2018-08-23 137 瀏覽
平時成日會經過楊屋道街市,都唔發現有間食店save低咗好耐,原來就係附近,上到去大約7pm,人少,柔和木製枱凳,光猛燈光,日系感覺濃厚,餐廳主打丼飯,牆上有介紹丼飯的由來。餐牌上的丼飯有魚生、豚肉、牛肉、鰻魚、天婦羅,連咖哩飯都有,種類都幾多,同日本專注做一款食物嘅風格唔同,但我諗咁先可以迎合香港人重量唔重質嘅消費模式。餐廳喺街市樓上,衛生好似唔係咁好,所以唔敢叫魚生...其實可能無關係(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)總之,我就叫咗張相好吸引嘅燒豚丼,丼飯跟沙拉和麵豉湯,都係$69,仲要免加一。丼飯來到,我望一望碗飯,再望一望張相,簡直係神還原,但食野要有次序,我按捺住興奮嘅心情,趕快消滅個沙拉,沙拉菜尚算新鮮,但沙拉醋落得太多,太濃味,食到尾仲有好多醋喺底🙄我用筷子🥢夾開個蛋黃,佢慢慢地向义燒同飯嘅方向漫延開去,呢個畫面超療癒(人´∀`*)濃郁嘅蛋黃加上秘製甜甜嘅义燒汁,仲有粒粒豐滿嘅珍珠米,他們相愛相戀,然後相擁,呢段3角戀在我口裹爆發嘅美味,超乎想像,8片义燒又大又厚,肥瘦相間,肥嘅部份偏多,所以入口即溶,食到後段其實已經好膩好滯,但我實在唔捨得放棄任何一粒飯,最後,我食哂(❁´ω`❁)好飽好

燒豚丼定食

燒豚丼

我用筷子🥢夾開個蛋黃,佢慢慢地向义燒同飯嘅方向漫延開去,
最後,我食哂(❁´ω`❁)好飽好滿足
下次我會試下將個沙拉放喺中間食,食一半丼飯,食沙拉,再食埋個飯☝🏼可能會好啲。

飲埋個麵豉湯先…好鹹🤢麵鼓落得太多了吧…
整體來說,個沙拉同麵豉湯將個平衡分拉低咗不少,
但我會為個丼飯再幫襯,
仲會期待試下其他丼飯㖭(•‾⌣‾•)y

另外,剛開始時覺得呢度嘅店員好茶餐廳feel,無論係態度或制服都好似,但係佢地會好留意客人嘅需要,斟水、枱面清潔、埋單,都好主動幫忙,要讚一讚👍🏼
2018-08-21
燒豚丼定食