2022-08-14 275 瀏覽
呢間小店唔多位置唔知係咪即叫即整嘅關係等左好耐先上菜不過就可以慢慢坐傾下計👍🏻除左有串燒仲有定食不過有啲定食定價好進取🙈 🌟五花腩本茹卷 $38五花腩燒到出晒豬油💓幾香但肉質比較柴茹好爽口❣️.🌟熟牛油帆立貝串 $48帆立貝好鮮甜👍🏻.🌟蒲燒鰻魚飯 $188鰻魚鋪滿香料肉質肥美🥳鰻魚汁比較少而且呢個定價黎講份量係偏少🥲.Unknown❓仲叫左個pizza咁嘅野但唔記得叫咩名🙈係又貴又普通嘅芝士薄脆😅仲要勁細碟不推薦🥹.📍一杯屋 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓

呢間小店唔多位置

但唔記得叫咩名🙈
係又貴又普通嘅芝士薄脆😅
仲要勁細碟
不推薦🥹
📍一杯屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓
2022-07-15 716 瀏覽
朋友book左呢度食飯,去到話無位,要我哋上11 樓坐。最低消費要叫一杯嘢飲,我地叫左發辦壽司六貫盛 x 串燒三點盛、牛舌、雞免治串,仲有炸物,仲有梅酒。串燒同埋炸物都好鹹,不過呢個唔係我寫食評嘅原因,最最最最最重要嘅係,我哋7點電話落單,去到8 點10 分,都只係得發辦壽司六貫盛 x 串燒三點盛同梅酒上左,其他枱一直都有上菜,淨係我地無份!要催促下,15 分鐘後(即係落單差不多個半鐘頭後)先上其他既菜,好無奈!!!位同位之間都好迫,好嘈好嘈呢間嘢真係冇下次!!!
朋友book左呢度食飯,去到話無位,要我哋上11 樓坐。

位同位之間都好迫,好嘈好嘈

呢間嘢真係冇下次!!!

2022-06-16 873 瀏覽
// 銅鑼灣美食//.銅鑼灣美食眾多,有時都唔知去邊間食好🤔,今次朋友話想食日本串燒🍢,所以我地就揀咗一杯屋試下。價錢適中,座位濶落舒適,日式風格裝潢,感覺好似去咗日本🇯🇵。.第一時間我地就叫咗和牛粒壽喜燒先,🐮和牛粒油脂分布平均,入口即溶唔韌🤤,之後再叫咗啲平時比較少見嘅菜式,🦑墨魚嘴、骨付腸、🐷五花腩荔枝同🍅五花腩車厘茄。聽落伏味濃,但食落有驚喜😋,一啲都唔難食👍!!.最後試埋秋葵串配木魚絲、雞心串、雞小肉同雞胸軟骨,都係水準之作。估唔到誤打誤撞又俾我食到好野😜!.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽一杯屋📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓
// 銅鑼灣美食//
好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽一杯屋
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓
2022-06-15 512 瀏覽
朋友成日問有冇居酒屋推介,最近發掘左一間唔錯,飲酒聚會好去處,提供傳統日式料理,價錢平民高質美味🍺.雞軟骨燒得恰到好處,不會太硬,又有卜卜聲,雞肉同軟骨的比例剛好👍🏻免治雞肉棒其中我好中意既串燒之一❤️月見汁好有正宗風味,雞肉棒燒後香氣四溢,香脆既外皮,沾埋金黃色的蛋黃一齊食,超美味☺️雞小肉肉質富彈性,十分有咬口🤤燒秋葵相當爽口,我最怕有黏液口感,但呢到冇🤩車厘茄煙肉串煎至兩邊金黃色😋車厘茄好甜,煙肉唔會好肥同咸,好夾組合三星蔥肉串視覺誘人,食到蔥的自然香氣與鮮甜,佳作之一😝
雞軟骨

免治雞肉棒

雞小肉
肉質富彈性,十分有咬口🤤

燒秋葵
相當爽口,我最怕有黏液口感,但呢到冇🤩

車厘茄煙肉串
煎至兩邊金黃色😋車厘茄好甜,煙肉唔會好肥同咸,好夾組合

三星蔥肉串
視覺誘人,食到蔥的自然香氣與鮮甜,佳作之一😝
2022-06-14
2022-06-14 448 瀏覽
#一杯屋今次講嘅係位於銅鑼灣澳門逸園中心嘅一杯屋💕小編好耐冇去居酒屋🏮所以今次經過見到就即刻上佐去試下啦☺️☺️餐廳感覺好日系 木系設計為主😛😛 @ippaiyahk 五花腩露荀 $48💰(7 /10)五花腩露荀好香 一放上枱就聞到好香 💥💥而露荀好爽口 好有口感💕💕令五花腩嗰味道更加突出✨✨牛肩串配金菇 $48💰 (7.5 /10)呢個牛肩串配金菇配搭好新奇😻😻牛肩串嘅油香包住金針菇 令到金針菇勁香😚😚 仲有好香牛味🥳🥳牛舌串 $48💰(8 /10)牛舌串好厚好有咬口😛😛佢唔會燒到好乾 反而仲保留佐肉汁 彈牙感爆棚‼️‼️五花腩本菇 $38💰 (8 /10)咬落去口感一流😻😻有五花腩嘅油香包住本菇 令到本菇勁香😚😚 滿滿嘅油香同埋最緊要係本菇一啲都唔乾 反而好有咬口🙈🙈五花腩莞茜 $38💰 (7.5 /10)呢個完全係莞茜愛好者必叫✨✨莞茜味十足💚💚真係好香莞茜味 可以見到五花腩包住份量十足嘅莞茜🤤🤤咬落去好滿足💗💗睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 7 / 10 🌟📍#巨B覓食銅鑼灣 #巨B覓食灣仔一杯屋 (銅鑼灣)⚜️銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓⏱星期一至日 1800-2

#一杯屋

五花腩露荀 $48💰(7 /10)

牛肩串配金菇 $48💰 (7.5 /10)

牛舌串 $48💰(8 /10)

五花腩本菇 $38💰 (8 /10)

五花腩莞茜 $38💰 (7.5 /10)
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食銅鑼灣 #巨B覓食灣仔

一杯屋 (銅鑼灣)
⚜️銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓
⏱星期一至日 1800-2300 1200-1500

2022-06-14 390 瀏覽
好耐都冇出過街同朋友食飯,今次難得出到黎銅鑼灣,就SOGO 附近簡左一間食串燒嘅舖頭慢慢坐低傾下計,上網睇到好多評語話呢間出菜速度慢,咁就岩晒我地,坐耐D 都唔怕比人趕。分隔座位嘅透明好有心思,畫左一個富士山喺上面。七里香雞屁股股肉質相當彈牙,配合七里香嘅調味係佐酒嘅好小食。五花腩車厘茄一咬入口茄汁就爆射出黎,可以中和返豬腩肉嘅油脂感。五花腩荔枝荔枝冇車厘茄咁多汁,但係就多左份荔枝嘅果香味。大蔥雞賣相好靚,大蔥相當JUICY。

分隔座位嘅透明好有心思,畫左一個富士山喺上面。

五花腩荔枝荔枝冇車厘茄咁多汁,但係就多左份荔枝嘅果香味。

大蔥雞賣相好靚,大蔥相當JUICY。
2022-06-11
上菜速度极为缓慢,如果介意上菜速度就不要来了。那么多好评主要是在疫情前,现在可能是换了老板,然后人手严重不足。食物质素一般,还有最低消费,每人点餐之外还要点一杯饮料。虽然好订位,但是去之前请考虑清楚。

睇到有負評有啲擔心,但超好食同員工好有禮貌喎!岩岩坐低後,員工好細心地介紹menu同菜式由於openrice訂座有串燒買一送一優惠,所以都諗住主要食串燒🍢- 免治雞肉串- 雞軟骨串✨ 第一次食有咁多肉既雞軟骨🤣- 芝士蝦球✨ 好味喎,細細粒- 燒牛舌,超juicy!!!- 芝士年糕✨ 入面爆芝士,但又唔膩!- 燒羊架✨ 個員工好細心,見我地未食 (因枱面好多碟未食哂好busy😂),suggest我地快d食個羊架,因擺得耐會so- 燒豬腩肉✨ 好juicy又唔肥,同有鹽係面好惹味😋- 明太子帆立貝✨ 明太子醬好足料,但又唔會搶到帆立貝個味- 雞皮餃子✨ 好特別,用雞皮包餃子😆- 燒雞翼✨- 三文魚 (3款)🍣 壽司已經加左豉油及wasabi, 細細件入口,好好味,有係日本食既感覺- 左口魚裙邊✨ 朋友食話超驚喜,入口即溶!Overall所有野食都好好食!同埋可能今日平日不太多人,環境舒服同傾到計,我地坐左3個鐘都冇趕我地☺️同埋員工超有禮貌,每次放下食物都講 ‘thank you’同埋最後見我地傾得耐,主動俾左杯熱水我地!係熱水好細心呀!大大推薦~
睇到有負評有啲擔心,但超好食同員工好有禮貌喎!
岩岩坐低後,員工好細心地介紹menu同菜式

- 免治雞肉串

- 雞軟骨串✨ 第一次食有咁多肉既雞軟骨🤣

- 芝士蝦球✨ 好味喎,細細粒

- 燒牛舌,超juicy!!!

- 芝士年糕✨ 入面爆芝士,但又唔膩!

- 燒豬腩肉✨ 好juicy又唔肥,同有鹽係面好惹味😋

- 明太子帆立貝✨ 明太子醬好足料,但又唔會搶到帆立貝個味

- 雞皮餃子✨ 好特別,用雞皮包餃子😆

- 燒雞翼✨

- 左口魚裙邊✨ 朋友食話超驚喜,入口即溶!

同埋員工超有禮貌,每次放下食物都講 ‘thank you’
同埋最後見我地傾得耐,主動俾左杯熱水我地!係熱水好細心呀!

大大推薦~
2022-05-24
  • 炭燒上等牛舌
  • 炭燒極上牛舌
  • 燒豬腩肉
  • 芝士年糕
2022-05-20 337 瀏覽
本來上網看到此餐廳用炭燒,看到很像不錯,但上菜時間,難以想像耐,第三道菜等了1小時,侍應完全像第一天上班,漏單,無視顧客要求,味道老實說是不錯.但價錢不值,。。

7點半坐低,即時叫嘢,8點9先嚟第一樣全場得5枱人,兩個侍應全晚跑來跑去唔知忙乜,唔明燒個飯糰點解要個幾鐘,小朋友餓到肚都扁,一問之下,先同我講個軟殼蟹手卷冇,冇咁你點解唔早講? 我係咪要等多個幾鐘?呢間一定唔會有下次 !
7點半坐低,即時叫嘢,8點9先嚟第一樣
呢間一定唔會有下次 !
2022-04-29 424 瀏覽
本來見到comment話有日本feel,所以去食。點知中伏裝修本身都有日本居酒屋嘅風味,至於價錢本來於銅鑼灣食飯價錢貴唔係問題,但呢個價錢食物卻是港式日本菜就唔值得。員工亦係港式嘅員工,我以為自己去食緊廉價放題。我問過朋友,原來此餐廳早已經轉咗手,轉咗手之後變咗港式日本菜。唔會再去。
本來見到comment話有日本feel,所以去食。點知中伏

員工亦係港式嘅員工,我以為自己去食緊廉價放題
2022-03-03 591 瀏覽
今次已經唔係我第一次嚟一杯屋,平時最鍾意就係叫佢哋嘅招牌:炭燒牛舌,但其實佢哋其他菜式都好有水準👍🏻👍🏻冇得去旅行,唯有搵一間高質嘅居酒屋感受返日本旅行嘅感覺😆😆我地叫左三文魚籽茶碗蒸、酥炸雞軟骨、味醂魚干,味道正正常常,味醂魚干幾啱我口味🤓跟住叫咗一個雞腎串同埋芥末八爪魚🐙芥末味清香微辣,同八爪魚好夾,後勁又帶有少少恭鼻感😋炭燒鮑魚冇得彈👍🏻燒鮑魚火喉唔易控制,燒得太耐就會靭,師傅燒到外面有微微焦香,但係內裏非常軟彈,食得出幾新鮮😋最後仲要多咗個日式冷稻庭烏冬,成餐都食得幾滿足,加埋成個裝修都好有日本感覺,有一刻真係當左自己好似去左日本旅行😛

2022-03-02 301 瀏覽
喺香港做餐飲真係愈黎愈唔容易,租金、人工越嚟越貴,依家仲停埋晚市,一停仲要停幾個月,好彩呢一間喺我公司附近嘅日式串燒居酒屋,水準依然keep到☺️☺️幾點喺鄭銅鑼灣SOGO附近,主打日式串燒,仲有一啲飯類、主食等等。串燒叫左幾款:燒五花腩紫蘇卷五花腩油脂豐富,連埋夾喺中間嘅紫蘇一齊食可以清清油膩感,價錢又抵食。炭燒極上牛舌中心位置好粉嫩,入口會覺得好腍,但又食得出牛舌嘅爽口感炭燒白鱔好厚身,食落滿足喺呢度仲食到一啲比較少有嘅雞部位,呢款係串燒雞肝,一啲都唔腥,入口爽脆最後仲叫咗個炭燒鰻魚飯同朋友share黎食,份量十足,兩個人埋單價錢合理,食物水準幾高😋

串燒叫左幾款:

燒五花腩紫蘇卷

炭燒極上牛舌
中心位置好粉嫩,入口會覺得好腍,但又食得出牛舌嘅爽口感

炭燒白鱔好厚身,食落滿足

2022-02-26 236 瀏覽
一直以黎都特別鐘意食日本料理🇯🇵 今日終於食左呢間集合串燒同居酒屋既日本餐廳-一杯屋!我好鐘意食菇類食物,首選串燒係牛油大黑菇。一個字-香!牛油開胃,香氣四溢配上菇中和左個滑脂感,菇都感覺健康d😂 所以叫多左串香菇串燒打頭陣。到主角係花腩,雞腎。啖啖肉配上五味粉調味,配多杯清酒🍶簡直一流🙈叫埋日式稻庭烏冬同埋芥辣八爪魚🐙 好攻鼻,但就係咁先夠爽🤧🤣 最後加多左串荔枝串,超飽😬😬 總括黎講,價錢合理,有日本既感覺,同朋友飲返杯傾下計,環境同食物都中上。

叫埋日式稻庭烏冬同埋芥辣八爪魚🐙
好攻鼻,但就係咁先夠爽🤧🤣
最後加多左串荔枝串,超飽😬😬
2022-01-28 283 瀏覽
澳門逸園中心不嬲都多嘢食今次就試咗呢間日本嘅居酒屋餐廳不過質素未如預期,都幾失望店舖面積唔大,所以座位都唔多環境昏暗而且有蚊食物選擇都算多,不過唔係好吸引同埋佢規定每人都要嗌一杯飲品試咗刺身,味道唔錯,尚算新鮮最鍾意係佢嘅左口魚裙邊多油份,入口即溶跟住試咗啲串燒有免治雞肉、壽喜燒和牛、雞小肉串仲有燒番薯、南瓜、粟米同埋甲羅燒自己覺得味道普遍一般牛小排得幾塊,仲要好乾之後叫咗枝豆明太子飯團都幾大嚿,不過明太子味道唔係好出,同埋偏乾身油金魚鮫啲肉都幾滑,加檸檬汁都幾鮮最滿意係佢嘅蕃茄豆腐沙律份量好足,味道清新整體麻麻,性價比低有$250折扣優惠埋單價錢都要千幾蚊唔會再嚟食
澳門逸園中心不嬲都多嘢食
今次就試咗呢間日本嘅居酒屋餐廳
不過質素未如預期,都幾失望
店舖面積唔大,所以座位都唔多
環境昏暗而且有蚊
食物選擇都算多,不過唔係好吸引
同埋佢規定每人都要嗌一杯飲品
試咗刺身,味道唔錯,尚算新鮮
最鍾意係佢嘅左口魚裙邊
多油份,入口即溶
跟住試咗啲串燒
有免治雞肉、壽喜燒和牛、雞小肉串
仲有燒番薯、南瓜、粟米同埋甲羅燒
自己覺得味道普遍一般
牛小排得幾塊,仲要好乾
之後叫咗枝豆
明太子飯團都幾大嚿,不過明太子味道唔係好出,同埋偏乾身
油金魚鮫啲肉都幾滑,加檸檬汁都幾鮮
最滿意係佢嘅蕃茄豆腐沙律
份量好足,味道清新