2021-09-16 618 瀏覽
#紅棗桂圓雪蓮子燉桃膠 $48成碗糖水份量都好多甜度岩岩好~紅棗大大粒 桃膠口感都唔錯 滑滑的૭食到冇停口๑•̀⌄•́๑之後即刻覺得自己靚咗 補翻哂血氣😆.#椰汁桃膠雪蓮子西米露 $48椰汁西米露好香 要讚下✧都係唔會過甜 少甜人士都岩食૭·鋪頭仲有其他麵食 見到份量都係好大份聞落係好香好香 •̀ㅂ•́下次要試下先得!!
#紅棗桂圓雪蓮子燉桃膠 $48
椰汁西米露好香 要讚下✧
都係唔會過甜 少甜人士都岩食૭
鋪頭仲有其他麵食 見到份量都係好大份
聞落係好香好香 •̀ㅂ•́
下次要試下先得!!
2021-08-20 357 瀏覽
一直聽到健康工房就會諗起涼茶同飲品,但今日女朋友上網搵餐廳時竟然發現呢間餐廳,舖名叫五季甜悅,都幾特別星期日ge夜晚黎到,無乜人食,可能因為第二日個個都要返工返學餐廳裝修有和式風格,坐得都幾舒服,只係埋邊沙發位上啲頭髮多左啲,可能好耐無清潔過沙發餐點選擇幾多而且幾精緻,價錢都唔貴松茸珍菌三絲素燴麵松茸,猴頭菇,草蟲花及香菇為餸菜湯底清而香,套餐跟埋指定健康茶,糖水可選杏仁糊或杜仲首烏芝麻糊我唔鐘意杏仁糊ge味道所以揀左芝麻糊,本身以為會好勁藥材味,但食落無,而且芝麻味濃過好多糖水舖,未算超好,但好過好多其他舖頭
餐點選擇幾多而且幾精緻,價錢都唔貴

松茸珍菌三絲素燴麵
松茸,猴頭菇,草蟲花及香菇為餸菜
2021-08-08
2021-06-28 243 瀏覽
每次行過Aeon都好想試下食健康工房嘅午餐,見佢又有碗麵,又有甜品,又有杯茶,都係六十幾蚊,幾抵食!今次叫咗雞絲松茸煨麵套餐。甜品有三樣嘢可以揀(芝麻糊,杏仁糊同龜苓膏)。因為最近好熱氣,所以甜品揀咗龜苓膏,份量都唔少。大概五分鐘就送餐。嗰餐黎到,估唔到賣相都幾好喎!最搞笑嘅係佢哋嗰煨麵唔係真係煨麵,原來係烏冬嚟嘅,烏冬好彈牙!要讚嘅係嗰湯,嗰湯勁正,好甜呀,最後成碗湯比我飲晒!另外,湯麵可以揀辣或者唔辣菜甫,加咗落個湯度啲味真係香啲,不過我覺得啲菜甫有啲乾。不過啲雞絲有啲少,有兩三條😂 好彩啲菇夠多,味道都入味!

2019-10-26 621 瀏覽
五季甜悦喺黃埔Aeon入面,地方唔算太方便,餐牌亦比較簡單,所以最初沒有太大期望。我地點咗香辣素肉湯麵$55,同素肉煎餃$55。上菜時又有驚喜喎~嗰個香辣豬肉湯烏冬其實係用新豬肉整嘅,肉輕輕用辣油調過,然後加入菜莆粒,鹹香味帶出咗肉嘅香辣味,令我差D飲曬成碗湯😅而個煎素餃,好香口,上面有紫菜粉,甜甜地,唔係唔好味,但個人認為少了驚艷嘅感覺,因為裏面素肉好少,同期望有D落差😅好想下次去試吓包呀、粽呀之類💖當然想試埋甜品啦😉

香辣素肉烏冬

好想下次去試吓包呀、粽呀之類💖當然想試埋甜品啦😉
香辣素肉烏冬
2019-08-16 377 瀏覽
When arriving Whampoa, the first insight come to my mind is food paradise. In fact, it is not a place for food only, but also a major shopping area. I walk around to burn my calories after eating a tasty dinner nearby. Suddenly, I discover a shop called 五季甜悅, which is under the brand name of HealthWorks. BackgroundThe shop is quite modern with fully furnished. It is so cool with a relaxed ambiance. But this time, I do not have chance to dine inside. I just want to spend one $50 coupon and buy 2

Background
The shop is quite modern with fully furnished. It is so cool with a relaxed ambiance. But this time, I do not have chance to dine inside. I just want to spend one $50 coupon and buy 2 bottle of drinks.

I buy one 首烏芝麻茶(500ml). Once I try, I can feel a taste of black sesame, white sesame, walnut and Fallopia multiflora. It should be recommended as it contains no msg and preservatives. It is not in surprise that there are so many customers to come to this shop within 15 minutes.

Next time, I will try to dine inside and enjoy the so called "藥膳".
2019-08-11
宵夜
2018-10-29 400 瀏覽
今日第三次係呢一間店食,雖然有味精但係叫做係還報唯一嘅健康餐廳 (同埋有素食)。叫咗兩個餐加埋燒賣,第一次食嗰時覺得個樣好禪,好似無印和食。第二次都仲係覺得好靚,今次覺得不外如是。三次來講等候時間都頗長,無論人多人少。今次更加等得耐,坐到咁上下男朋友都覺得好耐,去個廁所,返到來仍然要等。結果佢食完個甜品我先開始食我個餐。燒賣漏單。上一次同爸爸媽媽來食都係漏單。補上佢都係懶懶閒。其實都係叮食物,聽到叮聲不是蒸,唔明點解會咁慢。不過果次食糉覺得好味嘅。俾錢嗰陣時先離奇。上次因為請爸爸媽媽食,費事好似好小氣咁慢慢喺度睇,而且傾緊計。之後媽媽為什麼咁貴,但因為簽卡剩係得卡單沒有收據。今次小心檢查,又係收多咗$20。所以大家要小心檢查

不過果次食糉覺得好味嘅。

所以大家要小心檢查
2018-10-29