火鍋粉絲。突然間又想打邊爐。喺附近搵到呢一間。台式嘅臭臭鍋。印象中以前去台灣都冇食過臭臭鍋。就試吓啦。一入到去。感覺環境都尚算舒服。枱嘅分佈都尚算寬闊唔會太迫兩個人去食,侍應最初叫我地坐中間嘅二人枱。朋友見到有張卡位啱啱要走,四人枱。就嘗試叫侍應俾我哋坐。 侍應猶豫左1秒之後都俾我哋坐卡位。加分。細心睇返餐牌。再望望周圍嘅食客。呢度嘅打邊爐其實跟一般打邊爐會有少少分別。感覺應該唔需要特別去加餸。 因為佢嘅型式係每人一鍋。而每一鍋入面已經有好多餸。如果比較大食你可以向餐牌上面再加一啲單點嘅項目。我哋叫咗一碟安格斯牛肉。好可惜,侍應轉頭就過嚟話安格斯牛肉已經沽清。我即時有啲失望, 因為最初打邊爐其實係想食牛肉。不過算啦試吓台灣臭臭鍋啦。打開餐牌,湯嘅選擇都有唔少。有辣有唔辣,有臭有唔臭。有雞肉有牛肉有羊肉有豬肉。所以應該大家都會揀到自己想食嘅湯。選擇太多有啲令我三心兩意。黑蒜油雞肉湯?定係招牌臭臭湯呢?注意返。等嘢食都等左好耐雖然只係一鍋食物以為好簡單但係好似都等左接近有半個鐘。最後揀咗招牌臭臭湯(7/10):個鍋入面都放足晒餸。臭豆腐味道都正常。入面有唔少嘅娃娃菜同粉絲。有兩粒蜆。不過使
火鍋粉絲。
突然間又想打邊爐。
喺附近搵到呢一間。台式嘅臭臭鍋。
印象中以前去台灣都冇食過臭臭鍋。就試吓啦。

一入到去。感覺環境都尚算舒服。
枱嘅分佈都尚算寬闊唔會太迫
兩個人去食,侍應最初叫我地坐中間嘅二人枱。
朋友見到有張卡位啱啱要走,四人枱。
就嘗試叫侍應俾我哋坐。
侍應猶豫左1秒之後都俾我哋坐卡位。加分。

選擇太多有啲令我三心兩意。黑蒜油雞肉湯?定係招牌臭臭湯呢?

最後揀咗招牌臭臭湯(7/10):

個鍋入面都放足晒餸。
臭豆腐味道都正常。
入面有唔少嘅娃娃菜同粉絲。
有兩粒蜆。不過使到食咗等於冇食

豬肉份量都算適中,都算好味。
好兩舊叫做咪血高(米血糕先啱)。其實食落好似糯米咁樣。但係始終聽到個名都唔係太敢食只係食咗一啖。我估佢應該係入面有飯,。。。 而釀左一啲豬血入去掛。。。
豬大腸細細粒。但對我來講係一個好處因為我都唔想太肥。
仲要湯底都幾好味。整體上都合格啦。

二、朋友嘅蒜蓉牛肉鍋(5/10)

窩嘅湯其實 蒜蓉味都好足。 算係唔錯。
但牛肉只係得幾片。而且好細塊。仲要係好硬。 變咗牛肉乾。其實個喎一嚟我已經叫朋友可以夾起啲牛肉, 避免太熟。不過似乎真係麻麻地。

其餘嘅餸都係一般嘅材料叫做不過不失啦。

三、飲料。
荔枝梳打(7.5/10)味道唔錯可以解渴
盆栽奶茶(2/10)其實係Oreo朱古力加奶茶:好稀好水唔夠味。唔好叫呢個。

整體上用餐都滿意嘅。
不過如果比起一般嘅打邊爐,滿足感真係爭好遠。
叫做可以嚟一試啦。
服務都算可以。亦冇特別限制用餐時間。
我好掛住啲任食牛肉嘅火鍋呀!

下次等你哋事嘅時候叫安格斯牛肉再話我知好唔好食啦。

Tips :呢度冇得訂枱
如果可以有選擇可以要求坐近門口嘅兩張卡位會比較舒服。退而求其次,可以坐兩邊叫做都有沙發位。中間嘅位置嘅鐵櫈感覺好似唔會坐得太舒服。
。。。。
我睇返大家寫嘅食評佢好似有午餐嘅細鍋供應。好似會平啲大家都可以試一試。我可能要預番多少少時間
荔枝梳打
蒜蓉牛肉鍋