中午叫咗個set lunch「嫩雞煨麵」加「小籠包」等咗15-20分鐘小籠包裡面啲豬肉全部鮮紅色,未熟!如果無留意就咁吞落肚,分分鐘腸胃炎入廠!另外個嫩雞煨麵雞肉柴,個湯底仲要送贈多隻bb小強🪳令人難以忽視,想扮睇唔到都唔得。成個lunch基本上係唔食得,要掉落垃圾桶。可想而知,佢個廚房有幾污糟。打電話反映比店員知,佢仲話補比我,個湯有小強,再補都係會有小強,不敢恭維,免費請我食都唔會再要,便宜莫貪。無下次!唔會再幫襯。
中午叫咗個set lunch
「嫩雞煨麵」加「小籠包」
等咗15-20分鐘
小籠包裡面啲豬肉全部鮮紅色,未熟!

如果無留意就咁吞落肚,分分鐘腸胃炎入廠!
另外個嫩雞煨麵雞肉柴,個湯底仲要送贈多隻bb小強🪳
令人難以忽視,想扮睇唔到都唔得。
成個lunch基本上係唔食得,要掉落垃圾桶。

可想而知,佢個廚房有幾污糟。

無下次!唔會再幫襯。
2024-02-28
2024-02-16 134 瀏覽
同老公、阿仔放工一齊喺北角,喺橫街見到呢間小店,原來北角有間川湘菜小店,湖南大廚主理,雖然甚少食湖南菜,所以單點幾樣野試下,見到餐牌都有川菜同上海嘢食,一於炒返幾個小菜試下。呢間餐廳設計特別,店舖外裝配幻景般既燈飾,優雅裝修,湖南傳統同現代風格結合得好有創意,座位舒適。一去到餐廳店員都好友善,感覺他們是家庭式生意,很熱鬧,店舖設有梳化,大細枱都有,可以容納很多人,適合一家大細或喜歡辣的朋友來食,如果唔食得辣可以小辣或走辣。 偉爵爺招牌炒飯$98一遞上枱已經見到碟炒飯炒得好靚,粒粒分明唔油膩,用料有蝦仁、帶子粒,魷魚,口感非常豐富,而且份量勁多,飯食落有口感又夠味,醬汁不會好咸,味道剛好,而且非常香,果然是招牌炒飯!上海粗炒套餐$68又係好食,有豬腩片、蝦、魷魚鬚、小元貝等等。個炒麵口感煙韌,椰菜炒至軟身,豬肉絲軟腍,同埋個汁醬都調得好食,整體香味俱全,食左好多碗,好飽。上海小籠包$35雖然吃晚餐,但都可以叫點心,我們選了小籠包,即叫即蒸熱辣辣,裏面的肉餡還是很juicy的,真係皮薄餡靚,一咬即爆汁,肉味濃郁,不過肉質比較瘦。另外套餐有一個主菜外,還有前菜、蔬菜、飲品。前菜係青瓜,蔬菜係

偉爵爺招牌炒飯$98

上海粗炒套餐$68

上海小籠包$35

另外套餐有一個主菜外,還有前菜、蔬菜、飲品。前菜係青瓜,蔬菜係生菜。
2024-02-09
  • 偉爵爺招牌炒飯
2024-01-18 177 瀏覽
嗯,今日就嚟咗呢間食湘菜嘅餐廳會講嘢㗎!試咗佢哋個招牌牙簽牛肉,啲牛肉章到入雲,咬落去又嫩又juicy,孜然味又夠哂kick!乾鍋花菜捧場無得輸,搶味夠晒爽口,微辣涼快令人停唔到口!跟住又嚟個鐵板魷魚鬚,鐵板上嘅魷魚鬚係真正鮮香,口感弾牙超過癮!而家瀏陽蒸缽仔飯,喺屋企附近呢啲簡單嘅食物都要整到有啲水準,佢哋啲飯真係香到出奇,食落有層次,值得一讚!總之啦,呢間餐廳真係有料到爆炸,湘菜粵菜通通有得鬥,我邊食邊嘆為觀止。下次仲想帶埋其他友人嚟試試,有啲小菜坐低傾偈食,正!👌🍚🌶️
2023-12-08 247 瀏覽
北角有間川湘菜小店,可以滿足想食辣同唔辣嘅朋友👍🏼 價錢相宜又大份 性價比高🙌🏼 同朋友晚飯食都讚! 三鮮湯年糕 $78: 有蝦 火腿 年糕 雞肉 蔬菜 冬菇等,湯底清 飲完好暖身😝五香牛𦟌擔擔麵 $50: 擔擔麵有好足料 有大量肉碎,好香花生味!! 五香牛𦟌夠嫩👍🏼京式小籠包 $35: 皮薄一咬即爆汁😋 肉味濃郁 不過肉質比較瘦~香煎鍋貼 $38: 底煎得夠脆 呈金黃色😍 依款肉夠多汁質素不錯!!豉椒鮮魷鬚 $98: 炒得好香口,仲有菜椒豉汁等大少少辣味魷魚鬚夠堅韌爽蛋紅燜牛腩煲 $108: 牛腩嫩滑牛味重 有好多洋蔥 爆香好正😁

三鮮湯年糕 $78

五香牛𦟌擔擔麵 $50

京式小籠包 $35
: 皮薄一咬即爆汁😋 肉味濃郁 不過肉質比較瘦~

香煎鍋貼 $38
: 底煎得夠脆 呈金黃色😍 依款肉夠多汁質素不錯!!

豉椒鮮魷鬚 $98
: 炒得好香口,仲有菜椒豉汁等大少少辣味魷魚鬚夠堅韌爽蛋

紅燜牛腩煲 $108
: 牛腩嫩滑牛味重 有好多洋蔥 爆香好正😁
2023-11-23 618 瀏覽
係附近油街實現睇完展覽,直行一陣就到呢間私房菜。好少食湖南菜,所以主要點叫左啲湘菜試下。見到餐牌都有川菜同上海嘢食。Rarely have Hunan cuisine so we came here for a midweek dinner after visiting the exhibitions at Oil Street, just a few minutes walk straight and you’ll see the place around the crossing. 店員老闆都友善,不過當晚有旅行團包場有啲嘈,不過老闆都好快手特登拆開細枱執俾我地坐,欣賞。同埋電視位都睇得清楚夠大,星期三賽馬可以慢慢睇。烏蘇啤好似係新疆岀名嘅,前排成日見到賣廣告,今日終於試到!淡麗嘅口味,易入口,清清地,唔會苦,配濃味食物好夾。Here’s to the famous Wusu beer! Light and refreshing, paired very well with the heavy and spicy dishes. 農家一碗香:係炒蛋為主+肉+菜!經典湘菜。非常好食!

農家一碗香:係炒蛋為主+肉+菜!經典湘菜。非常好食!本身鐘意食蛋,加埋花椒,辣油,豬腩片,青紅辣椒仔,香菜,炒埋一碟,好惹味。

“A bowl of incense” is egg stir fried with pork bellies and assorted chillies and veggies, very appetising.

牙籤牛肉,重口味之選,係好濃嘅孜然粉同椒鹽味,牛肉醃得好入味,細細塊串係牙籤上面炸乾,送啤酒岩晒。同行食唔停口,估計佢應該幾鐘意呢味。

Cumin beef on skewers: heavy taste and deep fried. A good snack to go with your booze.

蕎麥窩窩頭:好食呀呢個!係個特色蒸饅頭,凹左嘅,放啲炒肉碎榨菜粒入去一齊食。唔辣嘅,幾正。

Steamed Hunan buns with minced pork and pickles. This one is not spicy and very tasty. The buns are made of buckwheat, soft yet chewy, and are shaped like a little bowl to carry the minced pork.

招牌炒麵:又係好食!仲要有豬腩片同好多海鮮,有蝦,魷魚鬚,小元貝等等。個炒麵質地幾好,同埋個汁醬都調得好食。食左好多碗,好飽。

Signature stir fried noodles with pork belly and assorted seafood. Very fulfilling and yummy: found a lot of shrimps, squid tentacles and mini scallops.

梳化仲要鑽石,幾靚。有收茶位,係壼熱嘅苦蕎茶,好正宗!

• 蕎麥窩窩頭
  • 農家一碗香
2023-11-22 193 瀏覽
一去到餐廳店員已熱情款待,感覺他們是家庭式生意,很熱鬧,店舖設有梳化,大細枱都有,可以容納很多人,適合一家大細或喜歡辣的朋友來食,如果唔食得辣可以小辣或走辣 😁小籠包 我們雖然吃晚餐,但都可以點點心,我們選了京式小籠包,即叫即蒸熱辣辣,裏面的肉餡還是很juicy的,真係皮薄餡靚😙乾鍋魷魚鬚 第一次食幹鍋魷魚鬚,魷魚鬚不是用新鮮魷魚鬚,應該是用曬乾了的魷魚鬚做的,入口軟熟,適合各類人食,幹鍋有很多辣椒和洋蔥伴菜, 還有個火㷫住,啲魷魚鬚熱辣辣好好味 🤗牙籤牛肉 牙籤牛肉都是第一次吃,個名好吸引,牛肉鬆軟配孜然粉,係串燒牛肉,牛肉係細細粒,但外脆內軟,仍然有肉汁很好,食到停唔到口 😍湘味酸菜魚酸菜魚係套餐黎,有菜和前菜跟,另外我們選了湯,酸菜魚有很多唔同配料,有酸菜,芽菜,秀珍菇等等,裏面還有薯粉,魚切得很薄很滑,啖啖肉,正Y,酸菜和辣度都好平均,唔會搶走魚的鮮味 😆

小籠包

乾鍋魷魚鬚

牙籤牛肉

湘味酸菜魚

同朋友👧🏻 一齊喺北角,唔太熟悉呢區,喺橫街行吓,見到呢間小店,仲見到餐廳名字又有「爵爺」亦都有「私房菜」,咁發揮少少冒險精神,咁就入咗去開餐🤣$78「清炒萵筍絲」:萵筍絲新鮮爽脆,簡單落鹽清炒充滿鹹香🤩$78「清炒雪裏紅」:wikipedia 咁樣介紹:雪裡蕻,又稱雪裏紅、雪菜、春不老,是中國南方的一種醃鹹菜,通常以皺葉芥菜製成,但也可以用蘿蔔葉或其他菜葉製作。醃好的雪裡蕻顏色保持深綠,可用來炒肉,燉豆腐等;呢度嘅清炒雪裏紅,好有鹹香👍$88「湘辣口水雞」:湖南風味嘅口水雞好惹味👍$13「瀏陽蒸鉢仔飯」:砵仔蒸飯有飯香👍

$88「湘辣口水雞」:湖南風味嘅口水雞好惹味👍

$13「瀏陽蒸鉢仔飯」:砵仔蒸飯有飯香👍
2023-10-27 118 瀏覽
偉爵爺私房菜,位於北角,做川湘式既私房菜,因為有啲鐵板菜式所以一入去已經好香😆酸菜魚、辣子雞依類既川菜當然有,小炒選擇都好多,裝修係西式典雅風,依個組合好搞鬼🤪對住幅油畫飲大啤🤘🏻乾鍋包包菜,真係成個鍋上仲有個火係下面熱住,賣相贏咗👍🏻食落好有鑊氣,食川菜最怕好油,但佢食落完全無油膩感,好惹味,啲肉片都好味😋鐵板土豆片,食川湘土豆都係必點,土豆絲食得多試下土豆片,鐵板上好香,每片都好有焦香,連埋啲豬肉片一齊食仲正,好味🥳紙包烤桂魚🐠唔係度度有,紙包烤魚比烤魚更原汁原味,仲要俾我食左最後一條桂花魚🙊超大條上枱,魚開邊,係最好既切法,少骨又食得晒全條魚👍🏻魚皮好有焦香同油香,好味,魚肉滑得黎彈,係夠鮮先做到✨配料啲菜、金菇等都好味,相當出色既紙包烤魚💚好特別既餐廳👏🏻中西合璧,菜式出色出餐又快,食住再加餸都好爽😄值得再食既私房菜🥢

紙包烤桂魚
烤桂魚

紙包烤桂魚
烤桂魚
湘味酸菜魚套餐🐟$72包括前菜、蔬菜、老火湯、瀏陽蒸鉢仔飯套餐其實性價比都唔錯😙因為佢有一份煮食之外仲有啲配菜😋湯同埋飯😆酸菜魚都唔算好辣😇偏酸😛但係都可以接受到🤪條魚好滑🐟 同埋完全冇骨😗食到有少量配菜包括白菜仔蘑菇同埋少少薯粉😊有酸菜魚味道嘅精髓乾鍋花菜🥦$88佢下邊有個火所以食咗一陣都仲係熱辣辣😙都炒得幾香下😎連埋少少回鍋肉啲friend一齊炒😌所以食物都好惹味😜同埋唔算好辣雷虎尖椒皮蛋$49呢個辣椒真係第一次🤣食唔算好辣🤪係好香😍同個皮蛋相輔相成😌都幾特別紅糖粑粑$49超級特別😊新鮮炸😍熱辣辣😗外脆內軟熟🤪可以加紅糖😎自己控制甜度😜中間有d米粒感😆好食

湘味酸菜魚套餐🐟$72
包括前菜、蔬菜、老火湯、瀏陽蒸鉢仔飯

乾鍋花菜🥦$88

雷虎尖椒皮蛋$49

紅糖粑粑$49
2023-10-03 142 瀏覽
今晚放工特登同朋友嚟緊北角道17號嘅「偉爵爺私房菜」,有著正宗嘅烹調技巧同湖南地道嘅口味。呢間餐廳設計特別,湖南傳統同現代風格結合得好有創意。特別要話嘅係佢哋嘅桃花同招財貓擺設,真係好亮眼,令整個用餐環境更有氣氛。有心思設計的餐牌看起來令到餸菜更加美味吸引。乾鍋肥腸$108,肥腸好豐盈又唔會太油膩,口感軟糯適中,賣相真係好靚仔。牙籤牛肉$98,牛肉炸到外脆內嫩,帶有微辣嘅口感,一啖一口越食越有味,配啤酒一流。鐵板水晶粉$88,將水晶粉攪拌均勻之後,加上獨門醬料,味道又熱又辣,簡直停唔到口。

有心思設計的餐牌看起來令到餸菜更加美味吸引。

2023-09-14 163 瀏覽
晚餐外賣, 看見蒸鯇魚晚餐,以為幾好。 怎知拿回家後打開,卻嚇了一跳。裏面就只得一個頭。因為外賣,老闆搏你看不見, 只給你一個頭,後面無肉, 少少肉都不連, 致電反映,老闆說我們就是這樣。這樣騙人的食店,永不幫襯。
蒸鯇魚客飯
2023-08-18 163 瀏覽
今晚原本諗住食好耐冇食嘅燒味飯,見隔離有檔食京川嘢,望吓有晚餐套餐又吾算貴,所以入去……坐下聽到服務店同服務員之間講嘢好大聲(似係國內人,但又講廣東話),又見到有一大枱人(似旅客)……雖然地地方細但原來有閣樓可招呼一兩枱遊客……我地每人叫咗個set,我叫上海粗炒麵,拔兄叫回鍋肉,每個餐都會跟飯、前菜(青瓜)(及一個生菜,湯或飲品,兩set都吾錯好食,有鑊氣,個飯好好食,我揀左湯,係蓮藕湯,都ok啊...呢度吾多位,當時6點幾,未滿座都仲有位,算坐得舒服...不過因為有遊客團,老板招呼D領隊所以環境都比較嘈...
...
2023-07-11
2023-04-02 281 瀏覽
門外有一串串吊飾,再看看餐牌,原來是吃川菜,裝潢也很特別,一串串花燈和牆上的畫,形出中西合璧這幅畫也十分特別,本以為吃西餐,但是川菜也好有風味✨️湘辣口水雞十分特別的口水雞,甜甜的炸蒜,食落又帶甜又帶脆,而且辣度岩岩好,雞份量多又嫩又滑,叫個砵仔蒸飯佐餸,就剛剛好🥩鐵板孜然牛肉牛肉滲了孜然醬,配菜的青椒和豆角份量也多,重點牛肉鮮嫩,而且也淋,用鐵板上也不令牛肉鞋口🦑干鍋魷魚鬚份量十分多,條條魷魚鬚也十分長,而且够爽口,蠟燭溫暖餸菜,絕對是佐酒恩物👍

這幅畫也十分特別,本以為吃西餐,但是川菜也好有風味

✨️湘辣口水雞

🥩鐵板孜然牛肉

🦑干鍋魷魚鬚

• 干鍋魷魚鬚
  • 湘辣口水雞
  • 鐵板孜然牛肉
2023-03-25 246 瀏覽
同朋友去北角交收,行過北角道,見到一間餐廳門前掛數排燈串,十分美麗,吸引我們留步欣賞,原來是偉爵爺私房菜,主打湘菜。餐廳裝潢以中國色彩為主調,當中也加入少許西式風格,令人感到好舒服,朋友話想試吓,不如入去食埋晚餐先走。吮指醬湖鴨,醬鴨肉質嫩滑、皮爽骨香、味道鮮美。偉爵爺招牌炒飯,炒飯粒粒分明唔油膩,用料有蝦仁、帶子粒,魷魚。飯食落有口感又夠味。另外還有全日餐一個主菜包前菜、蔬菜、白飯、飲品。前菜青瓜爽口,蔬菜係生菜。蝦仁炒蛋:水嫩滑溜的蛋,放入口中夠香又夠火喉,蝦熟得剛好,口感爽口彈牙,蝦和滑蛋的鮮味相得益彰。上海粗炒,粗麵口感煙韌,椰菜炒至軟身,豬肉絲軟腍, 整體香味俱全。

吮指醬湖鴨,醬鴨肉質嫩滑、皮爽骨香、味道鮮美。

另外還有全日餐
一個主菜包前菜、蔬菜、白飯、飲品。

前菜青瓜爽口,蔬菜係生菜。

2023-03-24 194 瀏覽
🐽係平民價既私房菜?!😆估唔到平日夜晚都咁多捧場客~。👅蒜香骨($138)心大心細諗緊食紅燒肉定蒜香骨好,驚紅燒肉會肥膩所以都係食蒜香骨🫢蒜香骨都幾大舊!外皮好酥脆,有好多炸蒜係面幾香口,而且夠乾身唔會油淋淋👍🏻但略厭舊骨醃得唔夠味,所以食起嚟無想像中咁惹味🧐。👅鐵板水晶粉 ($88)第一次試都幾得意!水晶粉痴住哂同埋偏油😃口感帶點煙韌!個味甜甜地有微辣感,唔會過咸😗連埋最底既蛋皮一齊食會更加香!。👅乾鍋花菜($88)菜花好爽脆,炒得幾惹味!但可以再辣啲😬。👅冰心麻糍($68)最期待呢個甜品☺️凍食既麻糬好Q彈!沾滿芝麻同砂糖食,好似食緊糖不甩咁幾夾😋
🐽係平民價既私房菜?!😆估唔到平日夜晚都咁多捧場客~

👅蒜香骨($138)

👅鐵板水晶粉 ($88)

👅乾鍋花菜($88)
菜花好爽脆,炒得幾惹味!但可以再辣啲😬

👅冰心麻糍($68)