2022-08-03 60 瀏覽
次次去赤柱都有一種出走嘅感覺,遊走赤柱大街就好似去咗歐洲咁樣。最浪漫嘅時候就係日落黃昏天空慢慢變橙黃色嘅時候,再入夜同情人手拖手行赤柱!旁邊係酒吧餐廳,另一邊就係藍藍無窮無盡嘅大海。悠閑自得,心曠神怡,再望住百年建築物美利樓又有另一番嘅體味,好似見證住歷史嘅變遷!今日選咗呢一間泰國餐廳比較特別,而且門口位就可以同時間望到海同美利樓!鍾意飲酒嘅朋友可以叫佢嘅生啤,唔飲酒嘅話當然要叫去泰國必要嘅椰青啦。一路飲一路望住風景,特別有度假嘅感覺,而且椰青味道超級鮮甜,飲完之後喉嚨特別舒服。佢個餐湯係中式老火湯,煲到入晒同出晒味。係蘿蔔粟米豬骨湯,蘿蔔煲軟左,吸晒湯嘅鮮甜味。好飲到想佢可以Double份量添!望住呢一張相就覺得好有feel,半個鮮菠蘿嘅外殼裝盛住滿滿嘅炒飯,聽住海同海浪聲,私人工作嘅壓力瞬間都可以放低。嘩!你睇吓佢嘅炒飯份量係好足夠,裝到滿滿就快瀉出嚟咁,兩個人都夠食!炒飯用黃薑炒過,係黃色嘅!中間夾住蛋絲,有隻隻大大鮮蝦,加埋肉鬆同埋泰式臘腸粒,好惹味,入邊仲加入咗新鮮嘅菠蘿粒同埋腰果,增添脆脆嘅口感,層次得以提升!食泰國餸就梗係要食紅咖喱啦!所以泰式紅咖喱牛肉配蔬菜!蔬菜佢有西

食泰國餸就梗係要食紅咖喱啦!所以泰式紅咖喱牛肉配蔬菜!蔬菜佢有西蘭花同埋泰式茄子,煮得啱啱好,唔會過稔,保持到青綠同埋爽脆嘅口感。

佢個牛肋條已經炆到夠晒時候,所以食起嚟軟熟,而且同紅咖喱嘅味道雙輝映,牛肋條帶筋膜,特別富有牛肉嘅香味。
2022-08-01