2019-07-10 127 瀏覽
呢間一人鍋係標榜冇味精鍋底既餐廳,有5種味道可以揀,有粟米,紫薯,椰子,甘筍,菠菜。老板話全部都係用真材料攪拌出黎既汁,一滴仙呢d假野就唔會落。咁我揀左粟米同埋椰子試下。湯底就咁飲會比其他火鍋店清淡同埋唔咸,而且食海鮮既湯底係清淡先岩。188個海鮮套餐有 白蜆,番蜆,白刀貝,魷魚片,鮑魚,北寄貝,貴妃蚌,超多膏既肉蟹。另外仲叫左2隻蠔。其中鮑魚洗得幾乾淨,可以放心食用。貴妃蚌幾爽口清甜。所有蜆都吐哂沙乾乾淨淨,唔怕食食下食埋沙。隻蝦都幾大隻,煮大約3分鐘就上碟,肉質爽。我覺得個主角反而係個肉蟹,超多膏,再將d膏搞哂落去個湯底再加粥,成個湯底變左濃濃既蟹膏粥,好滿足
另外仲叫左2隻蠔。
其中鮑魚洗得幾乾淨,可以放心食用。貴妃蚌幾爽口清甜。
所有蜆都吐哂沙乾乾淨淨,
唔怕食食下食埋沙。隻蝦都幾大隻,
煮大約3分鐘就上碟,肉質爽。我覺得個主角反而係個肉蟹,
超多膏,再將d膏搞哂落去個湯底再加粥,
成個湯底變左濃濃既蟹膏粥,好滿足
2019-07-10 1395 瀏覽
同事好喜歡食一人一火鍋,佢上網找到旺角一鍋瘋,有海鮮粥底一人一鍋,介紹店主是海鮮批發商,每天都有新鮮的海鮮來貨,可以選到第一手最靚的海鮮,海鮮迷的同事急不及待叫我陪她去試試。火鍋店地方不大,但整潔乾淨。首先選粥底,有五款味道:粟米、菠菜、椰子、紫薯、甘荀。標示無味精,無色素,是健康粥底火鍋。我們選了粟米和椰子和$188一位的海鮮套餐。海鮮是每天精選新鮮生猛海鮮,所以不是每天都有相同的海鮮供應。海鮮拼盤砌得很美麗,排列整齊又清洗得好乾淨。今天有肉蟹、海蝦、鮑魚、生蠔、貴妃蚌、北極貝、黃刀貝、鮮魚片、蜆和白蜆。灼海鮮時,留意一下枱的圍邊有每種海鮮灼的時間提示,以免過熟不好食,新鮮海鮮味道鮮甜,爽口彈牙。尤其是來自菲律賓的肉蟹,一梳梳的蟹肉好鮮甜,蟹膏好鮮味又甘香。食完海鮮還另有數拾款火鍋配料,每份12元,食完甘多海鮮已經飽了一半,因為還有粥食,所以沒有加火鍋配料。之後店員會為我們加芋頭粒和南瓜粒入湯鍋內,滾林後再加入粥膽,大滾後就食得,湯底有齊剛才10款海鮮的精華,鮮甜味道十足,加入附上的芫茜和菜圃粒,味道更香更美味!
2019-06-26
2019-07-10 78 瀏覽
10道豪華鮮味$188 有時令海鮮 本人喜愛食鮑魚 扇貝 貴妃蚌 蜆 生蠔 非常滿足😋😋呢個價錢又抵食 又足料 岩哂最鍾意打邊爐既我 蔬菜五色鍋 有粟米 甘筍 椰子 紫薯 菠菜 健康粥底之選👍🏻👍🏻我選擇了栗米湯底 湯底一試就知冇味精 海鮮非常新鮮 加埋個粥底一流 粥底偏淡 可以食到海鮮味道 鮑魚彈牙鮮味 超爽口 貴妃蚌勁鮮甜 我地叫左肥牛$12一碟 再叫左其佢火鍋配料 款式好多 食到最尾 有南瓜粒同埋芋頭粒仲可以加菜圃 令到個粥既味道更好味如果喜愛食海鮮既朋友一定要去試下 👍🏻👍🏻

10道豪華鮮味$188 有時令海鮮

食到最尾 有南瓜粒同埋芋頭粒
仲可以加菜圃 令到個粥既味道更好味

如果喜愛食海鮮既朋友一定要去試下 👍🏻👍🏻
2019-07-08 130 瀏覽
第一次見到一人一鍋幾特別,所以就試下,所謂既粥底,其實係同清水無分別,因為都係無味,只係有小小顏色。因為海鮮本身唔新鮮,同埋海鮮的size好細隻,所以煮完後d水基本都無乜味,同埋海鮮好小份量,好多貝殼拼埋好似好多咁,基本男仕只係食呢個$188套餐係一定唔飽。另外,由於煮完海鮮d水都係無味,最後食完海鮮後,加左飯去d水煮粥後,d粥我加左3匙豉油先有d味,$188加埋一,200幾去食放題好過,起碼食得飽
2019-06-19
2019-07-08 79 瀏覽
今日喺旺角行街,經過見到一間粥底火鍋,俾個海鮮拼盤吸引住,人均不用$200,就入去試吓先!海鮮拼盤份量十足!有十款海鮮!店員還會教路先後次序!足底味道偏淡,個人覺得清一點會比較好,能吃到原汁原味!菲律賓肉蟹多膏,蟹膏香濃!蚌、鮑魚、北寄貝大大隻,爽口彈牙,很滿足🤤。餐廳亦提供其他火鍋配料!最尾會係湯底加入白粥、芋頭和番薯粒,蟹膏和其他海鮮精華都喺晒個粥底入面,鮮味十足!海鮮來自不同原產地,每個產地專門一種,保證高質!

海鮮拼盤份量十足!有十款海鮮!店員還會教路先後次序!

足底味道偏淡,個人覺得清一點會比較好,能吃到原汁原味!

菲律賓肉蟹多膏,蟹膏香濃!

蚌、鮑魚、北寄貝大大隻,爽口彈牙,很滿足🤤。

餐廳亦提供其他火鍋配料!
海鮮來自不同原產地,每個產地專門一種,保證高質!
2019-07-07 84 瀏覽
行開果欄,見到呢間一鍋瘋有個好特別嘅粥底海鮮火鍋,主打食靚海鮮,未試過呢種食法就去試下先! 每位188蚊有十款精選新鮮海鮮, 同埋有一個自選火鍋粥底。 店長介紹餐廳老闆本身做開海鮮批發, 所以海鮮都保證係靚料同埋新鮮!粥底有五款可以選擇包括粟米,甘筍,椰子,紫薯同菠菜, 粥底首先會用嚟煮海鮮,食完最後就係會加米飯落去煮食綿綿粥。今次嘅海鮮有北韓油蚌,石頭蜆,台灣鮑魚,泰國虎蝦,美國生蠔,奄仔蟹,墨魚片等等, 淨係睇相都覺得好新鮮。唔使好耐時間灼熟就食得, 因為煮得太耐反而浪費咗咁新鮮嘅海鮮。奄仔蟹,好肥美,好多膏好多肉呀!食完海鮮之後就可以煲粥啦店員仲會幫我哋加埋南瓜同芋頭,煮完個粥好香甜呀, 食粥嘅時候仲可以問店員羅芫荽菜莆調味!

奄仔蟹,好肥美,好多膏好多肉呀!

2019-07-02 128 瀏覽
父親節果排太忙冇時間慶祝,依家有時間當然要補祝返。爸爸最愛食海鮮,所以今次就帶佢去哩間一鍋瘋,一嘗高質海鮮之味。爸爸對海鮮要求頗高,所以揀左個價錢高啲既海鮮套餐,188蚊就可以食到10款生猛海鮮,絕對抵食。粥底湯有五款味道可選,我地分別揀左粟米同椰子湯。鐘意哩到一人一鍋,可以揀返自己最鐘意既口味,如果多幾個朋友黎,仲可以每人點一款,一次過試哂所有湯底😋。粥底味道好清偏淡,淥海鮮一流,唔會搶過海鮮味道👍🏻。海鮮盤賣相非常奢華,份量十足,上枱時仲聞到淡淡海水鮮味。店員教路要逐樣海鮮淥同食,味道先會更好更分明。哩十款海鮮來自世界國地,保證高質。新鮮既海鮮只要淥一淥,殼同肉質就會輕易分離。另外肉質會非常爽口彈牙,哩十款海鮮都成功通過👍🏻👍🏻,絕對高質。菲律賓肉蟹好多膏;蚌、鮑魚、北極貝大大隻,食落非常有口感,滿足🤤。如果想食其他火鍋配料,哩到都有40款選擇,每款只需12蚊就可以食到。我地就加左個肥牛,牛質嫩滑夠淋👍🏻。食完海鮮已經好滿足,忘記左仲有個粥底未食😂。店員會係食完既湯底上加入芋頭同蕃薯粒,煮到溶溶爛爛後再加入白粥再煮一陣就食得。個粥認真不得了,海鮮鮮味同精華完全溶入粥內,再加上粟米同

粥底味道好清偏淡,淥海鮮一流,唔會搶過海鮮味道👍🏻。

我地就加左個肥牛,牛質嫩滑夠淋👍🏻。

食完海鮮已經好滿足,忘記左仲有個粥底未食😂。店員會係食完既湯底上加入芋頭同蕃薯粒,煮到溶溶爛爛後再加入白粥再煮一陣就食得。個粥認真不得了,海鮮鮮味同精華完全溶入粥內,再加上粟米同椰子本身既鮮甜味,令人胃口大開,食唔停👍🏻👍🏻。

2019-06-25
一鍋瘋 (旺角)旺角砵蘭街139號地下-----見到上網介紹話唔錯 星期六就同朋友黎試下佢地ge十款海鮮餐粥底火鍋 每位188加一( 五六日及公眾假期每位加$28)-----食呢度ge粥底火鍋分為幾個步驟1.首先選擇蔬菜味五色粥底(有粟米 甘筍 菠菜 椰子 紫薯) B仔同朋友就選擇左甘筍同菠菜 望落顏色自然 無人工色素 店家話無任何味精 而確實B仔食完都真係覺得毫無口渴感2. 選擇完粥底之後 店員就會送上一人一鍋蔬菜粥水同十款海鮮 分別有日本白蜆 越南番蜆 紐西蘭黃刀貝 本地鮮魚片 韓國北極貝 大連貴妃蚌 楊江生蠔 大連鮑魚 泰國海中蝦 菲律賓肉蟹 基本上所有海鮮都非常新鮮 似係全部新鮮劏起 貴妃蚌上檯時候仲不斷郁動😝咁多款海鮮裡面如果要B仔選擇一款最印象深刻的 一定係肉蟹 肉蟹蟹膏非常非常多 膏味濃郁 蟹肉亦非常多 殼以下就是肉和膏 非常高質 3.食完海鮮之後 如果覺得唔夠食 可以加點其他火鍋料 但由於B仔同朋友都唔係特別餓 就無額外再點 之後店員為我地係粥水裡面加入 芋頭粒同南瓜粒 令粥水更稠 4.當兩樣材料開始軟腍之後 佢地就再黎加入米糊幫我地煮成粥😋經過多種海鮮加持ge粥底非常
一鍋瘋 (旺角)
旺角砵蘭街139號地下
-----
4.當兩樣材料開始軟腍之後 佢地就再黎加入米糊幫我地煮成粥😋經過多種海鮮加持ge粥底非常鮮甜誘人 同時帶蔬菜ge清新 唔會太濃味 但令人食得好舒服 (喜歡濃味的朋友可以要求店員幫忙加入菜圃和香菜 蔥 等等)
整體不錯 海鮮新鮮 擺盤漂亮 打卡一流 粥底加入蔬菜 感覺幾健康 店鋪d哥哥仔態度也不錯~😋

👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowmongkok
  • 海鮮拼盤
2019-07-01 76 瀏覽
我係海鮮怪,今日同朋友去左旺角食海鮮粥底火鍋,每個人$188 有十款精選新鮮生猛海鮮,同埋一個自選粥底。粥底有五款,可以揀粟米、甘筍、菠菜、紫薯、椰子。呢五款味都好特別,我地揀左最正常的粟米同椰子,一人一鍋好衛生,又可以揀自己喜歡的味道。椰子聞落好香,不過食落就無乜味道;而粟米都係淡淡的,唔會影響海鮮的鮮味。海鮮有菲律賓肉蟹、泰國海中蝦、大蓮鮑魚、貴妃蚌、陽江生蠔、日本白蜆、青口、越南蕃蜆、墨魚片、帶子。墨魚片捲成玫瑰花樣子,好靚之餘仲好好味,好爽口;另外蜆都好好食,好甜又肥美;生蠔係即開唔係急凍桶蠔,好有誠意。餐就唔包飲品同其他食物,我地加左罐可樂 $10,其他食物就每款+$12,我地加左午餐肉同炸魚皮,炸魚皮好脆啊,唔係放左好耐。食完海鮮,最後就加左南瓜同芋頭,煲淋左就加入糊仔,粥就完成喇!

2019-06-29
2019-07-01 65 瀏覽
今日難得約左朋友當然唔好再荃灣屯門區, 我地今日約左出旺角, 雖然天氣好熱但都打消唔到我地對火鍋既熱情, 選擇左依間叫一鍋瘋既餐廳, $188有十種時令既海鮮, 加$12仲有邊爐配料, 仲一人一鍋我地兩個就可以試到兩個湯底, 未食聽到價錢都覺得好吸引, 海鮮唻講真係咩款都有, 有蝦有蟹仲有生蠔, 樣樣望落都好新鮮, 仲擺盤擺得好靚, 用唻打卡一流!估唔到睇得仲好好味, 食落好鮮甜, 我自己就最鐘意北寄貝, 打完bino仲會整埋粥, 食到滿肚子鮮美既海鮮, 鐘意打bino同海鮮既愛好者一定要試下呀!
一窩瘋嘅海鮮粥底火鍋 $188一位,我覺得好足料,呢個價錢食到靚海鮮,都OK嘅,重質不重量啦,唔可以同啲任食嘅比較嘅。10款海鮮!有蟹、海虎蝦、鮑魚、生蠔、貴妃蚌、元貝、蜆、刀貝、石頭蜆、魚片。呢度嘅湯底都好特別,分別有粟米、甘筍、菠菜、紫薯、椰子,聽落去覺得好健康。個海鮮盤上枱個陣啲海鮮仲識得郁!聽老細講,佢哋真係每日出去拎最新鮮嘅海鮮返嚟,誠意可嘉!隻蟹真係不得了呀,勁多膏~呢度係以一人一鍋形式,我老公就要做椰子,我就要菠菜,飲落去係冇咩味嘅,但都飲到係冇味精。咁樣去淥啲海鮮,食到海鮮本身嘅味道,好鮮甜,我覺得反而仲正!隻蝦淥完大隻到咁樣!公道啲講,$188食完10款海鮮,係咪好飽,就梗係唔係啦(可能我倆公婆大食啦)呢個餐,可以以 $12 散叫一啲打邊爐配料,咁我哋係張單有啲寫1,有啲寫2,但嚟到我見份量都係咁上下,所以實際 $12 有幾大份呢?我係唔知嘅。質素就係一般任食個啲咁上下,唔好抱太大幻想(你懂的)食到尾,可以叫一份南瓜同芋頭同冷飯煲成粥底火鍋。菠菜湯底唔係好靚仔,但到呢個moment,啲海鮮味就嚟料喇,發覺啲粥底好鮮甜呀!同埋菠菜味都幾出。幾好幾好。$188一位係唔包飲

隻蟹真係不得了呀,勁多膏~

隻蝦淥完大隻到咁樣!

食到尾,可以叫一份南瓜同芋頭同冷飯煲成粥底火鍋。菠菜湯底唔係好靚仔,但到呢個moment,啲海鮮味就嚟料喇,發覺啲粥底好鮮甜呀!同埋菠菜味都幾出。幾好幾好。$188一位係唔包飲品,咁你話係咪好抵我唔敢講,只可以話鐘意食海鮮嘅一定覺得呢度正!!
2019-06-29 70 瀏覽
近日見到旺角新開左一人一鍋的粥底火鍋 即刻試試火鍋是一人一鍋 每人都可簡自己喜歡的口味有粟米,甘荀,紫薯,椰子,菠菜湯底顏色好鮮豔今次點了 粟米和紫薯粟米是黃色湯底,紫薯是紫色湯底醬油配料有蔥,辣椒和蒜蓉簡$188/位 有10款海鮮海鮮好新鮮 又排得好靚2人食份量都足夠有鮑魚,生蠔,蟹等等完全值回票價另外可加$12加配其他食品款式好多 有丸有肉有菇類有蔬菜等等價錢仲好抵食今次加配了響鈴和娃娃菜響鈴仲好脆口加入米變成粥底火鍋前店員會在湯底中加入南瓜粒和香芋粒 令個粥更豐富
近日見到旺角新開左一人一鍋的粥底火鍋 即刻試試
火鍋是一人一鍋 每人都可簡自己喜歡的口味
有粟米,甘荀,紫薯,椰子,菠菜
湯底顏色好鮮豔
今次點了 粟米和紫薯
粟米是黃色湯底,紫薯是紫色湯底

醬油配料有蔥,辣椒和蒜蓉簡

$188/位 有10款海鮮
海鮮好新鮮 又排得好靚
2人食份量都足夠
有鮑魚,生蠔,蟹等等
完全值回票價

另外可加$12加配其他食品
款式好多 有丸有肉有菇類有蔬菜等等
價錢仲好抵食

今次加配了響鈴和娃娃菜
響鈴仲好脆口

2019-06-28 100 瀏覽
天氣雖然好熱,但打邊爐嘅熱情係唔會退減嘅,是晚同朋友黎試下呢間粥底火鍋,有超新鮮嘅海鮮呀,$188一位,包十款海鮮同一人一鍋粥底。枱面內置電池爐,慳位又不怕濕水。自己揀左甘筍湯底,味道偏淡的,正好不怕搶過海鮮的鮮甜。朋友的紫薯湯底,顏色係有少少難接受,哈哈,但味道絕對正常,有淡淡的紫薯味。十款海鮮到了,這是二人份量,勁新鮮啊,仲郁緊㗎!隻蟹一路滾一路震下震下,有啲於心不忍添,但真係好鮮甜又多膏,好好味呀。肉爽,滾耐左都唔會韌。超爽口,熟晒都無縮水,超正。蝦大大隻,扇貝鮮甜,花早,螺,蠔等樣樣都極鮮味,由於太好味,掛住食都無一一影相添。食完海鮮就係加入南瓜粒同芋頭粒去淆粥底啦。再加入稀飯攪拌一鍋充滿海鮮鮮甜的綿滑粥底就煮成了,勁鮮味勁正。順帶一提,飲品$10一罐,有特別版的可樂,呵呵,抽到蟻俠~好味好味,海鮮愛好者值得一試啊~
枱面內置電池爐,慳位又不怕濕水。
自己揀左甘筍湯底,味道偏淡的,正好不怕搶過海鮮的鮮甜。
十款海鮮到了,這是二人份量,勁新鮮啊,仲郁緊㗎!
肉爽,滾耐左都唔會韌。
食完海鮮就係加入南瓜粒同芋頭粒去淆粥底啦。
再加入稀飯
攪拌
一鍋充滿海鮮鮮甜的綿滑粥底就煮成了,勁鮮味勁正。
順帶一提,飲品$10一罐,有特別版的可樂,呵呵,抽到蟻俠~

好味好味,海鮮愛好者值得一試啊~
2019-06-23
2019-06-26 254 瀏覽
喜歡食海鮮的朋友,有呢間推介。十款生猛海鮮加個特色粥底,每位 $188。可以一次過食十款海鮮,真係聽到都開心!特色粥底有五款,分別係粟米、椰子、紫薯、甘荀同菠菜。各人揀返自己鍾意果款,唔使爭上枱滾起,明顯聞到椰子味好香,反而紫薯就比較低調。雖然話係粥底火鍋,但其實佢個湯底係未加米的,所以好清,唔怕會痴底。耐心等一等,海鮮盤就出場了。十種分別係肉蟹、海蝦、鮑魚、生蠔、貴妃蚌、扇貝、黃刀貝、蕃薯蜆、白蜆仲有魷魚。見到呢個陣容,叫D海鮮控點忍?肉蟹好新鮮呀!貴妃蚌好大隻,好新鮮,仲有馬刀貝同扇貝,全部都好鮮甜。可以將所有海鮮一網打盡,感覺真係好極。望過少少,仲有鮑魚、蕃薯蜆同日本蜆,隻隻肥美,洗得乾淨又冇沙隻蟹好多膏,肉質亦鮮甜。海蝦亦夠大隻。馬刀貝是鮮甜的,味道一流。食完海鮮如果覺得唔夠,仲可以加配火鍋配料,有成幾十種選擇,都係 $12 咋我地加左豚肉,豬皮 and 娃娃菜。豚肉有樣你睇,係靚料,食落又滑又有味,都係 $12 四片。推介,加加加!最後加入芋頭粒、南瓜粒同米糊。粥底集合了眾多海鮮的鮮味,又香又綿又滑,仲有絲絲紫薯味,好滿足。
喜歡食海鮮的朋友,有呢間推介。

上枱滾起,明顯聞到椰子味好香,反而紫薯就比較低調。

見到呢個陣容,叫D海鮮控點忍?

肉蟹好新鮮呀!

海鮮拼盤

隻蟹好多膏,肉質亦鮮甜。

海蝦亦夠大隻。

馬刀貝是鮮甜的,味道一流。

2019-06-25 56 瀏覽
想打邊爐又怕熱氣,不如就試下一人一鍋粥底火鍋10道鮮味$188個餐有10款時令海鮮,個人推介菲律賓肉蟹,好鮮甜,有肉地得嚟...仲好多蟹糕講返粥底方面...首先自選口味,廚房好快準備好一鍋椰子加米漿湯比我用嚟烚吓烚下啲海鮮!食完海鮮再變粥底...侍應哥哥仲會預時間幫你加粥底,滾到咁上下又會主動問要唔要加配料落個粥到!最後我加咗菜甫,蔥花同芫荽大量!哈哈!食物新鮮,服務態度好,環境唔錯一啲都唔嘈👍🏼👍🏼會帶朋友再來
想打邊爐又怕熱氣,不如就試下一人一鍋粥底火鍋