2018-11-25 1157 瀏覽
在銅鑼灣的晚上下班後, 好想吃一碗拉麵! 經過已經人氣減退的拉麵哲就進去吃了一下, 沒想到就是最後一次了, 因為他們竟然結業了? 明明那麼好吃, 比登龍街那些有過之而無不及啊!不是每家拉麵店都會賣前菜, 這家卻有一些嫰豆腐好好吃, 入口即溶而且有滿滿的木魚, 紫菜跟芝麻醬, 好吃好吃~拉麵湯底好濃厚! 不過拉麵內容不多, 只有叉燒, 拉麵跟黑木耳, 跟少量蔥拉麵很彈牙, 叉燒沒有燒過, 應該是在雪櫃拿出來放湯的吧? 雖然還是滿好吃的,不過就沒有什麼味道雖然不是很多東西吃, 但湯底真的很讚唷!

不是每家拉麵店都會賣前菜, 這家卻有一些

雖然不是很多東西吃, 但湯底真的很讚唷!
2017-08-28 935 瀏覽
星期日打風 搞到去吾到跳舞。都好 懶洋洋係床碌左成日。下午落左波 係時候出動。就坐車去銅鑼灣。因為巴士站改左 唯有早一個站 係金龍果度落車。途經鵝頸橋天橋底 見到呢間沾麵店。好早已經想試下 但每次見到人龍就掉頭走。最憎排隊。今次吾使排 不特止 入到佢仲係第一個客人。都五點幾六點啦,冇人嘅?可能打風關係 有員工都係岩岩返到工。入到去真係隨便坐。本來我地兩個人 吾好意思坐四人枱啦,但店員話 冇所謂啦 坐邊都得🤣咁就簡左角落嘅四人座位!有普通size同埋加大份量。都係$89 咁梗係要大份啦! 我要嘅係冷麵 浸入熱沾麵湯 混合左嘅溫度岩岩好 非常好味!麵嘅硬度又夠 我最怕食林茲茲嘅麵。沾麵湯入面啲乂燒夠林 好入味。我個女叫左份辛辣沾麵 加辣粉原來係蝦米仔加好似炸蒜&辣椒再叫多個炸餃子食左一半麵 已經開始飽。但係啲麵好正 食到尾啦諗住。到剩返一小駐 算啦 真係頂吾住。咁我相信應該當初叫個普通size嘅都夠。下次要記住啦。吾好浪費食物👉🏻👈🏻。打風日 都食到咁悠閒好味嘅食物 吾錯!有機會再食!
再叫多個炸餃子
打風日 都食到咁悠閒好味嘅食物 吾錯!有機會再食!
沾麵(大盛)  冷麵底
2017-08-27
沾麵(大盛)  冷麵底
  • 沾麵
  • 炸餃子
2017-08-22 526 瀏覽
Happy friday梗係想搵地方食好西啦!一早就聽過tetsu嘅沾麵好食,今日終於有機會試!7點半黎到,唔洗排隊就入得座!好快叫左個正常size嘅沾麵同唐揚炸雞!唔係講笑,就算正常size都已經好大個!唔太大食嘅千奇唔好加大呀!麵質算唔錯唔會痴到一舊舊最欣賞佢個湯!好濃味又多肉
Happy friday梗係想搵地方食好西啦!
一早就聽過tetsu嘅沾麵好食,今日終於有機會試!

麵質算唔錯
唔會痴到一舊舊
最欣賞佢個湯!好濃味又多肉
三個人去食,明明店內有四人枱,但係店員話部冷氣機推唔走,問我地介唔介意分開坐兩張二人枱.... 😑兩張二人枱係隔左成枱食客.... 如果三個人要分開坐,咁點解要約出嚟食飯?🤔明明係有位,都要我地喺外面30幾度等位.... 咩玩法😐
兩張二人枱係隔左成枱食客....
如果三個人要分開坐,咁點解要約出嚟食飯?🤔
明明係有位,都要我地喺外面30幾度等位.... 咩玩法😐
I've been wanting to try this place out and finally got the chance to try it with a bunch of friends! The restaurant is really clean and nicely polished with an open counter kitchen where you can see the chefs making your noodles. Ordering is easy, there's a menu with photos of the ramen, and you can place your order by filling out the form. What I really like about this place is that they allow you to choose more noodles without extra charge. Perfect for big eaters like me! I ordered a cold ts

I ordered a cold tsukemen and it came pretty fast. The broth was thick and flavourful, and the noodles were a nice chewy texture. Overall, I'd definitely recommend this place to those who want a good tsukemen!
2017-07-16 252 瀏覽
就在时代广场天桥对面菜市场旁边,佳记甜品往前走,据说这家店的沾面最出名,但是拉面也不错,中午是拉面,晚上才有沾面,只有在四点到五点的时候两种面都有,面很粗身,像乌冬一样弹牙,汤很浓,浓得有点咸,但真是很鲜甜,是用猪骨和鸡骨熬了36个小时,吃完面,还剩下汤可以要求加汤,那是鱼汤,混在一起可以不会太咸,如果想加热可以要求给快魔力石头,放进去汤就热乎了,不过夏天就不需要了吧,里边几块肉都很嫩,肉本身不咸,混在汤里刚好,还有笋,真的蛮好吃的!
2017-07-01 246 瀏覽
我同另一半都好鐘意食麵,連續2日食沾麵,今日食左呢間,真係有驚喜,口味似日本!講麵之前想先講個梅子青瓜,佢推薦,以為會唔夾,但夾到不得了,梅子醬酸酸甜甜配落青脆青瓜,成個感覺係清甜帶少少酸,勁開胃,飯前食不得了!另外青瓜係新鮮的!👏👏👍👍必食店內沾麵款式選擇唔多,只有辣同唔辣,麵要冷定熱,我同另一半一試一款,辣湯配冷麵,同唔辣配溫麵,冷麵個款口感的覺比熱嘅更彈牙,更有口感,熱麵係會加左熱水令變熱,都有咬口,但相對就冷好啲,我本人比較愛熱,因為覺得麵應該要熱食,冷落落湯都最多係暖!另外湯就唔會好喊,落埋麵味道濃得黎唔會覺得喊👍👍麵我地揀左普通(200g) 好餓又係大食,可以揀大(300g)配料方面荀同叉燒係一人份,唔太多,唔太少,如果你勁鐘意食配料部分,你可以加29蚊要個大滿足,佢有多一份叉燒,荀,中多埋隻蛋,因為本身沾麵入面唔包糖心蛋,我好鐘意食糖心蛋,所以加左隻,佢係做得好好,糖心蛋除流心外,中要係真係有甜味👍好like!另一半就一向鐘意荀,加左分荀,加錢嘅荀應該係2人份,好多,圖有!食曬都可加魚湯,好清,就咁飲冇喊味,但會飲到好清嘅魚香,加埋濃湯一齊,絕對直得飲曬,飲唔停。整體黎講

整體黎講沾麵水準好高,青瓜食到停唔到口!所以下次一定再去呢間食晚飯😁😁
梅汁青瓜
  • 沾麵
  • 梅子青瓜
1K
2017-06-25 347 瀏覽
人氣沾麵!中意沾麵既人又點可以放過?早就聽過TETSU既沾麵系幾好食,其實以日式麵類黎講我都系中意拉麵多啲,但聽人講到咁好食就不妨一試呀。可以選擇既食物真系吾多,不過好既野食通常款式麵系得好少,先可以達致專心整招牌菜既效果。濃郁既豬骨湯配上煙韌既麵條,有凍同熱揀,我系揀左熱既,好似話可以問職員拎熱石擺系湯入面以保持熱既溫度,但我都冇問佢拎,食到差吾多最尾都吾會好凍叉燒吾系平時食拉麵既一片片而系一條條,好軟稔好好咬P.s. 17:00後先會供應沾麵,17:00前只供應豚骨拉麵架炸。

叉燒吾系平時食拉麵既一片片而系一條條,好軟稔好好咬

沾麵

2017-06-24
沾麵
TETSU推出新食品,和風🇯🇵秘製沾麵撈🍜,只會係晚沾時段先開始發售(由晚上5點開始)。碗撈麵好似成座山咁⛰,勁多椰菜、芽菜、木魚等,再加埋切條豚肉同埋好有彈性既粗麵,多配料到笑😂😂個和風豚肉汁要趁熱淋落去,如果唔係好快結身,因為用太多豚骨🐷餚制而成,非常多骨膠原,滑溜溜。順大一題,個沾湯🍲係濃縮左既豚骨精華,所以根據自己個味道去淋個汁啦😋😋如果落太多,有機會有點咸,要注意哦?!
2017-06-11 131 瀏覽
一個人係CWB唔知食乜好,又翻兜之前食過一次既tetsu (唔係賣cheesecake果間啊)沾麵份量有分大/小,價錢一樣,但小份既我印象中都唔少,因為D麵係粗身煙韌有咬口既麵,好飽,但我唔記得佢本身已經有叉燒!搞到我加左份...怕浪費又強行食晒..沾麵湯好濃木魚(柴魚?)味,叉燒唔係一lan果種肥瘦不均勻又簿到照燈果種,呢度既叉燒係厚身的,啖啖肉,無乜肥膏,有時間唔中一兩塊會乾左D,但overall D叉燒配搭個沾麵好好,一濃一淡,掛晒D湯汁~ 另外好鐘意本身有既筍條,好似D煙熏筍咁好入味 又爽脆,夾埋D麵再加D辣既蝦乾一齊食,好香濃ne~又一肥仔餐,食晒D麵,好彩我無飲埋D湯(唔鐘意咸)。
辣沾麵(小)+叉燒

又一肥仔餐,食晒D麵,好彩我無飲埋D湯(唔鐘意咸)。
2017-06-07
辣沾麵(小)+叉燒
2017-06-11 136 瀏覽
放工去咗銅鑼灣捐血,要補充體力先,今次食拉麵啦七點幾到,唔洗等位✌🏻點餐後順便問店員有冇洗手間,因為今日飲多咗水🙊,店員話啱啱有客用緊,👌咁等吓,我冇諗到店員會走嚟話比我知可以用洗手間(太貼心啦!抵讚),等食途中有對男女帶著導盲犬入內,店員安排他們入坐,🐶🐶好乖伏在枱底,另一抵讚係食店比帶導盲犬芝麻醬冷豆腐,酸酸嘅味道好醒胃好好味呀!魚介醬油拉麵試嗒湯先,有魚味但唔腥,嘩!嘩!嘩!係我最鍾意嘅鬈鬈拉麵,叉燒又唔肥好啱我口味呀!超愛食得好開心,多謝店員細心嘅服務🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️下次會再嚟及推薦比朋友
放工去咗銅鑼灣捐血,要補充體力先,今次食拉麵啦

七點幾到,唔洗等位✌🏻

芝麻醬冷豆腐,酸酸嘅味道好醒胃
好好味呀!
魚介醬油拉麵

試嗒湯先,有魚味但唔腥,

食得好開心,多謝店員細心嘅服務🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
下次會再嚟及推薦比朋友
2017-06-09 128 瀏覽
🔻豚骨拉麵(可以自選麵質,加葱加蛋加辣)望落去好正好吸引!聞落去普通,食落去就。。。ummm湯底對於一碗日本拉麵尼講太重要,就算一切達到average,湯底唔得,基本上你已經無心機食落去。湯底:非常濃郁既無味!(一定要認真形容下比大家聽,因為感覺太神奇)成個湯非常濃郁,好厚,但經過我條舌,並無任何濃厚既豚骨味,只係湯好傑身,但無味!麵:揀左本人偏愛既軟,口感係做到既!叉燒:薄薄的,有痴住小小肥肉,不錯!一句講哂:只能說我接受唔到無味既湯底sorry

🔻豚骨拉麵(可以自選麵質,加葱加蛋加辣)

麵:揀左本人偏愛既軟,口感係做到既!
叉燒:薄薄的,有痴住小小肥肉,不錯!
一句講哂:只能說我接受唔到無味既湯底sorry
2017-05-30 66 瀏覽
搭171巴士一定經過Tetsu,今日同男友係銅鑼灣行街街,見條龍唔長,枱既數量唔算太多,食客都好識做食完就走,枱既轉數都快食物款式少,主食沾麵同拉麵,仲有5至6款小食,凍蕃茄/煎餃子……之類,唔算太吸引沾麵~男友試熱食文(有冷及熱之分),麵泡係熱水中,呢度沾麵湯比起其他食沾麵的無咁咸,但唔代表唔夠濃,而家講健康,太咸對身體都唔好,食晒個麵更係飲湯,別的加一直翻熱既湯/最普通單加暖壺內既湯,呢度係加熱石,加熱之餘又唔會太滾飲唔到時加熱石時動作記得要慢,唔起d湯彈起會整親,跟麵有辣椒醬,其實係OK既,只係我食開泰國有蝦米果隻,變左唔夠香,辣度一般,鍾意辣加晒都無礙千馱拉麵~個湯勁濃,但一點都不油,好香好濃木魚香,原來係用左雞殼/沙甸魚乾/鰹魚乾/鯛魚乾去煲,拉麵煮得剛好,唔會太軟或太硬,湯太好味,飲晒都唔覺口渴總結可以值得一排,8點後條龍都幾長下,有機會會再試

總結可以值得一排,8點後條龍都幾長下,有機會會再試
2017-05-29
銅鑼灣登龍街沾麵拉麵戰場近日又掀起兩股新勢力的加入,令戰況更趨白熱化。稍稍遠離這戰場,一橋之隔開業已有一段時間,來自東京的つけめんTETSU是期待已久,想拜訪之列中,奈何排隊的人龍叫人卻步,就趁人人跑到登龍街集中於新勢力時,應該是分散了人龍的時機,想食應該是時候了。星期六下午約兩點到達,竟然不用等位之餘,而且還有很多座位,入座率不到七成,難道新競爭者的影響已浮現了? 開放式的廚房,L型的吧檯,還有數張散檯,大概可容納三十人,加上樓底頗高,感覺未算很擠擁。 牆上放了製作麵食的用具作裝飾,頗為有心思。 檯上的調味也是離不開的芝麻粒、醋、紅薑絲和辣榨菜,似乎沒太有特別的驚喜。 原本是為著沾麵而來,怎料安座後,拿起落單紙翻來覆去才發現午市只有拉麵供應,主打沾麵的店午市竟只有拉麵供應?!真的始料不及啊,進來之前門口又沒告示,當刻老公已說打退堂鼓跑回三田那邊,只是硬頸的我堅持拉麵也嚐一口吧。(後悔、後悔、後悔……) 拉麵只有三款選擇: 白丼$79、赤丼$79和限量15碗的黑丼$89。而麵條的軟硬度,辣油、醬油、油量、叉燒和蔥的份量都設有選擇,也可加錢追加配料和麵條,另外亦有餃子、炸雞、冷豆腐等的

牆上放了製作麵食的用具作裝飾,頗為有心思。
拉麵只有三款選擇: 白丼$79赤丼$79和限量15碗的黑丼$89。而麵條的軟硬度,辣油、醬油、油量、叉燒和蔥的份量都設有選擇,也可加錢追加配料和麵條,另外亦有餃子、炸雞、冷豆腐等的小食提供,價錢跟其他沾麵拉麵的定位差不多。
點了一碗白丼跟一碗黑丼加半熟蛋,落單時店員沒說黑丼已售罄,心想:Lucky,可是下單後25分鐘才跟我說黑丼已售罄,要我轉換其他選擇,眼見其他食客的湯碗非紅即白,沒有一個是點上黑,就算當時廚房裡只有一人獨撐,食客的訂單怎也會看一下吧?! 何況是25分鐘後才告知客人呢! 這個廚房跟樓面欠缺溝通的問題,令老公已冒火,但我仍然按捺著,不竟25分鐘的光等待已叫人很肚餓了。
而在這25分鐘等待拉麵到來的時間,發現比我早到的食客的麵食才慢慢地送上,廚房內只有一人'營運',樓面亦只有一人,另一店員卻於木條屏風後睡覺休息,因此出菜速度確實比光顧過的麵店還要慢好幾倍,當時店內顧客也有17、8個喔,真難想像繁忙時間會如何應付呢!
重點的問題是: 剛取消了黑丼後點上的赤丼,不消一分鐘便呈上,這下子快得要命,竟比原先所點的白丼先到來,額外追加的半熟蛋要再追才到來。然而再呈上的一碗竟又是赤丼,跟店員說是白丼才對,他才恍然大悟的答我: 係喎! 這個'係喎'又再等上5分鐘的時間。是我們有幸遇上這些問題? 還是問題根本一直存在?

一而再再而三的失誤確實令人氣憤,然而光顧的人實在不多,開業至今已多時,仍然出現此等的混亂情況,看來店方沒有檢討及正視問題所在呢。

赤丼 $79
(麵硬度: 普通,加辣: 不要,醬油量及油量: 普通,叉燒及蔥: 有)
赤丼
呷一口拉麵的靈魂 - 湯底,溫度竟是呈暖和的狀態,湯面漂浮著一片凝固了的油脂(這麼快就凝固了嗎?),難道是把做沾麵的慣常溫度投放於拉麵中嗎?平心而論,湯底是帶有豬骨香,但濃郁程度卻顯然是十分普通,尤其當標榜是醇厚濃郁的豬骨湯俵俵者時,失望感更越大,當豬骨濃厚度不足之時,更遑論它的鹹度呢!
赤丼
麵條只有一款 - 幼麵,雖然軟硬度可自行選擇,然而普通的程度也偏腍軟了一點。
猶如生麵的幼度,跟所謂的拉麵有點格格不入,口感沒來得豐富彈牙,嚼勁跟掛湯力度也欠奉,麵粉香也是無踪影的。如果跟其他食評一致讚賞的沾麵麵條品質相比的話,這拉麵應該是教人失望的一環。
赤丼
配料除蔥花和木耳絲外,叉燒就只有一塊,雖然是厚切但不算大塊,肉質偏瘦而沒帶多餘脂肪,入口有點柴口,不過味道泛有生薑香,明顯做了些功夫,彌補了沒有肪香的缺陷。
赤丼
三款拉麵都不含半熟蛋,要另行追加+$9。從淡白的外表可知道浸透的時間不是太充裕,咬開味道果然是淡淡的,柔軟的蛋白跟流心的蛋黃倒要一讚,縱然質素未及本地幾家沾麵拉麵店的水平。
半熟蛋
白丼 $79
(麵硬度: 普通,加辣: 不要,醬油量: 普通,油量: 少量,叉燒及蔥: 有)
白丼
遲來的白丼湯底沒有赤丼溫度的問題,更沒有泛起油脂的問題,湯入口是熱的,乍看之下湯底色水跟赤丼差不多,不過當嚐過所謂濃郁醇厚的赤丼後,這碗的豬骨味也顯得淡如水,雖然湯面有點油脂令入口帶點點厚身,可惜這淡味之選取悅不到重口味人士的味覺。
白丼
麵條跟配料與赤丼的問題相同,不再作重複了。
白丼
一橋之隔的登龍街,沾麵拉麵的競爭越演越烈,新加入戰局的米芝蓮一星'蔦',以及風雲丸成功爭取到排隊的人龍,就連'原祖'三田午飯時間過後仍見排隊的人潮。反觀つけめんTETSU,人流不多,在充裕的時間準備下,仍然吃不出那個煮一碗好麵的心,在味道跟盛意完全欠奉下,再給予時間也是徒然啊!
再者,既然一碗麵食要等上25分鐘的時間,即是說廚房已應接不暇,但員工竟然可在這個時間午睡休息,不知道箇中的制度,但由日本過來的品牌竟有如此營運態度,亦旋即惹來是否已賣盤易手的疑雲。
自從要奉行健康飲食後,外出用膳均要精選再精選,可惜這次浪費了我一次的Quota。還有再光顧的動力跟理由嗎?對不起,我不會再回來了! 縱使其沾麵的評價頗高,我也不願再浪費多一次了。
1K
2017-04-25 154 瀏覽
上次黎到,由於係晚上食唔到佢地嘅拉麵,所以今次特意早啲黎試下,整體都係覺得呢度嘅沾麵比較出色。長氣都寫多次喇,佢地嘅拉麵係每日11:30-17:30供應~拉麵分三款,分別係:白、赤、黑,代表三種濃度嘅湯底。白丼最柔和,接近一般嘅拉麵,淡淡豚骨精華,較易入口。赤丼湯底較濃厚,質地稠身,膠感重。黑丼係最重厚嘅湯底,製作需時,每日限量15碗。濃厚豚骨赤丼 $79係我食過最濃厚湯底拉麵之一稠身程度非一般,我已經幻想唔到黑丼可以杰成點 (笑)豚骨味醇厚,可惜我加左辣,都唔係好夠。麵質係喜歡嘅幼麵,掛湯能力佳,略嫌腍身,可能我要點「硬」,配合咁厚嘅湯底,淡淡都有味!叉燒比較普通,偏瘦,幸好食落都唔柴。不過湯底杰到會食愈膩,食左一半左右我已經食唔落喇,好飽…味玉付半熟蛋 $9 (追加)味玉嘅流心度比上次食沾麵嘅時候高啲,水準唔算穩定。整體黎講,呢度嘅拉麵都算不錯食,咁濃黎講都唔算好鹹,喜歡杰撻撻湯底嘅朋友可以一試。但個人認為,相對之下,沾麵較出色呢餐牌:
拉麵分三款,分別係:白、赤、黑,代表三種濃度嘅湯底。

白丼最柔和,接近一般嘅拉麵,淡淡豚骨精華,較易入口。

濃厚豚骨赤丼 $79

係我食過最濃厚湯底拉麵之一

稠身程度非一般,我已經幻想唔到黑丼可以杰成點 (笑)

豚骨味醇厚,可惜我加左辣,都唔係好夠。

濃厚豚骨赤丼
叉燒比較普通,偏瘦,幸好食落都唔柴。

不過湯底杰到會食愈膩,食左一半左右我已經食唔落喇,好飽…
濃厚豚骨赤丼
味玉付半熟蛋 $9 (追加)

味玉嘅流心度比上次食沾麵嘅時候高啲,水準唔算穩定。
味玉付半熟蛋

但個人認為,相對之下,沾麵較出色呢

餐牌:
2017-03-29