2022-02-15 89 瀏覽
唔講唔覺疫情已經嚟到第二年,真係足足兩年冇去過旅行,以往最鍾意就係去日本同埋台灣,一來近二來啲嘢最啱口味!我自己就最鍾意台灣嘅夜市美食,既然冇得去台灣咁就唯有喺香港搵嘢食啦!咁啱今日經過紅磡附近,見到有間台灣嘢就即刻試吓先!首先佢門面嘅設計都好特別,有個叮噹隨意門喺度,打卡影相都一流。入邊係一個開放式嘅廚房,所以可以見到好乾淨衛生,食嘢就更加放心啦!今次叫咗幾樣嘢食,等我逐一介紹吓先:第一樣係鮮蝦卷,平時食嘅鮮蝦卷,一咬落口就全部都係麵粉,而呢間嘅蝦卷食落好爽口,真係食到有蝦肉!一班朋友仔傾偈送啤酒一流。第二樣就係韭菜腐皮條,我覺得係咁多樣入邊最好食,因為我自己本身係非常鍾意食韭菜,而呢度韭菜嘅份量係可以用爆餡嚟形容,透過一塊薄脆嘅腐皮包住,淡淡都係濃烈嘅韭菜,自己一個拍咗兩份!大滿足!第三樣就係紅燒台式牛肉麵,可以見到配料十足,牛肉味濃,口感淋滑。絕對可以一試另外要讚一讚佢嘅嘢飲招牌紅茶牛奶珍珠,通常台式嘢飲都會好甜、好膩,飲完又會好想飲水。但係呢度嘅嘢飲,比一般坊間嘅死甜好得多,飲完亦都唔會覺得口渴,應該用啲比較靚嘅糖所以好左!值得一讚!最後就係侯家嘅澎湖花枝丸!口感彈牙,同最開頭

今次叫咗幾樣嘢食,等我逐一介紹吓先:

最後就係侯家嘅澎湖花枝丸!口感彈牙,同最開頭嘅蝦卷一樣,最適合一班朋友飲酒傾偈嘅時候食,最緊要係佢都唔會好油膩,唔會食完成口油!爽呀!

今日講住咁多先,大家行過記得試吓!
外賣自取