2018-11-23 298 瀏覽
適逢農夫十八歲生日,喺麥花臣開演唱會,要去一轉平時好少去嘅旺角,開show之前去食餐飯先,揀呢度係因為被佢嘅龍蝦包吸引,雖然被佢嘅價錢嚇親,但同朋友都覺得,如果真係超級好食,都可以一試呀~就係咁我地就衝咗上去,因為係樓上舖嘅關係,我以為地方會比較大,始終上樓會平啲租嘛⋯⋯我諗⋯裝修都幾有心思嘅,牆上面啲graphic都整得幾靚,白色底黑色畫,好有現代感,又有啲龍蝦公仔俾你打咭用,但整體感覺好陳舊,你唔會想摸落隻公仔度囉…而且地方好細,啲餐枱逼得好貼,食呢餐飯時,隔離枱嘅2位姐姐去咗邊度旅行,對男朋友有咩不滿,我地完全聽到哂🙄所以呢餐飯我同朋友比較靜,一來唔想其他人聽到我地嘅偉論,二來我地要專心聽下佢個男友有幾衰😂啲嘢食來到更覺得張枱細,叫咗3樣野,基本上3碟野食已經用哂張枱嘅所有空間,張枱個設計應該唔係俾你攞來用餐, 係俾你攞來display食物🙄最後來嗰個石鍋熱辣辣咁, 個侍應見無位擺,放咗喺我個餐碟隔離我低頭食野都驚驚地佢辣親我塊面,朋友見我坐得唔自在,快快手食完一碟,諗住叫佢收走啲野可以空返個位出來,個侍應真係淨係收走個碟,完全無諗過我喺度蒸緊面,幫忙移動食物到返中間位置,呢啲茶

啲嘢食來到更覺得張枱細,
叫咗3樣野,基本上3碟野食已經用哂張枱嘅所有空間,
張枱個設計應該唔係俾你攞來用餐,
係俾你攞來display食物🙄
最後來嗰個石鍋熱辣辣咁,
侍應見無位擺,
放咗喺我個餐碟隔離
我低頭食野都驚驚地佢辣親我塊面,
朋友見我坐得唔自在,
快快手食完一碟,
諗住叫佢收走啲野可以空返個位出來,
侍應真係淨係收走個碟,
完全無諗過我喺度蒸緊面,
幫忙移動食物到返中間位置,
呢啲茶記哥仔都做到嘅位,
呢度呢啲偽高級餐廳做唔到喎🤔

好~我地講下野食質量先,

三重芝士雞肉烤餅$75
三重芝士烤餅

個烤餅普普通通,芝味唔算出眾,熱食都尚算可以,但凍咗就唔係太好食喇,質素似係出面叫貨多過自己整,沙拉菜唔算新鮮,呢個小食感覺無咩誠意。

龍蝦包$188
龍蝦包

龍蝦包呢~
有啲失望,佢唔算係難食,
但又唔算係好食🤨
唔會話驚喜到想食第2次囉,
麵包有搽牛油加烘底,而且切開2件,方便客人入口,稍見細心位,
龍蝦肉份量喺香港地來講算係適中。

至於個薯條呢,
有普通薯條同甜薯條2種,
唔講你唔知,佢哋喺一樣味架,
呢單野真係好神奇,
唔明點解2種唔同啲薯仔可以做到同1種嘅味道囉😳

龍蝦包

龍蝦濃湯安格斯牛柳粒燴飯$103
龍蝦濃湯安格斯牛柳粒燴飯

最後呢個石鍋燴飯堅喇,
龍蝦濃湯幾惹味, 應該落咗唔少味精,
啲飯煮到一舊舊,
我都唔認得係珍珠米定用普通米,
不過最令人反眼嘅係啲安格斯牛柳粒,
佢係同擦膠無分別架,
牛柳粒份量幾多, 食剩嘅都唔少,
呢碗咁嘅野竟然索價$100,
真係想大叫回水🥶

龍蝦濃湯安格斯牛柳粒燴飯

好! 我地來一個總結,
食物質素我會俾佢average 嘅,
未至於難食,
但點解我會俾負評呢?
呢度嘅食物全無誠意,
但我地埋單要成$400,
每個人平均要成$200, CP值超級低。
唔講食物, 環境又迫又嘈,
坐得唔舒服之餘, 連水都無杯,
我明嘅, 唔俾水你, 食物味精又多,
焗你叫嗰啲懶靚但又唔好飲、五顏六色嘅水,
咁佢就可以再鋸多你$60,
聽落咁似周星馳啲戲嗰啲無良食肆嘅,
無錯, 佢俾我嘅感覺就係咁,
話時話, 雖然CP值極低,
但佢竟然有限用餐時間,
來食野嘅人絡繹不絕,
我地嗰日去得早, 所以先有位咋,
走嘅時候真係全場爆滿架,
又多好評喎,
所以話呢,
Marketing 對一間公司係好重要架,
Marketing 做到極致可以指鹿為馬,
幾百個好評裡面有幾多係真幾多係假, 應該無人會去深究,
但做咗一次羊牯, 我唔會做第二次。
2018-11-11