2023-12-11 34 瀏覽
於2023年12月10日進食。在openrice想去的清單上很久。適逢聖誕節將近,餐廳門面有一個大大的紅色蝴蝶結,終於可以拆禮物,一試。二世祖特濃朱古力🍫 原本以為跟出面咖啡店差不多,48蚊都只是一小杯。誰不知是一大枝裝,飲起來很重比利時巧克力味,既香濃又香滑,又不會死甜,飲到牛奶的味道,無論小孩或大人都喜歡。檸檬牛油蜆🍋 酸甜的檸檬汁,跟玫瑰花瓣意外地夾。採用了沙白蜆,沒有沙,鮮甜厚肉,開胃又清新。自家制芥末洋蔥醬炸雞窩夫🧇賣相極討好,雞蛋煎得剛好,有流心。炸雞表面上有花生粒粒,香口脆口,只是雞塊有點乾身,要靠楓糖醬中和,不太吃到芥末和洋蔥味。自家製冬陰公虎蝦闊麵🦐虎蝦很大隻,廚師不吝嗇給了兩隻,把蝦煎過,煸了蝦膏的香味,略嫌蝦不夠新鮮。冬陰公汁很奶濃,香辣香惹,味道一絕,但意粉不夠吸味和沒有掛汁。蝶石花蜜糖青檸梳打🍯呈現的方式很美,用很典雅的玻璃杯盛着,靠自己把梳打和蝶石花混合,酸酸甜甜,配每道菜都很搭,而且有助解膩。避風塘魷魚鬚🦑少少辣配脆脆配炸魷魚鬚,魷魚新鮮彈牙,口感豐富。-正做優惠,4個主菜或甜品,金額最低的菜式會以$1定價-中午時段不收加一
於2023年12月10日進食。

二世祖特濃朱古力🍫 [推薦]

檸檬牛油蜆🍋 [必推]

自家制芥末洋蔥醬炸雞窩夫🧇

自家製冬陰公虎蝦闊麵🦐

蝶石花蜜糖青檸梳打🍯

避風塘魷魚鬚🦑
少少辣配脆脆配炸魷魚鬚,魷魚新鮮彈牙,口感豐富。

-正做優惠,4個主菜或甜品,金額最低的菜式會以$1定價
-中午時段不收加一
2023-12-10 30 瀏覽
一直都知道大角咀有間人氣Cafe 「Easy Joe」有不少創意菜款前幾日經過食lunch,真係有驚喜😍✨芝麻汁蟹肉蜜桃配中東米沙律 $108新鮮沙律菜,蜜桃,多汁蕃茄🍅鋪滿蟹肉面,沙律有亞麻籽,增加口感✨檸檬牛油蜆 (每日新鮮採購)$98蜆肉超好肥美鮮甜,湯底加入檸檬汁,非常開胃✨自家製冬陰功虎蝦闊麵 $158兩大隻虎蝦,手掌咁大,啖啖肉!香濃自家製冬陰功湯,酸辣比例啱啱好✨二世祖超級窩夫配雪糕 $108推介必食!窩夫士多啤梨cream cheese 配手打抹茶醬,香濃抹茶味🍵窩夫豐富蛋香,外脆內軟!
一直都知道大角咀有間人氣Cafe
「Easy Joe」有不少創意菜款
前幾日經過食lunch,真係有驚喜😍

✨芝麻汁蟹肉蜜桃配中東米沙律 $108

✨檸檬牛油蜆 (每日新鮮採購)$98
蜆肉超好肥美鮮甜,湯底加入檸檬汁,非常開胃

✨自家製冬陰功虎蝦闊麵 $158

✨二世祖超級窩夫配雪糕 $108
2023-12-10 21 瀏覽
已經習慣咗成日走過嚟大角咀呢邊搵嘢食, 因為都算夠就腳, 大約15至20分鐘就行到過嚟!早排睇到網上apps好多人介紹呢間餐廳嘅美食, 今次就睇下二世祖有咩好好食嘅嘢!呢間餐廳都好有特色, 除咗有all day breakfast, burger, 小食, pizza, 沙律飯同意粉仲有嘅係甜品, 真係琳瑯滿目目不暇給, 都好似好耐冇食薄餅所以今次嗌咗個 薯蓉黑松露蘑菇薄餅佢面頭淋咗個沙律醬幾有特色, 新鮮好食熱辣辣, 鍾意食海鮮嘅我見到個特別嘅檸檬牛油蜆梗係要第一時間試下啦!我哋仲叫咗個自家製嘅冬陰功虎蝦闊條麵, 嘩!兩隻虎蝦大大隻睇見都流曬口水, 冬陰功味唔算太辣好惹味好好食ichiban!有嘢食當然要有嘢飲啦!我哋嗌咗兩杯沙冰一杯係士多啤另一杯係抹茶, 賣相真係冇得彈, 甜甜地唔太酸, 唔怪之得坐滿客人啦! 真係可以返桌, 好味道!

2023-12-07 27 瀏覽
😍每次去大角咀,我都鍾意黎呢間cafe,芥末洋蔥醬炸雞窩夫係必食之一,炸雞鹹香惹味,🧇窩夫質感鬆脆,加上芥末洋蔥醬同蜜糖,鹹甜交集,連埋花生碎脆脆口感,一試就愛上呢!👍🏻今次仲試左兩款新菜式,特色蜜糖雞翼同冬陰功虎蝦闊條麵,味道都唔錯!尤其係冬陰功虎蝦闊條麵,唔係好辣但又食到濃郁嘅冬陰功味,虎蝦有肉彈牙,值得推介!✨特色雞翼(蜜糖/秘製蛋黃香辣味)($78)✨自家製冬陰功虎蝦闊條麵($158)✨芥末洋蔥醬炸雞窩夫($148)🍓士多啤梨奶昔($46)🍋鮮檸檬茶沙冰($48)🍹兩杯飲品都好大杯,味道天然好飲,唔會太甜,健康得來好滿足!
😍

👍🏻

✨特色雞翼(蜜糖/秘製蛋黃香辣味)($78)
✨自家製冬陰功虎蝦闊條麵($158)
✨芥末洋蔥醬炸雞窩夫($148)

🍓士多啤梨奶昔($46)
🍋鮮檸檬茶沙冰($48)

🍹
兩杯飲品都好大杯,味道天然好飲,唔會太甜,健康得來好滿足!

2023-12-06 110 瀏覽
前幾天去了一間bookmark 了很久的餐廳,這次跟朋友終於有時間來了,這餐廳的地點位置不算太方便,離港鐵站有一點點小距離,但這間餐廳晚上八點多依然全場爆滿,可見多受歡迎。 ✨自家制冬陰功虎蝦闊面 $158很有泰式冬陰功的味道,但又不會太搶辣,虎蝦肉質彈牙爽口,每條闊麵條掛滿冬陰功的醬汁,吃起來十分惹味。✨原條鰻魚蛋包飯 $158鰻魚很大條,最愛吃鰻魚的肥美肉厚和甜甜的鰻魚醬汁,蛋包飯的蛋蛋香嫩滑,特別裡麵包的是紫菜飯,就是我們吃的韓式的紫菜飯,充滿麻油的香味,很好吃。✨提拉米祖 $108來這裡也要試試這裡的甜點,這個提拉米祖夠份量,真的可以四個人Share,然後有一雙可愛的眼睛造型很可愛,咖啡味道很香濃,口感比較鬆軟嫩滑好吃。✨二世祖特濃朱古力 $48朱古力質感帶點濃稠,朱奶香濃綿滑又不會過甜,世一朱古力果然沒有令我失望。✨特濃宇治抹茶白朱古力奶 $48平常我不是抹茶控,但看到有我喜歡的白朱力就點一杯試試看,抹茶味很濃,這個質感也是濃稠的,但沒有到奶昔的稠度,同樣不會很甜,兩杯我都很喜歡喔。總結:雖然餐廳地理位置不是在熱鬧的地區,但食物質素高,服務態度都很滿意,難怪吸引不少年青食客,

✨自家制冬陰功虎蝦闊面 $158

✨二世祖特濃朱古力 $48
二世祖特濃朱古力

✨特濃宇治抹茶白朱古力奶 $48
特濃宇治抹茶白朱古力奶

總結:雖然餐廳地理位置不是在熱鬧的地區,但食物質素高,服務態度都很滿意,難怪吸引不少年青食客,有機會會再二訪。

2023-12-06
自家制冬陰功虎蝦闊面
原條鰻魚蛋包飯
二世祖特濃朱古力
特濃宇治抹茶白朱古力奶
鐵飯腳成日都話想去大角咀幫襯下小店,而佢竟然未聽過/幫襯過區內名店二世祖💛 所以我就帶佢去見識吓啦~ 平日嘅夜晚都係full house的,感恩佢哋咁多年都人氣不減,餐牌都renew咗少少,有新菜式😆➿ 檸檬牛油蜆 ($98)被menu上「每日新鮮採購」幾字吸引而叫🤩 新鮮蜆肉鮮甜無比,我哋忍唔住連湯汁都唔放過😛➿ 二世祖特濃卡邦尼扁意粉 ($108)卡邦尼意粉真係要嗱嗱臨打完卡📸 趁熱快食~ 扁意粉麵條偏薄身,幾掛汁~ 整體濃而不膩👍🏼➿ 原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 ($198)軟殼蟹幾大隻🦀 新鮮即炸,好香脆~ 龍蝦味道濃郁🦞滲透飯粒,menu上仲會溫提食客,正宗意大利飯偏硬,落單個陣可以request軟身啲嘅👍🏼➿ 二世祖特濃朱古力 ($48)係佢哋好出名嘅飲品,好多枱都有叫,?可見依然好受大家歡迎😆 上次嚟試咗抹茶🍵 所以今次試吓朱古力味🍫 相對坊間嘅朱古力奶,呢一樽朱古力濃厚得多,又香滑!
➿ 檸檬牛油蜆 ($98)

➿ 二世祖特濃卡邦尼扁意粉 ($108)

➿ 原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 ($198)

➿ 二世祖特濃朱古力 ($48)

2023-12-05 16 瀏覽
墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $158感覺好正🤤必試嘅薄餅😍有大大隻軟殼蟹係pizza上面🦀 軟殼蟹炸得香脆而薄餅餅底香脆 同煙三文魚一齊食餘韻繞滿口腔 令人回味無窮💕和風油醋汁虎蝦橙肉沙律 $128清新既橙肉水果沙律🥗 多種蔬菜 好fresh🥰雞翼秘製蛋黃香辣醬 $78/5隻秘製既蛋黃醬有少辣 但配上雞翼食落都好開胃入味 🐥一世祖特濃卡邦尼扁意粉 $108醬汁中既芝士香氣十分濃郁 未食已經聞到香噴噴既芝士味 難怪係特濃系列🧀️ 意粉煮得恰到好處 咬口彈牙 每條意粉都掛上濃郁既醬 搭配上充滿鹹香既煙肉味道更加豐富😋EASY JOE @easyjoe_hk 📍大角咀福全街18號
墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $158

一世祖特濃卡邦尼扁意粉 $108

EASY JOE @easyjoe_hk
📍大角咀福全街18號
2023-12-01 38 瀏覽
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 新奇趣怪fusion Cafe 】#🍻🍖 質素:🍛原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯|$198龍蝦汁好香濃好入味😍米飯粒粒分明,唔會煮到爛溶溶,原隻軟殼蟹炸至金黃,脆卜卜,仲有大量蟹肉,高質👍🏻👍🏻👍🏻🍝素帶子忌廉牛油果醬貓耳朵粉|$128 🆕用菇做素帶子,好適合素食人士享用,牛油果醬既配搭都唔錯,貓耳朵粉的形象剛好可以承載住醬汁,格外濃味🥠炸洋蔥圈配停唔到口他他醬|$78熱辣辣新鮮炸出爐的洋蔥圈,配搭酸甜開胃的他他醬,真係會食到停唔到口😂🍰提拉米蘇|$108提拉米蘇份量非常足本,搞怪造型令件甜品變得可愛又可口🍹士多啤梨奶昔|$46雖然是奶昔,但味道相當清新😌甜度適中控制得很好,下次再來會reorder🍹提拉米蘇鮮奶咖啡|$48這配搭充滿新鮮感,有朱古力咖啡的濃香,其中添加了Baileys,多了一份酒精香濃,味道層次提升了—🍻 #二世祖 🍖📍大角咀福全街18號地舖

#🍻🍖 質素:

🍛原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯|$198

🍝素帶子忌廉牛油果醬貓耳朵粉|$128 🆕

🥠炸洋蔥圈配停唔到口他他醬|$78

🍰提拉米蘇|$108
提拉米蘇份量非常足本,搞怪造型令件甜品變得可愛又可口

🍹士多啤梨奶昔|$46

炸洋蔥圈配停唔到口他他醬
提拉米蘇鮮奶咖啡
士多啤梨奶昔
2023-12-01 25 瀏覽
二世祖特濃朱古力$48個樽同擺盤好靚,但個樽唔拎得走。每日新鮮制,只限堂食,朱古力同牛奶比例非常到位,朱古力香而不漏,順滑舒服不涸喉檸檬牛油蜆$98賣相顏色已經好吸睛,蜆新鮮無沙夠大隻,Staff提我地可以飲埋個湯,喝上一口,我覺得呢個真係湯而唔係汁,檸檬減輕牛油嘅負擔,再加上蜆汁鮮,整體好清新好開胃!大蒜絲自家烤乳豬意大利飯$198乳豬烤得皮脆肉嫰,調味出色同時亦帶出肉香,意大利飯更係做得很稱職,白汁味稠度及米硬度都恰到好處,再配埋大蒜絲拌均,更是畫龍點睛自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫$148炸雞香脆有肉汁,窩夫挻身夠鬆軟,自家製醬料同花生碎,再加上輕輕𠝹開流出嘅蛋黃同自己淋嘅楓糖,成件事夾到飛起旋風厚薯片 (青瓜 黑松露 神秘辣醬)$78改用厚薯片,薯肉滿滿,熱氣野一定要點醬,神秘辣醬最驚喜,辣得過癮墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚蟹薄餅$158軟殼蟹炸得唔錯唔會過油同時保持肉汁;墨汁不太食得出;煙三文魚高質,份量唔少;芝士加薯蓉鋪在餅上,可惜我不太喜歡硬身餅底。雖然食材好,可惜融合度欠奉
二世祖特濃朱古力$48

檸檬牛油蜆$98

大蒜絲自家烤乳豬意大利飯$198

自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫$148

旋風厚薯片 (青瓜 黑松露 神秘辣醬)$78

墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚蟹薄餅$158
2023-12-01 22 瀏覽
Lunch time好full喔,不過好彩等咗一陣就入到去😝中午不用加一服務費😆試咗幾款新品😁檸檬牛油蜆$98蜆肉好大隻😍有檸檬嘅清香,又有牛油香,幾正xd 大蒜絲自家烤乳豬意大利飯 $198餐牌寫住正宗意大利返口感偏硬,如果食淋啲要同店員講,我講咗都係覺得唔係話好淋,偏有口感,不過越食越香,我又幾鍾意🤣❤️面頭嘅大蒜絲要撈落Risotto度一齊食,特別香!好食🤤乳豬無骨,唔會好肥,烤得香脆,我覺得肥啲肉質會淋啲好食啲🤣All day breakfast $148我覺得呢個幾高質!炒蛋好滑,煙肉唔會煎到好乾,法包新鮮焗起好香脆,又夠熱💕最欣賞佢配士多啤梨忌廉芝士醬😍好食😝牛油果奶昔 $58好大杯!兩個人share啱啱好😍上面仲有奶泡🤤唔會好甜,牛油果同奶味balance得好好👍🏻

檸檬牛油蜆$98
蜆肉好大隻😍有檸檬嘅清香,又有牛油香,幾正xd

大蒜絲自家烤乳豬意大利飯 $198
乳豬無骨,唔會好肥,烤得香脆,我覺得肥啲肉質會淋啲好食啲🤣

All day breakfast $148
最欣賞佢配士多啤梨忌廉芝士醬😍好食😝

牛油果奶昔 $58
2023-11-30 29 瀏覽
一直想黎呢間好耐比佢個炸雞窩夫吸引今日星期四 以為無咩人好彩都醒目下就4點打黎book位 原來平日都好爆架炸雞窩夫一隻荷包蛋 2件炸雞 2件窩夫好食!熱辣辣牛肉漢堡份量唔算大朱古力真心濃 好奶
一直想黎呢間好耐

份量唔算大

朱古力
真心濃 好奶

2023-11-30
#蒸魚腩爸媽大角咀好介紹 【💖人氣高企大角咀Cafe☕️🍝】 🌟😍二世祖Easy Joe🍝🍵📍大角咀福全街18號地舖🔗https://s.openrice.com/QrbS0yb24W0~uCpsKBA💠素帶子忌廉牛油果醬貓耳朵粉🥑😸🍝🩷推介🩷大大粒帶子配埋忌廉牛油果醬,入面有好多口感綿密嘅牛油果粒🥑好fresh😍😍牛油果醬嘅清新香氣食落口好味又健康🤤襯埋貓耳朵粉口感好特別好彈牙👍🏻😊夾埋所有醬汁同埋材料,更加有食慾!💠原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯🦀🦞🇮🇹🩷推介🩷熱辣辣香脆嘅原隻軟殼蟹🦀夠哂薄夠哂脆🤤😍👍🏻咬開蟹身仲食到好多蟹膏,味道香濃,而且肉質好鮮甜!配埋香濃黏稠嘅龍蝦汁🦞仲有甜美嘅蟹肉海鮮🤩味道超夾👍🏻😍👅而意大利飯煙韌又有咬口,好入味!正😄💠二世祖特色雞翼(蜜糖味)🐓🍯雞翼煎炸至表面金黃色,煎香左嘅外皮,再配埋蜜糖嘅甜味🍯好惹味🤩🤤簡直停唔到口😬😝👍🏻👍🏻💠原粒青蘋果沙冰🍏🍧好大杯仲好吸睛😍👍🏻青蘋果🍏味道清甜,解暑一流🤤酸酸甜甜,飲落口仲好清新😍😍💠二世祖特濃朱古力🍫🍫口感好厚而又順滑,奶味香濃,朱古力味道都極之濃郁🤤好滿足😌🧡🍴餐廳環境好舒適,仲有漫畫壁畫做佈置,
🌟😍二世祖Easy Joe🍝🍵
📍大角咀福全街18號地舖
💠素帶子忌廉牛油果醬貓耳朵粉🥑😸🍝
💠原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯🦀🦞🇮🇹
💠原粒青蘋果沙冰🍏🍧
💠二世祖特濃朱古力🍫🍫
🍴餐廳環境好舒適,仲有漫畫壁畫做佈置,玩味十足😍好適合同一班朋友黎傾計食飯👍🏻👯‍♀️👫👭🏻👬店員服務態度好好😍👍🏻上菜速度快😝會再幫襯👍🏻👍🏻但記得要book位,因為呢間餐廳長期都好full😊
#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
📍 easy joe (大角咀)係平民區有間二世祖餐廳~有幾二世祖🤭價錢合理,開係平民區,一點也不起眼🙄但食物質素,一定令您滿足💯仲會有心動感💓再次來到Easy job餐牌己經新增咗新品~有驚喜!🔸自家製冬陰功虎蝦闊麵冬陰功酸酸甜甜帶來舒暢的口感和獨特的風味體驗虎蝦爽甜新鮮,大大隻,肉好爽闊麵有嚼勁,汁料濃稠~🔸和風蟹棒粟米千島醬pizza每塊簿餅上都有原條蟹棒,好吸引🤩十分足料~pizza 底係用脆皮簿餅做底,自家製既千島醬🤌就算食哂整個都唔會好膩🔸二世祖招牌窩夫配豆腐雪糕呢款招牌窩夫每次我黎到,係必點甜品🍮無論打卡定心機,都係滿分💯窩夫熱辣辣上枱,即叫即整抹茶蛋黃醬,士多啤梨醬,都係自家製每啖都沾少少🤏有少少甜,好幸福☺️第一次食甘重豆腐味既雪糕🍦味道好濃郁,好重豆味呢個甜品真係無可挑剔🤌🔸二世祖特濃朱古力味道十分濃厚,超邪惡,全人手製作,再加入明治4.3牛奶🥛順滑細嫩,甜而不膩~🔸山楂玫瑰烏龍茶每日新鮮岀自店主手熬製,超有誠意,食完一餐再飲番杯,可以消滯,降脂,去除油膩感~
📍 easy joe (大角咀)
係平民區有間二世祖餐廳~有幾二世祖🤭
價錢合理,開係平民區,一點也不起眼🙄
但食物質素,一定令您滿足💯仲會有心動感💓
再次來到Easy job
餐牌己經新增咗新品~
有驚喜!

🔸自家製冬陰功虎蝦闊麵
冬陰功酸酸甜甜
帶來舒暢的口感和獨特的風味體驗
虎蝦爽甜新鮮,大大隻,肉好爽
闊麵有嚼勁,汁料濃稠~

🔸和風蟹棒粟米千島醬pizza
每塊簿餅上都有原條蟹棒,好吸引🤩
十分足料~pizza 底係用脆皮簿餅做底,
自家製既千島醬🤌
就算食哂整個都唔會好膩

🔸二世祖招牌窩夫配豆腐雪糕
呢款招牌窩夫每次我黎到,係必點甜品🍮
無論打卡定心機,都係滿分💯
窩夫熱辣辣上枱,即叫即整
抹茶蛋黃醬,士多啤梨醬,都係自家製
每啖都沾少少🤏有少少甜,好幸福☺️
第一次食甘重豆腐味既雪糕🍦
味道好濃郁,好重豆味
呢個甜品真係無可挑剔🤌

🔸二世祖特濃朱古力
🔸山楂玫瑰烏龍茶

2023-11-27 30 瀏覽
食物、環境不錯,但我走前想問下食唔晒有冇得入外賣盒,我都未有機會開口,店員就好西、好似留聲機咁話”整緊㗎啦”,但我唔係催單喎,一次問唔到諗住再問,佢都係咁,其實可唔可以聽左客人講先,唔好一見到人揾你就直接當左人地係催單???同客人溝通下好嗎?

2023-11-23 62 瀏覽
星期四放工後同老公去大角咀Easy Joe食晚餐。避風塘魷魚鬚份量唔算好多,落足調味料,重口味之選。二世祖特濃卡邦尼扁意粉望到都知夠creamy,忌廉汁好濃稠,煙肉落足份量。自家製冬蔭功虎蝦闊條麵兩隻虎蝦大大隻,蝦殼容易剝,方便食用,而冬蔭公同意粉類既都幾夾。二世祖超級窩夫配雪糕即整既所以要等陣,雪糕可以揀玄米茶或豆腐味,揀左前者,窩夫估唔到有夾住麻糬,口感變得軟糯,而且好香蛋味,好鍾意有麻糬既窩夫,另外有抹茶蛋黃醬同士多啤梨乳酪醬可以蘸黎食。
星期四放工後同老公去大角咀Easy Joe食晚餐。
避風塘魷魚鬚
份量唔算好多,落足調味料,重口味之選。
避風塘魷魚鬚

二世祖特濃卡邦尼扁意粉
望到都知夠creamy,忌廉汁好濃稠,煙肉落足份量。
二世祖特濃卡邦尼扁意粉

自家製冬蔭功虎蝦闊條麵
自家製冬蔭功虎蝦闊條麵

2023-11-23
$248.5 (晚餐)