餐廳: 牛角次男坊 (荃灣廣場)
資訊:

2019-01-17 140 瀏覽
早係幾個月前就知道燒肉品牌<牛角>會在香港開設<牛角次男坊>, 以燒肉丼飯為主打, 在日本同台灣都有分店, 開店之前已經有大大個廣告圍版在舖位, 令人期待萬分。香港人喜歡排隊, 為打咭, 為追潮流也好, 一有新的熱店開幕, 就必然有人龍, 本來諗住等熱潮過後先去試, 但和朋友剛巧路過, 大家都想試呢間熱店, 於是抱住「時間尚早應該唔會好多人掛」嘅心態, 走到舖頭嘅前面……好多人……😑最後等咗大約45分鐘終於叫我地喇, 入座前要先在前台收銀處點菜和付款, 我們分別點了2 個丼飯, 一個牛一個豬, 跟丼飯有一碗面豉湯, 醬汁可選次男坊燒肉汁和經典牛角飯燒汁。次男坊丼 $88次男坊丼就係店舖嘅王牌燒牛肉丼飯, 傳媒渲染, 強調將牛肉堆砌成16CM之高, 又話啱哂食肉獸, 好似好勁咁, 但佢嗰16CM係包括個碗同啲飯, 個碗底仲有個好高嘅”踭”喺度, 啲肉唔算少嘅, 但亦都唔係多到要強調囉, 加上16CM其實一啲都唔高, 食肉獸食完應該會好失望囉🤔至於牛肉質素呢, 我覺得唔算好差, 亦都唔係好, 肉味雖然不足, 有筋, 但牛肉都淋嘅,因為醬汁出色, 所以個飯都

次男坊丼 $88
次男坊丼

因為醬汁出色, 所以個飯都幾好食,
插喺碗嗰幾塊紫菜唔知做咩事, 淋哂咁, 不如唔好放好過啦。

升級版熊本豚肉丼 $138
升級版熊本豚肉丼

普通豚肉丼加$60就可以升級做熊本豚肉, 但其實我覺得……都無咩特別姐, 啲肉都係有筋嘅, 我想像唔到唔升級嘅豚肉會係有幾普通😬
同樣地, 經典牛角飯醬汁為碗丼飯救回不少分數。

2碗飯細細碗咁,食完夠飽嘅,但唔太滿足,以咁嘅質素,咁嘅份量,座位又迫枱又窄,要成$100一個人,我相信大部分嘅收費都去咗啲舖租度,所以我決定下次都係將啲錢放喺其他唔洗我幫手交租嘅店舖上面,我諗食物質素可能仲好。

另外,有樣野想一提嘅☝🏼
個飯碗同個托盤好似有生命咁,你一舀飯,佢就移位,個碗成日移來移去,喺度溜冰🙄呢個咩設計來架
2018-11-14