2016-05-15 320 瀏覽
明天兩連休,今晚又無約,收工就喺Express Bar by Lassana,買個Caramel  Mousse Cake,做今晚嘅飯後甜品 同屋企人一齊分享開動 切開蛋糕,望落好有層次感。食落,原來除焦糖味外,還帶有咖啡味。再細味品嘗,第一層係薄薄而且係較甜嘅焦糖Mousse,第二層係燉蛋mousse帶微微焦糖味,第三層係咖啡Mousse,底層係咖啡蛋糕,雖然係焦糖,但整體又不會太甜,焦糖同咖啡本身就係好朋友,味道非常配合,再加上燉蛋味,整個蛋糕味道變得非常特別,而且蛋糕主要成份係mousse,整個質感creamy且滑,食完令人有幸運嘅感覺 其實蛋糕唔一定生日先可食,做飯後甜品,或下午茶,都係一個好好享受 佢個Creme Brulee Cheesecake都好吸引,下次要買做下午茶 tea一tea
Caramel Mousse Cake
同屋企人一齊分享
開動
切開蛋糕,望落好有層次感。
食落,原來除焦糖味外,還帶有咖啡味。
再細味品嘗,第一層係薄薄而且係較甜嘅焦糖Mousse,
第二層係燉蛋mousse帶微微焦糖味,
第三層係咖啡Mousse,
底層係咖啡蛋糕,

tea一tea