2022-08-29 31 瀏覽
係旺角朗豪坊附近番工,知道最近開左間新野食川菜,即刻約左朋友去試下入到餐廳感覺幾乾淨同光猛,同埋廚房傳岀一浸辣香,坐低睇下menu 都幾多款式 有香鍋 酸菜魚 其他川味小菜等等首先叫左個冷盤-酸辣木耳個汁好開胃 酸酸辣辣咁 木耳亦夠爽口作為前菜係幾適合之後就係主菜-麻辣香鍋口味有香辣,麻辣同醬香 咁我就叫左麻辣風味 辣度揀左小辣 因為同行朋友唔係好食得辣 配料叫左田雞,肥牛,五花肉片,鯛魚片,萵筍 野食黎到份量都幾多幾大碗 仲有配左兩碗白飯 而田雞值得一讚,廚師處理得非常好,應該有用高温拉過,食落肉質好彈牙最後叫左份孜然羊肉侍應一放低碟野就好香羊肉味 同埋無so味仲跟埋麼麼皮有6塊 將羊肉同洋蔥放上去包住食 肉汁比塊皮吸收哂 再加上洋蔥既香味好味道另外叫左兩杯野飲 金桔檸檬茶 茶底做得唔錯 唔單止係檸檬 仲加上青檸 令到檸檬味更加有層次 配上金桔既味道 好fresh 好岩食辣野既時候解辣 百香果檸檬茶 同樣地有檸檬加青檸 配上酸酸甜甜既百香果 天然既酸味令到杯飲品無咁甜 連平時唔係經常飲甜野既朋友都覺得易入口總結一下,如果想食川菜又想多款式選擇,可以食呢間麻辣香鍋,而且價錢都比較大眾化
入到餐廳感覺幾乾淨同光猛,
同埋廚房傳岀一浸辣香,

首先叫左個冷盤-酸辣木耳
個汁好開胃 酸酸辣辣咁 木耳亦夠爽口
作為前菜係幾適合

之後就係主菜-麻辣香鍋
口味有香辣,麻辣同醬香 咁我就叫左麻辣風味
辣度揀左小辣 因為同行朋友唔係好食得辣
配料叫左田雞,肥牛,五花肉片,鯛魚片,萵筍

最後叫左份孜然羊肉
侍應一放低碟野就好香羊肉味 同埋無so味
好味道

另外叫左兩杯野飲
金桔檸檬茶

百香果檸檬茶
同樣地有檸檬加青檸 配上酸酸甜甜既百香果

總結一下,如果想食川菜又想多款式選擇,可以食呢間麻辣香鍋,而且價錢都比較大眾化 今次因為得我同朋友兩個人 試唔到太多菜式,所以留番下次機會 試埋水煮魚及毛血旺等等鑊氣小炒!
2022-08-11