2023-04-23 5233 瀏覽
同事來香港公幹,放工後一起去食上海菜。桂花糖醋小排骨,有淡淡的桂花香,開胃。干煸四季豆小籠包金網生煎鍋貼,底煎得香脆,鍋貼多汁。👍雲吞走地雞湯,湯底幾清甜。餐廳晚上都唔係好多人,可以靜靜地、慢慢地傾下計。
同事來香港公幹,放工後一起去食上海菜。

桂花糖醋小排骨,有淡淡的桂花香,開胃。

干煸四季豆

小籠包

金網生煎鍋貼,底煎得香脆,鍋貼多汁。👍

雲吞走地雞湯,湯底幾清甜。

餐廳晚上都唔係好多人,可以靜靜地、慢慢地傾下計。
2023-04-20
Booked with a small group of friends for dinner on a quiet public holiday evening... Only a few customers there (less than ⅓ of the tables were occupied) but received very poor and "curt" service by staff... did not make us feel welcomed at all... We felt we had intruded on their quiet evening.After ordering and the food arrived it was especially disappointing as the flavours were not authentic Shanghai cuisine. After the bill arrived, I realised that I should recommend others to avoid this rest
After the bill arrived, I realised that I should recommend others to avoid this restaurant in future. Many other Shanghai restaurants in the area providing better quality cooking and service.
2023-04-05
  • NONE
2023-01-17 3012 瀏覽
我们今晚五人来这里吃晚饭。食物味道还可以,但是服务实在太差。他们8:45pm就开始催我们买单,我们要求提供外卖盒,侍应竟然坚持我们先买单,才提供。我们还在喝茶,侍应已经开始清台面。看起来他们好赶着下班。不会再来。
2023-01-17
2022-09-25 3736 瀏覽
以前在中環上班,小南國是我選擇請客的其中一間餐廳。見到有人話不好吃,所以特地去了吃,看看是否已經退步🤣中環的晚上,餐廳一向少人,所以十分寧靜。食上海菜必點的前菜,餚肉,這砌長條形狀,比其他上海餐廳的正方型有咬感😋好味!最有驚喜的是千層蘿蔔絲酥餅,外層真的炸得很鬆脆,內裡的蘿蔔羅台絲餡料多汁香甜😋,是我食過的上海菜館中做得最好的一間。其他餸菜也保持一向的水準。當然他的價錢也是一向的水準啦😆
以前在中環上班,小南國是我選擇請客的其中一間餐廳。

2022-09-17
用餐優惠
信用卡優惠
2022-07-29 3209 瀏覽
服务非常好。座位也很好啊!可惜食物只是醎!花雕醉雞完全沒有酒味,变成了咸鸡!上海粗炒也普通不如大牌檔。其餘食品也不見得新鲜或有烹調的功夫,价格是收高當的贵。以前比较好一点!不会想回去吃了!
贵。以前比较好一点!不会想回去吃了!
2021-11-23 4376 瀏覽
由於叫过两次外賣,感覺不错,今日就约埋两老友去堂食,去到門口就有位姐姐好細心幫我哋核對訂枱信息及帶我哋入座,好耐冇嚟,餐廳幾干淨,坐得都幾舒服。在店員耐心介紹下,我哋点了几款菜式。来食上海菜,自然少不了花雕醉雞,一上檯就幾養眼,醉雞碟古色古香,類似青花瓷好別緻,最緊要好有雞味,但是感觉酒味可再浓些。麻醬雞絲粉皮味道不錯,芝麻醬汁香味濃郁,而青瓜絲清爽,两者好夾,份量又足够😋😋😋黑豚咕嚕肉肉質外脆內裡鬆軟多汁,酸甜度適中,用黃桃做配料,賣相吸引,师傅一定落足心機😋😋😋清炒豆苗清新爽口,最緊要係少油得黎又唔覺干澀👍小籠包一籠4个,皮薄湯多,好食过好多上海铺😋😋😋
清炒豆苗清新爽口,最緊要係少油得黎又唔覺干澀👍
小籠包一籠4个,皮薄湯多,好食过好多上海铺😋😋😋
2021-11-19
用餐優惠
信用卡優惠
  • 黑豚咕嚕肉
  • 招牌小籠包
2021-11-06 2722 瀏覽
因為好多年前ydnas一次過食左6隻大閘蟹所以濕疹大爆發🙈🙈🙈所以之後無再食過🤪今次小試牛刀食一隻希望無事😅大閘蟹唔算好爆膏但膏都夠黃仲有少少白膏,蟹醋都教得好好,其他樣樣餸都好平均,ydnas最鐘意花膠松茸菇螺頭燉雞湯,睇到個名都feel到甜🤣🤣同最尾薑汁芝麻湯圓,薑汁微辣少甜加埋寧波湯圓係好好嘅結尾😋😋😋 唯獨小籠包,豆苗同獅子開大口係大閘蟹上左無耐就上菜,當時ydnas仲係食緊蟹腳,蟹身都未食,所以當食完蟹再食嘅時候已經唔多熱,可能ydnas訂左8點枱加上朋友遲左啲,佢地又收10點所以時間上比較緊張,下次記得早啲去😉
2021-11-05
2021-10-22 2027 瀏覽
整整5天工作無休,難得來到中環萬宜大廈,與朋友相約坐下喝咖啡,醒神之餘,輕鬆閒聊,享受一番!醫肚時間到啦!面前是”上海小南國“,門面不但沒有一點傳統上海老店的佈置,反而有一陣濃厚的西洋氣色,我地好快就決定入去試試!先點了一壺胎菊花茶,茶香清新,不帶一點苦澀,潤喉解渴!再點了一籠經典上海點心,鮮肉小籠包,多汁肉嫩,皮薄餡料充足。上海美食,少不了蘿蔔酥餅,熱呼呼的,蘿蔔絲大大條,食過翻尋味。爽口百葉毛豆,豆腐乾雲耳,全都非常合我的口味。還有叉子燒餅,鬆脆麻香,食完仲想要多一份。這家上海食店,不愧係一家老店,自1987到今天,已經超過33年啦!大家記得來品嚐啦!
2021-10-22
  • 蘿蔔酥餅
2021-10-19 1502 瀏覽
中環小南國大家都不會陌生,  係萬宜都十幾二十年, 之前都有寫過佢既食評, 今次再寫, 因為真係有新的體會去食上海菜,  屋企都是叫招牌必吃的那幾款, 竟然十分有驚喜, 好明顯廚師改良了不少值得大家再嘗試, 應該會有耳目一新的感覺家庭聚會穩穩陣陣食餐好, 這間分店是十分推薦的~ 食完重可以行下對面既中環街市 & Donki 真係過條馬路就到桂花糖醋小排骨 $98帶骨的小排肥瘦相間,口感偏酸甜,吃得出是新鮮的肉,跟雪藏貨翻熱是不同的,不膩又很開胃。南國黃金明蝦球 $288之前的黃金蝦已是我的最愛,不過是有蝦殼那款,現在是超大隻啖啖肉,加上惹味咸蛋,真係好吃得不得了!茉莉花煙薰鯧魚 $168上海冷菜一定要吃煙燻魚,鯧魚明顯是用鮮魚製成,不是坊間乾乾硬硬的,味道濃度適中,特色點是散發著陣陣茉莉花茶清香。揚州乾絲 $188乾絲要求刀功精細,入口柔軟,以高湯一起熬製,加上彈牙的鮮蝦仁,很鮮美,令人一吃再吃,也沒有負擔。翡翠蟶子皇 $108一般吃蟶子皇是為了鮮味,鮮味的蟶子肉配合沾上芥末汁的萵筍,蟶子皇肉彈口感爽甜,口感爽嫩,是一道清新開胃的冷菜,吃得夠爽快!

值得大家再嘗試, 應該會有耳目一新的感覺
家庭聚會穩穩陣陣食餐好, 這間分店是十分推薦的~
食完重可以行下對面既中環街市 & Donki

• 翡翠蟶子皇
  • 茉莉花煙薰鯧魚
  • 南國黃金明蝦球
2021-10-07 1161 瀏覽
尋日咁啱同朋友因有事要係中環處理,還有個半鐘頭時間,經過萬宜大廈,心諗好耐冇食過上海菜,就上3樓既上海小南國試吓有冇位,心知weekday冇訂座很難有位,點知知客說剛剛有一枱訂座因事取消了,可以比到座位我,仲要係卡位,太好喇。不過由於餐廳人手比較少,個個侍應都很忙,好彩我叫餐既時候都一叫即刻有侍應幫我叫餐,但是出餐速度比較慢,叫了酸菜魚叫了25分鐘都未能上菜,看見餐廳很多外賣出都唔係咁好意思追菜,剛巧有位經理問我係唔係仲有菜仲未上,我話係,那個經理立刻幫我入廚房追菜,不到5分鐘就立刻幫我跟進到可以上菜,他不斷話唔好意思,還說送兩位酒釀丸子比我,值得一讚👍酸菜魚好好食,不過建議可以再辣D就更加好食。看見餐牌有大閘蟹上市,非常吸引我鍾意食蟹既人,下次一定會晚市來試試大閘蟹。
酸菜魚
2021-10-06
酸菜魚
2021-05-19 2588 瀏覽
非常失望!之前去過,品質也可以,今日再去,我哋叫咗云白肉、擔擔麵、小籠包、酸辣湯、海蜇頭、生煎包、⋯⋯ 除咗海蜇頭好啲,其他無一樣嘢好,特別個云白肉,真係白色,一D肉都無,全部肥膏,仲要鯨晒油,食咗一件,無法再食第二件,成碟無食。價錢亦不是平易,吾怪得今天放假,都無人去,之前間餐廳都幾大間,今日見到一半已經做咗燒肉。現在生意難做,品質最重要,老闆在唔整理一下食物品質、服務態度、相信香港又會少一間餐廳了。

2021-02-20 2409 瀏覽
酸菜魚-cwb是辣得來清香,中環店好普通,連菊花都不放。D粉冇整鬆。一餅野。服務不夠上心,個侍應行來行去見我將碟炒飯放喺隻匙羹度食都唔攞隻碗俾我。肴肉無乜肉,cwb times square 店比較好小籠包皮勁厚- 又是cwb店比較好很可惜cwb店的廚子被遣散。真遺憾。江湖再見。中環店,拜拜。
肴肉無乜肉,cwb times square 店比較好
小籠包皮勁厚- 又是cwb店比較好
2020-10-16 3362 瀏覽
第一次食呢間,冇訂位,12:15左右岩岩好仲有位,好好彩有個靚位俾我地好似包箱咁,私隱度唔錯,可惜叫侍應就有d麻煩,禁左鐘冇人應,要伸個頭出去叫先有,我見有d客講普通話,似係熟客仔,侍應好似特別好招呼。呢間野睇menu就知係貴野,樣樣都差唔多$100,3個人食叫左5樣野- 小籠包一籠4粒,味道唔錯,入面仲好多汁- 海蜇就一般,冇咩味- 上海粗炒碟大份量好少,唔係特別好食,唔太鹹- 賽螃蟹炒飯,非常香既蛋白味,啖啖都有蛋- 生煎包一籠4個,但好細隻,個底煎到少少濃,幾脆幾好食,一咬入去d肉都好多汁,唔似出面個d咁乾最後計埋茶錢,埋單$522,食物質素唔錯,但非常貴既午餐,仲要食唔飽,唔抵食,試過一次就算,唔會再幫襯。

- 小籠包一籠4粒,味道唔錯,入面仲好多汁
- 海蜇就一般,冇咩味
- 上海粗炒碟大份量好少,唔係特別好食,唔太鹹
- 賽螃蟹炒飯,非常香既蛋白味,啖啖都有蛋

2020-10-16
  • 賽螃蟹
2020-10-02 2014 瀏覽
是一間無服務餐廳,我中午二點去到中環小南國在門口等了一陣他們安排坐位,入咗去之後枱面已經放好了碗筷茶杯等,但全你枱面全部都係油跡,之後我叫人來幫我抹乾淨,但他將所有碗筷及杯疊在一起,抹好後他無幫我放回這些餐具仍然疊起就走左去,我講完個電話後最少5-10分鐘後仍然無人幫我放回餐具,我叫咗一個嫩雞煨麵及小籠包,碗麵來到後非常之難食好大鹼水味,所以成碗無食只食了四隻小籠包就結帳走。
2019-10-25 4905 瀏覽
上海菜在我心裡佔了很重要的一席,有家的感覺。我在中環發現了這間店,吃過一次就深深的愛上了。他們的招待很熱情,親切周到。他們會很仔細地為你介紹和推薦食物。餐廳環境清幽,客人都不會大聲喧嘩。座位寬敞舒適,空間大,不會讓你有壓迫感。小籠包— 一籠有四個。加少許的姜,輕輕地咬一口,滿滿的湯汁湧入口裡。再湛一湛醋,太完美了。小籠包皮薄汁多,內陷的肉不會肥,湯汁鮮甜可口。四川擔擔麵— 麵條爽口,微微的麻辣加上些許的花生,很搭!金網生煎窩貼— 太漂亮了!窩貼炸得金黃酥脆,擺盤很特別。窩貼好好吃,還蠻大一顆,皮不會太厚,肉汁鮮,肉餡彈壓牙。椰汁紫米紅豆小丸子— 椰汁很香,不會膩。紫米和紅豆煮得很入味,不會太甜,搭上有嚼勁,淡淡的小丸子,好好吃。桂花蜜拉糕— 對,又是桂花,我的最愛。整體不會太甜,我一個人吃了三個!
四川擔擔麵— 麵條爽口,微微的麻辣加上些許的花生,很搭!
牙。
金網生煎窩貼+  四川擔擔麵