2024-01-19 981 瀏覽
🇰🇷 Yesterday, I had the pleasure of dining at Maido, the sister restaurant of NAMDAEMOON, owned by the same boss. This establishment has consistently impressed me with its delectable Korean cuisine, and my recent visit was no exception.We indulged in the following dishes:1️⃣ 燉牛肉湯 (Beef with Soup - $95): This hearty soup featured tender beef simmered to perfection, creating a rich and flavorful broth that warmed the soul.2️⃣ 炒韓式豬血腸 (Stir-fried Sliced Soondae Sausage w/ Vegetables - $120): The combina

2️⃣ 炒韓式豬血腸 (Stir-fried Sliced Soondae Sausage w/ Vegetables - $120): The combination of savory sliced soondae sausage and fresh vegetables brought a delightful burst of flavors to the plate.

3️⃣ 石鍋牛肉拌飯 (Vegetables & Beef Bibimbap in a Hot Stone Pot - $92): Served in a sizzling hot stone pot, this dish showcased a delightful mix of vegetables, tender beef, and a perfectly cooked sunny-side-up egg. The crispy rice at the bottom added a pleasant crunch to each bite.

💰 Our total bill amounted to $340, including a 10% service charge. The dining experience at Maido was worth every penny.

✨ Located in the heart of Tsim Sha Tsui, Maido offers an authentic Korean culinary experience that consistently delights its patrons. The flavors, attention to detail, and warm ambiance make it a must-visit for Korean food enthusiasts.
2024-01-18
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝚃𝚛𝚊𝚍𝚒𝚝𝚒𝚘𝚗𝚊𝚕 𝙺𝚘𝚛𝚎𝚊𝚗 𝙵𝚊𝚛𝚎 @ 🌟 まいど 《👽食神大媽愛韓食》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:LA Beef Rib on Metal Plate HKD 179Stir-Fried Spicy Rice Cakes with Seafood HKD 118Korean Grape Juice HKD 20.👽 大媽鍾意去韓國街搵食,因為夠地道。有好幾間分店嘅「南大門」嘅老闆係韓國人,佢開多左間姐妹店,一定要黎試下。.🥩 先黎一個「鐵板牛仔骨」,好多件,每塊都大件,同埋油香十足,好滿足。.🦐 而超鐘意食嘅就係「辣海鮮炒年糕」,最鍾意煙韌好咬口,有魷魚、青口、蜆肉、同蝦,辣得刺激過癮。.🍇 當然唔少得嘅就係要飲韓國入口嘅提子汁,超級鍾意佢勁多果肉,甜而不膩,用嚟送咁惹味嘅韓國嘢食最啱。.😊 呢間姐妹店新裝修坐得更闊落,食物照樣有質素又正宗,小店係好值得支持,有機會可以試下呢。.📍 尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖📲 +(852)2577-5088.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Korean Grape  Juice
🎈🎉幾個月沒有見我的大忙人好朋友🥳 所以一起來到尖沙咀金巴利道的人氣韓國街!🥢🥘🔥✨🔥✨ 我們每次見面都有太多有趣事情要分享,總是說個不停!🤭❤️ 餐廳環境間隔還好,檯與檯之間坐得雖然距離很近,不過現場氣氛非常熱鬧cozy,很適合朋友聚會聊天!✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /🌟 鐵板炒雞肉 $138鐵板炒雞肉的賣相非常吸引😍 一大堆雞肉和洋蔥在熱騰騰的鐵板上滋滋作響,非常誘人!✨而且金菇吸收了醬汁鮮甜的味道,拿來拌飯一流!😋 不過雞肉吃起來比較像是冷藏那種,肉質比較普通,不夠嫩滑。🌟 炸醬炒年糕 $88我們一致認同這道菜最好吃!餐廳用了韓國傳統長條圓筒年糕,口感煙煙韌韌的,伴著煮成濃稠的炸醬醬汁和豬肉絲一起吃,超級好吃!😍😍😍🌟辣海鮮湯麵 $95辣海鮮湯麵味道較普通,麵底是韓式拉麵🍜,湯底沒有到很驚艷的程度,不過海鮮份量不少,有魷魚🦑、蜆、蝦等,加上洋蔥、紅蘿蔔🥕等蔬菜,色彩非常鮮豔繽紛,香味四溢!🌟免費小菜韓式泡菜、四季豆和大豆芽都很好吃!餐廳更會免費refill其中一碟呢~🥰🥰🥰𓆇喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖≡※≡※≡※≡※≡※≡※
✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /
🌟 鐵板炒雞肉 $138

🌟 炸醬炒年糕 $88

🌟辣海鮮湯麵 $95

🌟免費小菜

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

Maido
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

2024-03-01 217 瀏覽
我就算天氣都凍都會食水冷麵🥰係去親韓國餐廳都會叫.呢間連個侍應都剩係識講韓文/英文真係有種喺韓國既感覺😂 有泡菜係基本.而水冷麵出色就係清清地之餘有加埋雪梨,甜甜地又好開胃麵底幼得黎又好煙靭配埋青瓜 仲有蛋同瘦肉瘦得黎又唔柴,成件事好健康😆.朋友就點辣既水冷麵,又唔會好辣成個味道厚實左😂.跟著再Share左個韓國煎餃子🙈煎到好脆,而且入面有粉絲 豬肉最神奇係,佢俾左枝醬俾我地😂 唔知點咩,點左餃子,又幾特別
我就算天氣都凍都會食水冷麵🥰
係去親韓國餐廳都會叫
呢間連個侍應都剩係識講韓文/英文
真係有種喺韓國既感覺😂 有泡菜係基本

而水冷麵出色就係清清地之餘
有加埋雪梨,甜甜地又好開胃
麵底幼得黎又好煙靭
配埋青瓜 仲有蛋同瘦肉
瘦得黎又唔柴,成件事好健康😆

朋友就點辣既水冷麵,又唔會好辣
成個味道厚實左😂

跟著再Share左個韓國煎餃子🙈
煎到好脆,而且入面有粉絲 豬肉

最神奇係,佢俾左枝醬俾我地😂
唔知點咩,點左餃子,又幾特別

2024-02-27 204 瀏覽
鐵板豬肉蓋飯(89hkd)用咗豬腩肉,肉量都算多,加入洋蔥🧅、翠玉瓜、高麗菜炒得好香,係惹味嗰種辣,重口味人士大愛😍送飯一流~海鮮煎餅(143hkd)即叫即煎,熱辣辣,鐵板有助保溫,煎餅粉感唔重,比較薄身,入面好多蔬菜增加口感,仲有魷魚🦑,係我食過嘅海鮮煎餅入面名列前茅🥰炸醬麵(85hkd)調味唔算太重,咸甜咸甜嘅味道,用咗幼麵,幾掛醬汁,有豬肉沫,洋蔥碎,幾香,下次會encore🥰👍🏻#foodiblum韓式
鐵板豬肉蓋飯(89hkd)

海鮮煎餅(143hkd)

炸醬麵(85hkd)

#foodiblum韓式
2024-02-27
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎最近經開金巴利道 就隨意搵韓國菜食下 🇰🇷行咗陣朋友就揀咗位於ʟᴀʙ ᴢᴇʀᴏ 附近嘅 まいど 𖠿入到餐廳 聽到附近客人都喺講緊韓文嘅韓國人相信餐廳味道同質素都貼近韓國地道口味 🇰🇷一坐低先有杯熱玄米茶同三個小菜 🍵落單方面需要自己拎便條書寫 🜸價錢比附近韓式餐廳便利店稍高 價錢相對進取啲 食物質素還好 當中「 雪濃湯 」較為有驚喜 💯「 雪濃湯 」湯品清甜唔油膩熬煮後微帶淡淡牛肉的清香 雪濃湯中更有加入細麵條 🍲消除雪濃湯裡過度濃厚的肉味▸ ᴄᴏʟᴅ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ᴡ/ ʙʀᴏᴛʜ 水冷麵 ┅ HKD 92▸ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ ᴡɪᴛʜ ꜱᴏᴜᴘ 雪濃湯 ┅ HKD 110▸ ᴋᴏʀᴇᴀɴ ᴊᴜɪᴄᴇ ᴡ/ ᴘᴇᴀʀ  韓式雪梨汁 ┅ HKD 20▸ ᴋᴏʀᴇᴀɴ ᴊᴜɪᴄᴇ ᴡ/ ɢʀᴀᴘᴇ 韓式提子汁 ┅ HKD 20▸ ꜱᴛɪʀ-ꜰʀɪᴇᴅ ꜱᴘɪᴄʏ ʀɪᴄᴇ ᴄᴀᴋᴇ 辣炒年糕 ┅ HKD 82 Special thanks to@westface.meow@maido_nam𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

熬煮後微帶淡淡牛肉的清香
雪濃湯中更有加入細麵條 🍲
消除雪濃湯裡過度濃厚的肉味

Special thanks to
@westface.meow
@maido_nam

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒ まいど 𖠿 ᴍᴀɪᴅᴏ 𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

❜ 尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
Shop 3, G/F, Shun Fai Building, 64 Kimberley Road, Tsim Sha Tsui
— @maido_nam

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2024-02-23
2024-02-24 57 瀏覽
尖沙咀韓國街真係有好多唔同餐廳,約咗朋友兩個隨便入咗一間韓國人開嘅平民小館Maido,由阿豬媽嘅味道!⭐️雪濃湯 $110奶白色嘅湯,熱辣辣地用石頭窩上,牛肉味清甜,熱香濃,飲完好暖身,好啱冬天!⭐️醬油炸雞翼 $118韓國嘅炸雞真係唔知點解有種吸引力,特別好食,脆卜卜,炸粉厚薄適中,加上甜甜地嘅醬油作為點綴,更加滋味⭐️牛肉雜菜炒粉絲$90粉絲煙煙韌韌,唔會好油,而且份量比想像中多,兩個人都差啲食唔晒!

⭐️雪濃湯 $110

⭐️醬油炸雞翼 $118

⭐️牛肉雜菜炒粉絲$90
今日經過韓國街嘅韓國菜都有好多選擇🇰🇷見到呢間嘅選擇款式唔少就入去試下😛口味有啲似道地既家庭菜但係口味都好正宗🥰仲有附送既前菜同泡菜都好有誠意🤪試過覺得真係CP值好高❤️⭐️ 雪濃湯 ❄️見到白色濃濃嘅湯底就知道真材實料🤍 牛肉嘅精華完全溶化喺湯裡面🥩 肉味濃得黎唔會太肥好暖胃呢🔥⭐️ 泡菜煎薄餅 🍕煎餅香脆口感岩岩好🤩 加上泡菜嘅口感辣度適中🌶️越食越惹味🥬⭐️ 煎餃子 🥟裏面包咗肉碎同埋粉絲🥓同港式嘅餃子比起來口感更豐富😅點上麻油黎食口味更有層次
雪濃湯

⭐️ 雪濃湯 ❄️

⭐️ 泡菜煎薄餅 🍕
煎餃子

⭐️ 煎餃子 🥟
雪濃湯
煎餃子
Checking out the Korean restaurants in Tsim Sha Tsui one by one, and this time, we visited Maido to have a quick fix of Korean food. The restaurant offers a selection of reasonably priced Korean dishes, most of them cost less than $100. The Korean beef rib soup was a comforting delight, with tender beef creating a bowl of warmth and nourishment.The stir-fried pork with kimchi brought a zesty kick to the palate, while the spicy rice cakes and noodles brought a delightful combination of chewiness

The stir-fried pork with kimchi brought a zesty kick to the palate, while the spicy rice cakes and noodles brought a delightful combination of chewiness and spiciness.
2024-02-20 53 瀏覽
/成日睇韓劇見d演唱食嘢食得咁滋味搞到我都好卦住韓國既野食🫣近排就走左去呢間食韓國嘢價錢黎講唔算好貴 係香港都算正常價坐低會先有杯熱玄米茶同小菜🍵食物種類由鍋到普通辛辣麵都有就連店員都係韓國人🇰🇷-🥢炸醬麵 $85之前食過一d炸醬麵只係得一pat炸醬同麵餅炸醬入面都係得一d薯仔紅蘿蔔粒呢碗入面反而係有好多肉同菇麵質係好彈牙既細麵每條麵都好易卦滿炸醬 食落黏糊糊既口感好正🥰🥢辣拌冷麵 $92冷麵入面有半隻蛋,梨,青瓜同肉片🥒🍐係呢啲熱熱地既天氣食翻碗真係透心涼麵條非常煙韌配埋梨同青瓜一齊食超清爽🥰🥢泡菜煎餅 $130一大個臉咁大既泡菜煎餅😍一份完全可以3-4個人分邊邊位煎到好脆卜卜可以點埋個麻油加醋既汁食落酸酸辣辣真係停唔到口😋
成日睇韓劇見d演唱食嘢食得咁滋味
呢碗入面反而係有好多肉同菇
麵質係好彈牙既細麵
每條麵都好易卦滿炸醬 食落黏糊糊既口感好正🥰

🥢辣拌冷麵 $92
冷麵入面有半隻蛋,梨,青瓜同肉片🥒🍐
係呢啲熱熱地既天氣食翻碗真係透心涼

邊邊位煎到好脆卜卜
可以點埋個麻油加醋既汁
食落酸酸辣辣真係停唔到口😋
  • 泡菜煎餅
呢間由韓國人主理嘅韓式小店 味道正宗 價錢仲好親民✨喺尖沙咀韓國街有幾間分店 不過就唔同名😆.📌韓式前菜(free)麻油大豆芽爽脆香口 醃黃瓜酸辣開胃 泡菜夠辣 但味道偏鹹🌱🥒🌶️.📌紫菜包飯 $66好傳統嘅韓國小食 配料簡單 就只有香腸, 黃蘿蔔, 醃牛蒡, 紅蘿蔔絲, 雞蛋同青瓜 再灑上白芝麻🥕🥚🥒飯粒軟硬適中 唔會太黏糯 不過就冇乜麻油香 味道較淡🍙但個人覺得都唔錯 蔬菜絲口感豐富 幾清爽👍🏻.📌海鮮煎薄餅 $143屋企人食過 推介話係香港數一數二好食‼️薄餅煎到金黃焦香 外脆內軟熟 好乾身 唔會太油膩🫓海鮮都足料 有魷魚, 蝦仁仔, 蜆肉 同粉糊比例剛好 唔會太重粉感 太黏太漿🦑🦐加埋青蔥同辣椒 更香口🌶再沾上少許醬汁 好提鮮 味道昇華👅.📌鐵板八爪魚蓋飯 $108八爪魚切到細細粒 口感爽彈煙韌 幾好咬🐙蔬菜好豐富 有爽脆椰菜, 紅蘿蔔同翠肉瓜 仲有超索汁洋蔥同香口青蔥 營養均衡嘅一道菜式🥬🥕🥒🧅調味唔太重 辛辣中帶微鹹 好惹味🌶️飯粒夠乾爽 唔會太濕 同沾滿醬汁嘅餸一齊食就啱啱好🙌🏻

📌韓式前菜(free)
韓式前菜

📌紫菜包飯 $66

📌海鮮煎薄餅 $143
屋企人食過 推介話係香港數一數二好食‼️

📌鐵板八爪魚蓋飯 $108
韓式前菜
鐵板八爪魚蓋飯
今日年初四最後一日假期,同屋企人去左尖沙咀行下街,所以就係韓國街呢度覓食啦😋見到呢間小店都好多人食所以就入去試下💝佢啲食物嘅質素真係好唔錯呀👍🏻*****🐮韓式牛肋骨湯 Korean Beef Rib Soup $110🦐海鮮辣豆腐湯 Spicy Seafood Tofu Soup$85🍚石鍋牛肉拌飯 Vegetables & Beef Bibimbap in a Hot Stone Pot$92🍇韓國飲品(봉봉) Korean Juice (Grape)$20牛肋骨湯真係必食呀😍勁大煲之餘啲牛炆得好唸好入味,一百分推介!另外如果鍾意食辣嘅都可以試下海鮮辣豆腐湯,入面有好多蜆同埋蝦,冬天食熱辣辣真係好正!🥰*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

*****

🐮韓式牛肋骨湯 Korean Beef Rib Soup

*****

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2024-02-13
  • 海鮮辣豆腐湯
  • 韓式牛肋骨湯
2024-02-14 42 瀏覽
尖沙咀的確係食正宗韓國菜嘅好地方😋呢間小店,之前已經一直想去😎估唔到農曆新年假期都有開😚咁啱經開,就順便去試吓😜鐵板炒豬肉🐷$138炒豬肉份量超多,放響熱辣辣嘅鐵板上炒香😛豬肉醃製得非常出色,肥瘦適中,肉質鮮美😋加入泡菜、洋蔥、蔥等配料😚完全突顯出獨有嘅酸甜辣味🌶️鐵板牛肉蓋飯🐮$89牛肉嫩滑多汁,加上份量相若嘅蔬菜😋再配上香氣十足嘅醬汁🥰口感豐富,風味獨特😚與白飯搭配真係恰到好處😇炸醬炒年糕🤩$88年糕嘅口感煙韌彈牙😛配以濃郁嘅韓式炸醬😊入面嘅粉絲完全吸收晒濃香嘅醬汁😇味道醇厚,真係食到停唔到口😆
尖沙咀的確係食正宗韓國菜嘅好地方😋
呢間小店,之前已經一直想去😎
估唔到農曆新年假期都有開😚
咁啱經開,就順便去試吓😜

鐵板炒豬肉🐷$138
炒豬肉份量超多,放響熱辣辣嘅鐵板上炒香😛
豬肉醃製得非常出色,肥瘦適中,肉質鮮美😋

加入泡菜、洋蔥、蔥等配料😚
完全突顯出獨有嘅酸甜辣味🌶️

鐵板牛肉蓋飯🐮$89
牛肉嫩滑多汁,加上份量相若嘅蔬菜😋
再配上香氣十足嘅醬汁🥰

口感豐富,風味獨特😚
與白飯搭配真係恰到好處😇

炸醬炒年糕🤩$88
年糕嘅口感煙韌彈牙😛
配以濃郁嘅韓式炸醬😊

入面嘅粉絲完全吸收晒濃香嘅醬汁😇
味道醇厚,真係食到停唔到口😆

好耐冇去韓國街到食飯🤭見時間仲早未算太多人食晚飯,就入左一間望落都挺地道挺傳統既韓國餐廳😎--🎈海鮮辣豆腐湯 $85基本上係我每次去食韓國菜必叫既菜式喔🥰好惹味但一啲都唔辣~特別要讚下佢啲豆腐真係好滑嘟嘟🙆🏻‍♀️暖胃之選😎-🎈鐵板炒牛肉 $148用鐵板上所以黎到係出哂煙咁😝牛肉份量幾多👍🏻配搭埋洋蔥個味道好夾!不過略嫌啲牛肉有啲碎同偏油膩🫣-🎈鐵板雞肉蓋飯 $89相比牛肉個人認為雞肉更出色😍加入左啲辣椒🌶️去炒味道更有層次,特別惹味!-🔸Maido📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

🎈海鮮辣豆腐湯 $85

2024-01-16
海鮮辣豆腐湯
鐵板雞肉蓋飯
2024-01-29 106 瀏覽
尖沙咀韓國街-金巴利道好多人都知道食韓國菜必到的地方,因為真係好多不同韓國餐廳仲要由韓國人打理。今次去呢間都唔例外,連侍應都係韓國女生。餐廳提供炒、湯、鐵板等多款韓國菜選擇🌟 鐵板五花肉五花肉薄切,在熱板上烤到金黃焦香再原板上枱,入口肉質偏爽🌟燉牛肉湯湯底有洋蔥炒香牛肉,令湯更顯甜味,最下面仲有粉絲墊底,可以吸盡湯汁精華。🌟鐵板魷魚蓋飯魷魚連同椰菜紅蘿蔔翠耳瓜炒成一碟,滿滿一碟好豐富,入口都食到辣味,唔係一般小辣,不過韓式辣味比麻辣溫和

餐廳提供炒、湯、鐵板等多款韓國菜選擇
🌟 鐵板五花肉
五花肉薄切,在熱板上烤到金黃焦香再原板上枱,入口肉質偏爽

🌟燉牛肉湯

🌟鐵板魷魚蓋飯