2023-12-21 7 瀏覽
黃埔交通方便又多野食,約朋友食飯最就腳。最近開左間新韓國餐廳,於是約埋朋友去試下。餐廳位置非常方便,黃埔地鐵站A出口一出行30秒就到。餐廳由韓國人主理,各款韓式料理都有,炸雞、韓式拌飯、拌麵等。最吸引我地當然係呢到主打的韓式燒肉及醬油蟹,即刻叫左個Set C 2人餐$499同醬油蟹黎試下!!首先會上3碟韓式前菜,泡菜微辣帶少少酸,蘿蔔亦非常開胃。之後上左碟醬油蟹配飯。幾年前去韓國旅行食當地的醬油蟹,覺得有D咸。今次見在場其他食客都有叫醬油蟹,所以膽粗粗叫隻試下,點知非常有驚喜!蟹味鮮甜,多膏得黎完全無臭腥味。食落有醬油的咸鮮但不會過咸,非常適合香港人口味!隨蟹會上多個紫菜飯,撈落個蟹蓋食一流!之後就上了Set C 2人餐,牛豬拼盤燒肉,包括牛五花、五花腩、豬頸肉及調好味的牛肋骨。份量十足,我覺得可以畀3-4人食都可以。豬肉相當juicy, 肥瘦適中,肥而不膩。豬頸肉肉質爽口。牛五花配上餐廳提供的烤肉醬汁,真係可以送幾碗飯。當中我最鍾意牛肋骨,牛味非常濃,入口即化,加上餐廳的獨特韓式調味,好似一秒飛左去韓國咁,韓風十足!十足!叫多杯柚子茶送下D烤肉,柚子份量畀得好足,飲落非常清爽!最後叫

首先會上3碟韓式前菜,泡菜微辣帶少少酸,蘿蔔亦非常開胃。

十足!

叫多杯柚子茶送下D烤肉,柚子份量畀得好足,飲落非常清爽!

最後叫多個韓式冷麵cool down 下個口,埋個靚尾。冷麵麵質彈牙,湯底加左少少雪梨及醃蘿蔔作為配菜,酸酸甜甜非常解膩!阿珠媽非常好客,教我地正宗韓式食法:先用剪刀將麵條剪斷,然後按自己口味加入少量醋及mustard拌好。