2020-03-19 119 瀏覽
台灣過江龍cafe登陸旺角區,成功吸引到唔少人嚟潮聖,上年終於去試咗,最近好想再去,暫時回味一下上次先!🤩 遠望餐廳,已經見到人龍由reception塞到出去餐廳門外,雖然我哋預先book咗枱📱,但門口太多人,等咗一陣先可以入座,可想而知係幾咁多人!🙈·呢度以自助形式運作,由落單💰、等叫號燈震動就去拎野食/飲品、食完執拾枱面丢垃圾,再將餐具🍽分類等,全部由客人自己負責,對於我嚟講算係幾新鮮嘅體驗。🤔·呢度其中一個賣點係「打卡」📷,文青風格,好適合喜歡影相嘅朋友。進餐途中,見到唔少情侶、閏密四圍影相,我都係其中一份子!🤣·食品方面,我哋叫咗1個套餐、2個risotto、2杯野飲。·🔸 兩人分享套餐($128)套餐包括1份沙律🥗、1份麵包🥖與無花果芥末奶油和蘋果白蘭地起司醬、2杯「每日昔昔」。值得介紹一下麵包,賣相幾靚,麵包夠脆、醬好正,我最鍾意奶油嗰款!🤤「每日昔昔」即係seasonal smoothies,酸酸地幾開胃!·Risotto,即係menu上寫嘅燉飯,d名都改得幾特別。第一睇望risotto,超多餸!😮·🔸 剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道($158)2個risotto當中,我同

食品方面,我哋叫咗1個套餐、2個risotto、2杯野飲。
🔸 兩人分享套餐($128)

🔸 剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道($158)
2個risotto當中,我同朋友都比較喜歡呢款!有燉牛肉🐂、手炒花椒豆瓣醬、溫泉蛋🥚。燉牛肉有少少微辣🌶,牛肉味非常突出,推薦!👍🏻
剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道

🔸 水上芭蕾舞 | 干貝繞圈圈($168)
呢款係海鮮risotto,有帶子、三文魚cream source、溫泉蛋🥚。帶子大大粒,夠鮮味,將三文魚cream source、溫泉蛋、risotto撈匀一齊食,好正!
水上芭蕾舞 | 干貝繞圈圈

🔸 熱鮮奶($38)
最近工作好忙,休息時間少,飲杯熱鮮奶🥛,夜晚都好瞓d!😴
🔸 鮮奶朱古力($48)
朋友叫咗呢款,拉花心心💛,好靚!

呢度嘅環境同食品都好適合「打卡」,食物質素亦相當唔錯,過江龍果然唔失禮!😛
剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道