2023-04-27 44 瀏覽
見FB group有人講開呢間店專食拖羅丼今日去開銅鑼灣,就去試下新店門面擺咗吞拿魚display,好有日本feel店内全是木枱木椅,簡約中好有置身日本食堂的感覺而店舖中掛上大電視,不斷播放他們處理原條吞拿魚,及講解吞拿魚不同部位。全店只有一款拖羅set $158,加15有茶碗蒸及飲品/麵豉湯麵豉湯 味道普通偏咸 一般般蟹麵豉茶碗蒸 有蛋味,好滑,蟹麵豉同蛋好夾,味道合格有餘拖羅丼 主角上場真係有点令人失望,有兩大片勁多根而且帶血点。放在頂,包到成粒燒賣咁款的吞拿魚蓉,只是薄簿一層,下層是飯,係方便食。不過似係一早包定,啲飯帶點硬,完全敗筆。 呢三片,我要研究左好一陣,係咪中拖?!🙄之後問店員,係腦天後面的部位切出來,因為中拖的部位有限,所以有時會搭咗其他位。味道算係肥美,但真係好多根囉😥一千零一片嘅大拖,係肥美鮮味,但可惜薄薄的一片也有一條根😑赤身三片係最對辦的,軟滑帶鮮味總括而言,$158食到一碗有吞拿魚不同部位嘅丼飯唔係貴,但好抵又稱不上,始終我食咗一碗不似預期的拖羅丼😶而且飯嘅份量略嫌少,埋單後有向店員反映,佢話下次可以叫佢加多啲飯。但唔知有無下次😆怕再一次食一碗不似預期的拖羅
見FB group有人講開呢間店專食拖羅丼
今日去開銅鑼灣,就去試下新店
門面擺咗吞拿魚display,好有日本feel
店内全是木枱木椅,簡約中好有置身日本食堂的感覺

麵豉湯 味道普通偏咸 一般般
蟹麵豉茶碗蒸 有蛋味,好滑,蟹麵豉同蛋好夾,味道合格有餘

呢三片,我要研究左好一陣,係咪中拖?!🙄

一千零一片嘅大拖,係肥美鮮味,但可惜薄薄的一片也有一條根😑

赤身三片係最對辦的,軟滑帶鮮味

而且飯嘅份量略嫌少,埋單後有向店員反映,佢話下次可以叫佢加多啲飯。但唔知有無下次😆怕再一次食一碗不似預期的拖羅丼
2023-04-18