2024-01-23 43 瀏覽
🪭難得B豬忙完,終於得閒出黎食野,熊妹當然要帶佢去食好野喇!就佢放工就揀港島區。近排朋友介紹係銅鑼灣Tower535有間食壽喜燒《昼月》,地理位置已經夠高級,仲要食埋靚牛,成件事仲唔夠派頭?📌《昼月》位於銅鑼灣Tower535 3️⃣樓,兩轉扶手電梯就到。一上到去,已經望到印有餐廳名稱《昼月》的布簾在翩翩起舞,在現代裝潢的高樓大廈中仍然能夠散發出日本居酒屋🏮的感覺,呢個設計真係大有諗頭!📌L型的餐廳格局,一邊是酒吧位🍶,超級亮麗的裝修,用上木製酒吧凳,而亮點在於酒吧枱入面高高懸掛的大月亮🌕,大散光茫,成件事都好日本風情🎏。📌而另一邊廂就是餐廳內座,有四張大木枱,可以坐4-6人。晚上七點幾到,每張枱都坐🈵人,好彩有訂位📞,唔訂位真係可能會摸門釘🧷。📌每張枱上空都掛住一個大大的月亮🌝,幾時都可以睇到滿月光光,照地堂,真係好切合餐廳主題。📌一心黎就係想試呢個A5和牛壽喜燒餐,包十五品食材,配菜有酒肴、自家漬蕃茄、時令生蠔2隻、刺身4點、磯煮鮑魚、野菜盛合,重點主菜包括A5和牛西冷、A5霜降和牛片、A5赤肉和牛片同日本豚梅片,最後跟御飯同甜品,有刺身有肉有菜有飯又有甜品,$880兩位,呢個價錢配合
📌一心黎就係想試呢個A5和牛壽喜燒餐,包十五品食材,配菜有酒肴、自家漬蕃茄、時令生蠔2隻、刺身4點、磯煮鮑魚、野菜盛合,重點主菜包括A5和牛西冷、A5霜降和牛片、A5赤肉和牛片同日本豚梅片,最後跟御飯同甜品,有刺身有肉有菜有飯又有甜品,$880兩位,呢個價錢配合咁靚的環境怖局,真係絕對超值👍🏻!
酒肴
酒肴即係佐酒小食,好多時鱈魚乾都會成為代表作。一碟有十幾片,脆脆卜,剛烤過帶點微熱,淡淡的鱈魚味送日本清酒🍶真係一流。細呷一口清酒再食一口鱈魚乾🐟,慢慢跟友人把酒暢談歡,感覺十分寫意。
自家漬蕎頭
今日的自家漬蕃茄變左係自家漬蕎頭,嘩!太好了!兒時,外婆經常在家自家醃製的蕎頭,今天竟然能夠吃到!超級爽口,酸酸甜甜勁開胃!是兒時的味道呀!開心!🤗
時令生蠔2隻
生蠔上放了兩顆帶有柚子味道的啫哩,酸酸甜甜完全僻去生蠔🦪的腥味,食落更為鮮甜。

季節刺身四點,磯煮鮑魚
刺身四點🍣有三文魚、油甘魚、大蝦同帶子,全部食落都好新鮮肥美,食落口少少油脂滲透出黎,食得出絕對不是便宜貨;磯煮鮑魚,食落幾彈牙又有海水味🌊,平時唔係點食鮑魚的熊妹都想食多兩片。
野菜盛合
野菜盛合(野菜,鮮菌,豆腐及葛絲)
熊妹最愛就係蔬菜🥬,無菜不歡,娃娃菜,冬菇🍄,白菌,豆腐片,份量都幾多又新鮮,味道清淡的野菜配合壽喜燒帶甜味的湯汁,唔會混合太多的味道,自然想連一啖湯都飲埋。湯底仲有啲葛絲,質感好Q彈,食落好滑身,浸滿湯汁食好濃郁。
A5和牛西冷
A5和牛西冷 120g
和牛西冷紋路均勻,帶有少少肥肉位,食落薄身得黎又好有咬口,牛味十足,沾上蛋汁,熟牛肉之間再加多一種滑嘟嘟充滿生蛋黃的味道,壽喜燒的食法真係滋味無窮😋。
A5霜降和牛片
A5霜降和牛片 100g
霜降和牛就當然出色,薄薄的一片,入口脂肪同和牛即溶掉的感覺實在令人再三回味。
A5赤肉和牛片 100g
全片和牛肉都係瘦肉位零脂肪,令熊妹好興奮!大大片和牛食落去真係啖啖肉,沾上蛋汁都難掩濃濃的牛味!掂!
日本豚梅片 100g
唔好以為豚肉會輸蝕?雖然肥肉位多少少,估唔到豚肉味出之餘又唔覺好油膩,唔似和牛的入口溶化,但豚肉🐷的嚼勁口感都好唔錯!

御飯
當然係日本珍珠米🍚,粒粒分明,份量唔係好多,食左咁多牛都飽飽濟濟,壽喜燒甜汁撈埋碗飯就剛剛好。
甜品
最後,食埋牛角窩夫🧇配雪糕🍦就功德圓🈵!A5和牛壽喜燒餐,禮成🎉!
淥一淥牛,再點一點蛋黃汁🍳,嘩!就是說不出的壽喜燒興奮😝!
清酒放題
清酒放題三小時,$168
佳肴又點少得配美酒?加$168就可以任飲日本清酒三小時,自助形式,到酒櫃任㨂🍾,任君選擇,全部小嚐一口,都夠飲成晚。
📌《昼月》無論地理位置,環境格局,食物質素,都無可挑剔的地方。都巿人勞碌了一整天,想找個地方放鬆一下,《昼月》就正正是一個充滿日本文化氣息🇯🇵的餐飲地方,可以把酒暢歡,透個大氣,飲個痛快!
📌不醉無歸!乾杯🥂!
📌明月幾時有?把酒問青天。
2024-01-09
野菜盛合