餐廳: Amplifier Restaurant (花園街)
資訊:

2019-08-24 522 瀏覽
香港地想食好味既西餐真係好難,特別係法國野,兩個人食,冇番二千蚊都食唔到d咩。今日係旺角行完街,見到amplifier,再望一望個餐牌見到我想食好耐既青口同埋鴨肝醫,唔理三七廿一即刻衝上去上到餐廳發現每為之間間隔好闊,唔會有好擠迫嘅感覺,傾計都唔使驚俾人聽到。以為旺角嘅餐廳普遍都會比較嘈,但係呢度都上到餐廳發現每枱之間間隔好闊,唔會有好擠迫嘅感覺,傾計都唔使驚俾人聽到。另外有個好值得欣賞嘅地方,就係有live Band嘅演出。歌手嘅選曲都好配合餐廳嘅情調,係唔同時間亦都會有唔同風格嘅音樂令到食飯嘅時候會覺得特別好食同埋舒服。講完環境一定要講下啲食物啦,第一樣就係我最鍾意食嘅法式鴨肝醬。第一眼以為咁快就想甜品,點知原來餐廳好有心思,將鴨肝醬整成梨形,表面黃黃地就係豐富嘅油脂,入面就係香濃嘅鴨肝醬,入口即溶超級好味。櫻桃木輕煙熏生阿根廷粉紅蝦咯嗲上枱嘅時候,賣相相當吸引。以為煙霧嘅效果係乾冰造成,但原來是櫻桃木煙燻嘅味道。一打開蓋嘅時候龍龍嘅櫻桃木未到就撲面而出,淨係問都好想食。經過櫻桃木煙燻嘅阿根廷粉紅哈帶有淡淡嘅木味,一打開蓋嘅時候濃濃嘅櫻桃木味道就撲面而出,淨係聞到都好想食。經過櫻桃

櫻桃木輕煙熏生阿根廷粉紅蝦咯嗲

一打開蓋嘅時候龍龍嘅櫻桃木未到就撲面而出,淨係問都好想食。經過櫻桃木煙燻嘅阿根廷粉紅哈帶有淡淡嘅木味,一打開蓋嘅時候濃濃嘅櫻桃木味道就撲面而出,淨係聞到都好想食。經過櫻桃木煙燻嘅阿根廷粉紅蝦帶有淡淡嘅煙熏味,令蝦嘅鮮味提升到另一個層次。所以都好值得推介大家試吓。

至於第三道餸就係法式紅酒燴和牛腩。大家可能覺得和牛會好肥膩,但係餐廳好細心咁選取牛腩嘅部位,油脂平衡得很好。所以食落唔單止冇鞋口嘅感覺,而且入口好軟滑,經過紅酒嘅燴煮亦都提升左牛嘅味道,而且份量都好多所以推介大家叫一份share食咁就最開心啦!

對我來講重頭戲一定係青口配白酒忌廉汁,因為我非常鍾意食青口,之前係英國嘅時候食過一間好好味嘅青口已經念念不忘,但係大家都知道好多時候餐廳煮青口都會煮得過熟令到青口變得好硬冇晒嗰種鮮嫩嘅口感,但呢度就唔會,而且白汁嘅味道非常濃郁每一啖青口都非常好味,所以非常鼓勵大家一定要嗌多幾碟嚟食一定要叫大份d食!