2014-02-12 1617 瀏覽
這夜不知道吃什麼的狀態下在這邊逛一下,看到人氣很紅的亞蘇廚房就買個簡單的外帶回家,選了爽爽豬肉丸以為這跟新爽爽的會差不多沒想到這是普通的肉丸而已,但味道也不錯,爽爽彈彈的富濃香的肉味頗為喜歡它,麵條方面選了米線,份量也多到誇張,最喜歡它的設計這樣的分開放,不會怕麵條會泡得過於軟爛下次應該會再來堂食一次,小食的部份也划算吸引而除了麵食外,也有一點點的飯類供應啦
這樣的分開放,不會怕麵條會泡得過於軟爛
下次應該會再來堂食一次,小食的部份也划算吸引
而除了麵食外,也有一點點的飯類供應啦
外賣自取
2012-10-01 520 瀏覽
一個星期要來澳門工幹三天。( 我一星期食左2 次)BUDGET有限,去C.O.D MCDONLAD 都$41 個BIG MAC 餐,香港只賣$21,有點過份。這個火車頭是不二之選,只賣$35, 加五元有野飲。評:牛肉夠薄,牛丸彈牙,有無限金不換,辣椒,同熱湯。 一定要全加!!!(個老闆會問要多D, 配夠未,有貼心服務)8 / 10 REMARKS: 不要飲凍O茶,沒有茶味,少糖,糖水都佔1/10
一個星期要來澳門工幹三天。(
我一星期食左2 次)

這個火車頭是不二之選,只賣$35, 加五元有野飲。
(個老闆會問要多D, 配夠未,有貼心服務)8 / 10

2011-10-28
2010-08-12 288 瀏覽
睇左之前四個食評, 就林住中午去試下呢個「亞蘇」總括黎講係nice既唔洗等好耐, 買飛, 係人山人海搵埋位就啱啱好有得食 (10分鐘左右)我叫左個特色火車頭跟杯馬拉柑桔冰講左正點先啦︰1. 啲牛肉大大塊, 唔太薄, 但生牛肉軟淋好易熟, 同埋都幾多2. 牛丸彈牙, 信佢係手打的3. 成碗粉夠晒大碗, 大概係平時係屋企煮一個面既份量既1.5倍, 所以一定夠飽4. 啲洋葱、芫茜都配得幾好, 食完都無口臭5. 我專登飲佢啲湯, 雖然味道就唔係好似之前幾個食評講得咁好飲, 但飲得出落好少味精, 飲完都唔口渴既, 好湯到講不足既地方︰1. 論味道三盞燈好出名食鮮牛肉粉既味道較勝一籌2. 牛丸好吃, 可惜咁大碗面得兩粒, 仲有一樣餸係牛栢葉, 但份量都係少少咁, 基本上特色火車頭其實只不過係鮮牛肉牛丸粉.....一碗收$32 我會揀去三盞燈度吃兩碗較好味既鮮牛肉粉, 都係$303. 杯柑桔冰好似無傳聞中咁特別, 其實只係話梅青檸冰 (賣相麻麻)...今日個杯仲係唔夠凍的, 單叫$12 (普通茶餐廳茶杯size), 跟餐$6, that's why 我老公覺得不如行過隔離 "黎黎"超市度買野好過,
睇左之前四個食評, 就林住中午去試下呢個「亞蘇」

總括黎講係nice既

我叫左個特色火車頭跟杯馬拉柑桔冰

講左正點先啦︰
2. 牛丸彈牙, 信佢係手打的
4. 啲洋葱、芫茜都配得幾好, 食完都無口臭

到講不足既地方︰
1. 論味道三盞燈好出名食鮮牛肉粉既味道較勝一籌
3. 杯柑桔冰好似無傳聞中咁特別, 其實只係話梅青檸冰 (賣相麻麻)...今日個杯仲係唔夠凍的, 單叫$12 (普通茶餐廳茶杯size), 跟餐$6, that's why 我老公覺得不如行過隔離 "黎黎"超市度買野好過, 又或者我覺得買杯 "gosell" 會開心啲

下次行"發發伴" 我都會過黎呢度再吃野既, 野飲就.........hehe 見人見致
2010-08-12
  • 手打牛丸
  • 鮮牛肉
2009-06-12 118 瀏覽
第一次到澳門廣場food court 食野, 叫咗野食就坐低傾電話, 等咗三分鐘, 好唔耐煩咁去問d野食得未, 但原來己經叫咗我ga號碼好耐, 只係我記錯號碼,諗住攞麵走時,男店員話麵浸耐咗, 冇咁好食,於是佢再幫我做過一碗,食過咁多地方, 呢間真係最為客人著想, 最用心製作,所以平時唔寫食評ga 我, 今次都要為你寫一次呀, 我一定會再食今次我叫咗豬什粿條, 好多餸, 湯底真係好鮮味, 加上店員說是自製的辣椒醬, 好正!

2009-06-11
  • 豬什粿條
2009-06-09 74 瀏覽
早前在這兒看到一篇食評,而我工作地方就在附近,於是我便一試。點了招牌生牛肉粿條及推介的桔仔冰。湯底很鮮味,加上店員說最好加香葉及青檸,真的很特別!至於桔仔冰,很適合本人口味,因為是冇糖的!一開始飲時,覺得很酸,但原來要待大約五至十分鐘再飲,話梅味就出來了,真的很清新,飲完很解渴!
點了招牌生牛肉粿條及推介的桔仔冰。
湯底很鮮味,加上店員說最好加香葉及青檸,真的很特別!
2009-06-05
  • 生牛肉粿條,桔仔冰
2009-06-02 39 瀏覽
個日上咗澳門廣場,亞蘇老闆介紹新出品,就係秘製鹵水腩肉同桔仔冰腩肉係五花腩,出奇地一d 都唔肥,腩好入味,個鹵水好出色桔仔冰好清新,飲完成個人都解渴晒,下次一定要再叫

腩肉係五花腩,出奇地一d 都唔肥,腩好入味,個鹵水好出色

桔仔冰好清新,飲完成個人都解渴晒,下次一定要再叫
2009-05-30
  • 腩肉粿條,桔仔冰
2009-05-28 43 瀏覽
上星期去澳門探個fd,佢帶我地四圍玩,行行下街見有個foodcourt,本來想去食豬扒飽,不過由於有陣香味傳來加上脚仔攰,唯有坐低試試,諗住叫一碗3人食,最後埋單食咗136元,它的味道好香,叫咗一碗豬什生牛肉粉,加上有九層塔指天椒,簡直絕配,,一碗雞亦+墨魚丸..正!最後再加多碗豬什牛肉雞亦粉~~最正就係個湯,so good,下次我再去探何生時一定會再食!絕無介紹錯!!
2009-05-23