今晚同朋友食完牛扒。由於牛扒唔大塊。所以食完當然係唔夠飽啦。又可以食甜品啦。本身對pancake唔係特別大興趣,但知道呢度有一間日本開過嚟嘅pancake店,當然都唔介意去試吓啦。 意料之中,黎到要排一陣隊。大概等左十幾分鐘就到我地喇。餐廳好細。枱擺得好逼。如果唔係對食物有少少期望。 呢個擠迫環境真係唔係我杯茶。我地被分配到最入面張枱。我就小心翼翼側住個身響兩張枱之間嘅一條小隙慢慢一步一步移入去。唔係誇張。我本身都算係比較瘦。我同朋友講, 稍為肥少少嘅人都可能要買外賣返屋企食。 似乎店主太進取啦。想儘量喺店入邊坐多啲人。 一坐低。當然就係不斷聽到隔離枱嘅對話內容啦。如果你鍾意八卦鍾意熱鬧,呢個地方對你來講可能唔錯。好唔緊要,都叫嘢食啦。問侍應,你哋嘅signature係乜嘢。原味。綠茶。同朱古力都好食。我問"朱古力好唔好食㗎""你可以試吓。我哋個朱古力好rich,但係又唔會好甜"我心諗,正喎。 食完希望唔好太肥。叫左原味。同朱古力味pancake。佢個Menu入邊仲有其他嘢食。包括刨冰,三文治,French toast等。不過冇乜興趣。坐。傾計。睇人食。結果等左大概45分鐘。原味pan
今晚同朋友食完牛扒。由於牛扒唔大塊。
所以食完當然係唔夠飽啦。
又可以食甜品啦。

意料之中,黎到要排一陣隊。
大概等左十幾分鐘就到我地喇。

餐廳好細。
枱擺得好逼。如果唔係對食物有少少期望。
呢個擠迫環境真係唔係我杯茶。

似乎店主太進取啦。想儘量喺店入邊坐多啲人。

我問"朱古力好唔好食㗎"
"你可以試吓。我哋個朱古力好rich,但係又唔會好甜"
我心諗,正喎。
食完希望唔好太肥。

叫左原味。同朱古力味pancake。

坐。
傾計。
睇人食。
結果等左大概45分鐘。原味pancake終於黎啦。。。。
聞落去都幾香蛋味。
但係一食落口,質感怪怪 。 唔硬唔軟。
而食落其實冇咩味。
佢有一細啖蜜糖俾你加落去。但份量只係好少。而且蜜糖味都冇咩特別。
食完我真係對個朱古力pancake冇晒期望。

朱古力pancake嚟喇。
其實食完個原味pancake都已經有啲濟。
食慾大減。
個朱古力pancake侍應冇講錯,真係一啲都唔甜。直情係冇味。我同朋友講我食唔到有朱古力味,又話好Rich嘅?
朋友話都食到有少少少少朱古力味嘅。佢仲講笑,rich 係老細rich。唔係朱古力味Rich。笑死我。

當然佢冇比水我地啦。想你叫飲品。我見隔離果兩個靚女到嗌咗壺茶。入面只不過係有一個茶包。。。。
我朋友想食藥問佢攞杯水。佢俾咗一個超細嘅杯我哋。入面大概有兩啖水啦。老細係孤寒嘅。不過我會理解
,佢哋會想賺埋飲品錢。
無奈你嘅食物質素真係唔會令我想叫任何飲品。

食完。。。。真係覺得。。。。。等咁耐就係為左呢兩舊。。。。$140+
I will say ,Utility level is extremely low .

大家可以放棄唔試。
希雲街其實不斷都有唔同嘅鋪頭嘗試開業。有長做到嘅,有一啲鋪頭根本生存唔到。你條街都幾多食店 ,知名度好似越來越高。不過可以長期生存到嘅又會有幾多間呢?

我。。。會覺得斜對面,近入面街尾間pancake 好食好多倍。不過之前都係要等好耐。所以要有心理準備。但水準一定高過呢邊好多。

Plain  pancake  with  honey
Chocolate  pancake