2024-01-15 1069 瀏覽
喺冬天除咗係食蟹嘅最好時機之外,亦都係火鍋嘅最佳時機,尤其是淥完蟹嘅湯底絕對係夠晒鮮甜,諗起都流晒口水。 🤤喺旺角行完咁多個商場之後就到報咗喺朗豪坊附近嘅38廣場。喺呢度附近都有唔少嘅選擇,要喺餐牌上比較華麗嘅就會係一休日本料理,😋呢一度嘅選擇都幾大包圍,壽司刺身同埋一系列嘅熱食都各有選擇,不過佢哋嘅煱亦都非常有份量,幾個人食嘅話就最暖笠笠。😚北海道松葉蟹鍋(海膽豆乳湯)— 🍲松葉蟹係一個大冰碗裏面顯得格外嘅鮮紅,🦀配埋一籃嘅菜籃裏面有冬菇椰菜豆腐,🍲金針菇蘿蔔片等,保證新鮮而且鮮嫩,而且咁多款蔬菜都夠晒爽脆。 🤤當然個主角都係大量嘅松葉蟹腳。🦀基本上淥下就已經OK,西美品嚐各種天然嘅海水咪再結合埋松葉蟹自身嘅甜,🦀果然係夠晒享受,而且肉身都夠堅挺。 🦀至於個湯底更加係精粹,裏面係真材實料落咗唔少嘅海膽肉,未食之前飲一下個湯零舍清純,😋喺錄到咁上下嘅時候啲蟹汁同埋蔬菜嘅甜味自然就會融入咗喺個湯頭裏面,再飲就暖入心,🥗一個字就係Fresh🥬辣味三文魚軍艦— 🍣當然日本嘢就係以魚生為主角,咁多款壽司同埋軍艦裏面最印象深刻反而就係辣味三文魚軍艦,🍣粒粒三文魚都切到好好嘅三文魚丁,而且淋上一層

北海道松葉蟹鍋(海膽豆乳湯)

辣味三文魚軍艦— 🍣當然日本嘢就係以魚生為主角,咁多款壽司同埋軍艦裏面最印象深刻反而就係辣味三文魚軍艦,🍣粒粒三文魚都切到好好嘅三文魚丁,而且淋上一層濃厚嘅辣味醬,🍣一啖可能都未必塞晒落個口度分開兩次每一啖都感受與海洋氣息同埋辣醬嘅辛味,厚實嘅味道確係令人大滿足🍣

一休(居食屋)日本料理 (38廣場) (旺角)
旺角山東街38號38廣場1樓
2024-01-10
8 分鐘 (外賣自取)
  • 北海道松葉蟹鍋
2023-12-11 1024 瀏覽
今日老闆娘生日,老闆happy(?)宣布大家早收工,唔洗留係公司叫外賣梗係啦啦聲出去食😻公司附近有間居酒屋,同事話啲set平靚正,一於去試下打開lift門就見到大大隻招牌餐廳係全層既,空間好大,大部份都係卡位坐得舒服選擇勁多,各式各樣嘅壽司丼烏冬拉麵同鍋物都有見到選擇咁多又忍唔叫多啲嘢試🤣叫齊壽司飯卷小食同烏冬😛海蜇小食就食得多,海蜇軍艦就真係第一次食😳海蜇同蒟蒻絲嘅口感都非常之脆口,加埋紫菜soksok聲咁!最鐘意既和牛刺身壽司🫶🏻油花幾均勻,入口都幾香牛肉味油甘魚腩非常之肥美,魚油好香極尚和牛卷份量多,入邊除咗有汁燒嘅和牛之外仲有牛油果,配搭幾新穎海膽就食得多,海膽天婦羅就真係第一次食😳而且有四大舊,一上枱就超級香入面既海膽份量都超級多,熱辣辣咬開差啲辣到口🤣熟海膽令海膽既鹹鮮味放大,呢個好特別一定要試!放肆下食我好耐冇食嘅烏冬。呢度嘅烏冬全部都係讚岐嘅手打烏冬,加埋麻醬超級邪惡💥咁多樣嘢埋單都係$300鬆啲,lunch仲抵食下次join埋同事嚟試下先!
公司附近有間居酒屋,同事話啲set平靚正,一於去試下

打開lift門就見到大大隻招牌

餐廳係全層既,空間好大,大部份都係卡位坐得舒服

選擇勁多,各式各樣嘅壽司丼烏冬拉麵同鍋物都有

見到選擇咁多又忍唔叫多啲嘢試🤣叫齊壽司飯卷小食同烏冬😛

海蜇小食就食得多,海蜇軍艦就真係第一次食😳
海蜇同蒟蒻絲嘅口感都非常之脆口,加埋紫菜soksok聲咁!

最鐘意既和牛刺身壽司🫶🏻油花幾均勻,入口都幾香牛肉味

油甘魚腩非常之肥美,魚油好香

海膽就食得多,海膽天婦羅就真係第一次食😳
而且有四大舊,一上枱就超級香

入面既海膽份量都超級多,熱辣辣咬開差啲辣到口🤣
熟海膽令海膽既鹹鮮味放大,呢個好特別一定要試!

• 海膽天婦羅
大家好今日去了旺角一休日本料理食日本餐這間店是在38商場一樓裝修好日本風環境都幾舒服以一休和尚作為主題既日本料理食物方面首先來個沙律清清腸胃今次點了一休海鮮沙律這個沙律包含左多款角切海鮮好似三文魚 吞拿魚 蝦 其他魚都好適合減肥人仕蔬菜好似車厘茄 生菜都好新鮮仲有一碗沙律醬跟埋跟住就係天蝦天婦羅這個天蝦天婦羅總共有五隻蝦甘多天婦羅脆漿炸得都好香脆完全唔會油膩蝦都仲係比較柔軟也都係有專用既天婦羅醬汁跟住就來個極上北海道帶子丼叫得做極上海鮮丼 材料都幾好豐富有三隻好厚既帶子 同一隻幾大既赤蝦 仲有兩片三文魚 蛋和三文魚籽材料都好有鮮味尤其蝦同帶子都非常厚另外這個丼飯加$12仲可以配凍京都抹茶鮮奶抹茶甘都幾重仲有D回甘最後來個甜品北海道芝士蛋糕都好軟滑總括這間店食物質數都唔錯
大家好

天蝦天婦羅
極上北海道帶子丼
北海道芝士蛋糕
2024-04-10 137 瀏覽
小朋友鍾意食日本嘢 咁啱今日在旺角行街於是在openrice 睇下附近有咩好食最後揀咗一休,整體而言,味道可以,性價比高。角切海鮮沙律沙律菜新鮮爽口特價三文魚刺身+象拔蚌刺身特價$9/件壽司: 火炙芝士帶子壽司、火炙黑松露赤蝦壽司、赤貝壽司芝士和帶子味道唔係咁夾反而掩蓋了帶子的是應有的鮮甜味胡麻醬赤蝦卷物本來諗住叫給小朋友食點知佢哋食咗兩啖就唔食全部大人食曬還有壽喜燒牛肉鍋+烏冬這個反而是兒童至愛烏冬撈住甜甜的壽喜燒湯底好快變清曬了餐廳的位置位於旺角地段,晚上六七時左右用餐時間,只坐滿了一半的客人。可能很多人近來選擇北上消費,但這也意味著用餐環境相對寧靜,不會太擠逼。另外,有窗口位置,那會是一個更好的選擇,透過窗戶看著旺角的熙來攘往,感覺愜意。
小朋友鍾意食日本嘢 咁啱今日在旺角行街
於是在openrice 睇下附近有咩好食
最後揀咗一休,整體而言,味道可以,性價比高。

角切海鮮沙律

烏冬撈住甜甜的壽喜燒湯底
好快變清曬了

2024-04-07
2024-04-02 92 瀏覽
作為一個喜歡日本料理的港女,我和男友前往旺角38廣場的「一休日本料理」享受晚餐,整個用餐體驗讓我留下深刻印象。進入這家日式居酒屋,我們被精緻的日式裝修所吸引,仿佛走進了日本的街頭小酒館。我們點了牛肉壽喜燒和大板燒,牛肉肉質鮮嫩,搭配特製醬汁,散發著誘人的香氣;大板燒上的食材新鮮豐盛,讓人胃口大開。最令我驚艷的是槍燒三色飯,盤中的帶子、三文魚和左口魚邊色澤誘人,口感鮮美。每一口都彷彿在品味日本海域的新鮮風味,讓人感受到料理師的用心和手藝。甜點的芝士蛋糕濃鬱細緻,入口即化,是完美的結束。飲品中的日式茶清新怡人,與料理相得益彰。在這裡,我不僅享受到美味的料理,還感受到日本料理獨特的文化氛圍。和男友共度美好時光,讓我流連忘迸。

2023-12-14
2024-03-13 159 瀏覽
呢間有lunch set食,選擇好多,性價比高,平均消費$60-$70度。好多日式野食。都係一個套餐甘揀,13:00前離席仲有9折,好低食,食左好幾次,但仲未試得哂,好多都想試,原本晚上想去食,但發現係單叫,所以lunch set真係好正
2024-03-12 115 瀏覽
星期二晚上黎到旺角,行完朗豪坊之後,搵到呢間唔算好貴嘅居食屋😋 餐廳用QR code落單,見到有勁多選擇,例如沙律、刺身壽司、拉面、丼飯、串燒、炸物🤩 我都掙扎好耐先落到決定🤣黑松露三文魚沙律 $45好食!黑松露醬汁好惹味,三文魚好多舊,一個人食都已經飽~ 推介👍🏻油甘魚壽司兩件 $32肥美油甘魚,魚生好正😋火焰三色卷 $68芝士、沙律醬好襯好好食🤤 而且好厚好大舊🐽🤣青蘋果味梳打 $22和牛粒串燒兩串 $68和牛粒好厚好肥😆 唔好以為好細粒,食兩粒已經飽🤣 醬汁辣辣地,有陣黑椒味🧂醬油七味燒左口魚邊壽司 $18*2難得一見嘅左口魚,又係好肥美,醬汁幾特別。餐廳喺朗豪坊隔離,好易搵 & 近E1出口,平時午市都幾抵食,可黎試吓!👍🏻

黑松露三文魚沙律 $45

油甘魚壽司兩件 $32
肥美油甘魚,魚生好正😋
油甘魚壽司兩件

火焰三色卷 $68
芝士、沙律醬好襯好好食🤤 而且好厚好大舊🐽🤣

青蘋果味梳打 $22
青蘋果味梳打

和牛粒串燒兩串 $68
和牛粒串燒

醬油七味燒左口魚邊壽司 $18*2
難得一見嘅左口魚,又係好肥美,醬汁幾特別。
醬油七味燒左口魚邊壽司

油甘魚壽司兩件
2024-02-07 213 瀏覽
天氣凍,連續打左幾日邊爐,想食番啲輕便野😂上openrice見到呢間一休居酒屋評價幾高,本身想食拉麵既,但見到壽司好吸引,叫左個戀火壽司拼盤($248),加一杯荔枝果味梳打($22),壽司樣樣都好新鮮🤭,我夜晚仲要食dinner,所食吾到好多,下次想試埋沙律同刺身同拉麵,未到7點已經full,book位會比較穩陣👍🏻
戀火壽司拼盤
戀火壽司拼盤
2024-02-02 162 瀏覽
一行上去打開𨋢門 第一眼就見到好多燈籠居酒屋燈籠高高掛 比一般居酒屋嘅燈籠都多感覺係幾正 燈光都係偏柔和 舒服為主加州卷 $48色彩豐富 平時去日本餐廳都會叫一碟食食壽司飯鋪滿蟹籽 配合埋沙律醬食易入口岩鹽燒赤蝦(2串)$68金黃色的外殼,色澤誘人最簡單直接燒保留了赤蝦鮮美和原始風味岩鹽微妙鹹度喺第一啖會感受到 剝走外殼 就會食到赤蝦鮮甜 彈牙黑蒜油蝦拉麵$78濃郁香蒜 豬骨湯底甜甜地去殼去腸蝦肉 鳴門卷 粟米 海膽先飲一啖湯底 再一口拉麵 另外可以選擇烏冬 同樣係黑蒜油嘅好夥伴蟹籽沙律$58作為沙律前菜 佢份量十足大件夾抵食 另外沙律醬本身已經撈埋入去唔使自己再撈嚟撈去味道相對平均一休(居食屋)日本料理旺角山東街38號38廣場1樓

一行上去打開𨋢門 第一眼就見到好多燈籠
居酒屋燈籠高高掛 比一般居酒屋嘅燈籠都多
感覺係幾正 燈光都係偏柔和 舒服為主

加州卷 $48
色彩豐富 平時去日本餐廳都會叫一碟食食
壽司飯鋪滿蟹籽 配合埋沙律醬食易入口

岩鹽燒赤蝦(2串)$68
金黃色的外殼,色澤誘人
最簡單直接燒保留了赤蝦鮮美和原始風味

味道相對平均

一休(居食屋)日本料理
旺角山東街38號38廣場1樓
2024-01-13 184 瀏覽
❤️💛🧡松葉蟹蟹鍋🦀依個天氣真係好啱食鍋物!心血來潮就決定食返嗰蟹蟹鍋!🤤暖笠笠又鮮甜,係幸福滋味呀!❤️北海道松葉蟹鍋❤️(海膽豆乳湯) $498海膽豆乳湯真材實料,濃香嘅豆乳湯加上鮮甜嘅海膽,口味好融洽!🍲第一啖嘅湯頭,又鮮又甜,真係唔可以錯過!北海道松葉蟹擺盤好靚,仲好貼心開晒殼🦀食嘅時候好方便!將蟹蟹淥下就食得,鮮上加鮮,有蟹肉嘅回甜味同埋湯底嘅鮮甜!🦀仲有個蔬菜盤,食到咁上下就將啲蔬菜放入去等佢可以吸收湯底嘅精華,蔬菜有唔同嘅類別,都幾豐富㗎!🥬🧡蟹膏軍艦壽司🧡 $26食日本料理梗係要食埋壽司啦!🍣蟹蟹鍋配埋蟹膏軍艦壽司,成個口都充滿蟹嘅鮮甜!🦀今晚發夢可能都會夢見自己捉到蟹!🤣餐廳彩光度足夠,仲有好多日式嘅設計!食物選擇有好多,佢哋仲有午市定食添!🤤BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣📍一休(居食屋)日本料理📍旺角山東街38號38廣場1樓
❤️💛🧡

📍旺角山東街38號38廣場1樓
2024-01-10
蟹膏軍艦壽司
2024-01-09 125 瀏覽
尋日同個會友一齊傾談公司業務, 正值中午十二點幾大家都未食lunch, 會友搵我推介旺角油麻地有咩好食, 我即刻諗起 旺角有間日式居酒屋幫襯多年於是乎第一時間send條link同地址畀佢, 相約一齊系一休日本料理食個lunch, 先到先等!呢間居酒屋位於旺角彌敦道附近, 位置正中帶旺, 性價比極高係喺我心目中食lunch必到之地, 無論一個人同四個人都有卡位任你揀任你坐, 價錢又唔貴又多選擇, 相對喺之前嚟講今次應該每個set加咗幾蚊雞但係都覺得值得!今次我哋坐喺門口左手邊, 平時嚟講我鍾意坐喺窗口可以望下街, 有時邊食邊聽音樂幾寫意, 今次同會友都每人都嗌咗一個set lunch, 佢叫咗一個極尚北海道帶子加一杯凍咖啡, 而我就叫咗一個雜錦天婦羅刺身定食, 首先嚟嘅係杯凍咖啡同凍檸茶少冰, 朋友嗰碗帶子丼啲帶子都好大大粒, 之後嚟嘅係個帶子丼同埋我個刺身, 隔兩三分鐘之後就嚟埋個天婦羅炸物白飯加個麵豉湯, 啲炸物係即叫即炸非常新鮮, 刺身係用冰鎮形式保持肉質鮮味, 正!

2024-01-08
$86.5 (午餐)
2024-01-08 131 瀏覽
今天和朋友去旺角行街, 而朋友喜歡吃日本菜, 於是我們便順道去了這間日本餐廳.見到餐牌選擇都好多.辛辣湯底雞扒拉麵 ($77) : 辛辣湯又幾正, 幾夠辣,個湯底又幾好飲, 雞扒煎得幾香口,  雞扒同個拉麵係分開上的, 咁雞扒就不會淋, 依然都夠香口, 幾好食,香草燒雞翼3隻 ($32) : 雞翼煎得好香, 好夠味, 雞肉夠滑, 幾好食.牛肉壽喜鍋 ($68) : 牛肉好新鮮, 好香滑, 肉質又好好. 另外壽喜鍋個汁又幾好飲, 甜甜的. 牛肉份量又好多, 幾好食. 另外我吃壽喜鍋比較喜歡配烏冬, 所以加了 $16 配烏冬. 我還把烏冬直接放進壽喜鍋裡, 烏冬可以索哂d湯汁, 幾好飲, 不錯.鹽燒厚切牛舌串 (2串) $68:  牛舌非常好食. 鹽燒得好香, 牛舌好香滑, 又夠淋, 完全不會韌, 好好食.跟餐要了杯凍鴛鴦 ($10) : 都幾好飲, 不錯, 奶味夠香.埋單最後$298, 價錢合理, 不算貴.
見到餐牌選擇都好多.
埋單最後$298, 價錢合理, 不算貴.
2023-12-11
今日終於探咗嗰間惹起我無限回憶嘅日式餐廳!入面布置簡簡單單,但食物就絕對唔簡單🍣!首先,佢個炙燒吞拿魚頭真係好正👍,個吞拿魚肉咁嫩,隔籬桌嘅香味飄過來,我直頭已經心思思🤤。再講海膽手卷,海膽新鮮到令我諗起喺海邊嗰陣心情咁,爽滑嘅海膽伴住酥脆海苔嘅對白,幾好味!諗起豬扒蓮藕粉絲煲都令我暖笠笠🍲。呢個夜晚嘅好夥伴,豬扒肉香得滯,啖啖肉嘅爽感,蓮藕同粉絲吸滿咗湯汁,簡直係喉韻無窮!最後,我仲試咗佢哋家自豪嘅自製和牛丸啦!和牛丸彈牙嘅肉質,配埋特製嘅牛骨湯底,食一啖真係暖笠笠,喺寒冷嘅日子裏面真係暖心😚。總括黎講,喺呢度食物質素之高,環境舒適又格調,絕對值得再來轉轉,搵搵晒所有嘅招牌菜式!要我打分數嘅話,賣相我比四星、味道五星,服務好拎個like👌🏻!下次見到朋友問我「食咗未?」,我一定會興奮咁喺腦海中回味這次嘅食物,然後勁推呢一轉嘅發現!過江龍一定要試!

2023-12-20 124 瀏覽
宵夜時間,突然想食牛肉刺身,嚟咗呢一間樓上居食屋,食日式和牛刺身,點咗半克和牛刺身,本身我對生食牛肉有啲抗拒,但見佢嚟到嘅時候,外觀又好靚仔,雪花比例剛剛好,唔怕太油膩,咁試咗一舊放入口,原來又好香,唔會有生腥味,而且入口即溶,齒頰留香跟住我哋點咗三文魚、鯛魚、赤蝦刺身都唔錯,全部食材都好新鮮,幾鍾意佢個烏冬,配一隻鵪鶉蛋汁,煙煙韌韌,好有口感,可能我哋屬於宵夜時段上去,人唔太多,環境都唔錯,可以靜靜傾吓偈
2023-12-12
  • 和牛刺身
2023-10-16 488 瀏覽
今日嚟到旺角嘅一休壽司店食壽司店內嘅裝飾都幾有feel,坐得又舒服。呢間舖頭有好多嘢食,我覺得佢食物嘅種類,無論中午嚟定係夜晚嚟都滿足到需求。而且地點又好,旺角市中心交通又方便。諗住食完嘢醫飽肚之後喺隔離行吓街😁我叫咗個壽司拼盤。整體而言呢個拼盤嘅色澤味道賣相都非常之好。海膽粒粒分明,唔會溶到一pat pat。隻蝦又大又新鮮。當中我覺得最好食嘅係三文魚花之戀、海膽、大蝦、仲有三文魚魚腩。其實就算冇特別講嗰啲壽司,佢嘅質素都好唔錯,我覺得呢個拼盤幾抵食。另外仲點咗個吞拿魚蓉手卷,呢一個真係大推薦,簡直就係畫龍點睛!新鮮嘅吞拿魚蓉混落咗啲米飯裏邊,而且仲配埋卜卜脆嘅紫菜又夾少少白芝麻,真係好正。👍🏼👍🏼👍🏼😋😋
今日嚟到旺角嘅一休壽司店食壽司
店內嘅裝飾都幾有feel,坐得又舒服。