2024-01-15 210 瀏覽
行過沙田嘅新城市廣場,心諗要搵嘢飲歎歎🍹,就走咗入「一芳」試吓。今日就揀咗杯「黑糖粉圓烏龍鮮奶茶」同埋「寒天檸柚綠茶」。黑糖粉圓烏龍鮮奶茶就厚重滋味掂,粉圓又Q彈得嚟好入口。寒天檸柚綠茶就真係清新開胃🍋,每一啖都飲得出檸檬嗰陣新鮮,根本就係大熱天嘅福音。來到呢度,感覺就飲到正宗台式味道,而且一芳仲有得攞印花,下次嚟又可以換啲咩優惠。有得飲得開心,嘴巴喺度甜甜地😋,心情都跟住好咗。這度嘅飲品,都係值得推介,尤其係果汁茶飲,食得健康又清新,下次必定要再嚟幾回!
朋友介紹我去咗呢間「一芳水果茶」,攞咗點心牌一瞅,先選咗「金峰洛神檸檬」,一到手我就覺得清新提神,色澤吸引眼球,一啖落肚,那甜甜嘅蜜糖與洛神花混合嘅香氣又帶少少酸酸地檸檬味,真系爽口得嚟不膩。接住叫咗個「中華愛玉檸檬」,問咗落冰無糖,呢款飲品真系講到做到,一點都唔假,愛玉Q彈得滑溜,撞上酸酸嘅檸檬汁,清新得黎夠哂醒胃。記得當年一芳剛開幕時,我飲過珍珠奶茶,感覺就算唔上唔落,但今次就俾佢地嘅水果茶真系驚喜到我,都係真章生果嘅香味,飲落去健康之余,又感覺到佢們調配飲品嘅用心。講真,下次再去,我都唔反對再嚟一杯,覺得值得推介比大家試吓!👍🏻🥤🍇

🍴 橘芝奶蓋烏龍 加寒天 $42 (3/10)奶蓋勁少,圖文不符,$42買杯茶🙄芝士幾濃,真係似芝士撻嘅味,同時帶少少橙味,但帶一陣假奶香🤣烏龍茶味幾清,唔濃味,加左寒天有咬口,普通不了。推薦指數: 3/10奶蓋勁少,唔好飲,不了🙂
🍴 橘芝奶蓋烏龍 加寒天 $42 (3/10)

推薦指數: 3/10
奶蓋勁少,唔好飲,不了🙂
2023-06-23 592 瀏覽
一芳嘅水果茶非常出色,我自己最鍾意就係草莓水果茶,味道酸酸甜甜,飲落去非常開胃,夏天侷促嘅天氣,最啱飲一啲開胃嘅飲品,另外仲有好多出色嘅水果茶,樣貌都相當唔錯!
2023-05-15 560 瀏覽
是日悠閒,陪女兒玩了一整天。其中一個節目就是去沙田玩波波池。當大家去到一個想飲下野既時候,好自然就會諗起珍珠奶茶。就近在新城市廣場內,就只有《一芳》這一間台式手搖飲品店。不過,《一芳》是主打水果茶的啊,會唔會有珍珠奶茶呢? 當我們行過去,細心看 menu 時,發現原來有啊,咁就要試一下啦。粉圓鮮奶茶。雖換了一個名,但一看粉圓,一說是奶茶,就會了解,這是珍珠奶茶。用上了鮮奶二字,也令人了解到,這兒用鮮奶去製作而非奶粉。入口,那濃濃的奶香已經令人知道這是沒花假的鮮奶,粉圓大大粒,入口也很甜,感覺到,這是一杯水準高的珍珠奶茶。雖然,《一芳》主打的台式飲品不是珍珠奶茶,但我們膽粗粗來一試,發現到,他們的出品,比起市面上好多台灣品牌既連鎖店都好。
2023-05-02 339 瀏覽
一直想試一芳嘅雞蛋糕但唔係間間分店都有供應今次行開新城市就決定一試⭐️芳脆雞蛋糕即叫即做 一份四件珍珠奶茶造型 幾有趣有四款口味選擇 揀左芋頭餡雞蛋糕 外微脆 內軟熟 帶淡淡蛋香芋頭餡好少 內層接近係空心🙄芋頭粒軟綿 芋味淡 唔太甜 味道可以啦 唯一係餡太少 唔值呢個價⭐️黑糖粉圓鮮奶黑糖粉圓 粉圓黐埋一嚿嚿 質感太軟 冇乜咬口 冇黑糖香味鮮奶 質感偏稀 奶味淡 整體都幾差下總結:雞蛋糕正常普通 粉圓鮮奶好差服務唔錯 價錢同出品質素唔成正比
一直想試一芳嘅雞蛋糕

鮮奶 質感偏稀 奶味淡 整體都幾差下

總結:雞蛋糕正常普通 粉圓鮮奶好差
服務唔錯 價錢同出品質素唔成正比
2023-04-11 320 瀏覽
愈嚟愈多茶飲店,但我都係最愛一芳嘅水果茶,可以揀甜度,又可以揀少冰,有好多種水果係入面,好有咬口,好清新,每次都有得用卡仔儲印仔,儲夠就可以換嘢,變相再抵飲d,叫我點唔幫襯啦😌
2023-03-21 291 瀏覽
因為38有折扣會員7折 非會員77折仲撞中我至愛愛文芒果水果茶回歸🥰🥰芒果🥭季節,所以愛文芒系列又有飲愛文芒果西米露 微糖 $42真係好飲,暑假必叫系列冇得叫少冰愛文芒果水果茶 微糖 少冰 $42皇牌水果茶加愛文芒搭配一流暫時只有部分店舖出售所以要飲都係搵岩鋪每位$42
因為38有折扣
會員7折
非會員77折
仲撞中我至愛愛文芒果水果茶回歸🥰🥰
芒果🥭季節,
所以愛文芒系列又有飲

愛文芒果西米露 微糖 $42
真係好飲,暑假必叫系列
冇得叫少冰

所以要飲都係搵岩鋪

每位$42
愛芒水果茶
愛芒水果茶
🍋 一芳水果茶 $38 走冰無糖 (7/10)入面有橙,蘋果,熱情果籽,飲落微酸,有生果嘅清香又有茶嘅微澀,一啲都唔甜,幾清新,有橙肉同果籽咬下,好啱夏天飲!唔錯的!推薦指數: 7/10質素Ok。
🍋 一芳水果茶 $38 走冰無糖 (7/10)

推薦指數: 7/10
質素Ok。
2023-03-11 183 瀏覽
🧁芳脆雞蛋糕(原味)💰24✨今天終於去吃了心心念念的芳脆雞蛋糕,這次我就先嘗試了原味~蛋糕一份有4件,是現叫現做的,所以等了7分鐘,不過蛋糕的味道告訴我等待是值得的😆蛋糕還沒吃進嘴裡,我已經聞到濃濃的蛋香味🤤咬下去第一口能感受到外皮是脆脆的,但蛋糕內層是軟糯糯的~口感有層次,很加分呢💯蛋糕甜度適中,不會太甜,吃下去蛋香味也超重😍😍總之超推薦大家去試✨✨除了原味還有其他口味可供選擇,大家可以按著自己的口味來~看到最近好像黑糖麻糬限定口味,下次我一定要去試試🥰🤍評分:5/5🧋黑糖粉圓鮮奶 大杯 💰38-5=33✨凡購買芳脆雞蛋糕一份,加購任何大杯飲料都可以減5元🥰所以我就加購了一杯黑糖粉圓鮮奶啦~味道不過不失,感覺和別店的黑糖珍珠鮮奶差不多呢~但是!但是!粉圓的數量非常多!非常充足!這是我挺欣賞的🫶🏻🫶🏻不過這款飲料的糖度和冰量都是固定的,所以平時習慣少糖少冰的朋友們要留意喔~🤍評分:4/5
🧁芳脆雞蛋糕(原味)💰24✨
🤍評分:5/5

🧋黑糖粉圓鮮奶 大杯 💰38-5=33✨
🤍評分:4/5
2023-03-10
7 分鐘 (外賣自取)
  • 芳脆雞蛋糕
2023-02-17 289 瀏覽
🧋一芳有好多間分店 其中沙田係我飲得最多既一間飲品質素好穩定 選擇都好多 有時揀飲品都要諗好耐🤤試過冬瓜鮮奶✨鳳梨多多✨粉圓奶茶✨水果茶✨等等都非常唔錯😋😋😋🧋沙田店仲有雞蛋糕可以買 滿滿既台灣味成日行過都聞到😋味道都好唔錯 蛋香味濃🥚🌟最推介既一定係芋頭鮮奶 芋頭煮到溶得黎又留番d顆粒感 有咬口👍🏻 加埋鮮奶濃郁真係好夾 我自己唔鍾意太甜覺得少甜岩岩好 一芳係我係香港飲過最似台灣飲到既芋頭鮮奶❤️
🧋一芳有好多間分店 其中沙田係我飲得最多既一間
一芳係我係香港飲過最似台灣飲到既芋頭鮮奶❤️

芋頭鮮奶
芋頭鮮奶
2022-10-11 731 瀏覽
一直都覺得一芳嘅益力多系列好飲🥹今次叫咗百香果益力多😚✨百香果嘅籽同汁酸酸甜甜同益力多好夾😋成杯嘢飲唔會話好甜但好開胃🙈🤩之前都試過一芳嘅水果茶但唔夠益力多有驚喜鳳梨益力多都試過但覺得百香果比較適合🤩不過如果唔鍾意百香果嘅籽就未必鍾意🥲因為差唔多每飲一啖就會食到佢啲籽😂😂😂
一直都覺得一芳嘅益力多系列好飲🥹
鳳梨益力多都試過但覺得百香果比較適合🤩
不過如果唔鍾意百香果嘅籽就未必鍾意🥲
因為差唔多每飲一啖就會食到佢啲籽😂😂😂
2022-08-07 717 瀏覽
食了午餐,充足了電,可以再做街人,但就是好似還差一啲飲水又不夠喉,見到路人拿著杯一芳在前面行過,立即有想法了滋溜的一下,滿口奶香茶味,Q彈煙韌的珍珠滿足了牙齒,而且飲筒可以在下巴位,伸入口罩就可作文章🤭
食了午餐,充足了電,可以再做街人,但就是好似還差一啲
飲水又不夠喉,見到路人拿著杯一芳在前面行過,立即有想法了
外賣自取
2022-07-28 547 瀏覽
平日買一芳,都必定是買最classic的一芳水果茶,近日見它出了愛文芒果系列2.0,有楊枝金露,即管試一試18:00左右,沒什麼人光顧,5分鐘內已經買好、沖好,拎得走人L size $45 半糖真的有驚喜,完全有糖水店楊枝金露的質素,愛文芒果味足,芒果汁、椰奶、水的比例調節得剛剛好,而且也落足了紅柚、西米,紅柚同樣好甜,沒有柚子有時會帶有的苦澀味因為叫了半糖,所以不會太甜,一啖接一啖,好快就已經飲完全杯😋

L size $45 半糖
外賣自取
2022-07-15 478 瀏覽
完全淡而無味, 好似一杯奶水。首先冇烏龍茶香味, 然後飲落去怪怪地, 好似係用奶粉沖開出嚟嘅飲品, 成杯嘢好差,白色一杯混合物。 完全係呃錢, 根本就唔係一杯茶飲,純粹係用水沖出嚟嘅一杯嘢。
完全淡而無味, 好似一杯奶水。
烏龍奶茶