2018-01-13 33 瀏覽
早排去完上海之後一直都好掛住上海啲生煎包同埋小籠包就搵下香港有無得食啦見到呢間正宗上海生煎皇幾受歡迎一於去試下佢啦點餐紙夠簡潔,一目了然每張枱既角落都有貼住張生煎四步曲教你點樣先係正確食生煎包既方法上海生煎包 (2個) $18自己一個,叫左2粒生煎包試下先一黎到真係熱燙燙架一定要跟佢咁咬開包頂吹一吹佢先唔係既話一定會燙傷個嘴同埋條脷會麻哂,食唔到好野架啦咬完吹完就吮一吮包入面啲湯先,但唔好飲哂,留返啲連埋啲皮同肉食跟住就可以開始食啦包皮上面薄薄地,方咬開飲汁底下就煎到脆脆地味道令我諗返起上海既小楊生煎一樣都係咁鮮甜多汁,回味無窮本身諗住試埋期間限定既咖哩芝士牛肉生煎包同埋墨魚汁麻辣豚肉包架可惜已經過左'期間限定'啦,見到人地影啲相好吸引,唯有怪自己遲左黎啦蟹粉小籠包 (2個) $36跟住就試下個蟹粉小籠包啦雖然價錢係貴少少但當我咬開個包頂時望到入面,見到係好足料,有唔少蟹粉係度既所以食落都係有好鮮甜既蟹粉味,好滿足,好想再食不過因為肚餓,同埋想試其他味,所以叫左個有4粒既小籠包芝士鮮肉小籠包 $36又係一開始咬開包頂,望下入面先見到都有唔少芝士想流出黎跟住就開始食啦好彩啲芝士都唔會太漏
早排去完上海之後
一直都好掛住上海啲生煎包同埋小籠包
就搵下香港有無得食啦
見到呢間正宗上海生煎皇幾受歡迎
一於去試下佢啦

點餐紙夠簡潔,一目了然

每張枱既角落都有貼住張生煎四步曲
教你點樣先係正確食生煎包既方法

上海生煎包 (2個) $18

自己一個,叫左2粒生煎包試下先
一黎到真係熱燙燙架
一定要跟佢咁咬開包頂吹一吹佢先
唔係既話一定會燙傷個嘴同埋條脷會麻哂,食唔到好野架啦
跟住就可以開始食啦
包皮上面薄薄地,方咬開飲汁
底下就煎到脆脆地
味道令我諗返起上海既小楊生煎
一樣都係咁鮮甜多汁,回味無窮

蟹粉小籠包 (2個) $36

跟住就試下個蟹粉小籠包啦
雖然價錢係貴少少
但當我咬開個包頂時
望到入面,見到係好足料,有唔少蟹粉係度既
所以食落都係有好鮮甜既蟹粉味,好滿足,好想再食
不過因為肚餓,同埋想試其他味,所以叫左個有4粒既小籠包

芝士鮮肉小籠包 $36

又係一開始咬開包頂,望下入面先
見到都有唔少芝士想流出黎
跟住就開始食啦
好彩啲芝士都唔會太漏,同啲鮮肉既味都好夾
不過如果要揀既,首選始於係蟹粉小籠包

凍豆漿 $12

另外叫左杯凍豆漿
味道夠甜,唔會有渣,解渴一流!

埋單$102就可以飲返上海既味道,性價比都算高!
2018-01-11