2020-12-29 267 瀏覽
因見到好似係主廚出嚟,埋單後給予主廚小小意見。希望他們能改善。。。服務態度:正常。。。但覺得被騙(看總結)環境方面:約10張枱,地方較小,環境尚算整潔,座位之間小小迫(如果人多)食物質素:籠子蒸雞(如圖)賣相差,雞亂放,沒有什麼佩料(如薑)雞太肥,勁厚皮,這雞應該不做運動🤣,成個飯都無咩雞味,可以話無咩味。。。性價比:低總結:不會再光顧,太失望,其實上一次食蒸魚已中伏,因上述店員力堆籠你飯,我見店主打籠仔飯,不訪俾多一次機會佢啦。。。誰不知,他們完全將我KO。。。好味指數

服務態度:正常。。。但覺得被騙(看總結)

性價比:低

好味指數
籠仔蒸雞
2020-11-04 308 瀏覽
諗住食個平平地既Lunch, 經過永和街見到呢間餐廳, 見到有人排隊決定試下佢叫左個牛扒麵, 諗住都係普普通通啦, 點知食落都ok, 牛扒唔會太韌, 炒蛋都幾嫩滑, 杯奶茶就茶餐廳奶茶啦, 不過呢個價錢呢個質素都ok既見到佢有特色籠仔蒸飯, 都好多人叫, 望落都唔錯, 不過唔係太肚餓所以冇叫, 下次有機會都會去試下!

2020-06-12 620 瀏覽
公司集體訂午餐,其中一間是這個選擇外賣的香煎三寶飯味道上佳,魚餅、腐皮卷、魚腐配塔精妙,不太油,送飯一流,相比起蒸飯,算是健怡一點。若是公司大量訂餐,早一天預訂也可應付。
公司集體訂午餐,其中一間是這個選擇

若是公司大量訂餐,早一天預訂也可應付。
2020-06-12
外賣自取
2019-11-18 991 瀏覽
路過餐廳見新開 亦多人等候 便買外賣試試本人很喜歡食肉餅 出面餐廳多數肉餅很多粉或肥肉。即問下職員,她態度很好說𣎴多,就要個籠仔咸蛋肉餅吧。外賣除9 折還有湯,很好。中環吃飯$51 也不貴吧。打開外賣還熱騰騰的那個例湯很好飲有花生合桃在內。顏色似粉葛湯。可惜那個肉餅很豬蘇味及多筋但看出沒有太多肥肉及新鮮豬肉。希望將來可改善。咸蛋很靚。飯也很綿 不乾。因味道問題 我最後只能食了半塊肉餅。整體滿意但肉餅此飯中靈魂有點失望。
路過餐廳見新開 亦多人等候 便買外賣試試

外賣除9 折還有湯,很好。中環吃飯$51 也不貴吧。
打開外賣還熱騰騰的
那個例湯很好飲有花生合桃在內。顏色似粉葛湯。
可惜那個肉餅很豬蘇味及多筋
因味道問題 我最後只能食了半塊肉餅。

整體滿意但肉餅此飯中靈魂有點失望。

外賣自取
2019-11-06 579 瀏覽
閒閒地想食個下午茶,亂咁行入一條小巷,亂咁食咗依間餐廳,驚喜又說不上,不過都算穩打穩紮,係一間有香港特色嘅小店。滑蛋叉燒飯,香港打工仔應該冇邊個未食過。呢度賣得唔貴,50幾蚊中環價錢來講正常啦,叉燒可以多幾塊囉,但係佢碟野嘅份量係夠飽嘅,啲滑蛋唔算係最滑最香嗰隻,佢啲叉燒就幾好食,小小半肥瘦咁,我個人喜好係要肥多少少就最正喇。炸雞髀襯薯條其實冇可能難食嘅,佢隻雞髀嘅味道都醃得幾好,都做到外脆內軟嘅,啲肉仲好juicy添,30幾蚊夫復何求?佢啲雞皮冇乜粉,我自我感覺良好覺得食咗都唔會覺得好飽滯。我欣賞佢啲薯條夠 raw,唔會話加好多鹽加好多調味粉咁。雞髀同埋薯條都係即叫即炸非常新鮮熱辣辣。總括來講,都幾抵食嘅。

滑蛋叉燒飯

炸雞比

總括來講,都幾抵食嘅。
滑蛋叉燒飯
炸雞比
2019-10-03 525 瀏覽
我承認自己鍾意食蒸飯,但係今次真係入咗鋪頭,俾個飯個外表呃左。事源係我見到有人食緊個蒸飯,咁個飯加塊荷葉包住,我心諗珍珠雞咁嘅蒸飯,咁啲飯應該有陣茶葉或者葉嘅味道啦,應該幾fresh,仲買成$50一個,應該係貨真價實嘅。點知等又等得耐,唔緊要我等因為新鮮整出嚟嘅嘢食係好味啲嘅!我為咗嗰陣荷葉苦苦咁等,出到嚟比啲咁嘅嘢我,根本就係蒸完啲飯再倒落塊葉度,完全冇特別,亦唔值呢個價錢,唔會再有下一次浪費金錢!
浪費金錢!
章魚肉餅飯
2019-07-17 555 瀏覽
食物質素幾好 蒸飯好食 (但不定期出現既窩蛋肉餅/牛肉蒸飯? 除外 呢個堅伏,隻蛋上檯前先打落去 d飯完全唔夠熱 攪埋一齊連個飯都凍埋超難受)……………………………………………………………………環境一般 ,圓檯用摺腳設計奇怪,人多時部分人隻腳攝唔到落檯底。另外部分員工服務麻麻 落錯單比例都幾高..............................………….
……………………………………………………………………
另外部分員工服務麻麻 落錯單比例都幾高
2019-06-25 394 瀏覽
快速同朋友食個lunch,我們都俾蕃茄通吸引左,蕃茄通有大大粒薯仔,又可飲埋個湯底,如果個湯底再濃郁d會好d,牛肉份量也不少。一個餐,有普通奶茶咖啡檸檬茶水,配蛋及面包,面包可轉牛角酥,幾特別。
快速同朋友食個lunch,
我們都俾蕃茄通吸引左,
蕃茄通有大大粒薯仔,
又可飲埋個湯底,如果個湯底再濃郁d會好d,
牛肉份量也不少。
一個餐,有普通奶茶咖啡檸檬茶水,
配蛋及面包,面包可轉牛角酥,
幾特別。
2019-06-12
2019-04-16 306 瀏覽
相信大家都知道一日之始始於晨😂所以我一直都超重視早餐,一個食飽飽 好味ge早餐可以俾人充足力量咁一記ge番茄濃湯牛肉辛拉麵絕對係我ge早餐首選啦arm曬女仔口味ge蕃茄湯 酸酸甜甜超開胃 而且番茄抗氧化有美顏功效😁😁😁朝早一個食完一個正正早餐再投身工作 正啊喂!

咁一記ge番茄濃湯牛肉辛拉麵絕對係我ge早餐首選啦
朝早一個食完一個正正早餐再投身工作 正啊喂!
  • 番茄濃湯牛肉辛拉麵
最近上兩個星期六,經過上環永和街,見到 <日新鮮豆漿> 對面有間新餐廳 <一記小廚>,可惜!當日趕住入荃灣,一個月前已約好髮型師下午 3:00 電髮!找機會幫襯吧!營業時間:早上11:00~晚上8:30由於餐廳新開的關係,暫時未有早餐供應,要過咗新年後才會有!供應:午餐及下午茶店子主打供應粉麵及特色籠仔蒸飯!粉麵:午餐 (單併 $35/ 雙併 $40/ 三併 $45) 或下午茶 $27 (直至下午 6:00)籠仔蒸飯 $50:即叫即蒸,需要時間 10~15 分鐘!燴飯 $40~$50下午茶:多士 $19/ 三文治 $25~$27設有堂食及外賣桌上已備有餐具及調味料!午餐:特色籠仔蒸飯:榨菜肉餅蒸飯 $50 配飲品或湯決定落單前,我問老闆娘肉餅係咪自己搓?!她答:係呀!一於選擇肉餅蒸飯吧!肉餅亦有3款配料:榨菜/ 梅菜/ 鹹魚帶有荷葉香的白飯,充滿飯香又軟硬適中, 拌勻爽脆惹味微辣的榨菜,足已令我食得簡單而滋味,也無需要加上豉油;肉餅富彈性、不死實又有鮮味,比坊間少了脂肪,混合粉,口感不錯!整體來說,比坊間的原盅蒸飯少油!相對食得健康!沙葛赤小豆豬骨湯 (

營業時間:早上11:00~晚上8:30
由於餐廳新開的關係,暫時未有早餐供應,要過咗新年後才會有!

供應:午餐及下午茶
店子主打供應粉麵及特色籠仔蒸飯!
籠仔蒸飯 $50:即叫即蒸,需要時間 10~15 分鐘!

燴飯 $40~$50
下午茶:多士 $19/ 三文治 $25~$27
設有堂食及外賣
桌上已備有餐具及調味料!
午餐:
特色籠仔蒸飯:榨菜肉餅蒸飯 $50 配飲品或湯

肉餅亦有3款配料:榨菜/ 梅菜/ 鹹魚
帶有荷葉香的白飯,充滿飯香又軟硬適中,
整體來說,比坊間的原盅蒸飯少油!相對食得健康!

榨菜肉餅蒸飯
沙葛赤小豆豬骨湯 (每日供應不同款式湯水)
湯底既清甜又足料!加入豬骨,零舍多一份鮮味,
沙葛細粒容易食,纖維豐富!
沙葛赤小豆豬骨湯
下午茶:粉麵配熱飲 $27,轉凍飲 +$3
牛腩米粉 $27
賣相可見就算是下午茶也絕不馬虎,值得一讚!

湯底清而少油兼夠味,牛腩以花椒八角調味,口味獨特又提鮮,
略嫌米粉又腍又碎濕濕,勝在掛湯,配上的白蘿蔔尚算入味,入口清甜無渣,整體算是不錯!

牛腩米粉
熱檸檬茶
有3片檸檬,先喝一口,茶膽濃郁偏甘,
篤檸檬後,又酸又甘苦!

熱檸檬茶
整份下午茶仲抵食過飲一杯台式特飲,又夠飽肚!
2019-01-21
榨菜肉餅蒸飯