2023-01-08 514 瀏覽
上App搵到呢間良心店,見評價唔錯就入去試下。門口唱著熟悉的歌,仲有唔少貼紙,你懂的😌午市都有兩、三枱客,店員示意隨便揀位坐便可,仲好快送上餐紙自己填寫。本想揀吉列池魚但賣晒,其次揀雞扒又賣晒,哈哈…最後揀左鰻魚炒飯,呢樣終於有得食。等左一陣就上枱了,幾香喎,個餐包麵豉湯同餐飲,加埋都係五十幾蚊,價錢上真係好抵食😙麵豉湯偏甜左啲,唔係好慣呢款口味,可能飲慣啲好鹹嘅麵豉湯啦。熱檸水上枱時已經係微溫,放到食完飯先飲就更加涼了,不過ok嘅,天氣唔係好凍都唔需要特別飲熱飲。鰻魚炒飯好大碗,入面有蟹柳、粟米、毛豆等,混合鰻魚肉同鰻魚汁同炒,飯粒粒分明,炒得香口唔油膩,珍珠米好食😘午市唔使加一,又平又好食,支持~
上App搵到呢間良心店,見評價唔錯就入去試下。

門口唱著熟悉的歌,仲有唔少貼紙,你懂的😌

午市唔使加一,又平又好食,支持~
2022-12-30
2022-06-27 920 瀏覽
入到去就見到久違嘅裝飾,喺有啲感動,亦欣賞佢地嘅堅持。串燒有唔少選擇,價錢亦好合理,上嘅速度都幾快,禮貌亦好好。不過味道方面可能差少少。串燒方面,味道偏咸,而且都真係幾咸下,連身為重口味嘅小編都唔多頂得順😉尤其喺燒韭菜,有啲似食緊鹽咁🫠 小編會推薦秋葵,呢個唔差🙆🏻‍♀️ 雞肉棒肉質比較實,不過都還好。翠肉瓜厚身,都幾甜,ok。帆立貝同雞軟骨都可以。 但都喺個句,味道偏咸,重口味人士適用🤣🤣
入到去就見到久違嘅裝飾,喺有啲感動,亦欣賞佢地嘅堅持。

但都喺個句,味道偏咸,重口味人士適用🤣🤣
2022-06-17 619 瀏覽
小妹已是第二次光顧「一燒窰」,兩次都沒讓人失望。先生鐘愛日式串燒,今晚特意帶他前來一起吃。兩個人,點了五項串燒、八個小食。串燒固然好吃,小食同樣出色。「一舊飯」甚有驚喜!喜歡吃沙律醬和飯焦的朋友一定是必叫之選。「一口芝士」亦讓人回味無窮。吃著吃著,滿枱都是食物,埋單時只是$400多元,先生大讚性價比相當高。值得推薦!

2021-12-06 1171 瀏覽
💛#黃店上網睇見好多人都話係平民價性價比高串燒店,於是嗰日星期日喺旺角間間舖都爆人又諗唔到食咩嘅時候決定要試吓,難得淨係等幾分鐘就入得,入邊空間唔算好大不過都坐滿晒人~但個人認為啲食物就😅👓蟹膏蟹肉煲 $60實物同想像中有啲唔同,因為係個好細嘅碟仔裝住啲蟹膏蟹肉中間有隻鵪鶉蛋再放上個蠟燭爐仔上面,其實唔係唔好食,好creamy足料味道亦好食嘅不過純粹似一個醬料幾啖就食晒,唔可以當一個小食或主食👓免治雞肉串 $28/2串我個朋友好唔滿意表示,由免治雞肉整成一條長條串,但好乾又鞋完全吾Juicy,搽上燒汁所以夠味,但有隻蛋黃係側邊唔知係做乜,想模仿壽喜燒?不過好奇怪味道又完全唔夾唔知係點👓羊架 $28/隻反而唔錯幾juicy👓清酒煮蜆 $40其實啲蜆係大隻清甜嘅,不過有沙…食得冇咁盡興,佢個清酒底好清甜係好食👓蒜蓉茄子 $32係一條茄子,不過味道有別於平時嘅燒茄子,佢太鹹啦就咁一pat蒜蓉醬搽咗喺茄子表面👓炸豆腐 $32粉漿好薄,內裏豆腐真係好滑,加埋木魚絲成個好日本feel,其實真係好食嘅不過得三舊要呢個價錢其實有啲貴👓牛舌 $28味道唔錯嘅不過太細粒,食落似牛肉粒多啲👓燒帆立貝 $26
💛#黃店

👓清酒煮蜆 $40
👓蒜蓉茄子 $32
👓炸豆腐 $32
👓牛舌 $28
味道唔錯嘅不過太細粒,食落似牛肉粒多啲
👓燒帆立貝 $26
👓菠野菠蘿wing $18/塊
個人比較鍾意呢啲一個圈嘅菠蘿多過連皮一塊塊,啖啖肉比較開心,老實講的確唔平,不過菠蘿夠甜燒得香甜,我覺得味道幾好食不過朋友表示其實係燒菠蘿應有嘅水準🤣
👓棉花糖多士 $36
係採用左細棉花糖粒,焗到香脆配上多士朱古力醬其實整體味道唔差,可以講係個簡單嘅甜品,不過其實唔算話好好食因為多士薄唔夠口感,比較普通唔算整得好出色好食
對上一次經過想食,但係職員同我地講full咗(╥_╥)今次早咗少少到,好好彩有位(≧▽≦)餐廳外面睇落唔太吸引,經過個陣我都唔為意原來係間餐廳但係一入到去好有feel,昏暗嘅燈光再加啲燈飾,成個感覺好relax~餐廳環境整潔,坐得舒服我地叫咗一串雞翼、一串肥牛金針姑、芝士玉子燒、薯蓉、海鮮鍋定食同埋一杯菠蘿冰雞翼同肥牛都燒得啱啱好,唔會過咸,金針菇亦都好juicy芝士玉子燒心思100分,係上面印有「香港」d(・∀・○)趁暖食仲有拉絲嘅效果(๑✧∀✧๑)薯蓉係焗過,所以表面帶點焦香,又有啲芝士同埋奶香味口感creamy得嚟,你都會食到一粒粒薯仔,真材實料~海鮮鍋材料都好豐富,有青口、蝦、豆腐、蟹柳、菜同冬菇啲蝦大大隻,好有肉(。・ρ・)但原來係辣架!!!因為我唔係好食得辣呢個對我嚟講都算辣,食到流晒鼻水不過天氣凍個陣食,個人即刻暖晒(> ་། <)本身想叫奶昔,但已經賣晒,就試下同樣有推薦嘅菠蘿冰個人就麻麻地,菠蘿冰都係食好啲XD食串燒又或者居酒屋嚟性價比都算高,以為埋單要三百,結果都係二百幾就搞掂食物質素中等,個人最鍾意薯蓉同海鮮鍋,下次想試佢個「一舊飯」有少少地方可以改善:1) 係落
餐廳外面睇落唔太吸引,經過個陣我都唔為意原來係間餐廳
餐廳環境整潔,坐得舒服

雞翼同肥牛都燒得啱啱好,唔會過咸,金針菇亦都好juicy
芝士玉子燒心思100分,係上面印有「香港」d(・∀・○)
趁暖食仲有拉絲嘅效果(๑✧∀✧๑)
薯蓉係焗過,所以表面帶點焦香,又有啲芝士同埋奶香味
口感creamy得嚟,你都會食到一粒粒薯仔,真材實料~
海鮮鍋材料都好豐富,有青口、蝦、豆腐、蟹柳、菜同冬菇
啲蝦大大隻,好有肉(。・ρ・)
但原來係辣架!!!因為我唔係好食得辣
呢個對我嚟講都算辣,食到流晒鼻水
不過天氣凍個陣食,個人即刻暖晒(> ་། <)
本身想叫奶昔,但已經賣晒,就試下同樣有推薦嘅菠蘿冰
個人就麻麻地,菠蘿冰都係食好啲XD

有少少地方可以改善:
1) 係落單紙上面加返定食嘅item,唔洗客人另外手寫
2) 係海鮮鍋或者其他辣嘅嘢食隔離加返隻辣椒仔
大家食嘅時候,請記得耐心等待(◕ᴗ◕✿)
2021-10-16
2021-10-23 644 瀏覽
一向喜歡燒物,這是一間性價比高的居酒屋,係平民不二之選。地點雖然有點隱藏,門口及裏面的裝修雅致,地方雖小,坐得有點兒迫,卻有一種居酒屋溫暖道地的感覺。我們叫了吉列豬扒定食,青魚定食,燒茄子,燒雞軟骨,牛舌,冬菇,雞翼,同埋招牌菜蟹肉蟹蓋煲。全部燒物都很野味,但是有點兒乾,雞翼有點兒鹹,但好好味。因為燒物要等,又要一邊食,一邊傾,所以個半鐘好唔夠用,但用餐期間,不停有人Walk in,但係冇位,所以未傾完,未食甜品,就要被趕走,不過職員都很有禮貌地邀請我們埋單並離去。
2021-09-20 521 瀏覽
呢度係一間深夜食堂 只要6點後先開,日頭老闆會去備料既要食就盡量訂位比較好唔洗等位~招牌菜 蟹膏蟹肉煲 四式燒蠔 免治雞肉串 番薯雪糕 一舊飯免治雞肉串 手打雞肉起膠整成條狀用猛火燒香 雞肉嫩滑有肉汁幾彈牙 食之前沾蛋黃更香滑原條燒茄子 開邊茄子加蒜燒,微辣惹味 外皮脆香,茄子軟淋夠惹味厚燒比目魚扒 肥美既比目魚扒用鹽燒,肉厚甘香,肉質細嫩香滑蒜香燒蠔 新鮮肥蠔即開加厚蒜蓉燒香收乾水 蠔肉味更加濃郁 加埋香蒜味道一流消費$300Unit J , Witty Commercial Building , No1A-1L Tung Choi Street ,Mong Kok
呢度係一間深夜食堂 只要6點後先開,日頭老闆會去備料既
要食就盡量訂位比較好唔洗等位~
招牌菜 蟹膏蟹肉煲 四式燒蠔 免治雞肉串 番薯雪糕 一舊飯
免治雞肉串 手打雞肉起膠整成條狀用猛火燒香
雞肉嫩滑有肉汁幾彈牙 食之前沾蛋黃更香滑
厚燒比目魚扒 肥美既比目魚扒用鹽燒,肉厚甘香,肉質細嫩香滑
消費$300
呢間良心小店舖位不大 最好BOOK定枱先裝潢夠晒黃 店內有大量文宣設計都非常有心主打日式料理同埋串燒所有食物都係即叫即做 所以要俾啲耐性一下價錢親民 份量不算好大#吉列豬扒定食豬扒好大塊 外皮炸得香脆不過啲肉有點乾而且醬汁好多五十幾蚊係幾抵食#豬頸肉豬頸肉彈牙 四四方方一粒好易食脂肪比例平均 唔會覺得好油膩#粟一燒有一點失望 唔係燒粟米嘅感覺似烚熟左既粟米 再加上燒汁燒一燒變左沒有燒粟米咁惹味#清酒煮蜆價錢相宜酒味唔濃 味道比較清淡遺憾係蜆肉有沙
呢間良心小店舖位不大

價錢相宜
酒味唔濃 味道比較清淡
遺憾係蜆肉有沙

2021-04-06 2092 瀏覽
食呢間野一定要有耐性,而且唔係就黎餓死先好揀,因為…真係每一樣野(包括甜品)都係即叫即做😊😊所以質素絕對唔失禮!舖頭雖然細但都坐得舒服,嗌左個吉列豬扒定食,燒雞皮,蟹鍋,粟米同朱古力蛋糕吉列豬扒定食即炸,唔鹹唔梅,夠熱夠脆🤤蟹鍋就新鮮夠fresh,仲好食過日本(絕無誇張!!)粟米18蚊比足一條,有燒汁整,夠香☺️最癲既係甜品!!兩片朱古力蛋糕都即焗!!上枱個陣以為凍餅,但咬落個心係熱係脆,真係無幾多香港食肆可以咁有心!😋🥰
吉列豬扒定食即炸,唔鹹唔梅,夠熱夠脆🤤
蟹鍋就新鮮夠fresh,仲好食過日本(絕無誇張!!)
粟米18蚊比足一條,有燒汁整,夠香☺️
  • 蟹膏蟹肉煲
  • 粟一燒
2020-12-30 2218 瀏覽
個門口🚪好靚, 同中同random book呢間小店, 有驚喜🥰🥰🥰✨蟹膏蟹肉煲 💰60💫評分: 8.2/10📝味道同其他餐廳嘅甲羅燒差唔多, 撈埋蛋漿好香但略嫌細份, 鐘意佢個小candle熱住佢😍✨四式燒蠔🦪🦪🦪🦪 💰65💫評分: 7.3/10📝4隻味包括燒窰蠔&蒜蓉&芝士&松露燒蠔, 一次過試唔同味, 味道夠濃, 呢個價錢好抵🤣✨芝心🧀明太子玉子燒💰45💫評分: 7.4/10📝印咗香港加油嘅玉子燒💛賣相100分, 係用明太子醬, 食落偏甜~✨燒窰茄子🍆 💰32💫評分: 7.1/10📝原隻燒超正~😍✨串燒 - 牛舌🐂 💰28💫評分: 6/10📝牛舌硬身同乾🥺🥺✨串燒 - 雞軟骨 💰16💫評分: 7.0/10📝好似中學雞串啲汁🤣✨串燒 - 一口芝士 💰18💫評分: 8.2/10📝好似芝士年糕😌外面有啲照燒汁, 煙煙韌韌, 配醬汁燒有濃濃嘅日本🇯🇵風味~✨梅酒(自家製) 💰148💫評分: 7.9/10📝唔算好甜, 易入口😋𝕀𝕔𝕙𝕚 𝕊𝕙𝕚𝕠 𝕂𝕒𝕞𝕒 一燒窰📍旺角登打士街36號恆威商業中心18樓(油麻地🚇A1 出口行3分鐘就到)💫評分: 7.7/10💬睇啲comment話鵝肝多士入口即
蟹膏蟹肉煲

✨串燒 - 一口芝士 💰18
💫評分: 8.2/10

✨梅酒(自家製) 💰148
💫評分: 7.9/10
📝唔算好甜, 易入口😋

𝕀𝕔𝕙𝕚 𝕊𝕙𝕚𝕠 𝕂𝕒𝕞𝕒 一燒窰
📍旺角登打士街36號恆威商業中心18樓
(油麻地🚇A1 出口行3分鐘就到)

💫評分: 7.7/10
💬睇啲comment話鵝肝多士入口即溶&好脆,所以下次再試🤣,性價比都幾高🥰

蟹膏蟹肉煲
四式燒蠔
2020-11-20 1726 瀏覽
晚上9點多來到旺角,雖然不算太晚,但是大部分商場裡的食肆都已經關門了。這天因友人介紹,來到女人街試試尚未關門的串燒店。晚上的女人街,很多攤檔已經關門。店鋪門前都擺放了不少雜物,入店前要小心。店裡懸掛了一串又一串掛燈,小小的燈泡連繫了幾盞星球燈,感覺還不錯,令人放鬆下來。雜菜煲定食$48,晚餐來說價格便宜,還有麵豉湯和白飯一碗,感覺很家常,平時一個人吃一個餐就夠了。如果住在附近可以常吃可以省錢~燒窰玉子燒$34,玉子燒上面烙了香港兩個字,立即加分不少。比起平時吃到的玉子燒不那麼甜,感覺更易入口不會膩。覺得較為失色是多春魚$20,入口感覺不夠香脆,而且有微微腥味。但我本身不太怕腥,所以感覺還好,但下次不會再點了。秋葵$20,價錢合理,而且燒得剛剛好,值得一試。平時在香港吃銀鱈魚都偏貴和細件,但在這裡吃西京銀鱈魚只是$88,而且屬於大件!滑溜魚肉很入味,入口香甜而且散發微微酒香,不用配上沙律醬已經很好吃!很高質,絕對會想再為銀鱈魚而再去~最後附上餐牌。

雜菜煲定食

燒窰玉子燒

多春魚($20),秋葵($20)

西京銀鱈魚

最後附上餐牌。
2020-10-27
雜菜煲定食
燒窰玉子燒
西京銀鱈魚
2020-11-04 1377 瀏覽
朋友既朋友話好食, 所以朋友帶我去食, 前一個鐘先book枱, 去到都仲有吉位既😉地方比較細, 但都坐得舒服既😗食物種類都唔少, 小食類比起其他我曾經食過既串燒店款式更加多💁🏻‍♀️👇🏻👇🏻👇🏻<雞泡魚干>好好味🤤味道好似係日本買番屋企自己燒既雞泡魚干, 味道夠, 燒完又唔會太乾👍🏻不過雞泡魚真係一樣要小心既食物, 太毒! 食完即刻出疹(體質唔ok但都忍唔到口🙊)<茶碗蒸>好滑🙌🏻都係高湯味, 比起壽司郎既茶碗蒸, 味道會淡少少🤏🏻不過茶碗蒸唔會錯, 去邊到食野係menu見到我都會嗌😆<薯條>上台見到好大兜, 又食唔哂🙈薯條唔好食, 唔脆兼有啲漏氣......<燒窟玉子燒>味道普通啦~ 唔係幾夠滑, 有啲失色🙃<豬頸肉>肉口感都ok, 半肥瘦~ 我冇諗過會切到咁細粒燒, 本來以為係想縮短醃肉既時間先整到咁細粒, 但好似唔係喎🐷啲肉冇咩味......<牛舌>牛舌eater又有野講, 好普通😩冇咩油香, 又冇咩味, 所以食左一串, 淨係食左一串咋🐒<雞皮>好脆但都好勁油耗味, 食落

👇🏻👇🏻👇🏻
雞泡魚干&茶碗蒸

<雞泡魚干>

<茶碗蒸>

薯條

<薯條>

燒窟玉子燒&豬頸肉&牛舌

<燒窟玉子燒>
味道普通啦~ 唔係幾夠滑, 有啲失色🙃

<豬頸肉>

<牛舌>

雞皮&雞軟骨&雞中翼&菠蘿

<雞皮>
好脆但都好勁油耗味, 食落變左過火既豬油渣(冇油豬油渣)

<雞軟骨>
最有味係呢串雞軟骨呀😭😭都係靠啲燒汁

<雞中翼>
見佢拆開燒, 我又以為想縮短醃肉時間/等燒個陣啲汁入味入得快啲, 點知...啲肉都係冇味既🐒睇落有好多粉, 但都係冇味架! 我有試過加多啲粉, 但係幫助唔大之餘仲會搞到舊肉好乾🍂

<菠蘿>
佢叫菠野菠蘿wing, 唔知點解得佢同笑哈蝦有個咁特別既名😹上枱嚇親, 勁大舊, 味道就係燒菠蘿💁🏻

粟一燒

<粟一燒>
再一次嚇親, 冇諗過係原條上仲要咁大碌, 拎起連枝竹籤都頂唔住🏋🏻唔夠甜, 所以又要講多次so sorry但真係冇乜味🙉

炸豆腐

<炸豆腐>
表面個層好薄好脆, 加左汁冇咁脆, 但整體黎講都好味既😉

其實唔係唔好食, 但係大部分野食味道都唔係好夠🙌🏻枱面有粉可以加, 但係一黎個粉唔係特別好食/濃味, 二黎加太多又好乾, 始終舊肉本身冇乜味或者冇乜油都係差少少咁😿😿價錢唔貴, 同朋友食餐飯傾下計氣氛都唔錯, 加上我朋友呢排唔食牛豬海鮮, 呢度都喂得飽佢佢唔洗食齋🤡會唔會encore呢就...串燒店唔多, 食得既又唔多, 仲要好正既好少🤧如果有一日真係好想食串燒, 都有機會再黎食既~

雞泡魚干&茶碗蒸
  • 雞泡魚干
2020-09-30 1456 瀏覽
尋日冒着紅雨試咗呢間黃店😂!地方唔大 但都算企理 食物由落單到上枱大約需時20至30分鐘💁🏻‍♀️ 同朋友兩個女仔唔餓 叫咗圖中呢啲 加一份金菇肥牛卷 一個番薯雪糕同兩杯特飲 埋單$375 價錢合理✔️🔸蟹膏蟹肉煲($60)最好食 味道同其他餐廳嘅甲羅燒差不多 好香 但略嫌細份🔸串燒嚟講牛舌稍為硬身同乾 但其他都幾好 尤其一口芝士😛🔸燒窰玉子燒($34)賣相100分🤓 調味都好啱我胃口 甜甜的又無太實 幾好🔸鵝肝一舊飯($45)用咗米通 我覺得用返白飯/壽司飯會好啲 因為炸過會油啲同吸收唔到鵝肝嘅油脂🤔 但鵝肝本身係夠肥同煎得夠香嘅 建議大家試下鵝肝多士!

🔸串燒嚟講牛舌稍為硬身同乾 但其他都幾好 尤其一口芝士😛

• 蟹膏蟹肉煲
朋友仔生日,特意選了一間黃店吃串燒。因為店舖不大,已經預先訂枱留位(7:30Pm) ;可是一等再等,跟我們説了三次需要時間執枱清潔,一行五人在餐廳門口外等了半小時多,店員才給四杯水(隔一會問店員拎水,他説收費)。當枱真的預備了,量度體溫說我們其中三人過高。(哈...大家想像到當時我們在門外熱了多久嗎?)我們只有感到無奈⋯⋯但為了支持他們。五個女孩叫了不少串燒(平均每人$300),主要講以下幾種:- 明太子玉子燒:有一點失望,玉子燒內沒有明太子,原來只是用明太子醬- 原條鰻魚: 甜甜又大條的鰻魚,不過不失- 松露薯條:薯條粗身,不會太油膩,配松露醬不錯,但略為不夠脆- 免治雞肉串:失望之作,即使配了蛋醬,仍然覺得肉串很乾沒有味道- 蟹膏蟹肉煲:少少的蟹膏,跟平時罐裝分別不大,沒什麼特別- 西京銀雪魚:本身認為會是乾煎魚,皮會脆和香口,但魚很濕潤,感覺一般説到飲品,同樣令人失望。等了一段時間才到,但朋友叫的啤酒竟然不凍😕,我叫的什麼香橙茶是很淡的茶味道。朋友各自叫的飲品也説一般。最後,令人唯一興奮的是那少少的番薯🍠雪糕。送來的紫薯仍然微熱,配上冰凍口感的雪糕,不甜的味道很配合。

五個女孩叫了不少串燒(平均每人$300),主要講以下幾種:
- 原條鰻魚: 甜甜又大條的鰻魚,不過不失
- 蟹膏蟹肉煲:少少的蟹膏,跟平時罐裝分別不大,沒什麼特別

2020-07-08 971 瀏覽
今日同朋友去開旺角行街大家都好想食串燒同飲啤酒於是就搵到呢間位於通菜街嘅串燒小店嚟到嘅時候佢都話要等半個鐘之後先至有位佢都好貼心打電話提我地返黎.🔸原隻燒茄子 👍🏻🔸黑松露薯條🔸泡菜玉子燒🔸豬肉釀磨菇🔸雞軟骨🔸芝心年糕 👍🏻🔸芝麻雞翼🔸Mojito 兩杯.啲嘢食燒得啱啱好 而且好快就上菜不過因為有社交距離限制 所以啲枱就唔係好夠位擺嘢食不過好在有塊板間隔食起嚟都安心啲😌.人均消費$100-150叫咗咁多野食 好飽肚同好抵👍🏻👍🏻👍🏻
今日同朋友去開旺角行街
大家都好想食串燒同飲啤酒