2024-05-15 124 瀏覽
上年暑假番香港已經想去朝聖,一唸起要排隊,仲要身水身汗企響街邊食,難度滿分啦😝 今次番去見佢搬咗去旺角新舖有堂食,終於可以坐低慢慢嘆👍 粉皮QQ嫩滑,秘制辣醋bb級都幾麻辣,配料有青瓜絲、芫荽、豌豆同花生碎,一個人食曬都幾飽架💯  平日一早去等開門就唔洗排隊啦✌️Bib Gourmand Award Twins Liangpi has elevated the Sichuan street food cold-style skin noodles to a whole new level. Authentic ingredients and flavours, the best liangpi you can get in Hong Kong! Go early to avoid standing and waiting in the heat.

2024-05-12 66 瀏覽
微辣兩姊妹涼皮👯‍♀️第一次品嚐涼皮,涼皮的口感非常滑溜溜,但與某些評價所述的Q彈、有彈牙的口感稍有不同,更接近雞絲粉皮的質地,只是外表轉成像粗河粉的東西。外賣到辦公室時並沒有使涼皮變成熱皮。至於醬汁,感覺味道稍微淡一些,儘管底部有很多醬汁,但涼皮本身並不掛汁,因此整體口感稍顯平淡。或許在品嚐涼皮的過程中,會一路都預期著我會一直飲用醬汁🤔?這點我不太確定。但即使單獨飲一點醬汁,我也會略嫌它甜酸鹹味用來拌凉皮是不太足夠的。本人不太能吃辣,這微辣的程度不算太辣。配料中的青瓜絲讓人感覺相當健康,在夏天食用時帶來清新感。個人而言其實這涼皮沒有什麼出色的地方,不知道為什麼有米芝蓮推介,整碗涼皮中我最喜歡只有上面的豌豆。
微辣兩姊妹涼皮👯‍♀️

太子得外賣嗰陣食過,唔太覺兜野食得飽,但只系好中意D脆豆。今次黎試佢堂食,一入門口睇D枱系分左兩邊對牆,所以你幾多人黎都系對牆食,尼個位扣扣地分,覺得可以中間擺D二/四人位。一入去有D迷惘,無人serve,收銀只系講左句堂食要比左錢先。餐牌都系嗌完野食、比完錢先自己發現到系邊。中意寬粉既我,尼碗涼皮好合格,夠爽夠彈牙,就算冇料但都好味、好夠飽。話明椒麻,對我黎講系辣,但又上癮。可能因為辣完又食凍既涼皮可以舒緩度,所以好啱做小食!

脆瓜椒麻雞

2024-03-05
脆瓜椒麻雞
2024-03-21 677 瀏覽
之前開係太子嘅時候都一直好想試,不過未有機會。而家開咗去旺角,終於有機會試一試。🥡兩姊妹涼皮 ($33)+ 木耳($7)+ 豌豆($7)+ 牛草肚($13)+微辣由於嗰日天氣比較凍,後悔冇叫到熱皮。不過朋友就叫咗熱辣辣嘅擔擔面平衡返。如果唔係就真係凍到震。由於涼皮好凍,所以我都唔係覺得特別好食。涼皮我覺得都稍稍淋左d。比較鐘意食冇咁淋咁涼皮。餸黎講,豌豆炸到好脆口,牛肚都幾淋。湯汁調味唔錯,幾開胃。🍜極品擔擔麵($38)+ 多多青瓜絲 ($7)+溫泉蛋($7)+一份雞肉($10)+走辣原來本身都有青瓜絲,早知唔使叫青瓜絲。然後口水雞又有好多青瓜。😆比較鐘意食擔擔麵,個醬調得幾平衡。🐔脆瓜口水雞($28)+走辣口水雞唔鞋口。值得一提,店員態度親切。有機會都會再試下熱皮。

🥡兩姊妹涼皮 ($33)
+ 木耳($7)
+ 豌豆($7)
+ 牛草肚($13)
+微辣

🍜極品擔擔麵($38)
+ 多多青瓜絲 ($7)
+溫泉蛋($7)
+一份雞肉($10)
+走辣

🐔脆瓜口水雞($28)
+走辣
口水雞唔鞋口。

值得一提,店員態度親切。有機會都會再試下熱皮。
2024-03-12
2024-03-08 964 瀏覽
休息咗一個長時間🤫,係時候繼續也米覓食之旅啦🙈,今日去咗旺角嘅兩姊妹涼皮有限公司,主打食四川風味嘅涼皮,係連續兩年,分別係2023年和2024年,入選米芝連必比登推介名單!而也米😍今次係第一次食,一早已經聽過朋友介紹,特別期待🤩!去到餐廳,要先係接待處購買餐點,然後再係店員安排嘅位置前方掛上號碼牌。-🍴招牌兩姊妹涼皮($33) + 牛柏葉(+$13)既然係招牌,當然要試吓啦!🤭食物係坐低無耐就嚟到,涼皮配有芫荽、蔥、青瓜絲🥒、花生碎🥜、豌豆同芝麻。涼皮晶瑩剔透,仲好滑身,食落清涼,加上各種配料同特製辣椒醋🌶️,酸酸辣辣,好開胃!可以想像到夏天食簡直一流🤤!
🍴招牌兩姊妹涼皮($33) + 牛柏葉(+$13)
2024-03-08
  • 招牌兩姊妹涼皮
2024-03-04 1139 瀏覽
涼皮一定要order! 酸辣味非常平衡,涼皮有咬口,再加上青瓜絲同芫荽,絕對增加層次感!加咗個口水雞小食,啲雞又軟又滑,配爽口青瓜,一絕!👍另外叫咗個熱食擔擔麵,原本都幾好食,但係俾啲涼皮比下去!🤣
加咗個口水雞小食,啲雞又軟又滑,配爽口青瓜,一絕!👍

另外叫咗個熱食擔擔麵,原本都幾好食,但係俾啲涼皮比下去!🤣
  • 涼皮
2024-02-07 1277 瀏覽
由以前佢未有堂食店 仲係太子做外賣 我已經會企喺佢舖頭出面食 到而家終於有得坐 梗係要多多支持 ≖‿≖ 可能食嗰時已經開咗幾個月 同埋7點前去到 等咗一張枱 已經可以入坐 ✎ 招牌兩姊妹涼皮 微辣加配牛柏葉hk$33 + hk$13佢同出面食開嘅好唔同 唔係有口感煙韌個種 反而係q滑q滑 type 可以一淡sir入口 又夠冰凍 調味酸辣兼備墊底又有好多青瓜絲 有清新既感覺 會越食越上癮 但又唔會太有負擔 再加埋花生碎同芫荽 令粉皮更有層次牛柏葉就size正好 唔需要驚咬太耐都咬唔爛 而且薄切仲易入味 每次都必點✎極品檐檐撈麵 微辣加配櫻花蝦 hk$38 + hk$10相比粉皮 撈麵就比較普通 軟硬適中 唔係一夾就斷既至於櫻花蝦就唔推薦 因為太細粒 唔係好食到 亦都冇令到撈麵更加有味 反正比撈麵本身既酸辣味遮蓋左☞ FatFat之分: 8/10♥ 價錢唔算特別平 但如果一個人喺旺角 想食辣味嘅嘢 佢一定係不二之選 聽聞遲啲會開到入中環 港島區既朋友都有機會可以試~Ps 唔算好食得辣 我覺得微辣已經足夠 一路食已經好想飲水(´∀`)📍 兩姊妹涼皮有限公司 (旺角)旺角黑布街99號地舖

✎極品檐檐撈麵 微辣加配櫻花蝦 hk$38 + hk$10
相比粉皮 撈麵就比較普通 軟硬適中 唔係一夾就斷既

☞ FatFat之分: 8/10
聽聞遲啲會開到入中環 港島區既朋友都有機會可以試~

📍 兩姊妹涼皮有限公司 (旺角)
旺角黑布街99號地舖
下午𝟙點左右去食 𝓵𝓾𝓷𝓬𝓱時間 唔洗排隊就食得 可能多數人都係外賣掛要點左食物先可以入坐 ⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 赤小豆薏仁去濕茶 加購$𝟙𝟛雖然已經點左𝖇𝖇辣 但係怕辣都係叫定飲品好啲 除左去濕之外 仲可以去水腫 (✪ω✪)適合我呢個每日都話要減肥既人 赤小豆薏仁去濕茶係樽裝 飲唔曬都可以攞返屋企 ୧(﹒︠ᴗ﹒︡)୨再浸泡過 可以飲到佢盡招牌兩姊妹涼皮 bb辣$𝟛𝟛加肥腸$𝟙𝟛個湯汁有酸有辣 有些少甜 凍凍地好開胃 ど⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈う最後我飲曬啲湯 如果個湯多啲最更加滿足啦$𝟙𝟛黎講 個肥腸算多 個涼皮好大條 食既時候好爽好𝓺彈 ヾ(*´∀ ˋ*)ノ配料都算多 不過如果男仔食一定唔夠飽( ˘•ω•˘ )啲位有啲迫 無位擺袋 店員好好比多張櫈我擺野 但要擺係後面(¯―¯٥)

要點左食物先可以入坐

⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰

赤小豆薏仁去濕茶 加購$𝟙𝟛

招牌兩姊妹涼皮 bb辣$𝟛𝟛加肥腸$𝟙𝟛

2024-01-20 856 瀏覽
一向都鍾意食兩姊妹嘅擔擔麵,反而涼皮我就麻麻,一向都唔太鍾意爽滑嘅口感,涼粉啫喱通通怕怕。佢個擔擔麵味道係我食過數一數二,但始終喺太子果時得外賣,買到返屋企啲麵會變成一pat,企喺舖旁食又多車要食塵。搬咗嚟旺角舖之後,都起碼食咗六七次,每次都係食佢個擔擔麵,味道次次都一樣好味。有堂食之後,我覺得佢哋嘅擔擔麵再升咗lv,每次隻碗出到嚟都係辣手,食到尾果撮麵都仲係熱嘅,佢哋應該有慶過隻碗?🤯🤯平時食成百蚊碗拉麵,師傅烚過隻碗我覺得係理所當然,但哩度碗麵先賣梗三十幾蚊,店主都肯注重哩個些微細節,可見佢對出品都頗執著。個個都踩香港飲食業,話要北上消費,我偏偏鍾意留港繼續發掘小店,有心做嘅小店當然要多多支持。哩間嘢除咗食物好之後,店員都好熱心同有禮貌,見我有個背囊會主動俾張櫈我擺袋。今時今日,去邊度搵?

極品擔擔麵
2024-01-17
極品擔擔麵
  • 擔擔麵
一向都好中意食重慶涼皮。而主打道地的重慶涼皮既兩姊妹涼皮對我黎講係唔夠正宗既。首先,涼皮不是米皮><,而係好滑好滑既東北涼皮極其滑嫩,我諗仲要係改良版,木薯粉/綠豆粉比例同出面都有D唔同。我就麻麻地E個口感,本身以為佢係正宗。我地叫左一碗辣、一碗唔辣。反而唔辣個碗好食少少。鹹魚青菜各有所愛,或許我們只需嘗試一次,就能對這種涼皮有所了解。無論是喜歡還是不喜歡,至少我們敢於嘗試新的食物。但我諗試一次就好了。
一向都好中意食重慶涼皮。
而主打道地的重慶涼皮既兩姊妹涼皮對我黎講係唔夠正宗既。

2024-01-17 398 瀏覽
之前係食開太子店,見旺角開左去食下。去過兩次。上次食涼皮,今次食蒟蒻粉。兩次個味都好淡,明明叫撈麵但就有好多湯。太子好食好多,旺角分店味道好麻麻。希望店主可以睇緊啲旺角個品質。
涼皮
2023-12-19 671 瀏覽
落單後入座 排到我時落好單比哂錢 點知明明一直排堂食隊佢又話以為我外賣 叫左招牌涼皮同+$28口水雞小食 之後黎左個粉 小食未到 個姐姐話就知道幫我跟 後來等左半個鐘都未到 我再叫佢佢先話漏咩 咩辣 咩雞 我咪叫佢攞單自己睇 明明落左單但轉個頭失憶乜都唔清楚咁 食左$60幾蚊完全唔飽 隔離枱都話唔飽 個姐姐叫人再出去食過 味道不差但性價比低
2023-11-30 753 瀏覽
終於等到佢地有堂食店,店舖裝修比較簡單,而想堂食就要係門口叫左野食先可以入去坐。涼皮+錢錢肚 $46涼皮多汁夠凍同超級滑,金錢肚切片咁樣就唔會好韌👍🏻同埋都夠入味。涼皮+豬耳 $46仲有大量青瓜絲,豬耳都好爽口👍🏻👍🏻

涼皮+錢錢肚 $46

涼皮+豬耳 $46
仲有大量青瓜絲,豬耳都好爽口👍🏻👍🏻
2023-11-28
2023-11-26 627 瀏覽
聞名不如見面,終於有機會食到兩姊妹涼皮😍果然冇令我失望🥰.🔹招牌兩姊妹涼皮 - 小辣 ($33)[配料:芫茜、蔥、青瓜絲、花生碎、豌豆、芝麻].涼皮Q彈滑溜,但又唔會煮得太硬/太淋👍🏻 質感同坊間嘅涼皮唔同,呢間嘅涼皮會彈身啲&厚身啲,我幾鍾意呢種口感😍😍而且食落係清爽𝗩𝗲𝗿𝘀𝗶𝗼𝗻嘅涼皮,唔會食完好有負擔👍🏻個人覺得小辣唔算好辣,平時食開三小辣可以直接揀小辣🌶️🔹極品擔擔撈麵 - 小辣 ($38)[配料:雜醬、芫茜、蔥、花生碎、豌豆、芝麻].佢啲麵同平時食嘅唔同,平時食開嘅幼好多同埋淋身啲,但佢依個係粗身同埋有咬口好多👍🏻👍🏻好啱我胃口😍再加上佢係麻辣,令到花生味少咗 冇咁漏,食完成碗麵都仲有quotation食埋啲小食👍🏻👍🏻佢嘅麻辣係麻多,好少辣,食完條脷嘅兩邊會痺,都幾刺激🌶️🔹椒麻雞🐤 ($56)佢啲雞腌得唔錯 不過佢喺底鋪咗3舊大青瓜 營造到好似好多咁😂 所以份量唔算太多,唔太抵🔹涼拌香皮蛋 ($28)皮蛋就一般 腌得唔夠入味 同埋唔夠辣 成個味道係留於表面∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ 個人覺得店舖運作有進步空間

聞名不如見面,終於有機會食到兩姊妹涼皮😍果然冇令我失望🥰
🔹招牌兩姊妹涼皮 - 小辣 ($33)
[配料:芫茜、蔥、青瓜絲、花生碎、豌豆、芝麻]
招牌兩姊妹涼皮

🔹極品擔擔撈麵 - 小辣 ($38)
[配料:雜醬、芫茜、蔥、花生碎、豌豆、芝麻]
佢嘅麻辣係麻多,好少辣,食完條脷嘅兩邊會痺,都幾刺激🌶️

🔹椒麻雞🐤 ($56)
椒麻雞

🔹涼拌香皮蛋 ($28)
皮蛋就一般 腌得唔夠入味 同埋唔夠辣 成個味道係留於表面
涼拌香皮蛋

個人覺得店舖運作有進步空間🙉首先要喺門口落單,才可以入座,咁就令到成個門口塞住咗。如果可以入座之後用QR Code/人手落單,應該會運作得順利啲🤓 而且其實面壁位置都幾擁擠😂坐得唔太舒服
評分♡
👅味道:9/10
👀回頭率:9/10
🤙🏻性價比:9/10
椒麻雞
呢間好似好出名,好多KOL推介,見旺角開左間新既,就去排排,點知都係被人呃左。😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭排隊排左30分鐘先同我講外賣cut單,唔做涼皮外賣,個時先7點鐘。🤫咁冇計咪轉其他款,叫完又要等30分鐘先拎到🔥🔥🔥。食完又唔飽又唔好食,得個甜字。我平時係食半碗飯就飽,但食完成個粉都冇飽既感覺,呢到已經成100蚊🫠味道方面冇咩特別,你落是但樓下買酸辣粉加糖都係同一個味🤪🤪🤪

咁冇計咪轉其他款,叫完又要等30分鐘先拎到🔥🔥🔥。

食完又唔飽又唔好食,得個甜字。

外賣自取