一舊舊, 口感很不順滑。而咖咉醬也是凍的, 整體來說,就像在吃隔夜包。而它的多士雖然烘得很脆, 也切得夠薄(說要把三樣樣東西溶為一體), 但多士是硬脆, 而非香脆, 並無訪問所講的外脆內軟,口感跟一些麵包店𥚃賣幾 元一大袋的多士不遑多讓。 $22 吃這樣水平, 還要被吹捧到天上有 地下無, 完全
滿心期待10 多分鐘的咖咉多士終於上桌了,
以為是即叫即製的多士, 所以要等,
本來也滿心期待可以吃一個熱騰騰的咖咉多士。

怎料,一拿起上手, 是凍的。
$22 吃這樣水平, 還要被吹捧到天上有 地下無, 完全是被高攀了
與蘇媽蘇媽相比, 簡直不能相提並論。
2021-06-08
2021-05-19 613 瀏覽
lunch 走左去大坑附近揾食, 隨意入左呢間餐廳. 普遍價錢不算貴, 與朋友眼闊肚窄地order左好多野食. 咖央多士: 好正! 可能因為即叫即整, 多士好香脆, 十分好味!脆香魚餅: 中規中矩, 正常. 蛋炒豬腸粉: 好邪惡的食物, 豬腸粉炒得好香, 衹不過略爲有小小油. 香煎脆邊蛋肉餅飯: 個煎蛋係精華, 流心蛋的蛋漿流到飯度, 再伴埋甜醬油, 每一啖都好野味. 如果你鐘意大大啖食肉, 個肉餅都好正, 撈埋個飯, 一絕. 可能因為叫左三個小食, 再加上一個飯, 覺得食得太飽. 整體性價比爲高.
lunch 走左去大坑附近揾食, 隨意入左呢間餐廳.

普遍價錢不算貴, 與朋友眼闊肚窄地order左好多野食.
脆香魚餅: 中規中矩, 正常.

2021-05-07
2021-05-14 407 瀏覽
經過銅鑼灣想食餐平平地既午餐,結果行行下搵到兩草,二話不說就同朋友黎食。四個人嗌左四個飯:滑蛋叉燒飯、脆邊煎蛋肉餅飯、餐肉煎蛋飯。再加一個胡椒肉骨茶,加埋野飲平均每個人五十蚊左右埋單,十分抵食啊。最推介係脆邊煎蛋肉餅飯,太陽蛋加煎到啱啱好既肉餅,再淋上秘制甜豉油,鹹甜兩種味道衝擊味蕾,一定唔會令你失望。
經過銅鑼灣想食餐平平地既午餐,
結果行行下搵到兩草,二話不說就同朋友黎食。
加埋野飲平均每個人五十蚊左右埋單,
十分抵食啊。
最推介係脆邊煎蛋肉餅飯,
太陽蛋加煎到啱啱好既肉餅,
再淋上秘制甜豉油,鹹甜兩種味道衝擊味蕾,
一定唔會令你失望。
2021-05-14 274 瀏覽
-天后貴為美食小天地!好多隱細小店嘅聚集地,呢度雲集各式各樣唔同嘅地道菜!今次試番間充滿港式風味嘅小店先!🐷香煎脆邊蛋肉餅飯 $40肉餅遇上流心脆邊蛋!熱辣辣放上枱,甜豉油肉餅簡直係絕配!飯既size剛剛好,同朋友share可以試多幾款!🍳豬油渣溫泉蛋撈飯 $37好香豬油味🤤炸到金黃色嘅豬油渣,外脆內軟!撈埋蛋汁+葱花,配飯食一流!📍兩草 (銅鑼灣道)地址: 銅鑼灣銅鑼灣道110-114號永興閣地舖
🐷香煎脆邊蛋肉餅飯 $40
🍳豬油渣溫泉蛋撈飯 $37

📍
兩草 (銅鑼灣道)
地址: 銅鑼灣銅鑼灣道110-114號永興閣地舖
2021-05-03 322 瀏覽
大坑文青嘢,外國嘢林立突見街頭有一間名為兩草完全被個名吸引gooogle咗,原來係新加坡菜之類兩草,即20蚊究竟可以吃到什麼?係好奇心驅使下,決定試試可能物價通脹吧餐單已經不再兩草已經來到3草了不過係呢個近銅鑼灣地段已經超級平宜一向眼闊肚窄嘅我點餐時更加放肆肉骨茶蒜味和弄,蓋過了藥材香和以往在蘇x食嘅風味很不一樣是因為一個是新加坡,一個是馬拉西亞的關係吧?(求指教)腸粉石鍋好人叉燒飯看起來小碗但份量十足最重要加搭配的醬油味道會有質變肉餅飯就肉餅飯重點來了最愛炸雞翼好味繼續將自己覺得最好味嘅不大評價等各位自己去試試吧畢竟這樣才會有驚喜
大坑文青嘢,外國嘢林立
突見街頭有一間名為兩草
完全被個名吸引
gooogle咗,原來係新加坡菜之類
兩草,即20蚊
究竟可以吃到什麼?
係好奇心驅使下,決定試試

可能物價通脹吧
餐單已經不再兩草
已經來到3草了
不過係呢個近銅鑼灣地段
已經超級平宜
一向眼闊肚窄嘅我
點餐時更加放肆

肉骨茶
蒜味和弄,蓋過了藥材香
和以往在蘇x食嘅風味很不一樣
是因為一個是新加坡,一個是馬拉西亞的關係吧?(求指教)

腸粉

繼續將自己覺得最好味嘅不大評價
等各位自己去試試吧
畢竟這樣才會有驚喜
2021-04-15 538 瀏覽
📍銅鑼灣 -#兩草——-香煎脆邊蛋肉餅飯-咖央多士-蛋炒豬腸粉-小籠包胡椒湯-菊花茶-丹南咖啡——-香煎脆邊蛋肉餅飯呢間肉餅唔錯幾好食 加埋煎脆咗嘅太陽蛋撈飯一流😋 勝在夠細碗 分量唔算多 可以叫多幾款小食 不妨試試👍🏻-咖央多士🍞薄多士 烘到脆卜卜 加埋咖央醬同牛油 雖然唔算特別 不過抵食 -蛋炒豬腸粉炒腸粉嘅醬汁夠味 配埋炒蛋 冇咁單調 🤣-小籠包胡椒湯小籠包唔算特別出色 但勝在夠抵食 胡椒湯好夠味 飲落好暖胃——整體嚟講 食物種類都算多 雖然每款都細細碗 不過夠抵食 啲野食唔算好驚喜 不過味道係唔錯 可以試試👍🏻
📍銅鑼灣

整體嚟講 食物種類都算多 雖然每款都細細碗
不過夠抵食 啲野食唔算好驚喜 不過味道係唔錯 可以試試👍🏻
2020-12-08
2021-03-31 582 瀏覽
星期日,喺銅鑼灣搵食,上網見人介紹呢間平民好嘢,拿拿聲試下。 位置係皇仁隔離,近天后站,都幾方便去。早上十一點半多啲到,差不多全滿,好彩好快有位。細細間有幾張枱,都算闊落餐牌好簡單,一眼睇曬,嘢食都算係平價,反而嘢飲好貴先來個胡椒肉骨茶,少少辣,熱辣辣,幾好味再來個咖央多士,咖央味唔夠濃,牛油味重啲蛋炒豬腸粉,真係幾好食!20蚊算抵!滑蛋叉燒飯, 細細碗,如果多啲蛋就好香煎脆邊蛋肉餅飯,肉餅幾好食,但撈飯也不錯!再叫咗兩罐嘢飲,埋單平均$50人,好ok呀!當去咗台灣食嘢㗎喇

細細間有幾張枱,都算闊落

餐牌好簡單,一眼睇曬,嘢食都算係平價,反而嘢飲好貴

先來個胡椒肉骨茶,少少辣,熱辣辣,幾好味
胡椒肉骨茶

再來個咖央多士,咖央味唔夠濃,牛油味重啲
咖央多士

蛋炒豬腸粉,真係幾好食!20蚊算抵!
蛋炒豬腸粉

滑蛋叉燒飯, 細細碗,如果多啲蛋就好
滑蛋叉燒飯

香煎脆邊蛋肉餅飯,肉餅幾好食,但撈飯也不錯!

招牌炸雞翼
2021-03-28
滑蛋叉燒飯
招牌炸雞翼
2021-03-30 239 瀏覽
一直想試呢間小店好耐架啦,見佢啲嘢好似細細份而且價錢夠貼地,試多啲都唔怕太飽啦耶~(´▽`)🔸香煎脆邊蛋肉餅飯($40)荷包蛋邊真係煎得超香脆,食落好香好好味,好有呀嫲煎蛋嘅味道 ʕ•̬͡•ʔ✨肉餅又係煎得超脆!咬落好有口感仲帶有啖啖焦香味,超好送飯😚白飯淋上蔥花、蛋黃、甜豉油,唔好睇佢細細碗咁,其實食落一樣好滿足🤤🔸咖央多士($22)麵包烘得金黃薄脆,抹上甜甜地又椰椰地嘅咖央醬,好快就食哂啦🤤佢四小塊嘅份量就等於平時一塊方包咁🤪🔸小籠包胡椒湯($37)胡椒湯飲落辣辣哋,都幾香胡椒味,小籠包普普通通啦,個皮有點厚。因為個湯又熱又辣,所以飲到個人都熱辣辣呀😂冬天飲會開心啲!由於同一日要留肚食其他野,所以今次就試住咁多先啦🤪下次再試埋佢其他野~
一直想試呢間小店好耐架啦,見佢啲嘢好似細細份
而且價錢夠貼地,試多啲都唔怕太飽啦耶~(´▽`)

🔸香煎脆邊蛋肉餅飯($40)

🔸咖央多士($22)

🔸小籠包胡椒湯($37)

2021-03-22 230 瀏覽
first time writing about tai hang food.this is new restaurant in taihang. its sth like hong kong style fast food. portion is small but reduced it price. that means u can order plenty of types for sharing. quite a bit interesting marketing method.1) sun egg fries meat pir rice.perfect taste. the meat is juicy, with minced pork amd fat, optimum texture not too oily, very aromatic. serve with sun egg amd soy sauce yummy.2) herb pepper soup. (rib and xiaolung bread)tradition singaporian taste with e

tradition singaporian taste with extensive pepper. rib is overcooked. not recommand, xiaolung is better.

3) fries fish.
normal, u can buy at market urself.

4) kaya toast
must try, very crispy bread, with melting kaya sauce. traditional malasian dishes.

5) monk fruit juice.
refresh and little sweet. perfect with hk dishes.

2 ppl ordered 5 dishes only cost u 168$, without +1 charge, u cant find a cheaper one in taihang area, 對得住天地良心!

#food #hkfood #delicious #yummy #hkfoodpoet #兩草
2021-03-20
2021-03-11 310 瀏覽
👉🏻香茅雞扒飯💲35👉🏻咖央多士💲20👉🏻滑蛋叉燒飯💲35👉🏻蛋炒豬腸粉💲20👉🏻胡椒肉骨茶💲35👉🏻淨肉餅💲20👉🏻小籠包胡椒湯💲35〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️近排股joy唔想食太貴但又唔想劣食 就諗起食呢間個個都話又平又好食🤣叫咗好多嘢食㗎 不過兩個frd等唔到咁耐 一上枱就食 搞到我影唔晒sls其實係我自己都掛住食唔記得咗影相😹其實我覺得份量幾好唔會太大份 share可以試好多嘢🤣滑蛋叉燒飯個蛋唔夠滑🙁普遍認為佢啲飯好似冇乜汁😹腸粉唔夠入味 不過我覺得佢個肉餅幾好食 小籠包個胡椒湯都幾特別超重胡椒味 不過對我來講有少少辣🤭咖央多士薄薄地唔會食一塊就濟咗 總括而言呢間餐廳我最滿意係係佢嗰份量同價錢😹又唔係話真係超好食但係呢個價錢來講就算係好好食🤣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️兩草 (銅鑼灣道) (銅鑼灣)📍銅鑼灣銅鑼灣道110-114號永興閣地舖🔗#7eating銅鑼灣#7eating天后#7eating大坑#7eating港式
👉🏻香茅雞扒飯💲35
👉🏻淨肉餅💲20
👉🏻小籠包胡椒湯💲35
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
兩草 (銅鑼灣道) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣銅鑼灣道110-114號永興閣地舖
2021-03-10 200 瀏覽
自從冇得去旅行之後,最近成日網上面搵小店幫襯,感覺上小店啲嘢一定好食,不過當你真係去試嘅時候,就會發現好多都係靠小店個名來嘩眾取寵,食咗招牌菜,肉餅蛋飯、滑蛋叉燒飯、肉骨茶同埋腸粉老實講呢幾樣野真係普通得好緊要,唯一我覺得個腸粉係算預期好食,我個人就唔會再去了
食咗招牌菜,肉餅蛋飯、
滑蛋叉燒飯、
肉骨茶
同埋腸粉

我個人就唔會再去了
滑蛋叉燒飯($38) 普通😅香煎脆邊蛋肉餅飯($40)我會推介🤤賣相吸引,本身以為都會好普通,食第一啖已經覺得有驚喜🤣廚師將2樣好平凡既食材都煎到好香脆,配自家特製既甜鼔油加蛋汁撈埋一齊食好 滿 足😍仲有有大量既葱係飯面,好香好香🥰 咖央多士($22)食過Singapore正宗既咖央多士,所以覺得麻麻地😖仲有如果熱既話都可能會加小小分既🥲價錢都應該無得complain😅雖然細細碗,但係足料咖!我諗疫情關係,餐廳既枱都擺得幾疏,所以得幾張枱,想試既朋友記住預時間排隊阿😌
滑蛋叉燒飯($38)
普通😅

香煎脆邊蛋肉餅飯($40)

咖央多士($22)

價錢都應該無得complain😅雖然細細碗,但係足料咖!

2021-02-23 190 瀏覽
因疫情6點後要叫外賣,5:58到達,問叫外賣,有位服務員玩緊手機大聲咁叫:6點呀!繼續玩手機。。。我睇錶5:58,應該可以叫吧?我再問可唔可以叫外賣?佢再大聲叫:6點呀!(黑面咁講)我都唔知點反應。。。其實佢叫完都已經係6點。。。佢不如大叫唔已關門。。。我就會立即離開。。。。店內有兩個服務員都一直玩手機。。。。係咪做野㗎?後悔進入。。。
繼續玩手機。。。
我睇錶5:58,應該可以叫吧?
我再問可唔可以叫外賣?
佢再大聲叫:6點呀!
(黑面咁講)
我都唔知點反應。。。
其實佢叫完都已經係6點。。。
佢不如大叫唔已關門。。。
我就會立即離開。。。。
店內有兩個服務員都一直玩手機。。。。
係咪做野㗎?

後悔進入。。。

2021-02-16
1 分鐘 (外賣自取)