📍「一汁一菜」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌有時收工好攰返到屋企唔想煮,我就會嚟呢間外賣店買外賣返屋企食😎要讚嘅係佢哋保溫做得幾好,就算成個鐘先返到屋企,所有野都仲係暖唔會凍冰冰🤩🤩🤩📷餐廳位於銅鑼灣怡和街,主打日式🇯🇵輕食,有多款前菜、小菜、咖哩🍛等選擇,可以自由組合,目前於中環/旺角/銅鑼灣/金鐘/黃竹坑/觀塘都有分店,好方便打工仔買外賣/食lunch 🤩🍽️咖喱定食(湯+咖哩+飯)💰HK$89🍴北海道甜粟雞肉豆乳濃湯✨推薦指數:8/10呢款飲落粟米味好重,口感creamy 味道香甜,仲食到好多雞肉粒同粟米粒,輕食之選👍🏻🍴和風根菜雞肉漢堡扒咖哩✨推薦指數:7.5/10典型日式咖哩唔會話好辣,味道偏甜為主,有好多冬菇/紅蘿蔔/蓮藕等配料夠足料,不過雞肉漢堡扒口感就比較淋同唔算大塊,咖哩方面份量就好多,足以撈哂成個飯🤣🍴日本味付溏心蛋飯+💰HK$10✨推薦指數:8/10餐廳用咗日本珍珠米,粒粒晶瑩飽滿,食落香甜軟糯,隻溏心蛋仲好入味好好味😍🍴日本帆立貝大根豆乳濃湯💰HK$49✨推薦指數:8/10呢款口感厚身creamy,豆乳味重,有好多好入味嘅大根,不過帆立貝就偏細粒同份量較少,
📍「一汁一菜」- 銅鑼灣

今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌

🍽️咖喱定食(湯+咖哩+飯)
💰HK$89

+💰HK$10

🍴日本帆立貝大根豆乳濃湯
💰HK$49
✨推薦指數:8/10
呢款口感厚身creamy,豆乳味重,有好多好入味嘅大根,不過帆立貝就偏細粒同份量較少,但湯底依然好飲😋

外賣自取