2023-09-12 84 瀏覽
🔸三木韓國料理🔸🔆今次依間係尖沙咀A2出口一出,抬頭一望就會見到「三木」的招牌,🐭成日叫住想食燒肉,​於是就同左🦁一齊黎依到。餐廳的顧客主要都係韓國人,所以我哋都幾有信心可能以係到食到正宗的韓國菜🤩。🔆一坐低就上左6款小菜,有菠菜,泡菜,薯仔,芽菜,蒟蒻,煎餅。味道不過不失。🔆韓牛套餐 1套餐包括牛肉眼扒,薄裙肉,菲力牛柳同手排肉,每種牛的份量非常之多,足夠3人食用。4款牛的肉味都好濃, 而且油花豐富又嫩滑。韓國牛肉最高級別係1++,而老闆就話比我哋聽,佢哋由韓國直送的牛係1+級,即係韓牛中的第二位!所以依個價錢真係好抵食㗎!不過!因為佢油花太勁,強烈建議連生菜包住一齊食,如果唔係,套餐都未食完就濟哂啦🫠。🔆海鮮葱花餅 煎餅表面煎得好酥脆,有魷魚,蝦係入面,味道好足夠,但略多油左啲。🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)🐭小姐:🤩🤩🤩+0.5🦁先生:🤩🤩🤩🤩📌地址:尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓
🔸三木韓國料理🔸

🔆韓牛套餐 1

🔆海鮮葱花餅

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩+0.5
🦁先生:🤩🤩🤩🤩

📌地址:尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓
2023-08-29
2023-09-07 57 瀏覽
Just want to share part of this not-so-awesome experience. The food was really over-priced even for the regular quality of food, the portion was okay. We paid for $100 for the cake cutting fee and somehow the cake was served the way we passed on to the staff, that is with the box and paper bag and everything, which is rather ridiculous. And we lit the candle ourselves and how lucky for us to at least get a lighter from the waiter upon our request. There are lots of way better choices with that p
There are lots of way better choices with that price in tst with the same food, so most definitely not worth a second visit
Oh and another interesting point, no refill for the banchan🤭
2023-09-02
生日
三木韓國料理 sammok_bbq由韓國人主理正宗韓國餐廳🥢韓牛🥩係由韓國🇰🇷新鮮直送✈️絕不用冰凍肉品🤤確保品質和新鮮度✔️來到當然必點韓牛🥩叫左韓牛套餐 $1080跟牛上腰、牛薄裙肉、牛排肉、牛后胸份量十足有大概500g😆牛肉質素滿分💯明顯見到牛肉帶靚靚雪花❄️油脂分布平均而且肉質🔪好厚身~入口牛味濃郁👍🏻食燒肉~除左韓牛🐃當然唔小得五花腩🐖。韓國豬腩肉 $200 肥瘦相間🐽肉質紮實~燒香後豬皮卜卜脆。海鮮蔥花餅 $180用上多款海鮮🦐元貝、大蝦、墨魚仔、魷魚、蜆肉配上香蔥、洋蔥煎香👍🏻蔥花餅外皮脆口~夠厚身~口感豐富~配上自家製醬汁~微微辣~認真美味~。石鍋拌飯 $135 🍚上碟熱辣辣~很夠燙🔥材料簡單✔️美味豐富~食到尾更有焦香鍋巴飲品~。柚子梳打 $45。檸檬可樂 $30喜歡韓國料理朋友💯不能錯過三木韓國料理 sammok_bbq📍尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓
三木韓國料理 sammok_bbq

由韓國人主理正宗韓國餐廳🥢
韓牛🥩係由韓國🇰🇷新鮮直送✈️
絕不用冰凍肉品🤤確保品質和新鮮度✔️

來到當然必點韓牛🥩叫左韓牛套餐 $1080
跟牛上腰、牛薄裙肉、牛排肉、牛后胸

份量十足有大概500g😆牛肉質素滿分💯

明顯見到牛肉帶靚靚雪花❄️油脂分布平均

而且肉質🔪好厚身~入口牛味濃郁👍🏻

食燒肉~除左韓牛🐃當然唔小得五花腩🐖
。韓國豬腩肉 $200

肥瘦相間🐽肉質紮實~燒香後豬皮卜卜脆

。海鮮蔥花餅 $180

用上多款海鮮🦐元貝、大蝦、墨魚仔、
魷魚、蜆肉配上香蔥、洋蔥煎香👍🏻
蔥花餅外皮脆口~夠厚身~口感豐富~
配上自家製醬汁~微微辣~認真美味~

。石鍋拌飯 $135

喜歡韓國料理朋友💯不能錯過
三木韓國料理 sammok_bbq
📍尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓

2023-08-27 88 瀏覽
韓國人開嘅韓燒店! 人氣爆燈! 一坐低老闆就介紹返,呢度主打韓牛韓燒,相信係香港最多韓牛肉位嘅餐廳之一。除咗平時常見嘅肉眼扒、牛肩肉;仲有厚裙肉、牛排肉、菲力等。當時小編坐低身邊嘅客人都係韓國人,果然跟住本地人食一定無死!-醬油蟹 💰250 (1 隻) 💰450 (2 隻)9⃣️大家可以點一隻或兩隻任君選擇,佢哋蟹身入面超爆膏,大家留意佢哋會跟一大碗紫菜飯俾你,醬油味道咸咸甜甜甜撈埋飯一啖過,真係好攞命!
肥美豬腩肉 💰170 8⃣️佢哋係韓國新鮮直送豬,所以豬味好濃郁,煎到香口配埋生菜一起食真係好好味。
生薄桾肉💰420 8⃣️韓牛脂肪啱啱好真係好濃郁牛味,口感鮮嫩肉汁勁多🥩
海鮮蔥花餅 💰180 7⃣️暫時食過最足料嘅韓式煎餅,餡料有大隻蝦同埋魷魚🦑餅底口感好鬼脆!大推!
辣海鮮湯鍋 💰300 8⃣️食韓國菜一點會唔飲個辣湯,超級多海鮮而且全部好新鮮,有黑青口,八爪魚,魷魚,大蝦,海蟹。呢一啖湯真係超級鮮甜

醬油蟹 💰250 (1 隻) 💰450 (2 隻)9⃣️

肥美豬腩肉 💰170 8⃣️

生薄桾肉💰420 8⃣️
韓牛脂肪啱啱好真係好濃郁牛味,口感鮮嫩肉汁勁多🥩

海鮮蔥花餅 💰180 7⃣️
暫時食過最足料嘅韓式煎餅,餡料有大隻蝦同埋魷魚🦑
餅底口感好鬼脆!大推!

辣海鮮湯鍋 💰300 8⃣️
終於去咗最近人氣滿滿嘅三木💋💋!韓國老闆主理一定正宗好多!主打空運新鮮韓牛🥰仲有好多款韓食💖環境舒服企理😘岩哂一雅朋友去飲下酒嘆韓燒🥳1️⃣韓牛套餐1($965)包括大大塊牛肉眼扒、薄裙肉、菲力牛柳、牛排肉🥰菇類、南瓜片、洋蔥、芝士年糕片配生菜、麵豉醬~🤩牛肉嘅油花比例&紋理分佈好平均😘肉質嫩有牛味唔錯😎3-4人share 都好滿足☺️肉食獸唔好錯過😍2️⃣海鮮蔥花餅 ($180)嘩!成個pizza咁大塊🤣仲要又厚身又足料!大大隻蝦、八爪魚、魷魚粒等等😌口感豐富!配埋佢地特製汁好惹味🥰餅底又唔會落得太多麵粉,成口漿,呢個岩岩好脆身好味!如果你鐘意食煎餅!呢個必點!3️⃣醬油蟹($450/2隻)配紫菜飯蟹新鮮,最愛橙黃色蟹膏配埋飯好滋味🤩醬油調味啱啱好唔會太鹹😎一人一隻岩岩好🥳飯嘅份量都好足!4️⃣人叄雞湯($240)食完燒烤&冷盤,飲番暖粒粒嘅人蔘雞湯就啱啱好😎人叄雞湯正常發揮❤️5️⃣前菜6款有泡菜、菠菜、西蘭花、薯仔、薄餅仔❤️整體唔錯💖最欣賞泡菜唔會太spicy! 其他配菜都醃得好入味☺️6️⃣blue lemonade ($45)食韓燒解膩一流😍而家openrice 某啲時段仲做緊全單八五折/九折🥰🥰❤️❤️

1️⃣韓牛套餐1($965)

2️⃣海鮮蔥花餅 ($180)

3️⃣醬油蟹($450/2隻)配紫菜飯
飯嘅份量都好足!

4️⃣人叄雞湯($240)

5️⃣前菜6款

6️⃣blue lemonade ($45)
食韓燒解膩一流😍

2023-08-24 68 瀏覽
It was recommended by a foodie friend. I heard about this place for long and know the owner has changed recently. Korean beef 🥩 set is vale for money and good for 4-5ppl. Our set have Ribeye, Outside Skirt, Tenderloin, Neck Chian and Fresh Raw Beef. They are all juicy and tender, not too oily and got strong flavors.Taste delicious with soybean paste wrapped with lettuce/green perilla Lovely IMO offered us freshly make Kimchi 🌶️ which is super crunchy and well seasoned. Spicy Stir Fried Octopus

Spicy Stir Fried Octopus 🐙 is fresh and chewy Moses with lots of veg

Tofu Pancake covered by a thin layer of egg which is delicious.

Seafood Pancake is crispy topped with big prawn 🍤, squid 🦑, clams with lots of green onion and veg.

We definitely will revisit it soon.
2023-08-23
  • Korean  Beef Set
  • Seafood  Pancake
2023-08-23 55 瀏覽
朋友帶我去食韓牛慶祝成功轉工😎韓國人開嘅韓牛店🇰🇷韓牛部位都新鮮直送餐廳環境好大 仲有2 間私人房 私隱度高👍🏻抽風幾好~食完冇成身味 地下又無油淋淋~韓牛一直偏貴🥺但勝在份量多 3-4個人除仲可以接受👌🏻👌🏻📍韓牛套餐特選($920)呢度已經2-3人份量 小編2個人食有d多!🥩牛肉眼扒、牛肩肉、牛腩、厚裙肉四款韓牛 拼盤擺盤幾靚 仲砌埋心形❤️值得一題係可以燒芝士🧀omgggg燒溶左可以連韓牛一齊食yummy✨✨仲附送一大碟泡菜 可以解膩~食到咁上下會有staff過黎抹下個爐再燒過🔥🐮肉眼扒好厚身🐄要剪開再煎煎到5成熟最juicy 💦 配泡菜食最好味🐮厚裙肉好好食🤤食落去係最軟稔 牛味最出🤗🐮牛肩肉脂肪唔多 但肉質唔鞋😍好多時直接食都好夠味🤪🐮牛腩就相對比較有口感 要用d牙力🤣🤣🤣📍醬油蟹 ($450/2隻)每隻醬油蟹切開四份上 其實每人2件都好夠餐廳都會提供手套✋🏻方便食醬油做得幾入味 小編覺得偏重口味成兜醬油 要食多啲飯中和下🤭比想像中多肉🦀蟹膏唔算特格多 但加埋蟹膏+紫菜真係送飯一流🤍 食完一碗又一碗🍚📍炸醬麵 ($130)呢個炸醬麵普通左d🥺個醬偏流質入面配料唔算多 只係食到洋
朋友帶我去食韓牛慶祝成功轉工😎
韓國人開嘅韓牛店🇰🇷韓牛部位都新鮮直送
餐廳環境好大 仲有2 間私人房 私隱度高👍🏻
抽風幾好~食完冇成身味 地下又無油淋淋~
韓牛一直偏貴🥺但勝在份量多
3-4個人除仲可以接受👌🏻👌🏻

📍韓牛套餐特選($920)
呢度已經2-3人份量 小編2個人食有d多!
值得一題係可以燒芝士🧀omgggg
燒溶左可以連韓牛一齊食yummy✨✨
仲附送一大碟泡菜 可以解膩~
食到咁上下會有staff過黎抹下個爐再燒過🔥

🐮肉眼扒好厚身🐄要剪開再煎
煎到5成熟最juicy 💦 配泡菜食最好味

🐮厚裙肉好好食🤤食落去係最軟稔 牛味最出🤗

🐮牛肩肉脂肪唔多 但肉質唔鞋😍
好多時直接食都好夠味🤪

🐮牛腩就相對比較有口感 要用d牙力🤣🤣🤣

📍醬油蟹 ($450/2隻)
每隻醬油蟹切開四份上 其實每人2件都好夠
餐廳都會提供手套✋🏻方便食
醬油做得幾入味 小編覺得偏重口味
成兜醬油 要食多啲飯中和下🤭
比想像中多肉🦀蟹膏唔算特格多
但加埋蟹膏+紫菜真係送飯一流🤍
食完一碗又一碗🍚

📍炸醬麵 ($130)
呢個炸醬麵普通左d🥺個醬偏流質
入面配料唔算多 只係食到洋蔥🧅
平時都會食到少少豬肉、薯仔、醃黃瓜🥲
但呢間就無 味道就中規中矩
下次有機會想試海鮮煎餅 應該幾好味🌈

最後仲嗌咗米酒🥃
果然食燒肉就係要配酒 感覺特別爽😎
2023-08-20 58 瀏覽
平時都好鍾意去尖沙咀食韓國菜🇰🇷,今次黎到呢間由韓國人主理的「三木韓國料理」~~餐廳主打韓牛韓燒同地道韓國菜,當日去到都有唔少韓國人幫襯,果然好受歡迎🤩🤩🐮韓牛套餐特選 $920✨份量十足!包括有牛肉眼扒、牛腩、牛肩肉同厚裙肉呢4款部位~~全部牛肉都好新鮮,肉味濃郁!店員話燒到5成熟左右就最好味🤤🤤我就鍾意用生菜包住牛肉、泡菜🌶一齊食,夠正宗👍🏻👍🏻🐷韓國豬肉眼扒 $220✨每隻豬僅含200g,屬於稀有部位~~肉眼扒肉貿軟嫩🐖,啖啖油脂香!而且肥瘦均勻,食完都唔會覺得太油膩❤️❤️🦀醬油蟹(2隻) $450✨望落好吸引!醬油蟹入口鮮甜,仲有滿滿的蟹膏😍😍另外會跟一碗紫菜飯🍚,撈埋蟹肉、蟹膏一齊食超惹味!!🍳海鮮蔥花餅 $180✨餅皮口感酥脆、好厚身,足夠3-4人share~~裡面有好多蝦肉、魷魚🦑等配料,好足料!係我喺香港食過最好食的海鮮蔥餅😋😋🍹西柚梳打 $45✨味道酸酸甜甜,氣泡感十足!消暑解膩之選👍🏻👍🏻

🐮韓牛套餐特選 $920✨
我就鍾意用生菜包住牛肉、泡菜🌶一齊食,夠正宗👍🏻👍🏻

🐷韓國豬肉眼扒 $220✨
每隻豬僅含200g,屬於稀有部位~~

🦀醬油蟹(2隻) $450✨
望落好吸引!醬油蟹入口鮮甜,仲有滿滿的蟹膏😍😍
另外會跟一碗紫菜飯🍚,撈埋蟹肉、蟹膏一齊食超惹味!!

🍳海鮮蔥花餅 $180✨
餅皮口感酥脆、好厚身,足夠3-4人share~~

🍹西柚梳打 $45✨
味道酸酸甜甜,氣泡感十足!消暑解膩之選👍🏻👍🏻
2023-08-05 130 瀏覽
🥢 尖沙咀有一間樓上由韓國人老闆廚師主理嘅韓國餐廳,知道好多顧客都係韓國人,朋友都有推介,佢地餐廳裝修有大門到內在都係傳統嘅韓國風格,老闆話佢地堅持韓牛一定係新鮮直送,絕對唔會雪凍完再拎比客人食,保證佢地嘅肉係有質素👍🏻 ⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 韓牛套餐(2)$920肉質鮮美多汁,食得出係牛肉原有嘅鮮味同埋嫩。揾食指數: 🐄🐄🐄🐄➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🔸 牛腩 🔹 牛肩肉 🔸 厚裙肉 🔹 牛肉眼扒 ✨ 韓牛生肉片 $280牛肉撈入蛋黃口感滑溜彈牙,入口散發麻油嘅香。揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 韓豬豬腩肉 $200份量好厚,脂肪同肉嘅比例平均,適合配生菜醬。揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 泡菜餅 $170用鐵板上香氣爆棚,外皮煎得好脆,內餡好足料。揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 炸醬麵 $130個醬偏向流質,同埋味道較為柔和,唔會覺得膩。揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄

✨ 韓牛套餐(2)$920
肉質鮮美多汁,食得出係牛肉原有嘅鮮味同埋嫩。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔸 牛腩 🔹 牛肩肉 🔸 厚裙肉 🔹 牛肉眼扒

✨ 韓牛生肉片 $280
牛肉撈入蛋黃口感滑溜彈牙,入口散發麻油嘅香。
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 韓豬豬腩肉 $200
份量好厚,脂肪同肉嘅比例平均,適合配生菜醬。

✨ 泡菜餅 $170
用鐵板上香氣爆棚,外皮煎得好脆,內餡好足料。
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 炸醬麵 $130
個醬偏向流質,同埋味道較為柔和,唔會覺得膩。
2023-08-04 160 瀏覽
我地4個人去,星期日中午1:00點到,冇乜人,大把枱,點了一份豬手,$380諗住呢個價錢,差極有限,點知。。。。。伏!淡而無味!唯有叫侍應比個醬我哋,收費$40!不過佢既煎䓤花餅又幾好食$18O,純牛肋骨$280,好細鍋,都好味,仲有叫左煎豆腐,淡到一個點。。。。又冇調味料,唯有問侍應,佢話要收$40,我話冇味喎?!點食,跟住佢拎左D鼓油加D葱咁嘅嘢比我哋點,D食物偏貴,而且D冷氣風口好多塵,我其中一個家人鼻敏感,不停打噴嚏,唔會有下次,食韓國嘢,大把選擇,我唔推薦呢間!
2023-07-30
呢一間由韓國人主理嘅韓國餐廳位置隱蔽,係尖沙咀橫街嘅一樓,到訪當日都有唔少韓國人食客,相信係佢哋嘅社區都小有名氣😛 今次到訪就同朋友食燒肉以及係不同韓國料理,整體都幾滿意👍🏻一入座就送上6款唔同小菜,有泡菜、魚糕、芽菜、韓國韮菜、薯仔、菠菜同埋西蘭花,自己覺得呢度嘅小菜比起出邊嘅冇咁鹹,食完都唔會好頸渴,而且泡菜嘅辣度啱啱好過到下癮🌶️韓牛套餐特選(2-3人份) $920/ $1148(包韓牛生牛肉),雖然佢嘅價錢唔平,但係份量真係非常多,而且揀選都係比較罕有嘅部位,所以自己覺得定價都算合理🤑 四款肉類入邊最鍾意就係薄裙肉,食落去好軟稔,而且牛肉味最濃😍 自己特別鍾意呢度嘅韓式醬係熱辣辣咁上枱,配埋附送既生菜、紫蘇葉、生蒜片一齊食好正😋 加配嘅韓式生牛肉柔軟得嚟帶彈性,食落去帶麻油香,加埋雪梨幾清香,更加帶起牛肉嘅鮮味🐮另外一樣必食嘅就係醬油蟹 ($450/2隻)🦀醬油嘅濃度啱啱好,更加能突出蟹肉嘅鮮味✨ 而且比我想像中厚肉,加埋蟹膏真係送飯一流🤍 超鍾意呢到嘅飯係有大量紫菜,撈埋飯食最夾🤤食完燒肉最啱就係食個冷麵解膩,今次就食咗凍湯蕎冷麵 ($140)🍜 冷麵真心大份到4個人分都得,入

食完燒肉最啱就係食個冷麵解膩,今次就食咗凍湯蕎冷麵 ($140)🍜 冷麵真心大份到4個人分都得,入面有大量雪梨、青瓜絲同蘿蔔絲,麵質較軟,加埋清爽嘅冷麵汁同燒肉好夾🌿

總括嚟講,呢到定價唔平,但係份量較大,其實除返勻價錢算合理,不過真係樣樣有質素🧚🏻‍♀️ 而且上菜有一位係韓國姨姨,佢超友善,教我同朋友點樣可以享用餐點,feel到餐廳係有心經營而且夠正宗,不過份量真係偏大,比較適合多人聚會,可以嗌多幾樣嘢share💁🏻‍♀️
  • 醬油蟹
2023-08-01 87 瀏覽
生日月份特別多朋友請食生日餐,我揀咗好耐冇去食的三木韓國餐廳,因為覺得這間的食物比較正宗!坐低叫了餐之後,店員就送上泡菜,六小碟,六樣我都非常之鍾意很啱我口味!三個人嗌咗三個餐,再加一個海鮮煎餅,煎餅加入大量海鮮同香蔥韭菜,外皮非常酥脆香口,食前點上一些秘製辣醬汁,簡直有畫龍點睛的效果,非常惹味!石鍋雜錦飯,石鍋啲熱力絕對不可少看,上枱仲發出吱吱聲,熱力逼人,倒入辣椒甜醬用匙羹攪勻,鍋底仲有非常香口的飯焦,熱辣辣吃不停口!辣蕎麥冷麵,凍嘅冷麵加入辣醬蘿蔔青瓜撈勻同食,清新開胃,蕎麥麵煙煙韌韌,係我非常喜愛的口感!反而呢碗海鮮湯麵非常之普通,冇特式亦都冇乜特別嘅味道,下次都不會再叫!總括嚟講食物嘅味道都係好正宗,但服務態度就非常之一般,可能人手不足嘅關係,服務真係一般般!
泡菜六小碟

海鮮煎餅
石鍋雜錦飯
辣橋麦冷麵
海鮮湯麵
🥢尖沙咀韓國人主理 超大份量韓國菜 多款直送韓牛部位醬油蟹辣海鮮鍋#食好西韓國菜推介 #食好西尖沙咀美食 🥢因為我哋好鐘意食韓國菜,由其醬油蟹同韓牛,今日特別來到一間位於尖沙咀開業多年的一間韓國菜,記得細時在尖沙咀返工已經見到喺到,店舖由韓國人主理,店員都係韓國人,入到去好似返咗韓國食飯咁,餐廳主打由韓國新鮮空運直送韓牛,醬油蟹海鮮等等傳統菜式,而且每碟份量同韓國食到的一樣份量好大,最啱一班人一齊食,除了大廳仲見到有兩個私人房間,啱曬鐘意私隱度高嘅朋友🥢坐低後店員會先放低好多碟小碟前菜,除了經典的泡菜同菠菜薯仔之外,有個來自韓國的新鮮細蔥生洋蔥呢個真係香港未食過,非常香清新爽脆而且開胃,餐牌都幾多選擇好多樣都想食,諗唔到選擇困難之下問店員,佢地都好nice 咁好好人咁推介俾你🥢韓牛套餐特選 韓牛 SET MENU $920 / + 韓牛生肉片 $1148-韓牛生牛肉片 好多人都鐘意食韓牛生牛肉,所以特別升級套餐,店員介紹係生牛細size ,來到時原來都好大一盤,冰凍的牛肉切成條狀,加入了清甜水梨拌生蛋一齊食,牛肉增加滑溜口感,凍冰冰的感覺好正,而且牛肉味濃,令人一口一口咁食曬🥢拼盤份量

#食好西韓國菜推介 #食好西尖沙咀美食

-韓牛生牛肉片

🥢拼盤份量超大一盤擺盤非常精緻,一共有四款韓牛,內有牛肉眼扒 ,牛肩肉,牛腩,厚桾肉,好喜歡韓牛的厚實的質感,燒起上來有豐富的牛肉香,經過火炙後的牛的油脂香氣,鐘意附上的蔬菜盤有紫蘇葉新鮮生菜韓國生蒜,麵豉醬仲有一大碗咁俾你,可以落多點麵豉醬用蔬菜包住食,可以減低油膩感多了入清爽感,另外伴碟仲有洋蔥,冬菇磨菇等可以放旁邊慢慢烤吸收曬牛肉的油份特別香

🥢韓國猪肉眼扒 $220/180g
本身想食五花肉,後來店員推介呢一隻會仲好食唔會太肥膩,烤完後更香口肥瘦剛剛好,包紫蘇葉食麵豉醬味道更香

🥢醬油蟹 $250 / 1 隻 $450 /2 隻
個人好鐘意食醬油蟹,呢到可以點一隻或兩隻,仲會跟一大碗紫菜飯俾你,蟹身入面超爆膏,醬油味道咸咸甜甜甜的撈飯一齊食,會想食曬成個飯

🥢辣海鮮湯鍋 $300
食韓國菜一定會好想飲個辣湯,海鮮辣湯味道夠濃,辣度剛剛好不會太辣,入面海鮮好新鮮全部都係新鮮材料,黑青口,八爪魚,魷魚,蝦,蟹,煮出來個湯非常鮮甜,係大海的鮮味,同韓國食到的一樣

🥢涷湯蕎冷麵 $140
食燒肉食到熱辣辣配冷麵,係一個絕配,一口熱一口冰凍麵即時降溫,店店仲好細心咁樣幫我哋分開兩個碗,係一個加分位

🥢Terra 啤酒$50
🥢凍檸樂 $30

📍 三木韓國料理 (尖沙咀) @sammok_bbq
尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓
  • 醬油蟹
  • 韓牛
2023-07-24 81 瀏覽
今日同屋企人去三木韓國料理主力試下佢哋嘅韓牛特選套餐-入邊有肉眼扒,牛柳,薄裙肉同牛排肉加韓牛生肉片「黃瓜條」,另外又叫埋醬油蟹拌韓式紫菜飯,蒸水蛋及海螺伴麵。聽老闆介紹話韓牛每週由韓國空運直送,係肉質軟嫩新鮮的保證,最鍾意佢哋嗰個蒜油醬汁,配埋剛剛滴住少少油脂嘅烤韓牛食特別惹味。另外一個食法係可以伴生菜加少少炸面豉醬。枱上都有一壺熱騰騰的韓式麥茶,可以幫我消除牛肉的油膩。張枱夠大,而且同其他枱有距離。空間感十足,更好友90年代嗰種氣息。我指嘅係當年嗰種繁盛同闊綽嘅感覺。餐牌嘅食品種類算係多樣。而且老闆亦主動同我哋打牙笅,談笑風生。
尖沙咀一帶出名多正宗韓國菜,而依間最特別嘅係主打韓國直送韓牛燒肉,而且仲有多個部位提供!餐廳由韓國人開設,連員工都係韓國人,真係有啲好似返左去韓國咁親切🥰 除左韓牛,連豚肉都係來自韓國,特別啲嘅可以燒埋韓國淡水鰻魚以及牛肥腸等~ 當然仲有一系列嘅韓國鍋物 & 小菜,整體份量都幾多下,網上訂位好似仲有9折至85折,啱哂同一班朋友食下飯聚下咁🍻-韓牛套餐 2 + 韓牛生肉片 ($1165)•牛肉眼扒•薄裙肉•菲力/牛柳•牛排肉想食韓牛套餐分別有兩個套餐,最平$920就已經食到4款唔同部位~ 加多少少錢仲可以升級食啲價錢比較貴嘅位置。兩個套餐都會包咗塊牛肉眼扒🐂 大大塊幾厚肉,肉質幾軟腍~ 最愛應該係薄裙肉,肉質結實,食得出香濃嘅肉味,同時帶油香~ 菲力質感比較幼嫩;牛排肉運動量比較大,所以比較有口感,肉味都幾好出~非常推介依到嘅韓式生牛肉!相比起廣藏市場一間好出名嘅生牛肉店味道幾貼近~ 生牛肉非常有口感,柔軟得嚟帶彈性🥰 拌上蛋漿,麻油,芝麻 以及雪梨,吃起來就是韓國的味道!!!! 食落原全冇腥味,只有牛肉本身嘅鮮味以及雪梨甜甜嘅清香~*韓式醬猪蹄 ($380)重量級原隻猪蹄🐖 份量真係3

韓牛套餐 2 + 韓牛生肉片 ($1165)
•牛肉眼扒
•薄裙肉
•菲力/牛柳
•牛排肉

韓式醬猪蹄 ($380)
重量級原隻猪蹄🐖 份量真係3-4人share剛好,外皮係非常有彈性,骨膠原嘅感覺,整體偏向有咬口,作為下酒小菜送啤酒非常唔錯🍻

醬油蟹 ($450/2隻)
香港人最愛嘅醬油蟹🤎 依到做得幾入味,醬油味道幾温和,唔會令到成隻蟹過份重味~ 雖然成隻蟹唔會話爆哂膏咁,勝在幾厚肉而且蟹膏食落夠鮮甜!將紫菜蟹拌上蟹膏一齊食是常識吧😎

海鮮魚湯麵 ($135)
正常發揮,海鮮配料幾豐富,有齊魷魚、蝦肉、青口等~ 麵條偏粗身,食落幾滑溜🥢