2023-03-26 1157 瀏覽
今日和爸爸和弟弟往黄大仙一品螞蟻食下午茶,我們點了珍寶腸煎蛋拼雞扒配凍奶茶,雞肉粟米炒飯配熱檸蜜和無骨海南雞米粉配熱奶茶,珍寶腸煎蛋拼雞扒賣相吸引,珍寶腸大大條,食落香脆彈牙,雞扒肉質香脆鮮嫩,食落啖啖肉,太陽蛋食落有蛋香,黑椒汁辣度適中,粟米粒味道香甜,白飯軟綿,白飯拌上粟米粒,黑椒汁和太陽蛋口感一流,整份珍寶腸煎蛋拼雞扒賣相吸引,份量十足,口感一流,凍奶茶茶味香濃,奶味香滑,餐廳座位舒適,食物美味,份量十足,我們食了一頓豐富大份下午茶
珍寶腸煎蛋拼雞扒
2023-03-26
2023-01-28 697 瀏覽
慢煮豬軟骨米線叫左麻辣湯底*小辣碗麵黎到紅卜卜已經好覺得伏食啖麵麵質真係好似杯麵連湯底都有陣so味?!算 當打麻辣湯底邊爐但愈食愈….豬軟骨似五香肉丁 真係好似似得個3小舊?!份量好小加杯熱奶茶無奶味又茶味 好難飲呢d水準如何做到?
慢煮豬軟骨米線
叫左麻辣湯底*小辣
碗麵黎到紅卜卜
已經好覺得伏
食啖麵
麵質真係好似杯麵
連湯底都有陣so味?!
算 當打麻辣湯底邊爐
但愈食愈….
豬軟骨似五香肉丁 真係好似
似得個3小舊?!份量好小
加杯熱奶茶
無奶味又茶味 好難飲
呢d水準如何做到?
慢熟豬軟骨米線
2022-10-01 903 瀏覽
呢間一品螞蟻都好嘢,叫碗豬軟骨飯,竟然連膠袋都比埋你食,同職員講,佢地竟然唔出聲想攞返碗飯算數!連唔好意思都唔主動講,跟住我就話連膠袋都加堆落去,即算點,佢先話咁我同你地取消!難道會有人繼續食!叫佢叫個經理出嚟,又話經理行開咗。我個碗麵就無特別問題,之後我朋友再叫咗其他嘢食,個經理先冒出嚟話唔好意思,係個廚司煮埋落去跟住就走咗。講真,有問題,態度係最重要,見佢地做餐飲飲食,做到咁,真係好懷疑點解可以仲係到,基本顧客服務知識,應對應有嘅禮貌都無,又明白點解留唔到啲客。有問題係要有誠意解決,不是當無事發生,得罪顧客!食膠袋可大可少!希望其他人幫襯都要小心!
呢間一品螞蟻都好嘢,叫碗豬軟骨飯,竟然連膠袋都比埋你食
,同職員講,佢地竟然唔出聲想攞返碗飯算數!

跟住就走咗。

希望其他人幫襯都要小心!

2022-07-23 905 瀏覽
假日呢個商場都無咩人行,大部份既餐廳都唔駛等位,呢間一品螞蟻都唔例外~珍寶餐火腿磨菇奄列,牛油粟米,香草豬肉腸,牛油丹麥多士,薯仔雜果沙律:個餐其實好食,尤其係個奄列蕃茄炒蛋雞扒飯雞扒滑,但個蕃茄蛋就唔得啦,好咸而且無咩蛋,唔會再有下次凍奶茶,熱華田奶茶茶底ok既~下午茶餐牌

珍寶餐

蕃茄炒蛋雞扒飯
雞扒滑,但個蕃茄蛋就唔得啦,好咸而且無咩蛋,唔會再有下次

凍奶茶,熱華田
奶茶茶底ok既~

下午茶餐牌

2022-07-17
2022-07-23 542 瀏覽
問了待應,叫了待應好多次,待應都唔理人,0服務,唔建議去食。 食物好食程度一般,最重要係點叫都無人理,好難先食完一餐,好差的經濟,唔會再幫襯。價錢唔算平,衛生同服務一樣差。
2022-05-22 636 瀏覽
在FB一個講飲食grOUP有位谷友POSt此店嘅一個早晨全餐資料,非常吸引揾食肥華眼球,就趁靚媽昨日和佢嘅家人行完山,今天5月22日就帶佢去此店食番個靚早餐,補充番昨日行山消耗嘅卡路哩,此店位於港鐵站嘅商場之内,交通非常方便,而店内環境又寧静,卡位又夠濶落令顧客坐得非常舒適,店内服務員工對顧客態度良好有禮,加上有味道0K嘅食物,我和靚媽用咗超過一個小時唻享受呢個早晨全餐,個感覺係雖然付出價錢貴過食開啲茶記,但得到環境服務加上食物質素呢個可以嘆嘅早晨全餐,個人感覺绝對超值
2022-01-04 632 瀏覽
亞萊咖哩豬扒滑蛋飯$68賣相一般,豬扒有2大塊夠晒冧啱老人家食咖哩汁唔算太辣易入口,飯夠熱配上咖哩汁及蛋香滑👏🏻餐飲:咖啡濃香夠味座位舒適,用餐氣氛不錯款式多有點選擇困難症平日較小人,位置旁是酒樓有啲隱蔽
2021-12-14
$68 (早餐)
2021-11-15 501 瀏覽
💙一品螞蟻💙🔹亞來咖哩豬扒滑蛋飯 $68咖哩屬於香甜,唔喺辛辣,所以會食得幾舒服。本來以為喺一塊豬扒原塊上,結果已經切開一塊塊。份量正常,但小編比較鐘意原塊豬扒自己切。豬扒比較薄同‘鞋’,所以麻麻地。呢個滑蛋飯都有少少顛覆咗我對滑蛋飯既印象😂 佢係薄蛋鋪喺飯上面就算。不過佢又唔喺日本餐廳,所以都唔會要求咁高😉飯就正常,但偏硬。不過小編本身都OK硬嘅飯,所以就冇乜影響。🔹原條吉列魚柳意粉 $66吉列魚柳明顯喺啱啱炸好,上到嚟仲好熱,而家超脆,所以好正。而家魚柳都算大,唔係細細地當交差就算。意粉偏硬。汁可以自己揀,小編要咗黑椒汁,但味道一般,唔太濃。
💙一品螞蟻💙
🔹亞來咖哩豬扒滑蛋飯 $68
咖哩屬於香甜,唔喺辛辣,所以會食得幾舒服。

亞來咖哩豬扒滑蛋飯

🔹原條吉列魚柳意粉 $66

原條吉列魚柳意粉
2021-09-20 462 瀏覽
晚餐出菜太慢,要等半個小時先出菜…佢話出單機壞咗,看來係人手唔夠。其他食客都等得太耐,有好多買外賣嘅客人亦都唔想等,平均要等半小時至一個小時左右。雖然經理不斷道歉,但明顯係廚房人手不足。如能改善出菜速度,生意會好一點

雖然經理不斷道歉,但明顯係廚房人手不足。

如能改善出菜速度,生意會好一點
2021-09-20
2021-07-28 739 瀏覽
有一段時間無嚟,前幾日(24/7/2021),見唔駛等位,再食下。之前多是食晚餐,今次第一次食早餐點了自選三文治~芝腿治自選湯粉~香茅豬扒雙蛋米粉配多士,多士一早整好,唔脆,香茅豬扒唔錯。早餐份量較細份,適合女士,
之前多是食晚餐,今次第一次食早餐
點了
自選三文治~芝腿治
芝腿治

香茅豬扒雙蛋米粉

早餐份量較細份,適合女士,

2021-07-24
早餐
2021-06-30 566 瀏覽
成日在街食飯,食到幾悶下,昨日行過黃大仙見到一品螞蟻,裝修都幾OK,都係平時行過見到既一D西餐廳,之後叫左一個「韓式烤雞芝士香蔥簿餅」黎試,本身都覺得係一般野,點知見到賣相又幾OK,食落都吾錯,值得一試。
韓式烤雞芝士香蔥簿餅
2021-06-29
韓式烤雞芝士香蔥簿餅
2021-04-29 621 瀏覽
今天早咗出門口,當然食返好靚早餐啦去到呢間,入去坐環境唔錯,坐位ok,幾好今日叫咗個沙嗲牛米,腿蛋,熱啡個餐一黎到,都其怪,點解會同米粉放埋一齊?賣相大減,佢又要用另一隻碟裝多士,做咩腿蛋分開上?先講返黎食先,沙嗲牛肉冇沙嗲味,肉質都叫幾好唔「un 」,個蛋又唔熱,係杯㗎啡都算ok個多士唔熱又唔趣,係有少少蒜味羅整體來說,我下次未必會再去啦🙈
今天早咗出門口,當然食返好靚早餐啦

去到呢間,入去坐環境唔錯,坐位ok,幾好

今日叫咗個沙嗲牛米,腿蛋,熱啡

個多士唔熱又唔趣,係有少少蒜味羅

整體來說,我下次未必會再去啦🙈
ok
2021-02-27 686 瀏覽
Today I went shopping with my friends and we walked pass this restaurant, so we came here for lunch. The environment was quite nice, not too crowded. It was quite nice to have a quick lunch here!There are many different meals to choose from! I choose pork chop with spaghetti! The portion is actually normal, I could finish the whole dish easily! The sauce is so so, nothing special, it is like cha chan tai style. The spaghetti is a bit dry, but ok, as least no too soft. The pork is nice, juicy and

There are many different meals to choose from! I choose pork chop with spaghetti! The portion is actually normal, I could finish the whole dish easily! The sauce is so so, nothing special, it is like cha chan tai style. The spaghetti is a bit dry, but ok, as least no too soft. The pork is nice, juicy and crispy.
2021-02-03 558 瀏覽
今日同男朋友七點鐘就出門口去佢公司附近食嘢然後我再搭車返工😅上次經過呢間餐廳見到早餐選擇幾多,價錢合理,所以就黎試下~值得一讚既係落單後店員會主動遞杯浸住餐具既熱水畀我哋,抗疫衛生方面做得唔錯👍👍我地各自叫左個自選粉麵,男友揀左雪菜火鴨絲米粉,我叫咗黑椒雞扒米粉, 大家都係配蒜蓉丹麥 多士,腸仔煎蛋同埋熱齋啡😅我嘅雞扒煎得唔香,亦冇乜黑椒味(其實成塊雞扒都冇乜味),水準非常一般👎腸仔太淋又有點太乾身,肯定唔係用廚師牌🙈 都係麻麻~煎蛋正常,米粉尚算彈牙反而件蒜蓉丹麥多士令我有驚喜👍蒜蓉夠香而且夠酥脆,好味😋咖啡唔太香亦都偏淡咗少少,不過還可接受環境幾舒服衛生做得幾好,都算對得住呢個價錢既~
上次經過呢間餐廳見到早餐選擇幾多,價錢合理,所以就黎試下~

黑椒雞扒腸仔煎蛋米粉

腸仔太淋又有點太乾身,肯定唔係用廚師牌🙈 都係麻麻~
煎蛋正常,米粉尚算彈牙

反而件蒜蓉丹麥多士令我有驚喜👍蒜蓉夠香而且夠酥脆,好味😋

咖啡唔太香亦都偏淡咗少少,不過還可接受
環境幾舒服衛生做得幾好,都算對得住呢個價錢既~
2021-02-03
$33 (早餐)
  • 蒜蓉丹麥多士
2020-12-25 626 瀏覽
今日去左黃大仙附近探朋友,諗住食埋野先返屋企,假期關係商場食肆都大排長龍,見到一品螞蟻居然唔使排隊,就入咗去試吓😂座位都好闊落,下午茶時間但客人唔算多。其實仲有下午茶,不過想食飽d,就點左我最愛的海南雞🐥飯😂😂食物好快就嚟到,賣相都好吸引😍雖然是午市套餐,但份量都幾多,雞件夠滑啖啖肉,油飯夠香,三個醬汁都好味,整體質素都唔錯😋餐飲點了凍奶茶,正常餐廳質素🧋😋總結:海南雞飯好食,加上唔使排隊,不妨一試👍

座位都好闊落,下午茶時間但客人唔算多。

其實仲有下午茶,不過想食飽d,就點左我最愛的海南雞🐥飯😂😂
秘製去骨海南雞飯

食物好快就嚟到,賣相都好吸引😍

餐飲點了凍奶茶,正常餐廳質素🧋

😋總結:海南雞飯好食,加上唔使排隊,不妨一試👍

秘製去骨海南雞飯