情人節又唔想成日鋸扒,於是簡左呢間有名既李公館食飯慶祝,睇相見到好多特色招牌菜,真係好想食晒 ,不過2個人食唔到咁多啊!唯有試住一部份先啦!【黃金脆啤梨】4個好大既金色啤梨形狀,配上一碟芥辣沙律醬點黎食,非常夾!啤梨叮係用金針去整,好似呀!😁 成個啤梨都係用蝦膠去做架,所以好彈牙,好好食!中間釀左蟹籽、啤梨肉粒和芥辣沙律醬,食一個實在太滿足了!不過我地2個人就每人食左2個,所以好飽喔!建議每人食一個夠了,否則食唔落其他餸。😥😥【翡翠鮑汁百靈菇伴柚皮鵝掌】呢碟餸有4樣食物,等我逐一介紹先,首先講(1)鵝掌,入口溶化,好入味,好好食,配埋個獻汁一流呀!👍👍 (2) 百靈菇,嘩……我好似從來未食過咁好食既菇,原來佢叫百靈菇,唔知自己買黎整有冇咁好食呢?點好食呢?大大塊,爽口到不得了,唔講……我仲以為自己食緊鮑魚呀!我覺得佢仲好食過鮑魚呀!我都想搵地方買呢隻百靈菇食呀!不過唔知去邊度買?🤔🤔 (3) 小唐菜,話說我係一個最憎食小唐菜既人,因為唔好食,一般酒家都係炒或白灼,只會係食到淋pat pat既口感,所以我從來都唔鍾意食,但今晚都比面食一條菜啦!嘩……食落去,不得了!😲😲 點解可以整到咁好
黃金脆啤梨
【黃金脆啤梨】
翡翠鮑汁百靈菇伴柚皮鵝掌
【翡翠鮑汁百靈菇伴柚皮鵝掌】
呢碟餸有4樣食物,等我逐一介紹先,首先講(1)鵝掌,入口溶化,好入味,好好食,配埋個獻汁一流呀!👍👍 (2) 百靈菇,嘩……我好似從來未食過咁好食既菇,原來佢叫百靈菇,唔知自己買黎整有冇咁好食呢?點好食呢?大大塊,爽口到不得了,唔講……我仲以為自己食緊鮑魚呀!我覺得佢仲好食過鮑魚呀!我都想搵地方買呢隻百靈菇食呀!不過唔知去邊度買?🤔🤔 (3) 小唐菜,話說我係一個最憎食小唐菜既人,因為唔好食,一般酒家都係炒或白灼,只會係食到淋pat pat既口感,所以我從來都唔鍾意食,但今晚都比面食一條菜啦!嘩……食落去,不得了!😲😲 點解可以整到咁好食既?我一定要講得尸詳細啲比大家知,小唐菜係白灼煮法,口感係勁爽口,係咪覺得好出奇,我用“爽口”去形容小唐菜,因為佢真係爽口,而唔係一般酒家果種淋pat pat呀!但佢係全熟,而唔係未熟既果種脆身,我從來都未食過咁好食既小唐菜,我係一個最最最憎食小唐菜既人,但今晚我係搶住啲小唐菜黎食,太太太好味了,我相信搵唔到第二間整得咁好食!😋👅❤ (4) 柚皮,整得都好食,冇乜苦澀味,差在冇蝦籽撒上面,否則就完美嘞!
蟹粉蛋白金苗盞
【蟹粉蛋白金苗盞】
呢碟餸,我係因為睇左其他食評家話好食,因為一口咬落有3種唔同層次既口感,所以我就想試一試有幾奇妙啦!但我個人既感覺,又唔係咁好食啫,一來蟹粉味道好淡,雖然蟹粉好大碟,但每次放上面既份量不能太多,否則會滿瀉晒出來,好似米通既苗盞,就唔會太脆身,可能係特登整成咁,方便食。唔係太惹味,又淡,又唔覺得好似人地話齋,有不同層次既口感,所以食唔晒,食剩2塊和一大碟蟹粉囉!
湘式牛展
【湘式牛展】
黎到時,每一塊咬落都有雪,應該係雪櫃攞出來切,就攞出來比我地食,食落口好凍,雖然係有美中不足,但勝在牛展入味,每塊肉質都好食,所以都比佢合格啦!
芥香木耳伴海蜇
【芥香木耳伴海蜇】
雖然係小食,但海蜇太細塊了,攪到冇乜咬口,木耳爽口,但唔覺得特別好食,我屋企既貓耳朵雲耳好食過佢多多聲,整體麻麻地,食唔晒,剩番半碟!

原本我要叫冰陣排骨架,因為最想試,但服務員話驚我地2個人食唔晒咁多餸,所以建議我地唔好叫呢碟了,因為有成12塊小金沙骨既size,我都好感謝服務員既誠懇建議,收尾我地冇叫到,已經好飽了!因為食左2個黃金啤梨呀!頂住個肚,但我真係好想食個冰陣排骨囉!等幾時又再去食喎……都無解既!😢😢
2017-02-14
情人節