住在荃灣,久唔久就會到牛県大快朵頤,相比其他石燒牛店,牛県更著重不同部位牛扒嘅分別,而非一味sell和牛。亦因為牛県,小弟都學多咗有關牛肉嘅知識。早排亦有去再食牛県,果次叫嘅係是日special 300g 牛扒。先上沙律,新鮮蕃茄配上柚子醋,酸甜醒胃,亦為一陣嘅牛扒打好底。再來係西蘭花湯,老實說並不出色,湯並未能釋出西蘭花獨有香味,反而加上香草後增強咗其草青苦澀味道。平時嘅西湯並唔會出現依種情況,應該只係當晚失手。其後主角石燒牛登場,一上枱,牛扒油脂香撲鼻而來,食落牛肉味濃郁,而且亦不斷有散發油香。想更有咬口,可以順紋切;如想食腍身牛肉,逆紋切則更理想。我就較愛逆紋切。配上有飯素嘅珍珠米飯,十分匹配。講開又講,每次諗點樣切割牛扒,都算係我食石燒牛時個人嘅小樂趣。😂美中不足嘅係燒耐咗牛扒底部會過熟變硬。同時,牛扒太厚,以致離石板較遠嘅牛肉會有點過生,做成生熟不均嘅情況。不過我諗依個係石燒牛店嘅通病。配上石燒牛,白飯都可以整多兩碗!

沙律

西蘭花湯

牛扒

配上石燒牛,白飯都可以整多兩碗!
沙律
牛扒